Politika

Stav

Crnogorski paradoks

Pamet u glavu 2. aprila. Još ste na vakat da umjesto bespuća rusko-srpske gubernije izaberete makar nagovještaj auto-puta koji vodi direktno u društvo najrazvijenijih zemalja Evrope

Crnogorski paradoks Foto: PA
Aleksandar Radoman
Aleksandar RadomanAutor
Portal AnalitikaIzvor

Sva relevantna istraživanja javnoga mnjenja kazuju da blizu 80% građana Crne Gore želi pristupanje Evropskoj uniji. Nasuprot tome, u prvome krugu predśedničkih izbora gotovo 60% birača opredijelilo se za kandidate koji – na direktan ili indirektan način – simbolizuju antizapadnu politiku. Reklo bi se da je riječ o paradoksu, no stvari su znatno složenije.

Nema nikakve sumnje da znatan broj građana u Crnoj Gori želi nova lica na političkoj sceni. Trodecenijska vlast jedne partije – pritom takve da je na okupu prvenstveno drži autoritet harizmatičnoga lidera – očigledno je proizvela efekat zasićenosti. Sve dobro što se desilo Crnoj Gori u te tri decenije, taman koliko i sve loše, pripisuje se lideru te partije Milu Đukanoviću. 

Ako mu se može pripisati u grijeh to što je početkom devedesetih slijedio politiku Slobodana Miloševića, onda mu se može u vrlinu pribrati što je od sredine te decenije Crnu Goru usmjerio u drugome pravcu, okrećući je vlastitim interesima i partnerstvu sa Zapadom očuvavši mir u Crnoj Gori i omogućivši uslove za prijem brojnih izbjeglica iz Hrvatske, BiH i Kosova. 

U drugi krug izbora za predśednika Crne Gore Đukanović ulazi sam protiv svih

Ako mu se može zamjeriti što je dozvolio burazersku privatizaciju i omogućio uslove za nekontrolisano bogaćenje uskoga kruga privilegovanih, mora mu se priznati da je obezbijedio ekonomsku stabilnost Crne Gore, koja je prvi put, valjda u cijeloj svojoj istoriji, stvorila mogućnosti za samostalan ekonomski život. 

Ako mu se može zamjeriti što je kumovao nesretnoj Saveznoj Republici Jugoslaviji, mora mu se priznati da je njegov udio u obnovi crnogorske nezavisnosti ključan. Ako mu se može prebaciti da je u postreferendumskom periodu preko svojih savjetnika otvorio vrata za sumnjive investicije i kupovinu nekretnina ruskim tajkunima, mora mu se priznati da je njegovo političko vizionarstvo uvelo Crnu Goru u NATO i dovelo je pred vrata EU. 

Ako mu se može staviti na dušu otrovni društveni ambijent s početka njegove vladavine, mora se priznati da je presudno uticao na to da Crna Gora izraste u sekularnu, građansku i multikulturnu državu. Ako je unutrašnju politiku obilježilo mnogo lutanja i promašaja, uz snažan pečat često katastrofalne kadrovske politike, crnogorska spoljna politika bila je besprijekorna. Etc. Ovako bi moglo još dugo pro et contra. 

Na crtu Đukanoviću izlazi najperfidnija kreacija Vučićevih obavještajno-propagandnih kužina

Đukanovićev problem je što se njegove vrline danas, nakon tri decenije vlasti, u izmijenjenim društvenim uslovima i svijetu postistine, slabije uočavaju od njegovih mana, što falangama kleronacionalista i desnih populista koji se smjenjuju na vlasti od 2020. godine daje mnogo materijala za obogaćivanje u srpskim obavještajnim kužinama zgotovljenog koktela koji preko narativa da su jedino Đukanovićevo nasljeđe korupcija i kriminal bezočno kriminalizuje ideju građanske i sekularne države Crne Gore. 

Zato je on i glavna meta svih napada udruženih obavještajnih i medijskih krugova iz Srbije, a nemojmo zaboraviti da su vlasnici 4 od 5 televizija s nacionalnom frekvencijom u Crnoj Gori – građani Srbije, pri čemu je i peta televizija – Javni servis – u rukama ideologa Srpskoga sveta. 

Ako mu se nekad i činilo da je s težim igračima izlazio na kraj, vjerujem da je Đukanoviću danas jasno da se Crna Gora suočava s najvećim izazovom u svojoj savremenoj istoriji. Umjesto tenkova koji su krčili put Velikoj Srbiji prije tri decenije sada su na sceni Beogradska patrijaršija, obavještajne službe, mediji i nekoliko falangi vješto kamuflirane crnogorske pete kolone.

