Politika

Stav

Kraj jedne epohe

Nedjeljni izbori nam na velika vrata donose budućnost u obliku vjerske države, po svemu sudeći i prefiksa srpske, a ne građanske. Zato poraz Đukanovića nije samo pad jednog dominantnog državnika, već kraj jedne epohe

Kraj jedne epohe Foto: screenshot gradska tv
Danilo Marunović
Danilo MarunovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Dogodilo se i to. Milo Đukanović, državnik koji je obilježio modernu crnogorsku istoriju i definisao državu u kojoj danas živimo, prvi put u 33 godine dugoj karijeri izgubio je izbore! Najmanje je važno to što ih je izgubio on kao kandidat, jer niti je gorio od želje da opet bude predsjednik, niti mu je „krivi dio“ izbornih pobjeda. Ovog puta, sekularna Crna Gora je uz amin Šešelja, Rakovića i kompanije, zgažena i popljuvana, poslije 1918. nikad snažnije i nikad opasnije. 

Poput „Iranske revolucije“, nedjeljni izbori nam na velika vrata donose budućnost u obliku vjerske države, po svemu sudeći i prefiksa srpske, a ne građanske, i to u vidljivoj budućnosti. Zato poraz Đukanovića nije samo pad jednog moćnog, dominantnog državnika, već kraj jedne epohe. 

Tako to obično biva sa Crnom Gorom. To je naša karma kontrasta, „zemlja čuda“, heroja i izdajnika, martira i špijuna, lažnih careva i gospodara pjesnika.

Nadam se da ćemo makar sada naučiti, na najteži i najskuplji mogući način, greške na koje više nemamo pravo

Pobjeđivali smo Murate i Bonaparte, a pali pred Acom Palikućom. Podigli smo revoluciju, prvi u porobljenoj Evropi! Okitili smo se lovorikama pred cijelom planetom, izgradili iz pepela fabrike i puteve, povratili državu, a onda u drugoj, AB revoluciji, fabrike zatvorili, upalili kandila i topove, i razvili barjake nacionalizma.

Nakon toga opet smo ustali iz pepela hiperinflacije, srušili Miloševića, izborili nezavisnost države na spektakularan način, podigli zastavu na East Rever-u, doveli investitore, otvorili hotele, došli na korak od EU, izgradili sekularno i građansko društvo, ušli u NATO i pali na – Jakova. Neumoljiva sudbinska „kriva“, između zvijezda i srama, zakucala se u svoje istorijsko dno na uličnom postizbornom trijumfu nad sopstvenom državom. Ko je god bio dio tog transa antisopstva, sram ga i stid bilo!

„Posljednji diktator“, kako od „milošte“ zovu predsjednika Đukanovića, „pao“ je na način da je svjesno ušao u unaprijed izgubljenu bitku. Sam protiv svih! Protiv neviđene mašinerije jedne super moćne međunarodne crkve, multinacionalne, anticrnogorske zavjere koja uključuje dva velikodržavna projekta u najavi, bizarnog trenutka poklopljenih interesa Istoka i Zapada na Balkanu, okolnosti da je predugo na vlasti, enormno obogaćena elita koja ga je pratila kao kamen oko vrata i gomile domaćih izdajnika. 

Đukanović: Čestitam Milatoviću na pobjedi, želim mu da bude uspješan predsjednik
33
Đukanović: Čestitam Milatoviću na pobjedi, želim mu da bude…
02.04.2023 22:11

Uz sve, „vojska“ njegovih saradnika nikad nije bila gora. Uprkos svemu navedenom, čovjek je osvojio gotovo 42 procenta podrške. Ipak, upoređujući sa sličnim trenucima iz prošlosti, kad se sve činilo beznadežnim poput 6,3 posto Liberala, ova brojka nedvosmisleno poručuje jedno: Ne damo te, Crna Goro!

Nadam se da ćemo makar sada naučiti, na najteži i najskuplji mogući način, greške na koje više nemamo pravo. Njegovi najbliži saborci (najgore izdanje njegove vojske ikad) propustili su šansu da ove izbore građanima jasnije predstave kao nadpolitičku borbu! Borbu za biti ili ne biti. Gomila suprotstavljenih partijskih ambicija i pizmi, ostala je slijepa za šansu da u prve redove isturi intelektualce i kvalitetne mlade ljude i time odredi vrjednosni karakter izborne borbe. Skroman i siromašan nivo njihovog vizionarstva, gurao je takve ljude na marginu u toku kampanje, a „mjesto pod partijskim suncem“ grabežljivo je tražio dio mlađih političara iz DPS inkubatora. Cijenu takve sujeta i straha od zamjenjivosti, najviše je platio njihov lider.

