Politika

Stav

Milo i Momir na penale

U prvome krugu imate pravo na izbor između dva kandidata, dok ćete u drugom moći izabrati samo jednoga. Ostanete li kući ili se polakomite na Milatovićeve šarene laže kojima vam iz Momirova šinjela prorokuje svijetlu budućnost povratkom u mračnu prošlost, znajte da bi pod njegovim vođstvom Crna Gora završila ne čak ni kao 27. izborna jedinica Srbije, već kao Montenegro airlines

Milo i Momir na penale Foto: FCJK
Aleksandar Radoman
Aleksandar RadomanAutor
Portal AnalitikaIzvor

Dok nam mažu oči pričom da zaboravimo prošlost i gledamo u budućnost, pred nama se zbilja odvija drugo poluvrijeme devedesetih, baš kako je to prije koju godinu najavio Ivica Dačić. U Crnoj Gori bi još preciznije bilo reći da se devedesete trenutno igraju na penale. 

Prvo je Momir dobio u prvom krugu predśedničkih izbora ’97, pa je Milo izjednačio u drugom krugu. Potom je u prvom produžetku 21. maja 2006. Milo odnio prednost, koja je anulirana u drugome produžetku na izborima 30. avgusta 2020. I eto nas sad tu đe jesmo – pred penale koji bi na predstojećim predśedničkim izborima mogli donijeti konačni rezultat ove višedecenijske traume i odrediti za ko zna koliko vremena budućnost Crne Gore.

Jer to vam je zbilja to. S nebitnim razlikama koje su posljedica vremenskog konteksta i promjene aktera. Gotovo pa se s nostalgijom možemo priśećati dana kad je na izborima ideologija imala presudnu ulogu. Na predśedničkim izborima ’97. godine, tako, Momir je nastupio s jasnim programom – „Jugoslavija bez alternative“. 

Dragi moji građani Crne Gore, ako vam je do Crne Gore stalo nemate pravo ostati kući ni 19. marta niti dvije neđelje nakon toga

I premda je od decembra 1991. godine, kad je Badinterova komisija konstatovala raspad Jugoslavije, već bilo prošlo 6 godina i premda se u tih 6 godina desila agresija na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, genocid u Srebrenici, preko 100.000 mrtvih i milioni raseljenih, a sve u ime „Jugoslavije bez alternative“, Momir je dosljedno zagovarao svoju ideju. Makar u to vrijeme već polovini Crne Gore i ostatku čovječanstva bilo jasno da to nije nikakva Jugoslavija već proširena Srbija, što će potvrditi uskoro i ustavno nasilje kojim je mimo volje Crne Gore ona pretvorena u 27. izbornu jedinicu Srbije. 

E to vam je bio program tadašnjega SNP-a i najvećega dijela opozicije čiji je politički reprezent bio Momir. Na drugoj strani, kao reprezent prozapadne Crne Gore našao se te 1997. godine Momirov doskorašnji najbliži saradnik Milo i uza sve greške u naredne 23 godine on će tu poziciju zadržati vodeći proces izgradnje građanskoga društva i nezavisne države, koja će 2017. godine postati i članica NATO i približiti se, više od drugih u regionu, članstvu u EU.

Koristeći slabosti sistema koji je izgradio Đukanović – socijalnu nejednakost, korupcijske afere, institucionalnu nedoraslost, ali više od svega moć decenijama privilegovane Beogradske patrijaršije – uz asistenciju dijela bivših zagovornika prozapadne Crne Gore, 2020. godine anulirani su rezultati referenduma. 

Crna Gora je zaustavljena u EU integracijama i započet je proces razgradnje građanskoga društva, nacionalne getoizacije i obesmišljavanja crnogorske državnosti – na ekonomskome, kulturno-prosvjetnome, zdravstvenome i bezbjednosnome polju. 30. avgust danas poprima obilježje tekovine koja označava početak uništenja države Crne Gore. Sve što se događa od 30. avgusta do danas zapravo je posvemašnja osveta onih što su 21. maja 2006. godine u očajanju dočekali crnogorsku nezavisnost.

Osvetoljubivog, zajapurenog Milatovića antizapadne snage pripremaju da u drugome krugu preuzme simboličku ulogu Momira

I tu dolazimo do penala. Mandić, Danilović, Bečić ili Milatović, kako god okrenuli redosljed, danas su reprezenti one mračne i nazadne ideologije koja je uništila Jugoslaviju i koja kani uništiti i Crnu Goru u ime genocidnoga projekta Velike Srbije / Srpskoga sveta. 

