Društvo

Istorija: Jak ustanički pokret za slobodnu i suverenu Crnu Goru od kraja 1918. godine

Crnogorski slobodari i vitezovi u odbrani države od okupatora i domaćih izdajnika

U predstavci više od 40 crnogorskih ustaničkih prvaka 24. septembra 1919. podnijetoj iz šume crnogorskom generalnom konzulu u Rimu Veljku Ramadanoviću govori se o stanju u Crnoj Gori, borbama sa okupacionim snagama, njihovom teroru nad narodom

Oficir Krsto Radović Foto: PA
Oficir Krsto Radović
Mr Novak ADŽIĆ, doktorand istorijskih nauka
Mr Novak ADŽIĆ, doktorand istorijskih naukaAutor
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski patriotski, državotvorni, emancipatorski, zelenaški, suverenistički idejni i politički narodni pokret, u domovini i egzilu, od 1919. do 1925, (i godinama kasnije), djelovalo je snažno, odvažno, martirski, stradalnički i hrabro ZA PRAVO, ČAST I SLOBODU CRNE GORE. 

Njegovi pripadnici u domovini i emigraciji bili su odani nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi Kraljevini Crnoj Gori i položenoj zakletvi njenom ustavno-pravnom sistemu i suverenu kralju Nikoli I Petroviću Njegošu i emigrantskim crnogorskim vladama (1919-1925), na čijem čelu se nalazili Jovan S. Plamenac i generali Milutin M. Vučinić i dr Anto Gvozdenović. 

Veliki broj njih bio je u Crnogorskoj vojsci u Italiji (1919-1922), na čijem čelu se nalazili najprije komandir Petar Milov Lekić, a potom brigadiri Andrija Vidov Raičević, Đuro Novakov Jovović i Krsto Zrnov (Todorov) Popović.

Komandir-Krsto-Zrnov-Popovi

Krsto Zrnov Popović

U domovini, otadžbini Crnoj Gori naročito jak ustanički, komitski, gerilski pokret za slobodnu i suverenu Crnu Goru, bio je u raznim djelovima, područjima Crne Gore, koja je od kraja 1918. godine bila žrtva brutalne i nasilne aneksije i okupacije, izvršene od strane srpske (srbijanske) vojske i njenih pomoćnih paramilitarnih trupa i bandi, a pod egidom dinastije Karađorđević i vlade Nikole Pašića, a potom i drugih beogradskih vlada i vlastodržaca.

U predstavci više od 40 crnogorskih ustaničkih prvaka 24. septembra 1919. podnijetoj iz šume crnogorskom generalnom konzulu u Rimu Veljku Ramadanoviću govori se o stanju u Crnoj Gori, borbama sa okupacionim snagama, njihovom teroru nad narodom, te u kojoj se ističu zahtjevi za evakuaciju srpskih trupa iz Crne Gore i protestuje protiv držanja saveznika prema Crnoj Gori.

U toj Predstavci, navodi se, između ostalog, i sljedeće:

"Crnogorski narod preko svojih predstavnika i preko izaslanika saveznika, još od početka okupacije Crne Gore od strane Srbije, koju je izvršila pod zaštitom Francuske, nekoliko puta je činio predstavke i protest našim moćnim saveznicima o nasilnoj okupaciji koja je izvršena protivu volje naroda, i o najnesrećnijim događajima koje zvanična Srbija - preko njenih vlasti sa vojskom pokupljenom iz sviju jugoslovenskih pokrajina, činila u Crnoj Gori...

Ustani-ki-komandant-or-ije-Vukov-Kustudi

Ustanički komandant Đorđije Vukov Kustudić

Svi ti protesti kao i neprestane borbe i pokolj koji se vrši na cijeloj teritoriji Crne Gore od 24. decembra pr. g. nijesu našli nimalo odziva kod saveznika, koji nijesu htjeli ni da čuju za vapaj Crnogorskog naroda, da se oslobodi od krvave vladavine Srbijanske da ga ne ubija, ne pljačka, ne zatvara pod mračne voltove; ne pali mu kuću; da ga nasilno ne nagoni ba regrutaciju i na polaganje zakletve Srbijanskom Kralju i da mu mrazi sve ono što je najsvetije Crnogorcu.

Ustaši crnogorski po mogućnosti oružanom rukom sprječavali su srbijansku vojsku i upravu da ne vrši krvavi teror Crnoj Gori, ali se njihovoj navali nije moglo niti može odoljeti.