Umjesto da je cijela izborna borba bila nošena snagom i harizmom najboljih među nama, talentima i uspješnim pojedincima, njihova podrška svela se samo na broj, na javne potpise podrške nekolicine, u samom finišu kampanje. Nikad manje poštovana kulturna i umjetnička elita, nikad manje svijesti o njihovoj važnosti i ulozi, i nikad manje zahvalnosti prema njoj. Prepotentna palanačka funkcionerska nadobudnost. Armija briljantnih akademika, glumaca, reditelja, naučnika, slikara, doktora, novinara, nije promovisana kao vrijednost i kapital, već kao privjezak političkoj partiji.

Neinventivna, neuzbudljiva i monotona kampanja nije bila u dosluhu sa realnom slikom važnosti ovih izbora po državu. Ne da nije donijela, vjerujem, jednog glasa, već je površnošću, bez trunke emocija, ugušila potencijalnu eksploziju marketinškog kolorita koji je mogao izaći iz istorijski važne uloge ovih generacija na zadatku odbrane naših vrijednosti. 

Takva atmosfera, skučenosti vidika, neotvorenosti za nove ideje i nove ličnosti, ukoliko se ne razbije, koštaće nas poraza i dalje. Ne samo nas, već i naših potomaka. Uz sve neprijatelje koje smo imali, izgleda da smo svojim provincijalizmom, ipak sebi bili najteži. 

Neumoljiva sudbinska „kriva“, između zvijezda i srama, zakucala se u svoje istorijsko dno na uličnom postizbornom trijumfu nad sopstvenom državom

Đukanović je izgubio izbore sa etiketom „posljednji diktator“, dobijenom od svojih neprijatelja, a ostaće upamćen kao naš prvi političar koji je priznao izgubljene izbore, čestitao oponentu i poželio mu sreću i tako pokazao višestruku superiornost klase, kao čovjek, državnik i džentlmen. Gestom ulaska u neizvjesnu oluju od izbora, od mita on je postao čovjek. Ovim porazom, njegov javni imidž seli se iz zone elitističke fetišizacije do čovjeka od krvi i mesa, čovjeka iz naroda, Crnogorca. 

Međutim, novi momenti političke odmazde poput namjere rušenja njegove kuće, njegovom imidžu nude i dodatnu nadgradnju. Čovjek koji je do juče figurirao kao simbol prošlosti, nakon (očekivanih) gestova klasičnog političkog i ličnog progona i maltretiranja, njega i njegove porodice, danas ima šansu za novu ulogu - ulogu martira. Simbola. A u okviru borbe za opstanak bilo kog naroda, potrebni su, kao svjetionici u mraku. i simboli, i martiri.

Za godine pred nama, borbe koja tek počinje, u njima ćemo tražiti inspiraciju, motivaciju i nadahnuće. Kao i uvijek do sad...

P.S. Tekst je napisan prije nego što je objavljena i potvrđena informacija o još jednom gospodskom gestu predsjednika Đukanovića - ostavci na mjestu lidera DPS-a. Kako sam ga razumio? Kao direktnu i jasnu poruku: Nećete nezavisnu Crnu Goru. Nećete Nato i EU. Hoćete Srpski svet! Sretan vam bio. Laku noć.

Portal Analitika

Komentari (86)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L LipaLipa_neregistrovani
07.04.2023. 10:09

... bez trunke emocija, ugušila potencijalnu eksploziju marketinškog kolorita, ... koji je mogao izaći iz istorijski važne uloge ovih generacija na zadatku odbrane naših vrijednosti" (citat, Danilo). ... Danilo sve svoje "ideje" temelji na emocijama, no emocije su uvek los "saveznik" ... na emocijama je upravljnje nemcima temeljio i Htler svi nacionalni (isto sto i nacizam) lideri i sl. ... ocu reci, svaka uprava, vlast mora za temelj imati razum, um caruje "snaga"/emocije klade valjaju i sl. ... cus Milo postao mit, martir i sl.taman posla, Milo je obicni korupcioner ma lopov, ... pravio drzavu u skladu sa interesima svoje familije i njenih "prijatelja", ... koje to "vrednost" zagovarao Milo/DPS, da nije cast, dostojanstvo, postenje i sl.ma sve obrnuto, ... Milo i DPS nece u istoriju vec na narodni sud, bice osudje i sl i sl. ... aj'zdravo, ...

