Portal Analitika
 • Politika
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Kolumne
 • Nauka / Tehnologija
 • Savremena karijatida
 • Ostalo
Društvo

Komad iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Dijalog u paklu između Krsta Zrnova i Jova Kape

Krsto: Ti nisi Makijaveli, niti sam ja Monteskje, niti je ovo dijalog o dva pogleda na svijet. Ovo je samo pogled u prošlost, ne bi li pronašli tu GREŠKU, koju iznova i iznova plaćamo

Dijalog u paklu između Krsta Zrnova i Jova Kape Foto: Foto: Gradski portal
Danilo Marunović
Danilo MarunovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Likovi: General Jovo Kapičić

General Krsto Zrnov Popović


Pakao, godina 2023.

Info centar

Jovo: Dobri dan. Krsto Popović? 

Hostesa: Kako ste rekli?

Jovo: Krsto Zrnov Popović.

Hostesa: Aha, niz hodnik, u pozorištu.

(Krsto sjedi sam u praznom pozorištu. Jovo sjedne pored njega. Ćute dugo u tišini, praznog pogleda u praznu scenu, kao da podrazumijevaju prisustvo jedno drugog.)

Krsto: Sjećam se kad si se rodio. Slavili smo cijelu tu noć, u Gaetu. Popilo se. Dade mi te otac Milo, da ne slikaju. Pomazio sam te po glavi, a da nijesam znava da milujem svoga dželata.

Jovo: Krsto, sad ću iz ovija stopa ustat i otić! 

Krsto: Generale Popoviću! 

Jovo: E pa generale Popoviću, milo mi je da sam te konačno vidio.

Krsto: Sjedi. Sjedi Jovo čoče! Ti se naljuti. E i ovo da dočekam da se Jovo Kapa na mene naljuti. Sjedi,stariji sam, koliko? 40 godina?

Krsto-Zrnov-Popovi

Krsto Zrnov Popović

Jovo: Ođe se godine brišu. Ostaje samo ono što si djelom za života zaradio. Od živog čovjeka, ostane samo ideja. Biografija. Postaneš puki ornament, okačen o jednu istoriju. 

Krsto: “Mrtvi žive dok ima živih koji misle o njima”. E vi komunisti ćete zaisto živjet zanavijek.

Jovo: A Krsto Zrnov neće?

Krsto: Dobro ste se bili potrudili da se zatrije svaka pomen i na mene i na moje saborce, na moju ideju o Crnoj Gori, na sve moje pale heroje Za pravo, čast i slobodu Crne Gore. U isto vrijeme ste snimali najskuplje filmove o svojoj revoluciji, pisali tomove i gradili spomenike. 

Jovo: Filmove? Ada vi ste snimili prvi… Ti, moj otac i ostali Gaetaši! I D’Anuncio, taj nabijeđeni fašist, eto sam proša pored njega.

Krsto: (kroz smijeh) E, galiote! Istina živa. (posle duže tišine) Pretpostavljam zašto si doša. 

Jovo: I ti mniš isto?

Krsto: Nema što da se mni. Ko ima oči i ko oće da vidi, jasno mu je. Nema više one Crne Gore. Ni moje, a ni tvoje. Došlo je vrijeme da ko gođ moje ime javno pomene taj je “fašista”. “Desničar” kažu danas, “u rukavicama”.

Jovo: Generale, taj si imidž, ruku na srce, zaradio mnogo ranije. Nemoj se ljutit!

Krsto: Čime sam ga zaradio?!

Jovo: Sarađivao si sa jugoslovenskim okupatorom, sa italijanskim fašistima! Krsto…

Krsto: Pregovarao sam sa jednom evropskom silom sa ciljem da se crnogorska nezavisnost opet uspostavi! Kako sam tada mogao znat kako će se istorija odvijat i pisat?! Kako sam mogao znat koju je ulogu namijenila za Musolinija?! Engleska kruna nije znala no su išli po Bavarskoj i slikali se sa onim nepomenikom!

