Politika

Komentar

Lažna sredina

Prije ili kasnije uslijediće izbori, a nakon njih lažna sredina kani postati dominantni politički faktor u službi beogradskih planova o rekonfiguraciji Crne Gore. Nagradno pitanje za partijski i nepartijski nikad uvezani prozapadni blok glasi – a što ćemo mi preduzeti da to spriječimo!?

Lažna sredina Foto: FCJK
Aleksandar Radoman
Aleksandar RadomanAutor
Portal AnalitikaIzvor

Dok iščekujemo ovih dana hoće li URA ponovo sabotirati izbor sudija Ustavnoga suda i time odložiti neminovne vanredne izbore i kupiti još vremena za Dritanovu vladu koja ima 2,8% podrške građana, kad god da se ti izbori dogode, nazire se formiranje nove koalicije koja će činiti politički projekat lažne sredine. 

Lažna sredina je projekat na kojem već duže od decenije rade bivši vlasnici propagandne platforme Vijesti, a konstruisan je kako bi se Crna Gora, baš kao i njihova propagandna platforma – kad se za to steknu povoljni geopolitički uslovi – prodala Beogradu. Konstrukcija lažne sredine započela je inicijativom pod imenom „istorijsko pomirenje Srba i Crnogoraca“, a politički efektuirano najprije formiranjem Pozitivne Crne Gore, a potom i njenoga otpatka URA, uz postepeno stvaranje novih „srednjičarskih“ struktura, poput Demokrata i Evrope sad.

Lokalno koaliranje tzv. srednjaša s fašistima probni je balon za ono što nas čeka na državnome nivou

Ideja je jednostavna – plasirati narativ o dva ekstremizma i potrebi za zlatnom sredinom koja će društvo izvući iz začaranoga kruga dominacije ekstremista, a potom kroz političko pozicioniranje lažne sredine ući u državotvorno biračko tijelo (odnosno u onaj njegov dio opravdano razočaran mnogim deformitetima dugogodišnje vladavine DPS-SDP koalicije), kako bi se dio suverenista anestezirao i pripremio za dolazak na vlast u međuvremenu rebrendiranog DF-a, kao „manjega“ ekstremističkog zla. To je suština političkih procesa koji se odvijaju u Crnoj Gori u posljednjih nekoliko godina i kojima se upravlja iz Beograda i Moskve. 

Naravno da je već početna premisa o dva ekstremizma prvorazredni idiotluk i naravno da nikakve političke sredine u Crnoj Gori nema. Crnogorsko društvo jeste snažno politički polarizovano, ali je linija polarizacije povučena između dva suprotstavljena ideološka, a ne etnička ili nacionalna pola. 

Prvi politički pol Crnu Goru vidi kao dio evro-atlantske političke i bezbjednosne zajednice te kao građansku, sekularnu i multikulturnu državu kojom se upravlja s Cetinja, a drugi Crnu Goru vidi kao srpsku državu, provinciju Rusko-srpskoga sveta, kojom se upravlja iz Beograda i Moskve. Između ta dva politička koncepta ne može biti nikakve sredine, kao što nikakve sredine nema između fašizma i antifašizma, sekularnosti i klerofašizma, promotera građanskoga društva i slavitelja genocida i sl.

No, da bi antizapadna politička platforma stekla preimućstvo, bilo je potrebno promijeniti strategiju djelovanja i jedan dio njenih protagonista istrenirati da verbalno propagiraju evro-atlantsku agendu, dok ne dođe vrijeme da zajedno s DF-om preuzmu vlast. A kako scenario koaliranja s DF-om predstavnika lažne sredine izgleda na djelu uveliko gledamo na lokalnome nivou. 

Kakva je vizija Crne Gore koju reprezentuje vlast DF-a, Demokrata, Evrope Sad, SNP-a i Ure u Mojkovcu ili Nikšiću viđeli smo nedavno na poklonjenju predśednika dijela crnogorskih opština u Skupštini Srbije, što je bila direktna najava da će se u slučaju propasti projekta Srpskoga sveta na državnome nivou, preći na rezervni plan saoizacije Crne Gore. 

Samo neznaveni danas ne vide da antizapadnome bloku nikad nije ni bila prijetnja DPS, već  Đukanović

Što su vrijednosti takve vlasti pokazuje zorno Marko Kovačević ne samo sramotno referišući Milici Zavetnici, već i egzaltirano kličući fašističke stihove o „Turcima i bulama“. No mržnjom zadojeni Marko nije reprezent samo DF-a. Tog Marka na vlast su doveli Demokrate i URA i ono što on radi zapravo je ono što i oni podržavaju. Lokalno koaliranje tzv. srednjaša s fašistima probni je balon za ono što nas čeka na državnome nivou.

