Politika

Komentar

Crnogorsko zastiđe

Ma koliko ne uspijevali u protekle dvije godine da izađemo iz nametnutih propagandnih matrica, tzv. suverenistička politička elita nije smjela sebi dozvoliti da jednog takvog nesrećnika svojim glasovima dovede na čelo izvršne vlasti bez i jednog jedinog mehanizma kontrole

Crnogorsko zastiđe Foto: FCJK
Aleksandar Radoman
Aleksandar RadomanAutor
Portal AnalitikaIzvor

Političku karijeru Ivica Dačić započeo je kao portparol Socijalističke partije Srbije. Od 1992. do 2000. godine – dok je njegov nadređeni vodio četiri rata s bilansom od preko 100.000 ubijenih i nestalih te nekoliko miliona raseljenih – Ivica je, dakle, bio dželatov telal.

Iz toliko dugo igrane uloge ne izlazi se lako. Zato je Dačićevu najavu da se čeka drugo poluvrijeme devedesetih na tzv. Zapadnom Balkanu trebalo shvatiti ozbiljno. Dželat se možda promijenio, ali ni ideologija a ni telal nijesu.

Na protivustavnoj proslavi genocida 9. januara u Banjaluci čuli smo da je drugo poluvrijeme devedesetih uveliko u toku. Proslava događaja koji je bio uvod u genocid s obnovljenom porukom o „srpskom ujedinjenju“ postala je tako najava novih genocida. A toj su najavi – kako smo viđeli – prisustvovala i dva Dritanova ministra, koji umjesto stida ośećaju ponos što su saučestvovali u proslavi genocida, dodjeli nagrade Vladimiru Putinu i najavi novoga rata. 

Damjanović i Kovač na svečanoj akademiji povodom neustavnog Dana RS-a
18
Damjanović i Kovač na svečanoj akademiji povodom neustavnog…
08.01.2023 18:08

To javno crnogorsko zastiđe još jednom je ogolilo prirodu ključnog društvenog konflikta u Crnoj Gori. Teorija o dva ekstremizma koja „dijele“ Crnu Goru i potrebi za pomirenjem Srba i Crnogoraca nije ništa drugo do strategija distorzije na koju smo naśeli i na koju i dalje nasijedamo.

Ta podjela koje su puna usta uglavnom onima što su u proteklih 30 godina promijenili nacionalni samoiskaz, nije etnička, niti motivisana različitim porijeklom, jezikom, običajima i kulturom, već je vrijednosna. Zato imaginarne linije razgraničenja u Crnoj Gori ne idu kanjonima rijeka, vrhovima planina ili rubovima etnički razgraničenih naselja, već duž samih familija. A ključni element te podjele je zapravo odnos prema pitanju kojem bi civilizacijskome krugu Crna Gora trebala pripadati. Ili – treba li Crna Gora da slavi fašizam ili antifašizam!?

Danas su u Crnoj Gori otvoreni fašisti i njihova kamuflirana braća populisti na istome poslu

Identitetske se matrice u Crnoj Gori konstruišu upravo oko tih pitanja da bi se potom širile i prema prošlosti i prema budućnosti. Tako da danas imamo dva pristupa interpretaciji prošlosti. Prvi pristup crnogorsku istoriju promatra kroz prekohiljadugodišnju prizmu borbe za opstanak države i razvoj osobitoga identiteta, dok drugi pristup viševjekovnu crnogorsku nezavisnost vidi kao istorijski deformitet, nešto što je opstajalo vjekovima samo da bi se Crna Gora utopila u širu srpsku državu i naciju. 

Ta se podjela danas reflektuje i na viziju crnogorske budućnosti pa jedni Crnu Goru vide u Evropskoj uniji, a drugi u Vučićevom Srpskom svetu. Srpsko-crnogorski identitetski sukob u Crnoj Gori nije, dakle, uzrok nego posljedica dubljega, civilizacijskoga rascjepa. To kreatori oživljenoga projekta Velike Srbije i te kako dobro znaju, pa su u svoje planove upregli i one što javno deklarišu svoje želje da Crne Gore nema i one što misle to isto, ali pričaju nešto drugo. Zato su danas u Crnoj Gori otvoreni fašisti i njihova kamuflirana braća populisti na istome poslu, pa je svaki kompromis s tom bratijom zapravo klasično saučesništvo u razgradnji države i društva.

