„Nijesam ni očekivala progres u pravcu unapređenja prava žena“

Llolla: I zastupljenost žena u 44. Vladi pokazatelj da imamo posla sa još jednim eksperimentom prodavača magle

Zalaganje za ravnopravnost šansi nije samo borba za temeljna ljudska prava, već i neophodna osnova za transformisanje Crne Gore u stabilno društvo i državu resursno efikasne i konkurentne ekonomije, poručuje sagovornica Analitike

Llolla: I zastupljenost žena u 44. Vladi pokazatelj da imamo posla sa još jednim eksperimentom prodavača magle Foto: DPS
Jovana Vuković
Jovana VukovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Do formiranja nove, 44. Vlade Crne Gore ostalo je još svega nekolika dana, a pored toga što će biti najglomaznija, u njoj će ujedno biti i najmanji broj žena. Naime, ukoliko vlada mandatara Milojka Spajića dobije neophodnu većinu u Skupštini Crne Gore, među ministrima biće svega četiri žene, od koji nijedna neće biti na vicepremijerskoj funkciji.

Poslanica i predsjednica Alijanse žena Demokratske partije socijalista (DPS) Drita Llolla u izjavi za Portal Analitika ističe da parlamentarnu većinu čine ljudi čiji mentalitet smo imali prilike da upoznamo tokom prethodne tri godine. 

„Stoga nijesam očekivala progres u pravcu unapređenja prava žena, jer isti taj mentalitet je presudio kada se odlučivalo o ministarskim pozicijama“, ističe Llolla. 

Sagovornica Analitike ukazuje da zalaganje za ravnopravnost šansi nije samo borba za temeljna ljudska prava, već i neophodna osnova za transformisanje Crne Gore u stabilno društvo i državu resursno efikasne i konkurentne ekonomije. 

CGO: Nova Vlada CG uz rekordan broj članova donosi i regresiju u zastupljenosti žena
3
CGO: Nova Vlada CG uz rekordan broj članova donosi…
26.10.2023 14:12

„Ne možemo danas govoriti o planovima za održivi razvoj, a da ti planovi nijesu inkluzivni i ne prepoznaju ulogu i doprinos žena. Zastupljenost žena u sastavu 44. Vlade još jedan je pokazatelj da imamo posla sa još jednim eksperimentom prodavača magle koji jedno pričaju, a drugo rade“, izričita je Llolla.

Problem neravnopravne zastupljenosti žena na funkcijama odlučivanja nije nov u našoj državi, ali umjesto da se iz godine u godinu mijenja na bolje – kod nas je suprotno. U prilog tome ide i činjenica da izuzetno nizak broj žena je, pored buduće Vlade, i u poslaničkim klupama. 

Zabrinutost zbog malog broja žena u novoj Vladi juče su izrazili i iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

„Stanje u ovoj oblasti nikad nije bilo zadovoljavajuće, jer su žene na najvišim nivoima izvršne vlasti bile podzastupljene, a dodatno su dobijale resore koji se percipiraju kao manje značajni. U procentualnom dijelu, nijedna od 3 posljednje Vlade nije imala ni približno polovinu žena u sastavu (41. Vlada Duška Markovića - 4 žene tj. 19 %, 42. Vlada Zdravka Krivokapića - 4 žene tj. 28.5% i 43. Vlada Dritana Abazovića - 4 tj. 19 %)“, naveli su iz CGO.

Podsjetimo, kabinet Milojka Spajića imaće 23 člana, od čega svega četiri žene: Naidu Nišić, ministarku rada i socijalnog staranja, Tamaru Vujović, ministarku kulture i medija, Maidu Gorčević, ministarku evropskih poslova i Anđelu Jakšić-Stojanović, ministarku prosvjete, nauke i inovacija.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.