Politika

Stav

Istorijska dilema Đukanovića

Odlučio Đukanović da se povuče ili da još jednom "zavrti" svoju magiju jedno je sigurno - ukoliko se odvaži i izađe na megdan biće to gest hrabrosti kome će svaki Crnogorac skinuti kapu

Istorijska dilema Đukanovića Foto: Foto: Gradski portal
Danilo Marunović
Danilo MarunovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović ključna je politička i društvena figura u Crnoj Gori, ne samo u epohi koju živimo, već i u konkurenciji njene istorije. 

Za vrijeme trajanja na liderskim pozicijama u zemlji, kao predsjednik države i predsjednik Vlade, uspio je da ostvari takav broj državničkih rezultata da se njegova ostavština i burna dinamika političke evolucije, zajedno sa snažnim ehom na buduće naraštaje, može komotno mjeriti sa onom kralja Nikole. Jer, sasvim je analogno po važnosti za nacionalne interese uporediti, na primjer, priznanje državnog suvereniteta na Berlinskom kongresu, sa obnovom državnosti na referendumu, prijemom zemlje u UN, NATO porodicu i status zemlje kandidata za članstvo u EU, koju je sa svojom administracijom doveo do statusa regionalnog lidera u integracijama.

Za rukom su mu polazile nemoguće stvari – da postane premijer u svojim dvadesetim, a da za tri decenije vladanja, pobijedi na svim parlamentarnim i predsjedničkim izborima. Međutim, ne i da formira većinu na onim posljednjim, 2020. 

Na prvim predsjedničkim izborima na kojima se pojavio kao kandidat, izgubio je u prvom krugu od Momira Bulatovića iza kojeg je stajala materijalna, propagandistička, vojna i svaka druga logistika Slobodana Miloševića, da bi u drugom ipak preokrenuo, postao predsjednik države i radikalno zaokrenuo nacionalni spoljnopolitički kurs zemlje.

U svim krupnim izazovima po njegovu političku sudbinu do sada, čak i onda kada se to činilo nemogućim, uspijevao je da političkom alhemijom dođe do rješenja u svoju korist. Od čuvenih referendumskih 55 %, do toga da je njegova partija iz opozicionog djelovanja, u stanju rapidnog slabljenja moći, uspjela da sruši dvije “postavgustovske” vlade. Iako je svojom adaptilnošću uspio da se kao vječiti pobjednik “prošeta” različitim globalnim vremenima, od sumraka komunizma do internet revolucije kada se politička borba masovno seli u online prostor socijalnih mreža i botova koji manipulišu opštim paradigmama stvarnosti, iako je dominirao u svakoj inerciji prirodne smjene generacija, čini se da Mila Đukanovića čeka najveći izazov u karijeri, baš sada. U susret predsjedničkim izborima.

Kako čovjek koji je samo dvije i po godine stariji od jednog Džonija Depa i takvim karijernim rezultatom, razmišlja o svojoj budućnosti? 

Da li, i u kojoj mjeri, kod njega vlada zasićenje bavljenjem politikom, nakon burnih i stresnih decenija? Postajući simbol borbe za crnogorsku suverenost, ima li etičko pravo na povlačenje iz “igre” u trenutku kada jedna (najmanje jedna) nuklearna globalna sila, sinhronizovano sa uticajem iz Srbije, prijeti da ozbiljno ugrozi njegova ključna državnička dostignuća? 

Da li je cijena njegove političke dugovječnosti takva da je zona ličnog sasvim srasla sa onom javnom, koja podrazumijeva građanski, suverenistički, proevropski politički pol u zemlji? Da li je taj pol dovoljno zreo da funkcioniše bez njega ili bi njegovo odsustvo sa centralnog mjesta te ideje značio i njen krah? 

Nema sumnje da je Đukanović ovih dana u epskoj dilemi. Okolnosti u kojima do sada imamo najave predsjedničkih kandidatura koje “pokrivaju” svaku nijansu kolorita hegemonizma “srpskog sveta”, a ni jednog iz zone građanskog političkog mišljenja lojalnog crnogorskom suverenitetu po svaku cijenu, djeluje alarmirajuće. 

Takođe, u vazduhu lebde i drugi veliki problemi. Pitanje legaliteta (i u pravnom i u etičkom smislu) cijelog izbornog procesa, s obzirom na to da se makar za jednog kandidata zna da krši izborna pravila. Po mom mišljenju, Đukanović sebi ne bi dozvolio da kao kandidat učestvuje na izborima upitne regularnosti, pogotovo u momentu kada beskompromisno insistira na besprekornom političkom ustavno-pravnom djelovanju, pogotovo iz motiva da pred sve skeptičnijom međunarodnom zajednicom, pokaže razliku u klasi u odnosu na konkurente, koji su doveli državu do stanja anarhije i institucionalne paralize.

