Planine

Staza do jezera vodi vas kroz zaštićenu vrstu bora

Dragulj prirode koji vrijedi posjetiti: Ursulovačko jezero skriveno ispod najvisočijeg vrha Bjelasice

Morate se dobro potruditi da stignete do jezera, a kada stignete bićete nagrađeni. Pejzaž, mir i tišina ostaviće vas bez daha, kaže planinarski vodič Dalibor Šekularac

Dragulj prirode koji vrijedi posjetiti: Ursulovačko jezero skriveno ispod najvisočijeg vrha Bjelasice Foto: Vladan Obradović
Biljana Roćen-Knežević
Biljana Roćen-KneževićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Skriveno ispod najvišeg vrha Bjelasice, ušuškano i okruženo teže prohodnim žbunjem, najnepristupačnije jezero na ovoj planini plijeni nesvakidašnjom ljepotom. Ursulovačko jezero, kristalno prozirno, kamenog dna i hladne vode osvojiće i najizbirljivije ljubitelje prirode. 

“Ursulovačko jezero jedno je od najnepristupačnijih jezera na Bjelasici ali i najljepše. Nalazi se ispod Crne Glave, najvećeg planinskog vrha Bjelasice visokog 2.139 metara. Od svih jezera na Bjelasici, ono se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini, na 1.895 metara. Dimenzije jezera su 162 puta106 metara, a dubina varira u zavisnosti od vodostaja. Kameno dno čini jezero prilično prozirnim, a u neposrednoj blizini se nalaze i izvori koji ga snabdijevaju vodom, pa je i na najvećim ljetnjim temperaturama voda u jezeru prilično hladna”, priča za Portal Analitika planinarski vodič Dalibor Šekularac.

Ovo jezero ime duguje kraju u kojem se i nalazi, a ima i jedan “lokalni naziv”.

“Jezero je dobilo ime po Ursulovcu, otuda i naziv Ursulovačko jezero. Takođe, jezero se nalazi u blizini sela Kurikuće, pa često možete čuti od mještana iz ovog kraja da je to i Kurikućko jezero. U blizini se nalaze i katuni na kojima mještani sela Kurikuće imaju pravo izdiga pa ne čudi privrženost i prisvajanje jezera”, kaže Šekularac. 

Ljepote Bjelasice, poručuje naš sagovornik, najbolje će se upoznati pješačenjem stazama ove planina. 

U jesenjim danima pejzaž je nevjerovatan, pred očima će se smjenjivati šarenilo boja, od žute, braon do crvene a pod stopalima čuće se škripa suve trave i lišća. 

“S obzirom na to da su nam putevi na Bjelasici prilično loši i ne preporučuje se putovanje malim putničkim vozilima, naša preporuka je da auto ostavite na sigurnoj lokaciji dok još ima dobrog puta i zaputite se u pohod pješice. Tako ćete doživjeti potpunu ljepotu ovog kraja. Ukoliko dolazite iz pravca Berana, do jezera možete stići vozilom (4x4) do Kurikućkog katuna. Od katuna vas vodi pješačka staza do jezera. Iz pravca Kolašina prolazite pored izvorišta Biogradske rijeke i produžavate ka Crnoj Glavi. Sa vrha vas staza vodi kroz bor krivulj do samog jezera”, savjetuje Šekularac. 

Netaknuta priroda i divlja ljepota

I dok se u svim krajevima Crne Gore svakodnevno vodi borba protiv urbanizacije, gradnje i buke, nepristupačnost je sačuvala ljepotu Ursulovačkog jezera. 

„Nepristupačnost i okruženje u kojem se jezero nalazi doprinosi njegovoj ljepoti. Morate se dobro potruditi da stignete do jezera, a kada stignete bićete nagrađeni. Pejzaž, mir i tišina koji karakterišu lokaciju ostaviće vas bez daha”, priča Šekularac. 

Na padinama Bjelasice mogu se naći brojne endemske i zaštićene vrste biljaka. Na ovoj planini rastu grčki javor, molika, tisa, grčki luk, lincura, pjegava lincura, crvena pucalina, jablan, alpski kotrljan, crnogorska petoprsta, Pančićev odoljen i brojne druge endemske vrste biljaka. 

I Ursulovačko jezero okruženo je jednom posebnom, zaštićenom vrstom bora.

„Oko jezera pružaju se tamne “krpe” poleglog bora, bora krivulja. On je prirodna rijetkost i pravi ukras Bjelasice. Bor krivulj je zaštićen, pa je njegova sječa i spaljivanje zabranjeno”, pojašnjava Šekularac. 

Na prostoru Bjelasice mogu se sresti i brojne divlje životinje, od ježeva, vjeverica, zečeva do onih malo krupnijih životinja, divljih svinja, jelena i srna. 

Od mesojeda, planinu, prema riječima sagovornika Analitike, nastanjuju vuk, lisica, mrki medvjed, kuna zlatica, kuna bjelica, hermelin – velika lasica, lasica, tvor, vidra, jazavac i divlja mačka.

Planina velikog turističkog potencijala

I dok su posjetioci iz inostranstva očarani ljepotom Bjelasice, i prelaze i hiljade kilometara da bi uživali u čarima ove planina, stanovnicima Crne Gore ovaj kraj nije često na listi putovanja. 

“Dosta često imamo posjetilaca sa strane koji žele da obiđu prirodne ljepote Bjelasice, pa i samog jezera. Dok kod lokalnog stanovništva, posebno mlađih, nema prevelikog interesovanja za planinu. Zato moramo raditi na promociji prirodnih ljepota našeg kraja i kod lokalnog stanovništva i upoznati mlade sa svojom okolinom”, ističe Šekularac. 

Poručuje da treba više motivisati građane Crne Gore da upoznaju ljepote ovog kraja. 

“Posljednjih godina dosta se radilo na promociji prirodnih ljepota Bjelasice. Nedavno je završen i jedan projekat koji je sprovela Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije koji ima za cilj valorizaciju i promociju katuna i turističke ponude upravo ove zone. Tako da, postoje informacije, samo treba raditi na motivisanju naših građana da posjete Bjelasicu, kao i sve planine Crne Gore, koje zaista imaju šta da ponude”, naglašava Šekularac. 

Raskošne ljepote, bogata šumom, sa pašnjacima na kojima pasu stada ovaca, katunima na kojima posjetioci mogu probati najbolji sir i skorup, Bjelasica, poručuje naš sagovornik, ima velike potencijale za seoski turizam. A u ovom kraju ne fali ni gostoljubivosti, već i dalje važi stari običaj da se putnik namjernik svrati kako bi se okrijepio. Ipak...

“Putna infrastruktura u planinskim područjima je jako loša i predstavlja veliku prepreku građanima koji žele da posjete ove krajeve. Takođe, predstavlja problem i ljudima koji se bave turističkom djelatnošću na planini, posebno seoskim domaćinstvima u katunima. Posljednjih godina bilježimo rast broja registrovanih seoskih domaćinstava na Bjelasici koji pružaju turističke usluge i kojima je putna infrastruktura jedna od najvećih prepreka u radu”, kaže Šekularac.

Takođe, kako dodaje, potrebno je dodatno raditi na promociji turističke ponude i prirodnih ljepota Bjelasice,

“Posebno onih djelova koji su možda teže pristupačni ali veoma atraktivnih, jer ljepote Bjelasice ne čine samo Biogradsko jezero i ski centar, već ima tu mnogo drugih mjesta koje vrijedi posjetiti”, poručuje Šekularac. 

Portal Analitika