Sci/Tech

"Trebaju nam bezbjednosni testovi prije korištenja"

Kreator vještačke inteligencije ChatGPT: Uradili smo nešto stvarno loše

Izvršni direktor kompanije OpenAI i creator vještačke inteligencije ChatGPT, Sem Oltman, kaže da je jako zabrinut te priznao kako ne spava noću razmišljajući o opasnostima koje sa sobom nosi ChatGPT, glavni patent te kompanije.

Kreator vještačke inteligencije ChatGPT: Uradili smo nešto stvarno loše Foto: Jason Redmond/ Getty images
Portal AnalitikaIzvor

U razgovoru tokom nedavnog putovanja u Indiju, Oltman je rekao da je zabrinut da je uradio nešto stvarno loše kreiranjem ChatGPT-a, koji je objavljen u novembru i time pokrenuo lavinu interesovanja za vještačku inteligenciju.

"Ono zbog čega ne spavam je hipotetička ideja da smo već učinili nešto stvarno loše pokretanjem ChatGPT-ja", rekao je Oltman Satyanu Gajwani, potpredsjedniku Times Interneta, na događaju u srijedu koji je organizovao Economic Times.

Altman je rekao da je zabrinut da je "možda bilo nečeg teškog i komplikovanog" što je njegov tim propustio dok je radio na chatbotu.

Na pitanje da li vještačku inteligenciju treba regulisati slično kao i atomsku energiju, Oltman je rekao da mora postojati bolji sistem za reviziju procesa.

"Hajde da uspostavimo sistem tako da možemo da revidiramo ljude koji to rade, da ga licenciramo, da imamo bezbjednosne testove prije korištenja", navodi on.

Ranije ovog mjeseca, Altman je bio među grupom od više od 350 naučnika i tehnoloških lidera koji su potpisali izjavu u kojoj su izrazili duboku zabrinutost zbog rizika od vještačke inteligencije.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
T Terminator_neregistrovani
09.06.2023. 13:57

A Arnold je vec star da nas vadi ove rede

1
0
D DamirBar_neregistrovani
09.06.2023. 08:54

Bliži nam se kraj polako ali sigurno. Uništićemo sami sebe.

4
0