Najgori mogući scenario bio bi da nas prije Rusije i Srbije, na izborima porazi sopstvena pizma

Na njegovu odluku da li i ovog puta da ponese “barjak” suštinske suverenosti crnogorskog društva, nesumnjivo utiče i pojava novih generacija no političkom nebu, koji osim mladosti donose i potpunu degradaciju moralnih standarda po kojima se političko djelovanje odvija od avgusta 2020. 

Na dnevnom nivou se laže, proganjaju neistomišljenici a nagrađuju posrnuli preletači iz ideje u antiideju. Populizam, velika obećanja za povećanje ličnih primanja građana, propagandistički upakovana kao dugo željeni politički centar, “između dva nacionalizma”, na veliki dio slaboobaviještenih birača djeluje kao utopija.

Takođe, gotovo sasvim izvjestan krah pregovora o superiornom i jedinstvenom kandidatu koji bi sačuvao suverenost ove države, djeluje obeshrabrujuće na one birače koji su zapali u apstinenciju ili izgubili nadu u borbu protiv hegemonizma Beograda i Moskve. 

SDP je u ovom, za spas Crne Gore ključnom trenutku, kako stvari stoje, odlučila da ide samostalno na izbore. Takvi postupci upućuju da je ta stranka, odabravši da iskoristi kapital veće popularnosti Draginje Vuksanović-Stanković ili Ranka Krivokapića od same partije, prelomila da napusti front odbrane države. Sjutra će taj kapital izbornog rezultata njihovog kandidata iskoristi za trgovinu sa takozvanom “centraškom” politikom Demokrata, Ure, Evrope Sad, SNP i ostalih partija. U pitanju je jako opasan manevar, koji bi kamufliranim Vučićevim advokatima dao veći legitimitet. Opšti politički grabež. 

Umjesto što su nam drugi krivi, sve je - prvo do nas

Ovi, i mnogi drugi razlozi, komplikuju okolnosti u kojima bi kandidat koji bi predstavljao interese sekularne, građanske, suverene države ostvario superioran rezultat, naspram kandidata kakav je jedan četnički vojvoda. Zato, kandidat koji bi predstavljao takvu Crnu Goru, samo u slučaju besprekorne regularnosti izbora, mora biti impresivnog kalibra, sa snagom da groznicu borbe za vječite i univerzalne vrijednosti slobode zapali i postavi na pijedestal društvenog imperativa, svetog cilja kojeg moramo osvojiti zbog sebe i naše djece.

Đukanović je jedini od svih potencijalnih kandidata, koji u spektru razloga Za i Protiv svoje kandidature, ima breme ličnog odnosa i odgovornosti prema svom istorijskom imidžu. I to je ključan razlog zbog kog ga nećemo vidjeti kao kandidata, ako sve izborne okolnosti ne budu savršeno legalne. 

Takođe, vjerujem i da njegovo vaganje podrazumijeva kalkulaciju sa opštom atmosferom u zemlji galopirajućeg populizma, sa medijskom manipulacijom slike stvarnosti, zloupotrebom državnih resursa u izborne svrhe, miješanjem zvanične Srbije u izborni proces, itd. 

Da li bi čovjek njegovog formata i njegove pozicije, dozvolio sebi da uđe u “bitku” u tako neravnopravnim uslovima, u kojima bi rizikovao da svoju auru nepobijeđenog lidera devalvira na način na koji bi izgubio izbore od jednog Andrije Mandića ili Milojka Spajića, na primjer? Sa druge strane, crnogorski je viteški kodeks, a bogami i gorštački kapric, da se u bitku ne ulazi samo kada je pobjeda izvjesna. Sve ove okolnosti dovode do ogromne dileme jednog velikog državnika. Dileme od koje zavisi puno toga.

Najgori mogući scenario (bilo da je kandidat Ivan Vuković, Duško Marković, Milo Đukanović ili neko treći), bio bi da nas prije Rusije i Srbije, na izborima porazi sopstvena pizma. Mi imamo većinu u našoj zemlji! 

Samo luča je i dovoljna!

