Abiznis

"Usmjeren direktno na one koje najviše pogađa rast cijena"

DPS predložio set mjera za očuvanje životnog standarda građana

Poslanik DPS-a prof. dr Nikola Milović predložio je ispred Kluba poslanika svoje stranke set mjera za očuvanje životnog standarda građana Crne Gore.

DPS predložio set mjera za očuvanje životnog standarda građana Foto: DPS
Portal AnalitikaIzvor

Istakao je da je u Crnoj Gori 2022. godine zabilježena najveća inflacija od sticanja nezavisnosti 2006. godine na nivou od 17,2%, te da je potrošačka korpa tokom 2023. godine skuplja za preko 10% u odnosu na isti period prošle godine, a za skoro 200 eura u odnosu na avgust 2020. godine.

Milović je rekao da država nije preduzela ništa da bi kontrolisala katastrofalno finansijsko stanje u kom su se našli građani, te da je s tim u vezi neophodno neodložno i hitno postojeća budžetska sredstva upotrijebiti za sprovođenje konkretnih mjera finansijske podrške građanima Crne Gore. 

Govoreći o paketu mjera, on je kazao da se njihova pravednost ogleda u tome što su usmjerene direktno na onu kategoriju građana koje najviše pogađa rast cijena i na one kojima je pomoć najpotrebnija. 

Predloženi paket mjera za očuvanje životnog standarda građana Crne Gore obuhvata:

1. Donijeti odluku o umanjenju iznosa akcize na gorivo do 50%, uz istovremenu koordinisanu aktivnost inspekcijskog nadzora u kontroli formiranja maloprodajnih cijena u trgovinskim lancima;

2. Obezbijediti jednokratnu pomoć u iznosu od 150 eura za korisnike: a. najniže penzije; b. privremene nadoknade fonda PIO; c. novčane nadoknade materijalnog obezbjeđenja boraca;

3. Obezbjediti jednokratnu pomoć u iznosu od 350 eura za korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice;

4. Svim podstanarima u Crnoj Gori obezbijediti jednokratnu pomoć u iznosu od 300 eura;

5. Odobriti 40% popusta na računima za utrošenu električnu energiju za socijalno-ugrožene kategorije stanovništva, za period do tri mjeseca;

6. Osloboditi plaćanja ili subvencionisati 100% troškove smještaja i ishrane učenika i studenata korisnike domova u Crnoj Gori za prvo polugodište/semestar.

7. Subvencionisati kupovinu ogrijevnog drveta i peleta i to po cijenama, 25% nižim od tržišnih za socijalno ugrožene kategorije stanovništva;

8. Obezbijediti dodatnu podršku za registrovane poljoprivredne proizvođače u vidu novčane pomoći u iznosu od 100€ za period do tri mjeseca.

9. Formirati robne rezerve sa ciljem obezbjeđenja sigurnosti snabdijevanja osnovnim životnim namirnicama;

10. Nastaviti sa ciljanim mjerama fiskalne politike uz implementaciju strukturnih reformi sa ciljem smanjenja inflatornih pritisaka.

Prof. dr Nikola Milović je u ime Kluba poslanika DPS, pozvao Vladu da, bez odlaganja i po hitnom postupku, usvoji i implementira navedene mjere. 

On je poručio da ukoliko u sastavu Vlade nema znanja da predložene mjere budu sprovedene, DPS stoji na raspolaganju da ih jasno, argumentovano, stručno i dokumentovano upute predstavnike izvršne vlasti kako u kratkom roku od sedam dana primijeniti predloženi paket mjera.

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Anatemate_neregistrovani
18.09.2023. 20:43

Kao penzioner sa minimalnom penzijom morao sam da uzmem kredit od 500 eura da kupim drva u Kolašinu. Ova država je osudila moju porodicu da ne može da preživi zimu. Preživio sam Sarajevo i vas ću!

1
0
n nmkneregistrovani_neregistrovani
18.09.2023. 12:19

a sto je sa nezaposlenima, pogotovo onih poodmakle starosne dobi, njima nista

3
0
g gradjanska_drzava_neregistrovani
18.09.2023. 12:18

Ovo je obicni populizam i politicko manipulativno reklamiranje, a dodatno porazvajuce je da ovo predlaze profesor ekonomskog fakulteta. Ako vec neko zeli da ublazi inflatorne sokove, treba uvesti obaveznu indeksaciju svih individualnih primanja (plata, penzija, matrijalnih primanja, djecjih dodataka i sl.) na nivou godisnje inflacije. Mjera kojom ce se najbolje (kolko-toliko) zastiti standard, makar najugozenijih, a istovremeno ce biti i dobar skener ekonomskog napredovanja i poslovne konkurentnosti. Naravno moguce je osim toga uvesti i druge mejere recimo porez na ekstra profit, tipa progresivno obracunavanje poreza na marze, pa recimo svaki prihod preko 20 % marze oporezovati sa 97% i sl.

1
4
T Tuga_neregistrovani
18.09.2023. 11:37

Kada i profesori ekonomskog fakulteta padnu na ovako niske grane i pocnu da se utrkuju ko ce biti veci populista... kako bi bilo da napravite rezove i pocnete da privrjedjujete za promjenu? Osim sto dijelite sakom i kapom pare koje pozajmite...

5
4
C CRNOGORKA_neregistrovani
18.09.2023. 11:32

Zahtjevi su u skladu sa stopom rasta cijena svih proizvoda u CG. U centar!

7
0