Tvrdnja da su tzv. suverenističke partije poražene zbog korupcije i kriminala smiješna je ne što korupcije, nepotizma i kriminala nije bilo, već što takve tvrdnje izriču simpatizeri i sljedbenici Aleksandra Vučića i Vladimira Putina!? Samo neupućeni danas ne vide da Đukanović od 1997. godine nije postao smrtni neprijatelj zbog korupcije i kriminala (koji jeste bio realni problem za izgradnju institucija i države), već što je imao politički instinkt da raskrsti sa zločinačkim velikosrpskim nacionalizmom i Crnu Goru usmjeri ka Zapadu. 

I samo neznaveni danas ne vide da antizapadnome bloku nikad nije ni bila prijetnja DPS, već njegov lider Đukanović. Zato kad danas Vučićevi izmećari – bilo da dolaze iz DF-a, Demokrata, SNP-a, Ure ili Evrope sad – najavljuju da će jednom možda i moći sarađivati s nekim „reformisanim“ DPS-om, oni zapravo otkrivaju svoj ključni politički plan. Srušiti DPS ne znači ništa ako se ne sruši Đukanović. Jer postđukanovićevski DPS mogao bi za antizapadne snage biti i prihvatljiv partner, kao struktura rasparčana na male feude ambicioznih nasljednika, lišena stvarne mogućnosti uticaja na političke procese i spremna na kojekakve kompromise za djeliće političke moći.

Lažna sredina je projekat na kojem već duže od decenije rade bivši vlasnici propagandne platforme Vijesti

Kad se konačno obnaroduje formiranje lažne sredine, projektovane da na budućim izborima pokrije makar trećinu biračkoga tijela i time i formalno uruši dezorijentisani državotvorni blok, steći će se uslovi da oni kao „garant očuvanja suvereniteta“ s umivenim „nužnim zlom“ od DF-a, finalizuju Vučićeve planove o postepenom ekonomskom i političkom potčinjavanju Crne Gore.

Proces je uveliko odmakao, no to ne znači da se plan ne može izjaloviti. A izjaloviti se neće ako prozapadna Crna Gora nastavi da baulja bez strategije što i kako dalje, zarobljena uskim partijskim nazorima i bez ideje kako da aktuelni razur države približi svojim biračima, a kamoli zapadnim partnerima. 

Prije ili kasnije uslijediće izbori, a nakon njih lažna sredina kani postati dominantni politički faktor u službi beogradskih planova o rekonfiguraciji Crne Gore. Nagradno pitanje za partijski i nepartijski nikad uvezani prozapadni blok glasi – a što ćemo mi preduzeti da to spriječimo!?

Portal Analitika

Komentari (21)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Mrkoje_neregistrovani
15.01.2023. 16:43

E ovako ćemo: vi sa Fakulteta oformite građansku partiju, okupite sve suverenističke partije oko sebe, ujedinite sve pod vašom idejom vodilje kako dalje i na izbore zajedno sa vašim programom.

26
3
N Nency_neregistrovani
15.01.2023. 13:12

Sažeto.Lažna sredina nema koga da miri.Oni mogu da nas samo još više posvađaju.Samo se nadamo da istinski suverenisti neće progutati tu LAŽ,iako su je mnogi zakusali iz interesa.Oni/samozvana većina/-okoreli kriminalci i fašisti da reformišu bilo koju suverenističku partiju 😂😂Pa to je odvratno i slušati...ali Milo im najveći trn u oku.Misle da će lakše sa nama ako "uklone"Mila sa političike scene!Nećemo valjda dozvoliti da žvalavi vučko i okupatorski beogradski režim upravljaju našom zemljom i našim životima! Ne priznaju našu većinsku izbornu volju i nema naših predstavnika u vladi nesrećnoj skrpljenoj s konca i konopca!Kipebod mržnje prema Crnogorcima i ostalim koji se ne izjašnjavaju kao Srbi!Šta bi tek radili sa podrškom,neposredno izabranog Mila?Zato Crnogorci svih vjera i nacija ,dajte se u pamet!!!Glasajmo za Crnu Goru ,jednaku za sve .!Ne samo za povlašćene Srbe-Srbijance!Okrenuše klerofašisti vučkovi 🇲🇪i sve nas naglavačke!Ne dozvolimo!✊✊✊

34
1
C Cocolo_neregistrovani
15.01.2023. 13:07

Pravo pitanje za građane Crne Gore-A šta ćemo sad?Trebaju svi građani koji vole našu Državu da znaju- opstanak je u pitanju.Mi imamo svoj dom, koji mnogi unutrašnji i spoljni neprijatelji ,urušavaju."Vijesti" su centar kancera od kojeg je oboljela Država.Sljedeći izbori imaju samo jedno pitanje -da li si za evropsku Crnu Goru ili zaostali pašaluk u službi srbije.Svaki građanin to treba da odluči.

35
1
M Mladi_neregistrovani
15.01.2023. 12:10

Prije dvije godine smo ti ovo pričali Aco. Bojim se da je sad kasno za reakciju.