Mi, koji se ne bismo prodali kao beogradske sluge i koji su spremni da brane ovu zemlju, njenu demokratiju, Javni servis, progonjene novinare, kulturnu baštinu, istoriju, naše ime i prezime. Ono što još uvijek nemamo je naše jedinstvo! Pred njim padaju svi mali Šćepani i slatkorječivi lažni proroci. Svi lažni “centristi”, jer pravi nikad ne bi ćutali na šovinističke ispade crkvenih dostojnika i ljubili im ruke, namećući ih kao opštu mjeru života. Oni koji budu razbili to jedinstvo, moraju biti spremni da sjutra ponesu teret posljedica i suoče se sa prezirom građana. Jer, dok budu kupili mrvice sa lažnog “centraškog” stola ljudi će u njih upirati prstom. 

Da se ne lažemo: ključna je ipak ona dilema među dijelom građana suverenista. Znate onu tužnu mantru “starih liberala”: “E neću njega glasat da će sve splamćet”? 

Valjda neće Crnogorce (opet) obuzeti ta autodestruktivna tvrdoglavost čitana kao principjelnost! Kada averzija prema kandidatu koji zastupa njegovu ideju biva jača od lojalnosti samoj ideji! Ako pogledate unazad i unaprijed, izdignete se iz skučenih vidika i razumijete međunarodnu trgovinu uticajem, vidjećete jasno kao dan - podršku Zapada dobijali smo samo kad je trebalo disciplinovati Srbiju, u njenom zanosnom plesu sa Rusijom. 

Ovog puta, moramo sami… Kao i uvijek, uostalom. Tako će biti jasnije da umjesto što su nam drugi krivi, sve je - prvo do nas.

Odlučio Đukanović da se povuče ili da još jednom "zavrti" svoju magiju jedno je sigurno - ukoliko se odvaži i izađe na megdan, uz sve loše okolnosti i ne tako sjajne ankete, biće to gest hrabrosti kome će svaki Crnogorac skinuti kapu. Biće to vjerovatno ta "karika koja nedostaje", luča kolektivne strasti, one koju osjećamo samo kad branimo slobodu. Jer, samo luča je i dovoljna!

Portal Analitika

Komentari (122)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
k kukaliPosmrdice_neregistrovani
15.02.2023. 15:09

OVI NAŠI NEPRIJATELJI SU SE PREPALI,DA IH TAKO NAZOVEM,OVE POSMRDICE,I TRAGOVI IM SRDE NEČOJEŠTVOM, ONI ZNAJU AKO MILO IDE NA IZBORE, DA SU GOTOVI,GUBE ,ITO JE NJIHOV STRAH,ZAMISLITE ,VOJVODA MANDIĆ ZVANI KOLJENICE,A KUD ĆE VECE SPRDNJE, ČETNIK KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA ,IMALO VEĆE BRUKE I SRAMOTE, ZA OVU ZELJU.

2
2
E E_viva_vero_montenegro
13.02.2023. 18:29

Marunoviću svako poštovanje ' biti heroj i imati takav stav u ovoj poplavi raznoraznog šlama u cg danas je veliko herojstvo i za svako je poštovanje primjer kako se država brani kad to treba i kad noj je najteže ✊️

7
1
B Bisera_neregistrovani
13.02.2023. 06:25

Pazljivo pratim Vasu observaciju stvarnosti, te kako formirate stavove u odnosu na nove politicke podjele moci. Kod Vas nema kalkulacija, imate iznimno izrazenu individualnost, a za to Vama treba skinuti kapu. Koliko znam ne pripadate partijama, iako su Vas vezali za nekoliko njih, a nije i ako danas tako samoubjereno biti svoj, i ostati blizak svojoj ideji. Puno njih mjerka kako da se pozicionira. Ne i Vi. Bravo mladi Marunovicu.

8
1
A Ana_neregistrovani
12.02.2023. 11:46

Pravo u metu kao i uvjek dragi Marunoviću.

16
2
L Lilly_neregistrovani
12.02.2023. 10:25

Pisete odlicne tekstove gospodine Marunovicu analiticne ali i podsticajne...U zadnjem pasusu sve ste rekli no da li cemo imati snage da upalimo slobodarsku lucu to cemo pokazati 19.marta...