Vidjeći zvanična Srbija da naši saveznici nemaju nikakvog obzira, pažnje ni sažaljenja na sve ovo što se događa u Crnoj Gori od nesrećnog naroda, niti pak da pokazuju ikakvog interesovanja da se spriječi taj nečuveni zločin koji se vrši nad crnogorskim narodom- ona preko svojih vlasti i danas sa vojskom i našim domaćim izrodima, svakodnevno sve više vrši pokolj, paljevine kuća, sistematska uništavanja frutova i stočne hrane radeći tako da potpuno umrtvi crnogorski naord i pokolje među sobom, da se niko živi ne smije čuti a budu li progovoriti o nesrećnom stanju, te da bajagi, dokaže svijetu kako je crnogorski narod zadovoljan sa postojećim stanjem i njenom vladavinom...

Komandir-Savo-elebi

Komandir Savo Čelebić

Dakle, svakome je jasno kao bijeli dan, da je zvanična Srbija pod zaštitom zvanične Francuske, preduzela najgroznije mjere da se potpuno uništiti Crnogorski narod, a ono što preteče da silom naćera da prikloni glavu i da se predade Srbiji. Kao god i ranije tako i sad - po deseti put - iznuđuju potpise od naroda da su za Kralja Petra i ne pitajući potpisuju imena ljudi iz pojedinih plemena, da izjave i napišu nekakvu zakletvu za koju narod ne zna. To čine kako biše saopštili Konferenciji mira i javnosti da je Crnogorski narod dragovoljno uz njih. 

Mi im svečano i otvoreno pred čitavim svijetom dovikujemo da je to njihovo sve laž i grozna podvala - svojstvena samo njima - kao i to: da je sav Crnogorski narod, izuzimajući nekoliko izroda i izdajnika plaćenih iz Dispozicionog fonda Pašićevog, za slobodu i nezavisnost Crne Gore i za svoga ljubljenog Kralja Gospodara Nikolu I. Da je tako to se najbolje vidi iz krvavih događaja koji se odigravaju u Crnoj Gori evo skoro godinu dana. 

Mi smo svjesni da narod sa ustašima Crnogorskim, iznuren glađu, bolešću, bez ikakavih sredstava, oružja i municije vojsku Srbijansku i onu iz sviju pokrajina jugoslovenskih, kao god i vlasti i upravu ne može pobijediti i izagnati iz Crne Gore, pošto je vojska, kao što smo ranije naveli, snabdijevena sa svim vojničkim potrebama i svakovrsnim modernim oružjem, tim prije, što su upotrijebili sve sile da sa vojskom potpuno pokore Crnu Goru. 

Svjesni smo i toga, da nije Srbijanske vojske i uprave u Crnoj Gori, da bi smo se mi sa našim domaćim izrodima brzo razračunali i svemu civilizovanom svijetu dokazali: što je volja Crnogorskog naroda.

Komandir-Marko-Vu-erakovi

Komandir Marko Vučeraković

Obzirom na sve gore istaknuto, kao i na to što je svakome jasno poznato da nije bila volja Crnogorskog naroda, ona rezolucija koju su Srbijanska vlada, uz pripomoć naših izroda, skovali i preko nekakve rulje, tuđinskih plaćenih agenata, objavili u polovini mjeseca novembra prošle godine u Podgorici, a pogledom na činjenicu što su do sada faktički naši saveznici potpuno zatvorili oči pred svim događajima koji se ovamo odigravaju i da nehoće da čuju vapaj Crnogorskog naroda - premda o tome je svima saveznicima dobro poznato o svemu nešto od naših predstavaka, nešto iz izvještaja njihovih izaslanika a nešto iz poštene i iskrene svjetske javnosti. Ovijem najkarakterističnije protestujemo i gnušamo se na postupak naših "moćnih i velikih saveznika" i sa najvišim negodovanjem gledamo na njihovu pomoć i intervenciju.

Crnogorski narod zajedno sa svojom slavnom Dinastijom Petrović Njegoš – kroz čitava stoljeća znao je sačuvati svoju slobodu, čast i dostojanstvo i od spoljnjeg i unutrašnjeg neprijatelja, pa će to i sada sa svojim požrtvovanjem umjeti i htjeti sačuvati.

Kao što rekosmo ne tražimo ničije pomoći, a tražimo da se niko sa strane, na ovako iznuireni i izmučeni narod, koji je sve svoje, boreći se slavno rame uz rame sa svojim saveznicima protivu zajedničkog neprijatelja, za pravdu i slobodu, žrtvovao i ostao bez ičega, ne miješa u našu kuću – milu domovinu Crnu Goru – jer je to zagarantovano i božijim i ljudskim zakonima svakome narodu na svijetu, pa valjda i mi spadamo, na moru zemaljskome kao i drugi narodi. 

