Politika

Stav

Janusovo lice propasti

Nemoj poslije da je ko rekao da nije znao kako Dritan hoće da iz temelja preoblikuje Crnu Goru. Uz asistenciju Božene i ostalih konatara osim što je to glasno najavio, dao nam je primjer kako to izgleda u Budvi, Nikšiću... Drugo je što će nakon što obavi prljave poslove, Dritan imati đe da se skloni, a Božena i ostali konatari ostaju da žive pakao koji su stvorili u sve crnjoj i sve goroj

Janusovo lice propasti Foto: FCJK
Aleksandar Radoman
Aleksandar RadomanAutor
Portal AnalitikaIzvor

Kome nije poznato što označava stilska figura oksimoron neka potraži na Javnom smetlištu RTCG emisiju Stav u kojoj gostuje predśednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Dragan Vukčević. Ako, pak, nekom dosad nije bilo jasno zašto se u Crnoj Gori poslije dvije i po godine Dritanove vladavine odvija remake devedesetih, neka pažljivo posluša što o svemu ima reći čelna glava čelne intelektualne ustanove u Crnoj Gori. I kašće mu se samo.

U logoreičnome slalomu u kojem je spreman satima preslagati fraze iz ničega u ništa, Vukčević je ipak objasnio neke stvari. Tako, recimo, veli da se protiv nacionalizma najučinkovitije valja boriti „vrijednim i profesionalnim radom“. To bi, dakle, u prijevodu značilo ovo – ako je nacionalizam mrki međed, najbolje je leći i ispružiti se na livadi, zatvoriti dobro oči pa se vrijedno i profesionalno praviti mrtav. Međed će – a u stvari nacionalizam – uhvatiti dva-tri kruga oko vas, malo njušnuti i proći dalje. Tako nam tolkuje najmudrija glava. Ali nije ni to sve. 

Radni narode Crne Gore, pred vama je izbor

Levitirajući visoko iznad dnevnosti, najviđenija glava ispriča i jednu parabolu, koju, ruku na srce, priča kad god mu ko poturi mikrofon. Ispriča ovaj autor dvije zbirčice eseja i prononsirani rusofil pričicu kako je „prosvjećeni vladar Crne Gore iz dinastije Crnojevića presom kupljenom na Zapadu štampao riječ koja mu je dolazila s Istoka“. Da vam ja to lijepo prevedem na savremene prilike – ravnoteža vam je, dakle, kad Bemaxove mašine sa Zapada daruju državi školu u kojoj će se u dane kad se obilježava godišnjica ruske agresije na Ukrajinu slaviti ruski vjerski praznik Maslenica. E to vam je ta geopolitička ravnoteža o kojoj propovijeda čelna glava crnogorske inteligencije. A je li protivzakonito proslavljati vjerske praznike u javnim školama? Jašta. A je li protivustavno bilo tzv. Temeljnim ugovorom Beogradskoj patrijaršiji dati ono što nije dato drugim vjerskim ustanovama? Jašta. Ali, utoliko gore po Ustav i zakone. 

I tu ostavljamo Dragana u plitkoumnim kontemplacijama i prelazimo na drugoga protagonistu ove naše opskurne pričice. Riječ je, dakako, o aktuelnom dugoodlazećem premijeru koji je ovih dana u javni prostor izlio toliko gadluka da je po neki od njih prošao i sasvim nezapaženo. Što je zapravo ključni problem s onima koji su Dritana izabrali za premijera? Vodeći se okvirima realpolitike, pošli su od pretpostavke da Dritan neće baš tako olako pogaziti program svoje partije i da mu je kao njezinu predśedniku stalo do njena rejtinga. Ali avaj – nije. Niti je Dritanu bitno što su Urino programsko opredjeljenje evropske integracije, koje je on zakočio, niti mu je uopšte stalo hoće li to što je ostalo od Ure ikada više prijeći cenzus. A nije mu stalo jer je riječ o čovjeku zadatka. U zabludi je svako ko misli da takvi nijesu i ostali novostasali lideri Vučićeve rezervne falange – Spajić, Milatović, Bečić...

Mrzi me da po ko zna koji put podśećam kako je Vučićev jurodivi telal Aleksandar Raković sve lijepo nacrtao ljeta Gospodnjeg 2020. Je li blentavi Aca lijepo rekao da do Velike Srbije vodi nekoliko stepenica. Jeste. Je li rekao da je prva stepenica rušenje Đukanovića. Ono jeste. Je li potom dodao da je ključni sljedeći potez popis. I to. Pa je li na kraju s onim šizoidnim osmijkom šereta objasnio da poslije toga slijedi i formalno priključenje Crne Gore Srbiji. Ama jeste. 