Umjesto otpora destrukciji društva, tzv. suverenistička politička elita opredijelila se za strategiju Duška Dugouška

E kod tih kompromisa dolazimo i do još jednog našeg javnog zastiđa. Snimci predśednika crnogorskih opština koji u Skupštini Srbije servilno referišu vlastima Srbije – slijedeći viševjekovnu tradiciju crnogorskih odroda koji su kroz vjekove samo mijenjali adrese na kojima bi nalazili korito za unosni rad protiv svoje zemlje – žalosna je slika stanja u Crnoj Gori, na čijem je čelu makar i propale Vlade bestidnik što slavljenje genocida naziva „ličnom preferencijom“.

Ovako predsjednik Opštine Mojkovac polaže račune Skupštini Srbije (VIDEO)
56
Ovako predsjednik Opštine Mojkovac polaže račune Skupštini…
10.01.2023 12:50
Otović: Srbija je naša matica, u Boki Srbi uvijek bili većina, moramo jačati nacionalni osjećaj kod omladine
12
Otović: Srbija je naša matica, u Boki Srbi uvijek bili…
10.01.2023 20:40

Ali, ma koliko ne uspijevali u protekle dvije godine da izađemo iz nametnutih propagandnih matrica, tzv. suverenistička politička elita nije smjela sebi dozvoliti da jednog takvog nesrećnika svojim glasovima dovede na čelo izvršne vlasti bez i jednog jedinog mehanizma kontrole. Kao što nije smjela dozvoliti da upadne u zamku propagandne matrice „izbjegavanja identitetskih tema“ usljed čega su snagu otpora kleromafiokratskome režimu gotovo sasvim razbili. 

Zastiđe je posebne vrste to što je ne tako davno – uoči lokalnih izbora – DPS na Žabljaku poklonio plac ključnom generatoru destrukcije društva, Beogradskoj patrijaršiji, ili što je na inicijativu DF-a podržao protivustavno uvođenje „slave grada“ u Nikšiću. Baš kao što je zastiđe i ponašanje SD-a istim povodom, kao i podrška Abazovićevoj vlasti u Ulcinju. Toj istoj vlasti u Ulcinju legitimitet daje i SDP, a na Cetinju vlast ostvaruje zahvaljujući Joanikijevom blagoslovu. 

Pod hitno bi se morala napuštiti praksa sitnoga partijskog kalkulisanja

Umjesto jasne strategije otpora destrukciji društva, tzv. suverenistička politička elita opredijelila se tako za strategiju Duška Dugouška – „ako ne možeš da ih pobijediš, pridruži im se“, obesmišljavajući svaki otpor uništenju države. Optika slijeđenja sitnih partijskih interesa neće se samo njima obiti o glavu – jer vrata na koja kucaju otvorena su samo za dalje uništenje državotvornih potencijala – već će postati nepremostiva prepreka izgradnji smislenog i konzistentnog otpora ludilu koje sve više uzima maha. Opravdanje da „lokalno“ nije isto što i državno još je jedna od stupidarija kojom nedorasla politička elita dozvoljava da bude zloupotrijebljena za vlastiti nestanak i lokalno i državno. Ona druga, antizapadna Crna Gora takve greške sebi ne dozvoljava – ni lokalno.

Što prije tzv. suverenisti razumiju da iznad partijskoga mora postojati nacionalni interes i što prije shvate da put do „proširenja koalicionih potencijala“ ne može biti zasnovan na trulim kompromisima i čekanju da se neka od Vučićevih klerofašističkih falangi predomisli i padne u zagrljaj suverenista, tzv. suverenističke partije imaće veću šansu za buđenje iz dubokoga sna i izgradnju strategije otpora uništenju države. 

Izgradnja komunikacijskih strategija kojima će izmanipulisanim građanima uspjeti približiti što se zapravo dešava biće jedan od ključnih izazova u uslovima apsolutnoga medijskog mraka u Crnoj Gori. Zato bi se pod hitno morala napuštiti praksa sitnoga partijskog kalkulisanja i sasijecanja u korijenu svake kredibilne prozapadne alternative. 

Nesposobnost tzv. suverenističke elite danas ostavlja utisak da samo u nekim novim snagama – u nekima boljim, istrajnijim i srčanijim od nas – leži nada da bi makar u neko dogledno vrijeme ovo snažno civilizacijsko nazadovanje moglo biti prekinuto, a Crna Gora ponovo vraćena na kolosijek izgradnje građanskoga, multikulturnoga i sekularnoga društva. 