Razlika u odnosu na 1997. godinu je samo u tome što živimo doba „postistinite politike“ pa čak ni Mandić više javno ne govori ono što misli, iako je svakome kome je stalo do istine jasno da nabrojana četvorka misli iz iste glave. Toj je četvorki – zajedno sa sociopatom Abazovićem, koji se i ne usuđuje izaći na izbore – zapalo u dio da Crnu Goru, baš kao što su najavljivali pred referendum 2006. godine, učini nefunkcionalnom državom zavisnom od srpskoga žita, ruskih para i velikosrpskoga projekta. 

I dok na javnoj sceni fingiraju sukobe i nesuglasice, o Otvorenome Balkanu kao uvodnoj fazi u stvaranju Srpskoga sveta i dvojnome državljanstvu kao preduslovu etnoinženjeringa što će za sva vremena promijeniti biračko tijelo u Crnoj Gori – a time i nju iz temelja preoblikovati – jednako misle i Mandić i Milatović. Pri čemu napadno umiveni Mandićev imidž zasnovan na farsičnoj akrobatici očigledno nije u funkciji njegova isturanja za drugi krug predśedničkih izbora, đe definitivno ne bi imao nikakve šanse, već je projekat njegova rebrendiranja s ciljem prodaje tzv. zapadnim partnerima kao prihvatljivoga rješenja za neke nove političke kombinatorike. 

S druge strane, osvetoljubivog, zajapurenog Milatovića antizapadne snage pripremaju da u drugome krugu preuzme simboličku ulogu Momira i odnese možda i ključnu pobjedu nad prozapadnom, nezavisnom, građanskom i sekularnom Crnom Gorom. 

Pritom krijući njegov ideološki bekgraund i šminkajući katastrofalne rezultate njegove ekonomske politike. Za taj marifetluk i danas su zaduženi spin doktori koji su nas svojevremeno lagali da je projekat auto-puta propast, potom da je gašenje Montenegro airlinesa odlična ideja, kao što nas danas lažu da su visoke kamate najnovijeg pogubnog kredita posljedica DPS-ove politike, a ne Spajićevog i Milatovićevog iživljavanja s javnim finansijama i zaduženjima te organizovanog uništenja crnogorske ekonomije, ali i zdravstvenoga sektora.

Zato, dragi moji građani Crne Gore svih boja, nacija, vjerskog, seksualnog ili kakvog drugog opredjeljenja – ako vam je do Crne Gore stalo nemate pravo ostati kući ni 19. marta niti dvije neđelje nakon toga. 

Nemate pravo upravo u ime budućnosti ove zemlje, koja od tih datuma može ili početi da se konsoliduje kao država okrenuta vrijednostima zapadnih liberalno-demokratskih društava ili nastaviti da kao teritorija tone u mrak istočnjačkih despotija (ili distopija, svejedno), bez imena i identiteta. 

U prvome krugu imate pravo na izbor između dva kandidata, dok ćete u drugom moći izabrati samo jednoga. Ostanete li kući ili se polakomite na Milatovićeve šarene laže kojima vam iz Momirova šinjela prorokuje svijetlu budućnost povratkom u mračnu prošlost, znajte da bi pod njegovim vođstvom Crna Gora završila ne čak ni kao 27. izborna jedinica Srbije, već kao Montenegro airlines.

Portal Analitika

Komentari (15)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Petar_neregistrovani
11.03.2023. 14:16

Bravo, Aco!

1
0
d danilos_neregistrovani
11.03.2023. 07:15

Ne bira se samo predsjednik CG. Odgovor na to pitanje je jasan poslije debate. Dosta je bilo viđeti Mila pored one četiri veljesrpske "političke tranje". Glavni izbor je između slobode među slobodnim narodima Evrope ili sramnog ropstva "srpskog sveta" (u tamnici Otvorenog Balkana). Izbor je ZA ili PROTIV Crne Gore. Pa birajte. Samo nemojte poslije da kukate. I , nemojte se dugo premišljati. “Ne smijemo činit što činimo,/ ne smijemo javit što je javno;/ neke misli na vrat tovarimo/ ka da posla do mislit nemamo,/ ka da činit što treba ne znamo./ Kad sam gode mnogo razmišljava,/ vazda mi se posa povukova./ Ko razgađa, u nas, ne pogađa.” (Njegoš)

2
0
L Lobotomiran_neregistrovani
10.03.2023. 17:58

i tako, profesor veli " i premda se u tih 6 godina desila agresija na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, genocid u Srebrenici, preko 100.000 mrtvih i milioni raseljenih, a sve u ime „Jugoslavije bez alternative“,.Dragi profesore, NIJE MOMIR SAM aktivno i direktno ucestvovao u uzasu koji je doneo strahote, jos i vece nego citirano. vrli MILO je bio rame uz rame sa njim i Milosevicem. Korektno je zbog istine, dragi Aleksandre. P.S. Shizma je dosla kasnije, ali ....

