Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Resor Ibrahimovića: Smanjiti akcize na gorivo, socijalna sigurnost građana da bude na prvom mjestu

Pozvali Ministarstvo finansija da još jednom razmotri inicijativu

Resor Ibrahimovića: Smanjiti akcize na gorivo, socijalna sigurnost građana da bude na prvom mjestu

Ministarstvo finansija da još jednom razmotri inicijativu za smanjenje akciza na gorivo, jer vjerujemo da smo, kao država socijalne pravde, što je i naša ustavna obaveza, dužni da vodimo računa o socijalnom statusu građana, pozivaju iz resora Ervina Ibrahimovića. 

Resor Ibrahimovića: Smanjiti akcize na gorivo, socijalna sigurnost  građana da bude na prvom mjestu Foto: Depositphotos
Portal AnalitikaIzvor

"Ministarstvo kapitalnih investicija, upućujući inicijativu za umanjenje akciza na gorivo Ministarstvu finansija, isključivo se rukovodilo brigom o socijalnoj sigurnosti građana, kao i održivosti i konkurentnosti privrede u svijetlu kontinuiranog poskupljenja cijena nafte na globalnom tržištu. Podsjećamo da na to imamo puno pravo, jer je Ministarstvo kapitalnih investicija nadležno za utvrđivanje cijena nafte i naftinih derivata i uređenje tržišta energentima", navode iz Ministarstva kapitalnih investicija. 

Svjedoci smo, poručuju, da poskupljenja goriva stvaraju snažan inflatorni pritisak sa negativnim ekonomskim i socijalnim posledicama za građane i privredu.

Zato su, kako kažu iz resora Ibrahimovića, imajući u vidu već ustanovljenu praksu da je u situaciji kada su cijene nafte i naftinih derivata dostigle veoma visoku cijenu, Vlada već koristila ovakav mehanizam za amortizaciju inflatornih udara, predložili kolegama iz Ministarstva finansija da, vodeći računa o fiskalnoj stabilnosti, razmotre mogućnosti da se usklađivanjem akcizne politike amortizuje rast cijena nafte i njegov uticaj na socijalnu sigurnost građana i privredu.

"Stoga stav Ministarstva finansija kojim se, indirektno, odbija inicijativa MKI, želimo da razumijemo kao profesionalan i vjerujemo da je zauzet nakon što su podrobno analizirani svi aspekti poskupljenja cijena nafte i uticaja eventualnog umanjenja akciza na budžet i fiskalnu stabilnost, ali ih pozivamo da se još jednom razmotri ova inicijativa, jer vjerujemo da smo kao država, koja teži socijalnoj pravdi, što je i naša ustavna obaveza, dužni da vodimo računa o socijalnom statusu građana. 

Istovremeno nas veoma čudi krajnje neprofesionalan, politički stav iz Ministarstva finansija u vezi sa "inspiracijom" naše inicijative, jer posao zaposlenih u ministarstvima nije da tumače čime su inspirisane inicijative podnesene od strane kolega iz drugih ministarstava, već da ih sa dužnom pažnjom, a ne paušalno, sagledavaju i prema njima se profesionalno određuju, vodeći računa o najboljem interesu građana i države", navode iz MKI. 

Kada bi, kako kažu, "kao kolege iz Ministarstva finansija, bavili politikom mogli bismo pitati da li je upravo glasovima DPS-a izabrana 43. Vlada, pa i ministar finansija, ali ćemo, ipak, ostati profesionalni, a politiku ostaviti političarima". 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.