Portal Analitika

Komentari (19)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Mojaš_neregistrovani
11.01.2023. 17:19

Da su "suverenisti" barem malo,kažem barem malo obraćali pažnju na ponašanje DPS-a u unutrašnjoj politici i kakve posljedice to izaziva u narodu,blago bi nama bilo.Naknadna pamet je gora od neznanja.A i dalje se uporno ćuti kada je DPS u pitanju i kada se i slučajno kaže o nekoj njihovoj grešci onda obavezno ide ali.......koje obesmisli svaku kritiku.Ako je crnogorstvo i crnogorski patriotizam ono što svakog dana propagira Darko Šuković i Antena M,onda smo mi kao društvo u slepoj ulici.Ja sam Crnogorac koji je ZA nezavisnu Crnu Goru ali sam PROTIV lopova,nepotizma,korupcije ma od koga dolazile.Dok to shvatimo more će nam pozeleneti.

13
7
B Bokelj_neregistrovani
11.01.2023. 17:30

@Mojaš_neregistrovani Ti nijesi crnogorac, vjeruj mi.

13
5
G Glineni_neregistrovani
11.01.2023. 23:40

@Mojaš_neregistrovani Opisao si aktivistu ure.

8
0
U Upamtimo_neregistrovani
11.01.2023. 15:52

"Što prije tzv. suverenisti razumiju da iznad partijskoga mora postojati nacionalni interes i što prije shvate da put do „proširenja koalicionih potencijala“ ne može biti zasnovan na trulim kompromisima i čekanju da se neka od Vučićevih klerofašističkih falangi predomisli i padne u zagrljaj suverenista, tzv. suverenističke partije imaće veću šansu za buđenje iz dubokoga sna i izgradnju strategije otpora uništenju države. " BRAVO!

16
0
S Sljepilo_neregistrovani
11.01.2023. 12:48

stvarno ne razumijem ni ovaj ni slicne tekstove, ovo, na neki način podmetanje suverenistima koji nijesu blistavi, da se razumijemo. nije ovdje problem da li saradjuju na lokalnom novou ili ne, ( nista ne bi promijenilo ni da ne saradjuju) vec je poroblem u cinjenici sto je suverinistcka opcija manjinska u Crnoj Gori. Probali smo i veci i manji otpor, nista se ne moze promijeniti jer je evropska CG izguibila bitku od srpske drzave i njenih sluzbi. I sto je najgore, gubice jos. Dakle, ovo salonsko razmisaljnje i okrivljivanje je smijesno. Sto se ostalog tiče, tacno je da trebaju razne strategije, ali mozda je o tome trebalo razmisljati i onda kada ste kriticare bivse crnogorske vlasti satirali zbog kritike otimača i poharaca. Sada kaskamo, i kaskacemo jos dugo.

8
16
Ć Ćalasan_neregistrovani
11.01.2023. 10:25

Očigledno, olakšan je posao "patriotskoj" Agenciji za nacionalnu bezbijednost u CG, ako još postoji. Naprijatelji CG se javno predstavljaju kao legitimno zastiđe domaćih deformacija i mrtvila.. U ovom mrtvilu, čini se da bi Agencija trebalo da "otkriva" patriote CG, odlučne da stanu na braniku milenijumskog trajanja crnogorske istosti. Da se angažuje kolektivna odbramberna patriotska snaga CG da pokaže snagu i odlučnost. IMA NAS ne smije dozvoliti kompromitaciju!?

18
0
S Srle_neregistrovani
11.01.2023. 19:23

@Ćalasan_neregistrovani IMA NAS mora da se organizuje kao politička stranka CRNOGORSKA NARODNA ODBRANA

11
0
V Vule_neregistrovani
11.01.2023. 10:19

Bravo, odličan tekst. Ključna podjela u CG je na one koji streme zapadu i evropskim vrijednostima i one druge koji streme srpsko- ruskom svetu. To je pitanje emancipacije društva. Ponašanje predsjednika opština je bizaran primjer .

20
0
A Antisrbijanac_neregistrovani
11.01.2023. 08:18

Dtagane Ivanoviću i dođoše do istine svi ,, izrodi kučki " na čelu sa tobom stidite se svojih predaka i vaših laži o poari Kuča , zašto bi išli nz Ubli kad su imali Doljane tvoje i Vrbicu i slavni Medun a pogotovo Ivanoviće tvoje a ne one Čojske Dragiše Ivanovića .... zastiđe ljucko stidi se zbog svog časnog Milutina i svih mrtvih Ivanovića ..... o kako je lijepo biti čovjek Dragane Milutinov Ivanoviću !