3
7
K Kortomalteze_neregistrovani
10.03.2023. 15:16

Uvazeni autor pise surovu istinu,ako se nekom ne svidja, ocigledno ima problema...psihickih

24
2
d dragan_neregistrovani
10.03.2023. 13:18

Svaka cast Profesore! Respekt!

43
2
K Komesar_neregistrovani
10.03.2023. 12:45

Profesore Radoman, veliki ste optimista ako mislite da Mandic ne moze da pobijedi u drugom krugu. Ako smo sto naucili za potonje tri godine to je da su svetovci sekta i da rade kako im se rece, kad im se rece.

35
2
d dušan_neregistrovani
10.03.2023. 12:36

U međuvremenu je taj zapadni svijet u zadnjih dvadesetak godina izvršio agresije na Irak,Avganistan,Libiju,Siriju,Somaliju, Jemen i druge što je rezultiralo smrću nekoliko miliona (muslimana) ljudi dok je desetak miliona raseljeno.Plašenje velikosrpskim genocidom neće proći!Andrija Mandić budući predsjednik Crne Gore.Živjelo naše milo Srpstvo.

5
47
N Neka_dusane_duse_ti_neregistrovani
10.03.2023. 13:00

@dušan_neregistrovani Prepodobio se i ne sije mrznju zapaljivom retorikom, vec su ga nakljukali bensedinom pa salje "poruke pomirenja".Ali, znamo dobro cetnickoga vojvodu, nije umrla u njemu zvijer velikosrpskog nacionalizma, tako da ni ovoga puta nece sijedati u predjednicku stolicu.

39
3
p partizanskiput
10.03.2023. 14:05

@dušan_neregistrovani IMA PREKO 18% CASNIH SRBA KOJI ZIVE ODAVNO U CG I IZJASNJAVAJU SE KAO SRBI,ALI SE KUNU U SVOJU PORODICU, DA NIKAD NIJESU NITI'CE DOK SU ZIVI GLASATI NIKOGA IZ DFa A NE POSEBNO CETNICKOG VOJVODU MANDICA!!!A TI SI dusane ZA DOBROTU,ILI IDI U SRBIJU PA SRBUJ "JANICARU"!MRS!

28
2
S Sigmund_neregistrovani
10.03.2023. 11:35

Aco Radoman je trebao biti kandidat patriotskoga bloka. Steta za propustenu sansu

45
2
M Milija_neregistrovani
10.03.2023. 13:21

@Sigmund_neregistrovani ne zelim da vrijedjam ali ovako niskog covjeka pored Mila izabrati za bilo sta bilo bi smijesno. Da ne pricamo o drzanju, iskustvu, hrabrosti

26
5
s stepskivuk_neregistrovani
10.03.2023. 11:33

Mene muči jedno pitanje: Kako obrisati sve što je učinilo ono malo kudravo? Kako izaći pred svijet sa takvim izborom? Jer, kao što jutros neko napisa sad je pitanje mentalne higijene izbor predsjednika DRŽAVE? Bogme su je urušili da više nije moglo..došla za sprdnju.. Hoće li ikad doći vrijeme da se štetočine pokažnjavaju, da se pozatvaraju svi koji su radili na njenom nestanku?

51
1
N Neko_neregistrovani
10.03.2023. 11:27

Ovo ne vide samo maloumni ljudi,a velika vecina koja i dalje sumanuto ponavlja kako je ,,osvjezilo i da je ovo nova Crna Gora,, su oni koji sa svojim referencama,znanjem,kulturom,ideologijom i ponasanjem- nemaju kud u Evropu! Posto vidim da u ovoj drzavi zivi vise onih koji misle da je Zemlja okrugla,korona izmisljena i da je Ukrajina napala Rusiju- CRNO NAM SE PISE🤮

42
1
D Djusta_neregistrovani
10.03.2023. 11:07

Uvesti zakon da niko ne mozee da se bavi politikom bez ljekarskog pregleda nezavisne inostrane komisije-psihologa.

53
1
n nina_neregistrovani
10.03.2023. 11:14

@Djusta_neregistrovani hahaha onda bi Milo bio jedini kandidat

48
1