1
15
K KakoNe_neregistrovani
07.04.2023. 22:53

@LipaLipa_neregistrovani Jedini razlog zbog kog je velikosrpska stihija uspjela da stane za vrat Crnoj Gori je to sto smo igrali po pravilima. Borili se za srpsko isto koliko i za crnogorsko, za gradjansko, za evropsko, za multivjersko, multinacionalno. rezultat je da prakticno nemamo ni crkve, ni drzave no jezika. U glavu nam pamet uceraste!

9
1
k karadag_neregistrovani
10.04.2023. 22:29

@LipaLipa_neregistrovani ..."u Crnoj Gori ima trj vrste ljudi.Prvo su patriote spremni da ginu za svoju zemlju bez interesa,ti su malobrojni.Drugo su bitange i ulizice koji koriste svoju zemlju ,njih je puno vise.Treci su izdajnici i splacine kojih je najvise" citat austrijskog oficira sa poc 20og vijeka.LIPA od kojih si ti sto mislis jer nijesi samnom u prvu grupu.

4
1
L LipaLipa_neregistrovani
11.04.2023. 10:10

@karadag, ... Lipa nema problem da se pozicionira ni pre (preci) ni sada, ... djed mi, posle 1 WW bio komita Krsta Popovica, bio komita i u 2 WW ratu i sl.amnestiran, ... otac bio uslovno partizan, sa sinom (Nikola) ovog Krsta, imao boracku penziju i sl. ... Lipa je za ujedinjenje srba, (pomirenje djeda i oca) rusa, uslovno slovena i sl. ... aj'zdravo

2
0
m montenegrina4ever_neregistrovani
07.04.2023. 08:50

P.S. Ako nije bilo odredjenog senzibiliteta ili dosluha ,kako kažete sa “akademicima,glumcima,rediteljima,piscima…” a uz punu svijest o istorijskom značaju trenutka , zar je hvalilo motiva, snage i konačno patriotizama za samostalno stvaranje i organizovanje na političkoj sceni Crne Gore!

5
0
L Lola_neregistrovani
08.04.2023. 20:14

@montenegrina4ever_neregistrovani Falilo je ocigledno. Svaka inicijativa individualna je sistemski ubijana od najacih iz lanca ishrane

3
0
4 47304Posmatrač_neregistrovani
07.04.2023. 08:22

Vjerovati u sve što ispisa ojvaj gospodin je zabluda kao i vjetovati da tu nema i nekih tačnih navoda . Bivši je bivši jer je previš jamijo što bi rekli braća Rvati i izgubio dodir sa narodom i njihovom nevoljom a ovi novi Vam daju priliku da ispravite neke stvari a to neće moći sa ostrašćenom isključivošću sa bilo čije strane . Ne imati volju da se čuje i razumije druga strana je put ukoji Vam nebih poželio . Stari naši rekoše komšija pa košulja i od toga krenite pa redom : Ne kupuj diplome , zaposli pametna i školovana a ne svojtu , ne baci smeće na ulicu no u kantu , radi pošteno pa se i tako pobuni kad te zakinu , kad progovoriš pazi da nekog ne uvrediš , uči djete da nazove dobar dan svakom starijem i izgrdi svako djete kad glupost radi ko da je tvoje itd . Vako radi i doće Jevropa k' nama neće se morati u nju ići . Čuvajte Crnu Goru ko' da je Vaša a ne ničija , ljepše zemlje za Vas nigdje nema ma šta Vam pričali to Vam kaže onaj što svoj rodni kućni prag izgubi .

5
1
m montenegrina4ever_neregistrovani
07.04.2023. 07:53

Poštovani d-dine Marunoviću,što bi rekli vi mladi, Vaš sam veliki fan!Prosto nevjerovatno kako briljantno pogadjate u srž ovog našeg unikatnog kolapsa nacionalne svijesti! U odnosu na ovaj tekst ,samo kratko, Milo Djukanović je lider,državnik ,istorijska ličnost Crne Gore a prije svega “čovjek-Crnogorac”!Slažemo se! Takidje se slažemo :Procenti govore -Ne damo te Crna Goro ! Ne slažemo se: “Necete nezavisnu CrnU Goru,necete EU,necete NATO!Hocete tzv.srpski svet i crkvenu drzavu!Laki noc!” NEK JE VJEČNA🇲🇪

7
0
L Ljubo_neregistrovani
06.04.2023. 21:59

......Da li je to autor kritikovao Mila da nije dozvoljacao pristup DPS-u kreativnih ljudi i ideja, da se partija zatvorila za nove ideje i da je, izmedju ostalog, tako prosla kako je prosla?