Jovo: A kako smo mi znali? 

Krsto: “Sarađivao sa okupatorom”! Za to vrijeme vi ste sarađivali sa Rusijom! Danas je Crna Gora saveznik Italije, a protivnik Rusije! 

Jovo: Ironija sudbine. Neđe te danas, đenerale, kao jednog romantika iz prošlih vremena, mogu razumjet. Ti si posljednji vitez stare, klasične Crne Gore. Ali Don Kihot!

Jovo-Kapi-i

Jovo Kapičić Kapa

Krsto: Možda jesam bio Don Kihot, ali sa obrazom! Moje žene, na primjer, ostajale su samo moje!

Jovo: To je bilo nisko đenerale! Malo prije te nazvah vitezom.

Krsto: Previše insistiraš na moralu kao neko ko je ideolog Golog otoka! Kao neko ko je vodio UDBU u “ono” vrijeme. Kao neko, Kapičiću, ko je sproveo moju egzekuciju!

Jovo: Da Golog otoka nije bilo, gvozdena zavjesa bi ti po sred države prošla. I ovako se danas batrgamo sa Rusijom! Što se UDBE tiče, neko je morao da štiti tu državu i na taj način, a što se tvoje egzekucije tiče – niti sam je ja smislio, niti naručio, no uradio sve da te urazumim, da sjednemo, popričamo i dogovorimo se, suprostavljajući se vojnom i političkom vrhu koji je već donio tu odluku prije nego sam i stupio na dužnost! 

Krsto: Da se dogovorimo? Proglasili ste me za ratnog zločinca, političkom odlukom, ne sudskom! Što piše u dokumentu? Koji sam to zločin napravio?

Jovo: Pušti, Krsto…

Krsto: Oću da čujem iz tvojih usta. Dakle, ratni zločin?

Jovo: Nepoznat.

Krsto: Zato što ga nije bilo dođavola! Dao sam vam sinove, jer sam zna da se borimo za isti cilj. U julskom ustanku sam se sa svojoj vojskom borio sa vama rame uz rame, a kad sam tu vojsku raspuštio - posla sam je vama! Fino ste mi vratili!

Jovo: Ti o meni govoriš kao da sam neprijatelj Crne Gore! Nisi ti Crna Gora, Popoviću. Ti si jedna strana u tomu od hiljadu godina. Moj te otac poštovao, poštujem te i ja. Ali mi, komunisti smo vratili državu, prećutkuješ to!

Krsto: Prije toga ste je predali!

Jovo: Kako to??

Krsto: Koliko učesnika Podgoričke skupštine je prišlo vama? Skoro svi bjelaši su vam bili u prvim redovima!

Jovo: Zar nije dobro što su ljudi prešli preko podjela, đe se brat krvio sa bratom oko politike? Zar nije dobro što smo donijeli u Crnu Goru novu energiju, ideju, globalni duh promjena? Mi smo, komunisti, Crnu Goru prvim ustankom u Evropi učinjeli opet slavnom! Iz šume prvo puškom, pa čekićem i srpom puteve i institucije.

Krsto: Postoji nešto što je važnije od svih vaših vrlina - to je riječ, zakletva i obraz! Državu koju ste, kako kažeš vratili, definisali ste kao zemlju dvojnog identiteta Crnogoraca, koji su se navodno formirali od srpskog naroda. 

Jovo: Veljko Milatović je to kasnije ispravio. Političke odluke nekad moraju bit bolne. Kompromis kao privremena solucija.

Krsto: Kompromisi su doveli Crnu Goru do toga, ne samo da se ime Krsta Popovića ne smije pomenut, nego do toga ni da se 13. jul ne smije slavit danas! U više od pola Crne Gore, 13. jula privirit ne smiješ od anticrnogorskih pjanih bandi koje štiti policija. Ma više se ni barjak crnogorski ne vijori tamo đe se mora vijorit! Je li i to kompromis ili je Krsto Don Kihot? Je li, Jovo?