S toga razloga, a pošto su Srbijanska uprava i vojska prevarom i sa zadnjom namjerom, ušili u Crnu Goru, najodlučnije protestujemo i zahtijevamo da se Srbijanska vojska sa upravom odmah makne iz Crne Gore i da saveznici ne dozvole da dalje ijedne minute ostanu Crnu Goru, nego neka ostave Crnogorski narod da se sam među sobom razračuna što želi, pa će onda čitavome svijetu biti jasno što je i koja je volja Crnogorskog naroda“.

Komirski-etovo-a-oficir-Radojica-Nik-evi

Komitski četovođa oficir Radojica Nikčević

Ovu predstavku sačinili su i uputili u ime „Crnogorskih ustaša“, odnosno, crnogorskih ustanika - Šef (Komandant) svih ustaša Crne Gore komandir Krsto Popović, Živko M. Nikčević, sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Milisav J. Nikolić, sudija i bivši potpredsjednik stare Crnogorske skupštine, komandiri: Savo Čelebić, Đuro Kapa, Marko Vučeraković, Pero Vuković, Mato Todorović, Andrija Stanković iz Bjelopavlića, Ibro Bulatović, Vujo Bulatović, Spasoje Milić Kuč; kapetani: Ilija Damjanović, Dušan Vuković, Niko Kašćelan, Milo Leković, Andrija Dragutinović, Ivan Bulatović, Dragiša Bojović, Todor Borozan, Simo Krivokapić, plemenski, Vasko Marojević, plemenski, Boško Ćetković, plemenski četovođa, Radojica Nikčević, četovođa, Nikola Nikolić, poručnici: Kosto Radović, Jovan Nikolić, Vaso Marković, Krsto Vujović, Tomaš Grujović, potporučnici. Petar Nikolić, potpor. Miloš I. Nikčević, potpor. Marko Vujović, Pajo Popović, Savo Vuković, Marko Popović, Đorđije Mijušković, Tomica Peković, Đorđije Kustudić, komandir Spasoje Gardašević, učitelj Milisav Nikčević, sveštenik Ljubo Nikolić, kaluđer Nikodim Janjušević.

(Citirano prema: prof. dr Šerbo Rastoder, „Skrivana strana istorije...(1919-1929)“, tom 2, Bar, 1997, str.718- 724).

Komandir-Niko-Ka-elan

Komandir Niko Kašćelan

Lord Roper Parkington bio je generalni crnogorski konzul u Velikoj Britaniji (London) od 1910. do 1921. Branio je pravo na opstanak Crne Gore kao nezavisne države i osuđivao srpsku agresiju na Crnu Goru. Roper Parkington pisao je 15. avgusta 1922. svom prijatelju dr Vojislavu M. Petroviću

O Srbima nemam više pozitivno mišljenje jer se po mom rasuđivanju vrlo loše ophode prema Crnogorcima. Sa velikom žalošću postao sam svjedok činjenice kako su Srbi upropastili Crnu Goru i doveli do njenog brisanja sa karte Evrope“ [1].

Među istaknutim crnogorskim slobodarima i vitezovima koji su od početka 1919. godine do početka 1923, vojevali ZA PRAVO, ČAST I SLOBODU CRNE GORE bio je i Božo Borozan sa Bokova (cetinjska oblast). Okupacione snage režima KSHS i drugi predstavnici vlasti su ga stalno progonile, a on je sa saborcima prkosno vodio ustaničku oslobodilačku borbu kroz crnogorske klance, gudure i šume. 

Progonitelji, okupatori i osvajači Crne Gore, koji su terorisali crnogorski narod, od kraja 1918. i stalno nakon toga u vrijeme trajanje monarhističke države, crnogorskog rodoljuba Boža Borozana su, poput drugih saboraca, oglasile i ucijenile kao odmetnika i optuživale su ga, lažno da je navodno bio „pljačkaš“ i „nasilnik“, samo zato što je vodio legitimnu borbu za postojanje Crne Gore i za povraćaj njene otete slolobode i što je oružanom rukom borilo za vaspostavu svoje domovine. Nakon nekoliko godina gerilske borbe, bio je silom prilika prinuđen da se preda organima vlasti KSHS. 

Oficir-Ivan-Bulatovi

Oficir Ivan Bulatović

Crnogorski komita - ili kako ga je represivni aparat Kraljevine SHS tretirao„oglašeni i ucijenjeni odmetnik“ Božo Borozan predao se 2. januara 1923. načelstvu cetinjskog Okruga KSHS. 

O tome piše beogradska „Politika“ sljedeće: „Podgorica, 2. januara. Noćas se predao načelniku sreza cetinjskog ucenjeni odmetnik Božo Borozan. Borozan je bio član jedne od najopasnijih odmetničkih družina koja već godinama vrši nečuvene pljačke i nasilja po drumovima u crnoj Gori“ [2]

Nakon predaje, on je utamničen od strane tlačitelja crnogorskog naroda. 


