Sci/Tech

NASA-ina raketa za Mjesec premašila budžet za šest milijardi dolara, a kasni šest godina

Američka svemirska agencija NASA dizajnirala je raketu Space Launch System (SLS) kako bi slala astronaute na Mjesec, no prate je problemi.

NASA-ina raketa za Mjesec premašila budžet za šest milijardi dolara, a kasni šest godina Foto: Beta/AP
Portal AnalitikaIzvor

U izvještaju NASA-e se navodi da je raketa probila budžet i rok, a pored toga se predviđaju dodatni troškovi i nova odgađanja. Ukoliko se problemi ne riješe, cijeli Artemis program bi mogao biti ugrožen.

NASA-ini troškovi u Artemis Moon Programu bi trebali dostići 93 milijarde dolara do 2025. godine, uključujući već potrošenih 23,8 milijardi dolara na SLS sistem tokom 2022. godine. Ta suma predstavlja povećanje troškova za 6 milijardi dolara u periodu od šest godina kada se uzmu u obzir odgađanja u rasporedu u odnosu na NASA-ine originalne projekcije.

SLS je konačno lansiran u novembru 2022. godine, koristi četiri RS-25 motora po lansiranju, uključujući 16 sačuvanih nakon penzionisanih svemirskih šatlova. Kada se ove zalihe potroše, NASA će preći na RS-25E motore koje proizvodi kompanija Aerojet Rocketdyne, a koji su 30 posto jeftiniji i 11 posto moćniji. Također, koristi čvrste raketne bustere koje proizvodi Northrop Grumman.

Starija tehnologija ne pomaže NASA-i s budžetom.

"Ova povećanja su uzrokovana povezanim problemima kao što su pretpostavke da će korištenje naslijeđenih tehnologija iz programa Space Shuttle i Constellation rezultirati značajnim smanjenjem troškova i rokova u poređenju s razvojem novih sistema za SLS. Međutim, kompleksnost razvoja, unapređenja i integrisanja novih sistema uz naslijeđene komponente pokazala se mnogo većom nego se očekivalo",

Primjera radi, samo pet od 16 adaptacija motora je završeno, a povećanja troškova su predstavljala udar na ugovore koji se odnosne na boostera. To je i najveći problem jer je došlo do povećanja s 2,5 na 4,4 milijarde dolara od najavljivanja programa Artemis, a rezultat je odlaganje rasporeda za pet godina, piše Klix.ba.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
j joji_neregistrovani
29.05.2023. 11:51

Da im posao ne vodi neki ekspert iz naših ministarstava

2
0