Jovo: Zato sam i doša. Grize me savjest. Mi smo krivi za ovo, zar ne vidiš, jadan ne bio! Ovaj narod vodi politike na istim idejama kakve smo im mi ostavili u našim borbama. Isti neprijatelj ga izjeda kao rak, polako, zloćudno, bez lijeka čini se. Iste bandoglave pizmaške svađe među Crnogorcima, taman ka nas dvojica. Znam, trebalo je imat više sluha za tvoju viziju Crne Gore. Ali se ona činjela tada tako anahrona, zastarjela.

Krsto: I danas ideja o slobodnoj Crnoj Gori biva prodavana kao anahrona. To je proizvod propagande, a ne realnosti. Ne može svaka promjena vlasti sa sobom postavljat nove heroje, crtat nove simbole i gradit “starije i ljepše” spomenike. Onda to nije promjena vlasti, nego državnog ustrojstva. A ako je uz pomoć druge države, onda je okupacija!

Jovo: Vidiš li sad zašto sam došao?

Krsto: Koliko si mogao imat kad se desio Belveder?

Jovo: Bio sam gimnazijalac. Mladi komunista.

Krsto: Belveder je simbol crnogorskog jedinstva. Nije slučajno što se opet na tom mjestu branilo naše dostojanstvo. Da smo ka toga dana disali zajedno sve te godine posle, da smo se dopunjavali u svojim razlikama ne bi danas sabirali svoje greške i plakali nad Crnom Gorom. Borili smo se protiv iste države, ja zaklet u kralja i domovinu, a ti u partiju i revoluciju. Na kraju, obojica ostajemo poraženi. Kao neki odloženi amblemi u podrumu, koji nikom više ne trebaju. 

Jovo: Mi smo iz šume stigli do vrha civilizacije ovih prostora. A zamisli kakvi nas danas odlažu u te podrume. Tek kad se sve srušilo, sve te dedinjske vile, sletovi, nesvrstani samiti, kad su srušili taj san, shvatili smo... Nismo za crnogorsku državu dovoljno uradili. Mi, Crnogorci. A dali smo sve svoje za Jugoslaviju. Za to se ne kajem, Krsto, ne časti mi. Kajem se što tada nismo razumjeli, da bit progresivan i bit moderan znači bit i odgovoran prema svojoj tradiciji i prošlosti. Danas mi nedostaje ta klasična Crna Gora iz koje ste iznikli ti i moj otac Milo. 

Krsto: Ti nisi Makijaveli, niti sam ja Monteskje, niti je ovo dijalog o dva pogleda na svijet. Ovo je samo pogled u prošlost, ne bi li pronašli tu GREŠKU, koju iznova i iznova plaćamo.(nakon dugog zamišljenog glasnog ćutanja)  

Vidio sam te zadnji put kad si bio mali, kad sam odlazio iz Gaete. Eto, sedam država kasnije, nekoliko revolucija i jedna velika filmska epoha kasnije – zbogom, Jovo!

Jovo: Zbogom, Đenerale!

P.S.

Jovo: Zaboravio sam da te pitam - zašto sjediš sam u pozorištu?

Krsto: Čekam da počne predstava.

Jovo: Predstava?

Krsto: Vjerovao ili ne, za koji trenutak počinje predstava o meni.

Jovo: Na Cetinje?

Krsto: U Ulan Batoru, u Mongoliji.

Jovo: Hm. Zanimljivo je ovo vrijeme. Volio bih da ga živim.

Krsto: Eh, i ja.

Portal Analitika

Komentari (62)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M MartaVelsh_neregistrovani
30.09.2023. 20:28

Ovaj dijalog je dijagnoza crnogorske propasti

2
0
I Ivan_neregistrovani
29.09.2023. 13:19

Eto, konačno da nam i jedan i drugi budu heroji a ne zločinci kao što i jesu.