[1] Vidi o tome i: Toma Miladinović, „Vojislav Petrović, istorija „Crne Ruke“ i prvi svjetski rat“, „Crnogorski anali“, Cetinje, br.5-6, jul 2014, str. 114. 

[2] „Politika“, Beograd, broj 5281, 4. januara 1923., str. 5. članak „Predaja jednog odmetnika“

Portal Analitika

Komentari (17)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N NedamoteCrnaGoro_neregistrovani
14.01.2023. 14:44

Slava slavnim crnogorskim junacima, čiji sam takode potomak. Hvala Novaku za autentične istraživačke tekstove.

14
4
N NovakRamov_neregistrovani
15.01.2023. 02:19

@NedamoteCrnaGoro_Slava junacima,njihova imena ce zivjeti dok bude sijalo sunce iznad Crne Gore.I ja sam ponosni potomak junaka.Slava svim Crnogorskim junacima kroz njenu svetu proslost sto junacki ne zaleci zivote ginuse za slobodu i za Crnu Goru.A ovi sto pjevaju danas lelecu bule,kad je trebalo i kad je vakat bio,e ne bi im pretka no su tada setali opanke i konje,i igrali kraljice.

3
1
S Suvereni_neregistrovani
14.01.2023. 11:08

Neka im je slava i vječni spokoj. Oni su uradili sto su morali i sto su radili čutavog svog života. Čuvali i branili granice svoje domovine, ali Crnu Goru nijesu mogli sačuvati od domaćih izdajnika. Svaki crnogorski krš ispisan je krvlju slavne istorije, i sada ponovo NEKO želi da prisvoji kako bi izasli iz tame turskih sluga i šetajućih opančića oko svoje kuće. Veliko vam hvala , počivajte u miru. Crna Gora prije svega, Crna Gora iznad svega, Crna Gora poslije svega....

11
2
Z Zagor_neregistrovani
14.01.2023. 09:47

Istorija se ponavlja,ponovo odbrana domovine,od istog,podmuklog neprijatelja,autoru postovanje

15
3
M Mensur_neregistrovani
14.01.2023. 08:20

Prvi put cujem da su crnogorci u istoriji imali i ustase. Znao sam za partizane,cetnike,muslimsnsku miliciju ,balisye,komite ....ali ustase...hm.....valjda ustanike. Mozda je graska.....mozda?

6
16
M Melentije_neregistrovani
14.01.2023. 08:59

@Mensur_neregistrovani Ustasa je ustanik, onaj koji se bori oruzano protiv okupacionih vlasti. Crnogorski ustanici (ustasi) postojali su ne samo od Bozicnog ustanka i komitskog pokreta 1918. Vec i ranije. Tako su se nazivali i crnogorski dobrovoljci koji su ucestovali u hercegovackom ustanku 1875-1876. Taj pojam nema nikakve veze sa medjuratnim emigrantskim ustaskim hrvatskim pokretom nastalim nakon 1929. i ustaskim rezimom u NDH 1941-1945.

18
5
L Ljubo_neregistrovani
14.01.2023. 11:40

@Melentije_neregistrovani ...Dobro i iscrpno objasnjenje.

5
0
t tivatski_neregistrovani
14.01.2023. 11:51

@Mensur_neregistrovani Ti si srbijanski bolestan. Ja kazem da su tvoji velikosrbijanski cetnici ustase. Srbijanski cetnici i savezni francuzi su unistili, palili crnogorske kuce, ... SVE STO JE CRNOGORSKO. Cetnici su srbijanske ustase. Hrvati, Muslimani, Kosovari, Crnogorci nijesu ustase, svi su pristojni. Cetnici Ustase

7
2
E E_viva_vero_montenegro
14.01.2023. 07:01

Veliko vam hval 'dr.mr.Adžiću što postojite dok imamo takvih ljudi biće i cg. jes da se čovjek normalan i razuman sav naježu kad ovo čita ali je mnogo lijepo pročitati i znati 🤝

21
5
L Ljubo_neregistrovani
14.01.2023. 12:50

@E_viva_vero_montenegro .....Kada je doktorirao? Da proslavimo onda. Znaci nije vise doktorant?

2
9
T Titula_neregistrovani
14.01.2023. 14:15

@Ljubo_neregistrovani Jedno vrijeme se lažno predstavljao kao doktor dok ga Srbi nijesu ofirali i ismijali . Sad je “ dokrorand” il vjeciti aspirant . Mada mogao jedne kupit to parče papira za 100€

8
7
N NedamoteCrnaGoro_neregistrovani
14.01.2023. 15:34

@Titula_neregistrovani To se kod vas u Srbiji kupuju diplome. Evo su region preplavile. Kupi ti, ali šta ćeš dalje-pisati ne znaš i ne umiješ!

8
2