Ako je u vama ostala i zera samopoštovanja i ljubavi za ovu zemlju – ustajte prezreni na svijetu

A što je tu radio u međuvremenu Dritan, onaj zlatni mladić kojega srpska omladina – po riječima Bećkovića – treba na rukama da nosi po Terazijama!? Pa eto, prvo je sklopio pakt s četnicima da smijeni Đukanovića, pa je sklopio pakt s Đukanovićem da ga pri toj smjeni izloži još i javnom poniženju, pa je lijepo potpisao tzv. Temeljni ugovor i time ozvaničio da je Crna Gora metoh Beogradske patrijaršije, da bi potom tu ne više ni državu nego teritoriju uveo u institucionalni haos i ekonomski, zdravstveni i bezbjednosni slom. 

Na kraju je zakazao i popis. Ostalo je još da obavi dva poslića – da potpiše pristupanje Crne Gore Otvorenom Balkanu i da izmijeni zakon o državljanstvu, odnosno birački spisak Crne Gore nakrca državljanima Srbije, Rusije i manjeg entiteta BiH! Ako se pitate otkud sad ova paranoja, dužan sam objašnjenje – nije paranoja, sve je to Dritan lijepo najavio. Kao kad je ono onda kazao da će tzv. Temeljni ugovor riješiti za 5 minuta. 

Pa da vas podśetim – prije samo nekoliko dana Dritan je izjavio kako se pitanje dvojnog državljanstva i sticanja državljanstva u Crnoj Gori politizuju. Tih dana je primijetio kako se politizuje i to što je granični policajac fizički nasrnuo na albanskoga građanina. U spin mašineriji Dritana Abazovića ništa nije previše ni neumjesno. Onda je Dritan uočio da je crnogorski zakon o državljanstvu restriktivan i javno se zapitao da li je to smisleno ili ne. Potom je galiotski dometnuo da države čiji broj stanovnika opada ne mogu računati na značajniji razvoj i zaključio da to pitanje treba rješavati nakon aprila ili malo kasnije. 

Pa što nam je to zapravo Dritan poručio? Jasno i glasno – aktuelni Zakon o državljanstvu treba promijeniti, a broj stanovnika Crne Gore uvećati ako ne mislimo da zabasamo u propast, u koju nas sigurno vodi već evo dvije i po godine. I nemoj poslije da je ko rekao da nije znao kako Dritan hoće da iz temelja preoblikuje Crnu Goru. Uz asistenciju Božene i ostalih konatara osim što je to glasno najavio, dao nam je primjer kako to izgleda u Budvi, Nikšiću... Drugo je što će nakon što obavi svoje prljave poslove, Dritan imati đe da se skloni, a Božena i ostali konatari ostaju da žive pakao koji su stvorili u sve crnjoj i sve goroj.

Radni narode Crne Gore, pred vama je izbor – pred međedom Rusko-srpskog sveta kojeg na vas mami klinički sociopata Dritan Abazović možete pokušati da iskoristite taktiku koju ljubazno sugeriše četništvo, pardon čelništvo CANU. Možete se pružiti po livadi i žmureći čekati da međed prođe. Onako kako to otprilike praktikuje crnogorska opozicija evo dvije i po godine. Ali ne morate. Ako je u vama ostala i zera samopoštovanja i ljubavi za ovu zemlju – ustajte prezreni na svijetu... 

Portal Analitika

Komentari (43)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Gradjanka_neregistrovani
28.02.2023. 15:30

Svaka rijec na mjestu.

56
2
A Anon_neregistrovani
28.02.2023. 14:33

Još se ja malo začudih informacijom da i Božena ima državljanstvo Srbije, ali sada je sve jasno. Sada se ne bih začudio da se kao Srbi osjećaju i Konatar i Suada, jer to je samo potrebno izjaviti i eto ti državljanstvo.

59
2
P Prilog_neregistrovani
28.02.2023. 14:22

U sredinama đe su dominantne nacionalne manjine građanske stranke više ne mogu osvojiti vlast. To se pokazalo na primjeru Rožaja đe je BS ubjedlivo pobijedila. Isti slučaj će se ponoviti u Tuzima đe će AA sa partnerima ponovo ubjedljivo dobiti izbore. Takvih primjera ima i u drugim opštinama u kojima su nacionalne manjine većina. To je proces koji se uklapa u širi trend promjena u regionu. Kroz OB se pokušava zatvoriti stoljetno srpsko-albansko pitanje i konačno razgraničiti ta dva naciona u dvije proširene i gotovo etnički čiste države. Njihovo razgraničenje i podjela može imati itekako negativne posljedice na susjede, u prvom pogledu na CG koja bi mogla poslužiti kao moneta za potkusurivanje tuđih računa. Ona je pogodna za to jer njen najbrojniji nacion je slab, bez političkog i institucionalnog oslonca, koji ni u samoj CG više ne predstavlja ključnog političkog aktera. Građanski koncept je svima dobro poslužio osim Crnogorcima koji su se kroz njega što više denacionalizovali.