16
1
K Karadag
11.02.2023. 00:19

Danilo, bravo Danilo.Milo je izrastao u najboljeg politicara kojeg je Crna Gora imala i ima i imace.Tesko da bi Milo ponovio iste greske i propuste i tesko da Crna Gora u ovom trenutku moze opstati a ne biti asimilirana tiho i bez metka bez heroja i herojskog cina a ne vidim drugog heroja do Mila .LSCG je bio proganjan od istog Mila i sad je trenutak da se mi bivsi clanovi i liberali nekadasnjeg vodje Slavka Perovica izdignemo i stavimo pod isti Barjak koji tesko moze ponijet bilo ko osim Mila.Mi Crnogorci moramo pobijediti pizmu i glasati za onoga koji nas je pobijedio jer samo tako i moze pobijediti Crna Gora uz naravno, glasove svih naroda kojima je Crna Gora u srcu.Poraziti izdajnike pa im onda otvoriti dosije i pokazati narodu ko su( dijelu kojima jos nije jasno) .Na izborima branimo Crnu Goru a na tom putu moze nas do pobjede voditi samo heroj.

33
2
L Ljubo_neregistrovani
11.02.2023. 18:09

@Karadag .....Sacekajmo jos 5-6 dana, vidjecemo da li se Milo umorio od svog herojskog cina pa sada hoce u miru da krcka plodove svoga herojskog minulog rada ili ide u nove pobjede?

12
4
Z Zdravko_neregistrovani
12.02.2023. 10:31

@Karadag e bas tako svi zajedno crnogorci zajedno dosta nam je dao ,nije dao no osvojio sa njegovim znanjem ,nikad ga nijesam glasao ali sad oću,i treba da bude sa nama ne treba ga ostavit velikosrpskom bloku,đe i mi tu i on ,a ako bog da , kad pobijedimo za 5g biće nove snage, svjesnije ,jer je danas jasno sve,a njega posle mandata poslati u zasluzenu penziju i odati priznanje ne smijemo ga danas puštit, kako nama tako i njemu da je VJEČNA CRNA GORA

14
1
R RIR_neregistrovani
10.02.2023. 10:33

…za mene nema dileme da je NAJ,NAJ političar…u svijetu prepoznat ali u CG glasaju naši birači ON ne stoji bas tako ,nesto zbog unutrasnje negativne propagande zasluženo i nezasluženo…svakako kod svjesnih i iole obrazovanih nema dileme da je n e z a m j e n lj i v kako sada stoje stvari… nikad nijesmo bliži katastrofi ako ne pobijedi CG /a dođe cg šešelj i ostala ološ ; iz vladajuce 41 vecine! /

25
2
D Dukas_neregistrovani
09.02.2023. 20:47

Ako se kandiduje bilo ko sem Djukanovica, necu glasati suverenisticki blok uopste vise.

27
3
p partizanskiput_neregistrovani
09.02.2023. 21:21

@Dukas_neregistrovani SVAKA CAST!PODRSKA!ISTO MISLIMO! A KOLIKO SA CUO NECE NI VESE OD POLA CRNE GORE!!! MILO JE NAS STVORITELJ I SPASITELJ! VJECNA MU HVALA!SAMO ON MOZE DA NAS SPASI OD OVE "OKUPACIJE " I PLACENIKA!!!

35
2
L Ljubo_neregistrovani
11.02.2023. 07:22

@Dukas_neregistrovani ...Da nijesi emotivno vezan za Mila?

1
15
Z Zdravko_neregistrovani
12.02.2023. 11:52

@partizanskiput_neregistrovani jesu li ovo rastoci niksic❤

1
3
m mogao_neregistrovani
09.02.2023. 18:44

bih fa se u vecem dijelu složim sa ovim napisanim, ali zar nije vrijeme za jednu ženu oko koje bi se okupili svi suverenisti, to bi pokazalo da je Crna Gora iskočila i stereotipa da samo muškarac može biti predajednik države, time bi se pokazala demokraticnost i rodna ravnopravnost, po prvi put bi jedna žena bila predsjednica CG, zasto ne prihvatiji sugestije EU, jer to pise u svakom izvjestaju od 2012.g. Ali bitna je nasa svijest o tome. Samo treba imati dobre volje i razumjeti tesku situaciju u kojoj se nalazimo i donijeti veoma važnu odluku da žena bude kandidat. Ova prica o zaslugama ima dva kraja o tome bismo mohli da ptičamo nadgačko i naširoko ali sada nije ni mjesto ni vrijeme, sada je yrenutak za dobru odluku u korist sviju nas i CG. Da je vječna Crna Gora.