1
6
C CarlaDelPonte_neregistrovani
29.09.2023. 23:58

@Ivan_neregistrovani Koja to presuda, sud, ili bilo koji dokument o ovoj dvojici tesko sukobljenih ljudi, svjedoci kao zlocincima? Osim tvoje do kosti uzarenog prezira prema SVEMU crnogorskom?

5
1
L Leni_neregistrovani
29.09.2023. 12:13

Cocaine is a hell of a drug!

2
1
N Nijegreska_neregistrovani
29.09.2023. 10:24

Bravo, Marune ! U svom " pozorisnom komadu" si odabrao najvece i najistaknutije licnosti iz nase bogate istorije. Licnosti koje personifikuju nase istorijske pobjede. Licnosti koje su poznate po nemilosrdnom ubijanju i mucenju neprijatelja. Njihov neprijatelj je bio sopstveni narod, koji je samo drugacije mislio . Ocekivao sam da u ovom " komadu" mora biti bar jedna scena gdje se ova dvojica svadjaju ko je zvjerskije mucio i ubijao. Naravno, svoj narod. Zasto je uvazeni reditelj iz mnostva nasih istorijskih licnosti odabrao bas ovu dvojicu - jasno je. Ovo je poruka mladim generacijama Crnogorskim kakve istorijske licnosti su junaci naseg doba.

1
6
V Vele56_neregistrovani
30.09.2023. 10:43

@Nijegreska_neregistrovani Tebi se brale vidi da nisi cita ovi tekst

4
0
W Winston_neregistrovani
29.09.2023. 00:12

Skidam kapu. Pomerio je covek kolumnisticki izraz nasih medijskih prostora realno. Stil, igranje sa istorijskim kontekstima i poentiranje sa konekcijom danas? Pokidavanje. Politicki neistomisljenik ti odaje priznanje za talenat i hrabrost. Kakav hendikep-ovakve kolumne da ne citaju Beograd, Zagreb, Ljubljana, Sarajevo... Drama kao politicka kolumna? Fantasticno Danilo!

8
0
p pakao_neregistrovani
28.09.2023. 09:14

Nastavi ovako da pises. E blago nama sa tobom. Zasto se ovako glupirate?! Osvijesti se tipu. Na sta je i na koga je Crna Gora spala majko sveta.

14
34
M Mir_neregistrovani
28.09.2023. 09:25

@pakao_neregistrovani A šta treba da uzme pušku ode u sumu i pokrene ustanak

29
5
k kapa_neregistrovani
28.09.2023. 14:47

@pakao_neregistrovani Kako Vas urnise Marunovic, pa to je milina gledati! Svakoga cetvrtka im raspolozenje pokvari hihihi

19
1
l lokacija_neregistrovani
28.09.2023. 09:00

Dajem ti + sto si i Jova gresnoga smjestio u pakao .

21
15
d drugi_cin_neregistrovani
28.09.2023. 08:49

Maruniovicu molil te napisi sledeci put dijalog izmedju Jova i generala Draze . Valjda su se tamo sreli ? Sad ga Draza pita _ A sto ti jovo komunjaro ne kazes Srbima dje si me bestrvao ?

16
33
R Rajipakao_neregistrovani
28.09.2023. 12:08

@drugi_cin_neregistrovani Ne mogu se sresti. Draza kao mucenik je u raju, Jovo je kao zlikovac u paklu