10
44
O OKO_MONETE_ZA_POTKUSURIVANJE__neregistrovani
28.02.2023. 14:46

@Prilog_neregistrovani ... SI PRILIČNO U PRAVU !!! OKO MOGUĆNOST GUBLJENJA CRNOGORSKOG IDENTITETA - APSOLUTNE NE !!! CRNOGORCI, KAKO U DRŽAVNOM, TAKO I U NACIONALNOM SMISLU, SU NEPOBITNA VEĆINA U CRNOJ GORI !!! DAVNO SMO MI IZVAGALI ŠTO NAS SVE VEŽE, A ŠTO, EVENTUALNO, RAZDVAJA I, OSTALI I DALJE NEPOKOLEBLJIVO, I JOŠ ČVRŠĆE, ZAJEDNO !!! SVOJE NACIONALISTIČKE POLU - ISTINE, OSTAVI ZA RETROGARDU NA SVOM NIVOU !!! I, USPUT BUDI REČENO, DAVNO SMO SE MI, OVUDIJEN, NALOMILI JADACA ...

50
2
P Prilog_neregistrovani
28.02.2023. 15:27

@OKO_MONETE_ZA_POTKUSURIVANJE__neregistrovani, od Vas neću tražiti da da se osvrnete na moj komentar bez vrijeđanja ocjenjujući ga nacionalističkim i sl. kad vidim da upotrebljavate samo velika slova što je nedopustivo u pismenoj korespondenciji. Zna se kako se koriste i upotrebljavaju velika slova ali Vi hoćete da njima pojačate utisak i napadom ad hominem, a ne oštrinom svoje misli, znanjem i argumentacijom. Dalja rasprava je suvišna. Srdačan pozdrav!

2
40
N NEMA_OVDJE_MJESTA__neregistrovani
28.02.2023. 15:39

@Prilog_neregistrovani ... TVOJIM PETPARAČKIM "SOCIOLOŠKIM OGLEDIMA" !!! IDI NA SVOJU POLITIČKU STRANU !!!

38
2
S SVE_MANJE_BRINE__neregistrovani
28.02.2023. 14:16

... NEKA "STARA"CRNA GORA ... BRAVO MOMČADI !!! NEK' JE VJEČNA !!! 🇲🇪 ❤

46
0
E Eheh_neregistrovani
28.02.2023. 12:37

Odličan tekst . Ali to je samo tekst . Sve što se dešava usaglašeno je i dogovoreno sa najjačim partijama u CG . Napravljen je Dil. Mi nećemo dirat vaše pare s vi se ne mešajte u naše rabote .

5
57
S StanaĐurova_neregistrovani
28.02.2023. 21:42

@Eheh_neregistrovani o kakvom novcu govorite? Ili ste ođe zbog novca?!

2
0
T Terra_nova_neregistrovani
28.02.2023. 11:15

Dopire li glas razuma do ušiju utopljenika, čuju li oni koji će koliko je śutra zakukati ako se ne dignemo svi koliko nas je - da se skine ovaj Juda Iskariotski što nam državu izdaje i ruši svaku budućnost našoj djeci, za šaku srebrenjaka...

68
1
V Vidrica_neregistrovani
28.02.2023. 11:43

@Terra_nova_neregistrovani nema vas za partiju šaha a ne za proteste. Kad je potpisan Temeljni Ugovor sa crkvom Srbije, nije vas bilo 6oro na protest. Toliko ima Crnogoraca u ovu državu.

4
55
T Terra_nova_neregistrovani
28.02.2023. 12:01

@Vidrica_neregistrovani - bolje se zapitaj dje su ti živjeli preci, koju su kapu nosili a kojoj se crkvi molili, zapitaj se dje će ti budućnost. U stvari ti se ionako ne pitaš nizašto - tebe vode ka brava, i govore ti ko si i što si, oni (popovi) bolje znaju od tebe ko su ti stari bili i za koga su se borili. Ali ako si iz Republike šumske, doći će ti na naplatu samo - molićete vi da se upišete u Crnogorce - opet...