18
8
J JedancovekIjednazena_neregistrovani
09.02.2023. 19:26

@mogao_neregistrovani Koja zena? Evo i musko jedva da moze proc kroz upliv u narod

15
1
g gradjanski_neregistrovani
09.02.2023. 16:07

savo kentera zlatko vujovic zoran vujovic marija vukovic pipo vucinic abaz dizdarevic sanja damjanovic boris mugosa nebojsa mrvaljevic rade ratkovic mehmet zenka adrian vuksanovic jugoslav jakic kenana strujic aleksandar borozan nihat canovic ko okupi te ljude ima moj glas OSTALI STOP

33
9
A Andrew_neregistrovani
09.02.2023. 23:49

@gradjanski_neregistrovani Gospodin Milo Dukanovic je okupio sve gore navedene!

22
1
M Mojaš_neregistrovani
09.02.2023. 15:30

Tekst kao da je čitan na Kongresu Omladine DPS-a.....da ne kažem SKJ....i posle Tita-Tito.

23
66
T Tvojaš_neregistrovani
09.02.2023. 15:59

@Mojaš_neregistrovani Bolje Tito nego Draža i ostali koji su tebi po volji

78
5
z začudjen_neregistrovani
09.02.2023. 16:08

@Tvojaš_neregistrovani Kako i bilo kojoj varijanti može biti Tito bolji od Draže?

8
46
B Bella_neregistrovani
09.02.2023. 18:15

@začudjen_neregistrovani Ama bas u svakoj varijanti.

31
1
b bedlak_neregistrovani
09.02.2023. 15:30

Razmisli rode moj je li to najpametnije.Zajednicki kandidat DA!Ali ima drugih koji su nas vec ubijedili da je buducnost njihova.Ivan Vukovic,Kenana Strujic,Milojkon Spajic

7
31
K KAAKO_neregistrovani
10.02.2023. 15:56

@bedlak_neregistrovani , milojko i Vuković ???!!! Vatra i voda, mrak i lažno svjetlo...

13
0
c ctct_neregistrovani
09.02.2023. 15:09

Pobijedio je Momira u drugom krugu zahvaljujuci glasovima LSCG.A kako nam je zahvalio znamo ,unistio LSCG preko njegovih poslusnika.E zbog toga nece nijedan liberal dati glas Milu vise nikad.

15
62
b bujrum_neregistrovani
09.02.2023. 15:20

@ctct_neregistrovani super eto vam ga spajic s metodijem niko vam ne brani da ga glasate

60
1
S Senad_neregistrovani
09.02.2023. 15:34

@ctct_neregistrovani E propašće Milo bez ta dva posto ako je i tolko.

31
6
l lovcen_neregistrovani
09.02.2023. 16:10

@Senad_neregistrovani sraman komentar i necrnogorski

33
4
m montenegrina_neregistrovani
09.02.2023. 14:01

Slazem se u potounosti sa vama i mislim da ce Djuksnovic ioak da se kandiduje jer u protivnom bi prepustio sve nas,i Crnu Goru navali srpdkog polusvijeta.To bi bilo kao da sagrsdis kucu i pred naletom krda dopustis da je srusi.Bez obzira na sve koji vole ili ne vole ovog covjeka,on jedini moze da okupi suvereniste ,ima to nesto sto moze da donese spas iz ovih rusevina.Svi kojima je stalo do Crne Gore glasace za onog koji je najzasluzniji za njeno postojanje kao samostslne i nezavisne drzave.Glassmo za Crnu Goru,za ideju koju zastupamo ,za buducnost nase djece,jer je to sada vaznije od iceg.

65
2
s slovenskakrv_neregistrovani
09.02.2023. 15:43

@montenegrina_neregistrovani u nama teče slovenska krvvvvvv u nama teče slovenska krrrrrvvvvvvvvvvv

5
5
m montenegrina_neregistrovani
09.02.2023. 18:38

@slovenskakrv_neregistrovani u meni tece samo crnogorska krv ,nema druge.A oni koji su krv predaka zamijenili treba da znsju da je istorija neumoljiva ,sve pamti.

31
3
L Ljubo_neregistrovani
12.02.2023. 09:13

@montenegrina_neregistrovani ...Nije vazno kakva i cija je krv. Vazno je kakav je genetski kod.

5
0
A Andrew_neregistrovani
09.02.2023. 13:19

Postovani Presednik Crne Gore Gospodin Milo Dukanovic , kakvu god odluku donese , ta odluka ce biti prava za postojecu zbilju Crne Gore. A Vi Crnogorci, Gradani i Gradanke Crne Gore pogledajte vasu zbilju i ne ocekujte od jednog covjeka da vam rijesi sve probleme , materijalne , moralne , etnicke itd. Tacno je da kad iza jedinice stavis nule , dobijes , i nule nesto znace ali u nasem slucaju to vise ne radi.

81
4