31
2
S Sreten_Vujović_neregistrovani
11.01.2023. 07:42

Problem je upravo u tome što dobar dio Crnogoraca prije rodoljubivog angažmana prvo ukalkuliše vlastitu poziciju i privilegije, pa se tek onda "razmeće" patriotizmom! Ovi mladi ljudi sa FCJK ne pripadaju toj "matrici"! Zato imam nadu, zato vjerujem da će naša "Mala Velika" preživjeti sve štetočine i nastaviti da isijava svojom starom slavom! Vo Vjek i Vjekov, Amin!

46
5
S Smart_neregistrovani
11.01.2023. 07:57

@Sreten_Vujović_neregistrovani poenta je da se kolumnama ne cini nista, druga strana odradjuje posao. Sve ovo sto imaju su dobili na racun 'prljavstine' u DPS-u. Vrijeme je zato da se vi gospodine Vujevicu zajedno sa ovim mladim ljudima sa FCJK angazujete i napravite ozbiljnu crnogorsku stranku koja bi samostalno izasla na izbore. Tada necemo morati da brinemo da li cete na CT sa Demokratama, u Ulcinju sa DF-om, da cete u NK da glasate slavu grada sa DFom, u Mojkovcu da se gradi spomenik Amfilohiju. Nadam se da cete uvaziti ovo sto misli bar pola razocaranih glasaca DPSa.

40
3
d dragan_neregistrovani
11.01.2023. 09:50

@Smart_neregistrovani _Svaka cast! Potpisujem!

23
1
M Maglaismog_neregistrovani
11.01.2023. 07:40

Sto se prije oslobodite komunizma vodjenja NOB-a koji je odavno zavrsen, pronalazenja fasizma ( Musolini se davno raspao) ,proglasavanjem vase dojucerasnje brace fasistima to su vece sanse za miran suzivot. Nikako da se pomirite sa tim da je vecina pravoslavnog naroda 2006 glasalo : Ne ! Nemoj te to zanemarivati pa ce biti nade...

5
43
T Terra_nova_neregistrovani
11.01.2023. 07:59

@Maglaismog - promašio si temu - nije važan komunizam nego antifašizam - to je osnova civilizacije, za razliku od fašizma koji se zasniva na ideji krvi i tla i svega pogubnoga i nazadnoga. Tebe smeta NOB i komunisti zato što je tada crnogorski narod povratio svoju državu od OVAKVIH izdajnika koji bi opet Crnu Goru bačili na koljena, ka što i vidimo što rade i kako rade. Ovaj tvoj komentar samo potvrdjuje da vi Crnu Goru želite samo u okvirima Srbije - nikako samostalnu...

45
3
A Anthropos_neregistrovani
11.01.2023. 08:26

@Maglaismog_neregistrovani - Nemojte zanemarivati činjenicu da je Crnogorski narod (najveći dio) bio pravoslavan i prije dolaska svetosavske crkve Srbije (SPC) u CG - 1920. gidine. To što je - zahvaljujući nasilnoj okupaciji i aneksiji CG - dat monopol SPC da "posrbljuje" i "posvetosavljuje" stanovništvo CG u posljednjih 102 godine ne znači da se taj proces ne može okrenuti? Posebno kada CG dobije svoju patriotsku vlast i državnu crkvu (priznatu od Vaseljenske patrijaršije)?

42
4
P Pero_neregistrovani
11.01.2023. 07:36

Šta će reći Andrija Petković (Hrvat) iz Bokeljskog foruma, koji drži vlast četnicima u Tivat. Da li će reaogovati, da li će izaći sada iz te vlasti? Da ga podsjetim, na konstitutivnoj sjednici SO Tivat je izričito saopštio da će odmah izaći iz vlasti ako bude nacionalističkih pirova. Evo mu prilike da održi riječ.

47
3
J Jovan_neregistrovani
11.01.2023. 07:52

@Pero_neregistrovani on zna da ce na naredne izbore da nestane a da ce DF da odradi sto i u Budvu, da kupovinom dobije sve bivse glasace DPSa. Citav Tivat zna da se to vec desava, pa i on.. zato i cuti

35
3
T Teksviler_neregistrovani
11.01.2023. 07:15

Dosta iscudjavanja,ovo je borba na duge staze,postaviti sve na zdrave temelje,okupiti sve koji vole ovu zemlju iskreno,bez koritasa i kalkulanata,i u borbu za slobodu,od straha prvo..

45
1
d dragan_neregistrovani
11.01.2023. 09:51

@Teksviler_neregistrovani _Bravo! Podrska!

18
1