Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Milović: Analiza vrlo jednostavna, ima više nego dovoljno za primjenu prve mjere umanjenja akcize do 50 odsto

"Prihodi od akciza tokom jula i avgusta veći za preko 30 miliona eura"

Milović: Analiza vrlo jednostavna, ima više nego dovoljno za primjenu prve mjere umanjenja akcize do 50 odsto

Vlada i Ministarstvo finansija su odgovorni da zaštite životni standard građana, poručio je poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore, Nikola Milović. 

Milović: Analiza vrlo jednostavna, ima više nego dovoljno za primjenu prve mjere umanjenja akcize do 50 odsto Foto: DPS
Portal AnalitikaIzvor

"Analiza je vrlo jednostavna prihodi od akciza su tokom jula i avgusta veći za preko 30 miliona eura. To je više nego dovoljno za primjenu prve mjere umanjenja akcize do 50 odsto, iz paketa za očuvanje standarda građana", navodi Milović. 

Podsjećamo, Demokratska partija predložila je set mjera za očuvanje životnog standarda građana Crne Gore.

Predloženi paket mjera za očuvanje životnog standarda građana Crne Gore obuhvata:

1. Donijeti odluku o umanjenju iznosa akcize na gorivo do 50%, uz istovremenu koordinisanu aktivnost inspekcijskog nadzora u kontroli formiranja maloprodajnih cijena u trgovinskim lancima;

2. Obezbijediti jednokratnu pomoć u iznosu od 150 eura za korisnike: a. najniže penzije; b. privremene nadoknade fonda PIO; c. novčane nadoknade materijalnog obezbjeđenja boraca;

3. Obezbjediti jednokratnu pomoć u iznosu od 350 eura za korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice;

4. Svim podstanarima u Crnoj Gori obezbijediti jednokratnu pomoć u iznosu od 300 eura;

5. Odobriti 40% popusta na računima za utrošenu električnu energiju za socijalno-ugrožene kategorije stanovništva, za period do tri mjeseca;

6. Osloboditi plaćanja ili subvencionisati 100% troškove smještaja i ishrane učenika i studenata korisnike domova u Crnoj Gori za prvo polugodište/semestar.

7. Subvencionisati kupovinu ogrijevnog drveta i peleta i to po cijenama, 25% nižim od tržišnih za socijalno ugrožene kategorije stanovništva;

8. Obezbijediti dodatnu podršku za registrovane poljoprivredne proizvođače u vidu novčane pomoći u iznosu od 100€ za period do tri mjeseca.

9. Formirati robne rezerve sa ciljem obezbjeđenja sigurnosti snabdijevanja osnovnim životnim namirnicama;

10. Nastaviti sa ciljanim mjerama fiskalne politike uz implementaciju strukturnih reformi sa ciljem smanjenja inflatornih pritisaka.

DPS predložio set mjera za očuvanje životnog standarda građana
5
DPS predložio set mjera za očuvanje životnog standarda…
18.09.2023 12:40

Inicijativi DPS-a pridružio se i resor Ervina Ibrahimovića i pozvali su Ministarstvo finansija da još jednom razmotri inicijativu za smanjenje akciza na gorivo.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Gradjankacg_neregistrovani
20.09.2023. 10:39

Bravo profesore. Ocekivan Vasa kompetentna reakcija na pogubnu ekonomsku politiku Vlade. Nadamo se da ce cuti I bar nesto primijeniti.

8
1