Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Damjanović: Otvaranje digitalizovanog bioskopa označava približavanje evropskim i svjetskim standardima

Damjanović: Otvaranje digitalizovanog bioskopa označava približavanje evropskim i svjetskim standardima

Digitalizovana pozorišna i bioskopska dvorana otvorena je u Centru za kulturu Pljevlja, a partnerstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore, Filmskog Centra Crne Gore i Centra za kulturu opštine Pljevlja ostvaren je značajan korak ka unapređenju kulturne ponude grada.

Damjanović: Otvaranje digitalizovanog bioskopa označava približavanje evropskim i svjetskim standardima Foto: MKM
Portal AnalitikaIzvor

Ognjen Damjanović, predstavnik Ministarstva kulture i medija, na svečanom otvaranju istakao je da poboljšanje tehničko-tehnoloških uslova predstavlja ključnu inicijativu za postizanje evropskih i svjetskih standarda u prikazivačkoj djelatnosti, koji se mogu dostići najsavremenijom digitalnom tehnologijom.

“To je i jedan od prioriteta Nacionalnog programa razvoja kinematografije, a ujedno predstavlja i važan dio Nacionalnog programa razvoja kulture Crne Gore za period 2023 – 2027. godine”, objašnjava Damjanović.

Naglasio je da je otvaranje digitalizovanog bioskopa u Pljevljima od velike važnosti ne samo za prikazivačku djelatnost ovog grada, odnosno unapređenje njene kulturne ponude, već i ravnomjeran kulturni razvoj u cjelini.

Razvoj kulture na sjeveru je, kako kaže, jedan od ključnih prioriteta i aktivnosti na kojima Ministarstvo kulture i medija predano radi.

"S tim u vezi cijenimo da će za pljevljsku publiku otvaranje digitalnog bioskopa značiti veće i bolje približavanje aktuelnim evropskim i svjetskim standardima, na način koji odgovara potrebama savremenog gledaoca", zaključio je Damjanović, izražavajući najbolje želje za uspjehom u daljem radu, kao i za referentnim i raznovrsnim bioskopskim repertoarom.

Projekat unapređenja bioskopske sale proizašao je iz tripartitnog ugovora zaključenog između Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, JU Filmskog Centra Crne Gore i Centra za kulturu opštine Pljevlja.

Kroz ovo partnerstvo, sredstva Opštine Pljevlja, Ministarstva i Filmskog Centra Crne Gore omogućila su realizaciju projekta uz doprinos od po 30.000 eura.

Svi tehnički i tehnološki aspekti unapređenja bioskopske sale uspješno su okončani, čime je stvorena osnova za vrhunski kulturni doživljaj.

Na otvaranju je prikazan film "Čuvari formule", reditelja Dragana Bjelogrlića, kao prvo izuzetno kulturno iskustvo u novom prostoru. 


Portal Analitika