2
2
P Provokatori_neregistrovani
08.04.2023. 20:17

@Ljubo_neregistrovani E ovija se pazte Crnogorci! Ovakvi su uspjeli da nas zavade! Evo i kako!

1
1
M Marjan_neregistrovani
06.04.2023. 17:42

Milo sad već pomalo ide u legendu. I slavit će ga i (pra)unuci ovih što sada bleje protiv njega. Devedesetih je izgledalo da je sudbina CG da bude rupetina na dnu Srbije preko koje se preskače na putu do Jadrana. I on je uspio preokrenuti tu ,,sudbinu,, i jedno manje više bezglavo društvo - bez rata i razaranja - dovesti do nezavisnosti i do (ekonomski) najmoćnijih integracija svijeta (NATO, EU). Jest da se uvijek može bolje al ovo je CG. Sad ćemo vidjeti ove genijalce, evo sad kad im Milo ne smeta. Da li su skloni ikakvim iskoracima osim onih koji CG iznova vuku prema čarobnom statusu rupetine na dnu Srbije. I još nešto, što bi Milo nakon svega trebao biti nekakav martir, mučenik? Da mu ovi kokošari sude. Ima da sve što je za Mila stane iza njega. Nek ne prelaze crtu.

15
7
đ đovani_neregistrovani
06.04.2023. 15:04

Čekamo te...Znamo,bio si prepun obaveza, posao predsednika, privatni porodični biznisi ..Eto, sad si slobodan da nam dođeš u posetu (biće verovatno malo duža😂)...Dobrodošao...Benvenuto😂😂😂👋👋👋

5
22
s stdan_neregistrovani
06.04.2023. 22:10

@đovani_neregistrovani - bljutavo?

6
1
D DnoDna_neregistrovani
06.04.2023. 22:35

@đovani_neregistrovani E makar ce pocinut od toga da mu svaka nistica pise svakakvr uvrede dok se junaci iza laznih imena. Hijene

8
0
đ đovani_neregistrovani
07.04.2023. 01:33

@stdan_neregistrovani Nije bljutavo,već kristalno jasno.Tačno.Odavno poznato.I neminovno usmereno na ovakav ishod.

2
2
G GradjaninX_neregistrovani
06.04.2023. 14:47

Samo ljudi poput Danila Marunovica ostaju kao svjetla na kraju tunela. Ako njihova gradjanska "propovijed" bude ugusena, nestat ce Crne Gore. Dok se to ne desi, zivjeti ce. Tesko, mucno, ali ZIVJET!

24
6
B Bobana_neregistrovani
06.04.2023. 20:45

@GradjaninX_neregistrovani saglasna! DAJTE NOVE LJUDE

7
0
N Ništaneočekujem_neregistrovani
06.04.2023. 13:15

Prepotencija bez premca. Obrnuto srazmerna talentu. Greota je ne citirati je. "Armija briljantnih akademika, glumaca, reditelja, naučnika, slikara, doktora, novinara, nije promovisana kao vrijednost i kapital, već kao privjezak političkoj partiji." Angažovanje te "Armije Briljantnih" naoružanih polupismenošću, samoljubljem, razmaženošću, hvalisavošću, ostraščenošću došlo bi glave i mnogo moćnijim institucijama od slabašnog DPS- a.

15
22
s stdan_neregistrovani
06.04.2023. 22:12

@Ništaneočekujem_neregistrovani - "Prepotencija bez premca. Obrnuto srazmerna talentu..." Da li ovo odnosi na Milatovića?

7
0
m musa_neregistrovani
06.04.2023. 13:13

kme kme kme😂😂😂😂👋

17
21
I IzdajemSvojuDrzavu_neregistrovani
06.04.2023. 13:36

@musa_neregistrovani Proklet bio izdajica svoje otadzbine

26
3
m musa_neregistrovani
06.04.2023. 14:59

@IzdajemSvojuDrzavu_neregistrovani Govoriš o Milu?Da, naravno,gnjus ostaje gnjus.