9
31
B Bubamara_neregistrovani
28.09.2023. 07:45

Interesantan dijalog koji nema kraja. Doduše Krsto priča ono što danas misli autor Marinović, a što je upravo ta greška koju treba da nađu. A rebus je riješiti na jednostavan način. Niti su Krsto niti Jovo bili bezgrešni. Naprotiv. Ali to je manje važno. Bitni su ciljevi i rezultati. Što se Crne Gore tiče, ona može biti zahvalna samo jednom "Crnogorcu" - Josipu Brozu Titu. Vratio nam je državu i naciju. Bili smo ravnopravna republika (država) u kojoj se 92% građana izjasnilo da su Crnogorci, a svega 2% da su Srbi. Kada smo se odrekli Tita, mijenjali nazive trgova i ulica sa njegovim imenom, micali spomenike,..., a počeli slaviti Krsta i Sekulu, sa jedne strane i Drži i Pavla, sa druge, pukla nam je pogibija. Još kada smo počeli različito, umjesto jednako, tretirati sve saradnike okupatora (normalno uz razliku u počinjenim zločinima) onda smo ih sve povampirili. A, onda su u Crnoj Gori, potpomognuti strukturama iz Srbije i "mladim, lijepim i pametnim", došli do izražaja oni najzloglasniji u Crnoj Gori - četnici. Dakle, nikada ne treba preskakati činjenice koje ti ne odgovaraju, već objektivno ići od početka, a ne ciljano, sa kraja tanjega.

36
6
Z Zelenas_neregistrovani
28.09.2023. 08:48

@Bubamara_neregistrovani Crnu Goru u kojoj se 92% stanovnistva izjasni da je crnogorske nacionalnosti po naredjenju partije ne samo da ne zelim vec mi se iz dna duse gadi. Tito je do kraja zivota ostao boljsevik odan Kremlju. Malo se batrgao kad mu je g**ica bila ugrozena i to je sve.

16
46
L Lotta_Continua
28.09.2023. 10:30

@Zelenas_neregistrovani ....Korektno do boli. Da je bila prirodna i normalna "tvorevina" ex YU, ....zaključak je prost i jednostavan Čak i dobro smo prošli sa disolucijom

10
2
B Bubamara_neregistrovani
28.09.2023. 12:05

@Zelenas_neregistrovani Ti nijesi zelenaš i ne znaš što to znači, i kako je nastala podjela na zelenaške i bjelaše. Tito je ostvario, upravo cilj zelenaša, zajedničku državu Jugoslaviju u kojoj će Crna Gora biti ravnopravna, a Crnogorci nacija. Za razliku od svih ovih pilićara i neobrazovanih bulumenti, Tito nije bio komleksaš, koji je uništavao i proganjao pamet i obrazovanje, već je uz sebe imao sve obrazovane i školovane ljude onog vremena - Ribnikare, osnivače "Politike", oca i sina Ribar, Koču Popovića, Krležu, Veljka Vlahovića, Pavla Savića, Andrića, ... i mogao BiH nabrajati do śutra. A što se tiče Rusije i 1948. godine, to će ostati zabilježeno u istoriji svijeta kao primjer kada se čovjek koji je imao damu i pamet, suprotstavio i odjebo Staljina. Tito je ušao u 100 najvećih državnika svijeta i to na visokom mjestu, ali ti imaš neke traume i nedovoljno si obrazovan da bi izricao bilo kakav sud. Tako sam ja mogao napisati da se Krsto u određenom vremenu izjašnjavao kao Srbin, da je pisao pokajničko pismo za oproštaj kralju SHS, i druge bedastoće. Na kraju ti obećavam da se neću dalje sa tobom nadgornjavati. I ovo radim zbog onih koji čitaju ove komentare, a ne zbog tebe. Tebi je teško pomoći.

16
2
I Istina_neregistrovani
28.09.2023. 06:29

Žalosno je što se ne zna istina o Krstu Popoviću. Palio je kuće neistomišljenicima po katunskoj nahiji. Malo ko zna da je nakon Božićnog ustanka pobjegao za Argentinu, pa da je nakon par godina pisao kralju Aleksandru da mu dozvoli da se vrati u zemlju sa obrazloženjem da se tada "samo borio za svoga kralja". Vratio se mislim 1928. godine i još je dobio penziju od kralja Aleksandra. Od 1941. je sarađivao sa okupatorom, partizane koje bi zarobio predao bi Italijanima koji bi ih strijeljali. Tog Krsta je izdala ćerka, a ubio zet.... Toliko o njemu i veličanju.