19
4
A Andrew_neregistrovani
15.01.2023. 18:06

@Mladi_neregistrovani Kako moze biti kasno boriti se za svoju kucu , za svoju zemlju, okle si ti ?

17
1
M Mladi_neregistrovani
15.01.2023. 18:51

@Andrew_neregistrovani Ovo je odgovor na pitanje iz teksta. Kad se pričalo o toj "sredini" ljudi su insiatirali na dva monolitna bloka, to nas je dovelo dovde. Prostora za manevar je vrlo malo.

4
1
m mijo_neregistrovani
16.01.2023. 00:50

@Mladi_neregistrovani kasno za sto ? Ovo je teorija. Moze da bude prilicno tacna ali borba tek predstoji.

3
1
d drobnjak_neregistrovani
15.01.2023. 11:16

Ako se ne ujedinimo protiv ovih ozdajnika nema nam opstanka , žalosno je da su mnogi Crnogorci pali pod uticaj propagande veljesrpskih nacista .

38
1
V Vuk_neregistrovani
15.01.2023. 10:38

Bravo Aco! To jje suština , podjela na prozapadnu i antizapadnu CG. Đukanović je kljucna figura za evrepsku perspektivu i napredak CG, zato im i toliko smeta. Zato su ti monstruozni napadi, te kriminAl te korupcija. Ovo pitanje se mora narodu razjasniti sasvim. Ako bi Đukanovic prihvatio prosrpski koncept on više ne bi bio ni lopov ni kriminalac , za sveca bi ga Srbi proglasili. Zato, u pamet se Crnogorci, dakle svi koji živimo u CG bježimo iz kaljuge , budimo uz razvijeni svijet

41
1
G Gradjanka_neregistrovani
15.01.2023. 10:32

Svaka cast i ponovimo: A sta cemo mi preduzeti? Urazumimo se!!!!

36
2
P PASTROVIC_neregistrovani
15.01.2023. 09:28

Zamisli...za njih smo mi izdajnici koji volimo svoju drzavu i postujemo sve njene simbole pod kojima i sa kojima su svih nas djedovi i pradjedovi i ratovali i radovali se i gladovali i ponosno stojali !!!

39
1
K Kortomalteze_neregistrovani
15.01.2023. 08:38

Pravo pitanje, domovina se brani,treba nam jasna strategija odbrane od ovog zla,a ne sitnostranacke kalkulacije..

44
2
S Srle_neregistrovani
15.01.2023. 08:29

Dobro, Srbija i Rusija ali šta radi EU i USA NATO ???????Samo Crnogorci će ovo rešiti pa ako ih ima toliko izdajnika...na zdravlje im..

37
1
M MI_JEDINO__neregistrovani
15.01.2023. 08:04

...DA SE PRAVIMO JOŠ GLUPLJI I PERFIDNIJI OD SVIH TIH LAŽNIH ( IMA NJIH JOŠ !!! )...TAD' BI BILI SVAKOME PO MJERI ! AL' JE NEMOGUĆE TO IZVESTI...

26
1
S Sretten_Vujović_neregistrovani
15.01.2023. 07:26

Bravo Aco! Ako ikada posustanem u ovoj neravnopravnoj borbi...ako... znam da ima neko ko neće dozvoliti da naša časna zastava, naš dični orao, padne na zemlju, makar ga u zubima nosio!

53
3
S SVE_TI_ĆETALO__neregistrovani
15.01.2023. 08:33

@Sretten_Vujović_neregistrovani 🇲🇪❤️

33
1
S Suvereni_neregistrovani
15.01.2023. 17:42

@Sretten_Vujović_neregistrovani , svaka ti cast ponosno i junacko koljeno. Treba da se vijori nasa zastava, a orao sa rasirenih krila koji je znak slobodarskog duha i nikad pokoren, da vjecito bude na nasoj zastavi. Takođe i himna, koja nas okuplja i jasno izrazava da Crna Gora nikad nece biti pokorena, kao sto nije ni bila... ponosni Lovcen i Rumija nase svetinje, daju nam snagu i vjeru u nas da ce biti vječna Crna Gora majka svih sinova Crnogorskih. Zajedno smo casni Vujovicu....

17
1
M Mina_neregistrovani
15.01.2023. 07:24

Bravo Aco. Pravo pitanje si postavio!

37
1
G Gradjanka_neregistrovani
15.01.2023. 06:59

Svaka rijec tacna. A sta cemo mi koji volimo ovu zemlju ? Kako da im sprijecimo sujete i pohlepu jer procjenjuju da je bas sad trenutak unistiti DPS? A ne zele da priznaju da je, uz sve mane koje ima svaka partija jer idealne nema, DPS stozer opstanka CG, htjeli oni to priznati ili ne. U pamet se Crnogorci. Ne borite se protiv DPS nego za Crnu Goru.

40
1
V Vitao_neregistrovani
15.01.2023. 06:50

Sa ovoliko izdajnika propala bi i Njemačka

38
1