5
21
M Miki_neregistrovani
06.04.2023. 13:10

'definisao državu u kojoj danas živimo' ?! Drzave koje nisu proozvod trajanja i razvoja, vec ih definise jedan covjek, ne treba ni da postoje u tom obliku. Drzava se ucvrscuje, obrazovanjem, sistemom brijednosti i ekonomijom. Takve drzave ne padaju AB revolucijama. Dakle Crna Hora nije uspjela da izgradi sistem vrijednosti i elitu koja ce biti garant njenog postojanja. Nor. Prije AB revolucije svi udzbenici su manje vise bili pisani ekavicom, SPC je djelovala kao jedina pravoslavna....Stoga, nije AB revolucija uzela nesto Crnoj Gori, vec je bila prirodni sljjed iz ambijenta u kkne je bistvovala Crna Gora nakon II svjetskog rata. Slicno je bilo nakon 2006, koliko je ljudi bez kapaciteta bilo na ministarskim i drugim pozicijama ili upravljalo najznacajnim resursima Crne Gore. Takva elita nije dorasla da zastiti drzavu u njene interese.

22
4
A Alex_neregistrovani
06.04.2023. 11:24

"propustili su šansu da ove izbore građanima jasnije predstave kao nadpolitičku borbu! Borbu za biti ili ne biti." Naprotiv, izbori su predstavljani kao kao 'biti ili ne biti' konstantno, uz svakodnevno predvidjanje kataklizme i prenosenja CG u Cacak ako Milo izgubi. I to je kostalo puno glasova, jer ta prica ne pali kod mladih. Narocito kad dovedes Canka da je podrzi. Konstantacija da imamo 41% cvrstih suverenista ce se provjeriti za dva mjeseca. DPS je interesna grupa i bice preletaca.

13
21
N Nikola_neregistrovani
06.04.2023. 10:38

Tako je Danilo Marunoviću! Svaka ti čast! Živi bili pa viđeli. Brzo će ga dozivati ovi mrzitelji što ga blate , da se vrati. Najljepšu mladost je posvetio i utkao u CG, suočvajući se sa velikim državničkim problemima. Sačuvao mir i sklad među građanima CG, sačuvao CG od ratova koji su bijesnili u bivšim YU zemljama. Ali, Milo ne bi bio Milo. Jedan je Milo, svaka mu čast. Nikad više CG neće imati tu čast i privilegiju da se rodi neko sličan njemu. Istorija će ga pisati kao jednog od najvećih crnogorskih sinova, velikog lidera koji se izbori da Crnoj Gori vrati izgubljenu državnost, grb,zastavu, uvede je među svijetom u UN gdje se viori Crnogorska zastava, uvede je u NATO, dovede je pred vratima Evropske unije. Velika mi je čast što sam živio i radio u njegovo doba vladavine. Živio Milo Đukanoviću. Svako dobro te pratilo. Ne dozvoli sebi da te svaka šuša i maruša ima u ustima. Srećno!

38
17
c cisticnost_neregistrovani
06.04.2023. 10:27

ah nije nego . skoncacemo od price nije nego. taj nije nego lakejski odurni nonsalantni pogled nas je doveo tu. pa zasto onda ne razumite vise da nije dobro to vase nije nego? igrate se s ljudima i to ce trebati da se prekine. pravite se pametni i razboriti a kad trebate da cinite nesto vi tu pocnete da govorite nije nego. ne mogu ds zivim ispod dps plasta kad im je sva filosofija takva. nije nego. kako nadmenoj. idi putuj vidi nesto vise.

9
22
d danilos_neregistrovani
06.04.2023. 10:24

Milo je otišao časno. I na vrijeme. Zavjere, laži i obmane “srpstva” postale su (pre)teško breme? Za nas - i za njega? “Srbi iz CG” (što gođ mu to značilo) – nezasluženo - se raduju. Crnogorci – zasluženo – tuguju. Jer mi smo izdali sami sebe - naše “crnogorstvo”? No, u svakom zlu ima nečeg dobog. Milo više neće morati da trpi uvrede gorih od sebe (ništaroba i izdajnika CG). Oni neće moći da se - za svoje gluposti i neposobnost - “vade” na Mila i DPS (ka što ćine vec skoro tri godine). Crnogorci će morati da nauče da vole sebe. Jer, ako mi ne volimo i ne cijenimo sebe – zašto bi nas voljeli i cijenili drugi? Naš prvi korak mora biti ka nama. Moramo vratiti vjeru u sebe! I ljubav prema Crnoj Gori! Ako u tome uspijemo - Milo će doći na zasluženo mjesto – velikana istorije CG? A CG na počasno mjesto među državama i narodima Evrope - na kojem smo bili u 19.om vijeku. “Evropa sad” je laž. Evropa (EU) sutra - je cilj CG! Krenimo! “Put od hiljadu milja započinje jednim korakom” (LaoTzu)

35
10
M MikaNikolina_neregistrovani
07.04.2023. 02:22

@danilos_neregistrovani : Respekt za komentar! Sve Tacno!

6
0