Sci/Tech
  • Portal Analitika/
  • Sci/Tech /
  • Putovanje kroz znanje: Proslava nauke i inovacija od 27. do 30. septembra u čak 13 crnogorskih gradova

Najavljen bogat program Festivala Dani nauke i inovacija 2023

Putovanje kroz znanje: Proslava nauke i inovacija od 27. do 30. septembra u čak 13 crnogorskih gradova

Između ostalog, Naučni karavan prošetaće Plužinama, Žabljakom, Budvom, Barom i Ulcinjom i pružiće osnovcima i srednjoškolcima objašnjenja preko 50 prirodnih fenomena i to pretežno kroz interaktivne kratke radionice i eksperimente

Putovanje kroz znanje: Proslava nauke i inovacija od 27. do 30. septembra u čak 13 crnogorskih gradova Foto: MNTR
Portal AnalitikaIzvor

Jedanaesto izdanja Festivala Dani nauke i inovacija 2023 biće održano od 27. do 30. septembra u čak 13 gradova širom Crne Gore, pod sloganom “Putovanje kroz znanje”.

Kako su saopštili iz Ministarstva nauke i tehnološkog razovoja, u prethodnom periodu intenzivno su radili na pripremi festivalskih sadržaja, pa su tokom ljeta bili aktuelni festivalski konkursi preko kojih je crnogorska naučno-inovaciona zajednica direktno učestvovala u kreiranju ovogodišnjeg Festivala. 

Od 67 pristiglih prijava, pozitivno je ocijenjeno 37 – 24 iz oblasti nauke i 13 koje se odnose na inovativne programe. 

Iz ovog resora kažu da su svi ljubitelji nauke i inovacije, nezavisno od konkursa, imali mogućnost da kandiduju sadržaje koji promovišu ove oblasti i na taj način daju direktan doprinos Festivalu.

“Ove godine izdvajamo interesantne i inspirativne radionice koje osnažuju mlade žene da uđu u svijet IT-a i upoznaju ih sa osnovama marketinga i procesom razvoja startapova; promovišu održivo upravljanje otpadom kroz kreativnost; zatim priliku za upoznavanje sa crnogorskim satelitom Luča i brojne druge radionice za učenje, promociju, demonstraciju i vježbanje vještina ili znanja”, navode iz MNTR.

Naučni karavan, kako dodaju, prošetaće Plužinama, Žabljakom, Budvom, Barom i Ulcinjom i pružiće osnovcima i srednjoškolcima objašnjenja preko 50 prirodnih fenomena i to pretežno kroz interaktivne kratke radionice i eksperimente. 

“Jedan od neizostavnih sadržaja, koji takođe uvijek bilježi veliku pažnju i posvećenost, jeste otkrivanja svemira kroz astronomiju i ove godine će se, pored Podgorice i Nikšića, naći i u Bijelom Polju. Festival će ponuditi prezentaciju i demonstraciju savremenih inovativnih tehnologija – 3D printeri, 3D skeneri, dronovi velikog formata (izložbeni), dronovi za let u zatvorenom prostoru, vještačka inteligencija i sl”, navode iz MNTR.

Dodaju da je “Naučna zabava” intrigantna i edukativna postavka Muzeja iluzija iz Beograda koja očekuje sve stanovnike Glavnog grada za vrijeme trajanja manifestacije, a vjeruju da će biti i onih koji će namjenski doći u Podgoricu i obići ovaj nesvakidašnji sadržaj. 

Pripreme centalnog godišnjeg događaja privode se kraju, uz pomoć tradicionalnih partnera kao što su crnogorski univerziteti, koji su takođe pripremili brojne aktivnosti, i međunarodnih partnera iz Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN) i Međunarodne laboratorije za molekularnu biologiju (EMBL) koji su i ove godine upriličili interesantne sadržaje.

Glavni pokrovitelj Festivala, već drugu godinu za redom je Five Grupa koja je u mnogome doprinijela kvalitetu ovogodišnjeg Festivala, a koja će i sama uzeti učešće u festivalskom programu. Osim predstavljanja svojih aktivnosti njihov akcenat ove godine će biti na značaju koji IT, kao strateška grana privrede postavljena na zdravim temeljima, može imati po ekonomiju zemlje kroz jačanje domaćih kadrovskih kapaciteta, digitalizaciju javne uprave, kao i kreiranje poslovnog ambijenta povoljnog za privlačenje inostranih kompanija iz ove oblasti.

Tokom trajanja “Dana nauke i inovacija 2023” biće organizovani i drugi festivalski sadržaji i manifestacije slične tematike koje je Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja podržalo na različite načine. Tako će finalno takmičenje u društvenom preduzetništvu SIA Montenegro biti jedan od njih, zatim dvodnevni Festival nauke u Kotoru koji se po prvi put održava ove godine, TedXPodgorica – inspirativni događaj koji okuplja stručnjake iz različitih oblasti, uključujući astronauta, sa ciljem inspirisanja promjena i inovacija, te tradicionalna Evropska noć istraživača.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.