59
0
V Vidrica_neregistrovani
28.02.2023. 12:49

@Terra_nova_neregistrovani bez nervoze, trebali ste se skupiti kad je potpisan Temeljni Ugovor, tada je cijela CG bila ujedinjena da se crkve predaju Srbiji. Ta prica je zatvorena, nema potrebe za histerijom sada jer je prekasno. Pozdrav ;)

2
54
K Kolinda_neregistrovani
28.02.2023. 10:07

Mislim da dovoljno govori strah Crnogoraca od popisa. Realna situacija je da su skoro svi Srbi u CG, i zato se plaše najviše Cetinjani da se popis održi.

3
67
N Nency_neregistrovani
28.02.2023. 09:13

Sve pohvale za tekst.Bravo!Gadluk je bilo i gledati i slušati "prvu glavu" te olupine/MISLIM NA CANU/ i to na "javnom smetlištu".Đee je dno?🤔

71
2
P PonosnaPrelacanka_neregistrovani
28.02.2023. 08:55

De si bijo druze Radoman da dignes glas kad je potpisan TU Zasto ste cutali i niko od vas Crnogorskih intelektualaca ni da bekne Pitala sam se de su Crnogorci !!!!Ja koja imam dosta godina cekala sam da se dignete i da vam se pridruzim da dam podrsku za spas nase CRNE GORE Potpisivanje TU je najvisa izdaja CRNE GORE

17
52
N Nency_neregistrovani
28.02.2023. 09:09

@PonosnaPrelacanka_neregistrovani Bili ste, izgleda neđe na odmoru🤗.Radomanu i njegovim kolegama se ne može ništa prebaciti..Samo pohvale!Pišu, pričaju, pozivaju,prozivaju...ali đžaba,dosada.Nažalost!

74
3
G Goran_neregistrovani
28.02.2023. 10:14

@PonosnaPrelacanka_neregistrovani https://www.portalanalitika.me/clanak/kako-je-tzv-temeljni-ugovor-ozakonio-diskriminaciju Pogledajte gdje je Radoman bio kad je potpisivan TU. A bio je zajedno sa mnom i još 20-ak demonstranata i pred Vladu i na Gorici. Što nije više ljudi došlo pitajte naše pametne partije koje su vjerovale Dritangi i pozivale članove da ne izlaze ba proteste.

63
0
S StanaĐurova_neregistrovani
28.02.2023. 21:47

@PonosnaPrelacanka_neregistrovani očito Vi niste bili na licu mjesta niti ste pratili javne objave. Koliko dobijete za ovakav netačan i maliciozan komentar? Jeli vrijedno? Ili bijedno?

3
0
K Kolotečina_neregistrovani
28.02.2023. 08:37

Zar ti Aco i dalje misliš da ovakvim tekstovima prikupiš koji glas više za Đuku? Mislio sam da si pametniji

1
62
H HGI_neregistrovani
28.02.2023. 07:49

Jamo dobar tekst, istinita šamarčina svima nama

81
1
P PartizanskiPut_neregistrovani
28.02.2023. 07:47

NAS PRESJEDNIK JE DAO CRKVE SRBIJI I PUSTIO DA NAM SE SRBIJA PITA U CRNU GORU!! A JA CU MU BAS ZBOG TOGA PRUZIT PODRSKU JER JE TO JEDINO ISPRAVNO , IMAMO NAJVECE PLATE U REGION I NAJSRPSKIJA SMO DRZAVA ZAHVALJUJUCI PRESJEDNIKU NASEM MILU DJUKANOVICU !! DA JE VJECNA!!

4
70
M Milusa_neregistrovani
28.02.2023. 08:25

@PartizanskiPut_neregistrovani isteko ti je rok tom tvome predsjedniku, pogledaj dislajkove ako ti nije jasno

6
47
D DVA_BOTA_U_TANDEMU__neregistrovani
28.02.2023. 13:40

@Milusa_neregistrovani "MILUŠA" I UKRADENI "PARTIZANSKI PUT" !!! 😂

41
0
M Miro_neregistrovani
28.02.2023. 07:40

Poštovanje g. Radomanu.

77
1
d dragan_neregistrovani
28.02.2023. 07:40

Svaka cast Gospodine!

78
0
c cetinje_belveder_neregistrovani
28.02.2023. 07:30

bravo profesore sve ziva istina ..slomit nas ne mogu oni to znaju mogu samo da palamude.. vidjeces kraj.. bitan je 90+ minut i kraj vidjeces kad uhapse ovoga maloga slasticara iz ucinja ako ne uspije da pobjegne u Srbiju prije toga ..samo polako

76
0