22
20
m miko_neregistrovani
28.09.2023. 05:51

Kraj. "Zbogom djenerale", a razgovor vode u paklu?!

8
8
N Novak_neregistrovani
28.09.2023. 11:25

@miko_neregistrovani Ja sam razumio da Marunovic u obom sjajnom dramskom tekstu, inace istorijski potkovanom, kad pise na razgovor u paklu misli na danasnji pakao- danasnji politicki i drugi pakao u CG- a ne da su oni dvojica zasluzili da budu u paklu. Naprotiv. Ni Krsto ni Jovo, uprkos slicnostima i razlikama, nijesu zasluzili nikakav pakao, jer su obojica voljeli CG. Krsto je i poginuo odan svojoj ideji vjecne CG. Cestitam dragom Danilu Marunovicu.

17
4
m miko_neregistrovani
28.09.2023. 13:06

@Novak_neregistrovani Odbrana autora ti je ubjedljiva taman koliko i njegova pisanija. Kažeš, voljeli su Crnu Goru, kakve to ima veze. I Hitler je volio Njemačku i Musolini Italiju. Što se tiče metafore autora sa riječju pakao, kako god se uzme promašaj, čak i da je u pitanju parodija, anije. Ne brani, neodbranjivo.

6
10
M Marika_neregistrovani
28.09.2023. 05:29

A Krsto Popovic bio Srbin. Toliko o identitetima.

22
48
K Kortomalteze_neregistrovani
28.09.2023. 06:38

@Marika_neregistrovani na smjeni jutros treca liga serpskih botova,ha ha na glupi komentar

38
9
M Marika_neregistrovani
28.09.2023. 07:21

@Kortomalteze_neregistrovani to je opstepoznata cinjenica. Progluglaj malo. Pogledaj emigrantski pasoš izdat u Belgiji (Lijež) i videćeš kako se izjašnjavao Krsto Popović 1929. godine. 11 godina posle Podgoričke Skupštine. Pa svi zelenaši su se izjasnjavali kao Srbi, samo što su bili protivnici prisajedinjenja Srbiji, nego su bili za federalno ujedinjenje. Drugo, razmisli malo logički. Kralj Nikola je bio ne Srbin, nego veci Srbin nego svi Karadjordjevićevci. Sanjao i pevao o ujedinjenju Srpstva ali pod njegovom krunom. Inače zajedno sa tim zelenašima oslobodio Metohiju, Skadar... Pogledaj kartu Crne Gore pre ujedinjenja. Metohija je bila u sastavu Crne Gore. Sasvim je normalno da su oni koji su podržavali kralja Nikolu, bili Srbi. Što se mene lično tiče, bolje da smo ujedinjenje izvršili pod krunom kralja Nikole. Bar nam stari kralj ne bi natovario na vrat Jugoslaviju. Tako da sam i ja pomalo zelenaš. Pozdrav iz Srbije.

17
26
k krle_neregistrovani
28.09.2023. 07:40

@Marika_neregistrovani Bio je Krle po potrebi i Srbin i komita i Italijan .Gledao sam sliku postrojenih Gaetana Montenegrina na nekom skupu podrske Musoliniju . Krsto na celu i drzi transparent FASISTI MONTENEGRINI .

10
23
c crveno_neregistrovani
28.09.2023. 04:44

Volio bih ovo viđeti i na,, daskama koje život znače". 🇲🇪❤️🇲🇪👏

25
2
E E_viva_vero_montenegro
28.09.2023. 04:20

Naklon i kapa do zemlje za text gdin-e Marinoviću e da je Krsto imao državu u ruke 3 dana a ne 30 godina nebi smo imali danas problem koji imamo jer je znao kako treba urediti i utemljiti državu i njene institucije od dželata i vječitog okupatora što najgore podmuklog neprijatelja i okupatora.

44
8
P PAJO_neregistrovani
28.09.2023. 03:31

BRAVO DANILO! KAKVA IDEJA ZA PRESTAVU!

47
6