Planine

Radni sastanak predstavnika Agencije za zaštitu životne sredine, Opštine Kolašin i organizacije Eko-tim

Očuvanje prirodnog blaga Kolašina: Dogovoreni ključni koraci ka proglašenju Mrtvice zaštićenim područjem

Odlučeno je da se tokom aprila organizuju dodatne javne rasprave sa lokalnim zajednicama, čime se teži ka većoj transparentnosti i inkluzivnosti procesa zaštite. Ujedno, ovo će biti još jedna prilika da mještani dobiju odgovore i razjašnjenja na sve eventualne nedoumice

Očuvanje prirodnog blaga Kolašina: Dogovoreni ključni koraci ka proglašenju Mrtvice zaštićenim područjem Foto: Kolasin.me
Portal AnalitikaIzvor

“U cilju zaštite rijeke Mrtvice i njenog okruženja danas je održan radni sastanak, predstavnika Agencije za zaštitu životne sredine, Opštine Kolašin i organizacije Eko-tim, na kojem su dogovoreni ključni koraci ka formalnom proglašenju rijeke Mrtvice zaštićenim područjem”, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Kao rezultat sastanka, kako navode, odlučeno je da se tokom aprila organizuju dodatne javne rasprave sa lokalnim zajednicama, čime se teži ka većoj transparentnosti i inkluzivnosti procesa zaštite. Ujedno, kako kažu, ovo će biti još jedna prilika da mještani dobiju odgovore i razjašnjenja na sve eventualne nedoumice.

“Rijeka Mrtvica nije samo prirodni fenomen, već i dragocjeni ekološki i turistički resurs opštine Kolašin. Zaštita rijeke Mrtvice ima za cilj očuvanje ovog jedinstvenog prirodnog nasljeđa za buduće generacije, uz istovremeno pružanje socio-ekonomskih benefita lokalnoj zajednici kroz promociju održivog turizma i zapošljavanja, te unaprjeđenja lokalne infrastrukture”, poručuju iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Podsjećaju da proces zaštite rijeke Mrtvice sprovodi Opština Kolašin u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, uz intenzivnu saradnju sa Agencijom za zaštitu životne sredine, resornim ministarstvom i civilnim sektorom, sa naglaskom na važnosti učešća lokalnih stanovnika. 

“Ova zajednička inicijativa ne samo da teži ka formalnom uspostavljanju zaštićenog područja, već i jačanju ekološke svijesti i promociji principa održive upotrebe prirodnih resursa. Agencija za zaštitu životne sredine ovim putem poziva zainteresovanu javnost, da se uključi u predstojeće javne rasprave, doprinoseći na taj način očuvanju rijeke Mrtvice kao važnog dijela naše prirodne i kulturne baštine”, zaključuju u saopštenju.

Portal Analitika