U drugi krug izbora za predśednika Crne Gore Đukanović ulazi sam protiv svih, a na crtu mu izlazi najperfidnija kreacija Vučićevih obavještajno-propagandnih kužina. Riječ je o licu koje je bez ikakva izbornoga legitimiteta 2020. godine voljom Beogradske patrijaršije, zajedno s grupom svojih današnjih partijskih kolega, postao ministar, upamćen po gašenju Montenegro airlinesa i Aluminijskoga kombinata, ćeranju renomiranih stranih investitora i rekordnom „tajnom a organizovanom“ zaduženju države od gotovo 900 miliona (računajući i kamate). 

Ispostaviće se da je to državno zaduženje zapravo bio kapital da grupa diletanata koju je okupila Beogradska patrijaršija osnuje svoju političku partiju pod imenom ekonomskog projekta pisanog u Beogradu s ciljem uništenja crnogorskih javnih finansija. Toj je ekipici muljatora Državna revizorska komisija dala dvostruko negativno mišljenje na završni račun budžeta. 

Đukanovićev problem je što se njegove vrline danas, nakon tri decenije vlasti, slabije uočavaju od njegovih mana

No poletnim opśenarima prispjelim za državnoga tužioca popularnost je naglo porasla kad su smijenjeni s pozicija da bi ustupili mjesto najgoroj i najbestidnijoj vladi otkako je svijeta i vijeka – onoj Dritana Abazovića. Tako su sve fakture koje je dvojac Spajić & Milatović pripremio pogibeljnim projektom Evropa sad – kojim su uništene javne finansije, rasturen zdravstveni sektor, indukovana inflacija i skok cijena, a Crna Gora dovedena pred grčki scenario – na naplatu stigle Dritanovoj vladi, koja se nije bavila približavanjem Crne Gore EU, kako je obećano, nego doziđivanjem infrastrukture za finalizaciju projekta Srpskoga sveta. Zato Dritan danas kad je pored ostaloga uništio i svoju partiju, gurnuvši je s pozicije tasa na vagi direktno u stečaj, i slavi. On je svoj zadatak uništenja Crne Gore prilježno obavljao.

Kad pogledamo rezultate prvoga kruga predśedničkih izbora, dolazimo do još jednoga paradoksa. Partije koje u ovom trenutku participiraju u vlasti – ili su pred nestajanjem, poput URE i SNP-a, koje nijesu ni imale kandidata, ili stagniraju, poput Demokrata i DF-a, uprkos ogromnim resursima kojima raspolažu i koji se najbolje očituju u podatku o preko 5000 građana zapošljenih u javnoj upravi ili javnim ustanovama i preduzećima po ovom ili onom osnovu samo od početka kampanje za predśedničke izbore. 

Jedina politička struktura koja ima nevjerovatan rast podrške je vanparlamentarna stranka Evropa sad, uprkos tome što se javnost prije svega mjesec dana imala prilike uvjeriti da je na njenome čelu preispoljni lažov. Dijelu crnogorskih birača, sva je prilika, bitnije i od posla i od ideologije u ovom je trenutku to da pronađu novo političko lice koje će ih „više voljeti“ i koje će „ljepše lagati“, makar do prve primamljivije ponude.

To što na oko promovišu politiku bez ideologije očito je zavaralo određeni broj građana da ne uoče da se iza te demonstracije nadideološkog mudrijašenja zapravo krije u svom krezubom izdanju stara, genocidna ideologija velikosrpstva. Ko ima uši da čuje morao je registrovati makar dva stava Jakova Milatovića. Onaj da se zalaže za Otvoreni Balkan, projekat balkanskih autokrata Vučića i Rame – koji stoji nasuprot projektu ulaska u Evropsku uniju – i onaj da će se zalagati za legalizovanje dvojnih državljanstava. Da se vlasi ne dośete, pomenuo je da to nema veze s biračkim pravom. I slagao, naravno. 

Dijelu crnogorskih birača bitnije i od posla i od ideologije u ovom je trenutku to da pronađu novo političko lice

Pa drage moje građanke i građani, imajte na umu ove poruke zajapurenog junoše jer to vam je jednostavno iscrtana mapa puta kako da od ostatka države Crne Gore neka nova većina već od juna, na čelu s galopirajućom Evropom sad, napravi perifernu teritoriju, zapuštenu izraslinu na tkivu Velike Srbije, o kojoj će se odlučivati isključivo pod svodovima Beogradske patrijaršije, iz čijih je mračnih kantuna i iznikao rab Božji i kandidat predśednički Jakov, zajedno sa svojom prevarantskom družinom.

Zato, pamet u glavu 2. aprila. Još ste na vakat da umjesto bespuća rusko-srpske gubernije izaberete makar nagovještaj auto-puta koji vodi direktno u društvo najrazvijenijih zemalja Evrope. Ma što mislili o manama putovođe, o kojima bismo – bez mržnje i naklonosti – mogli suditi tek kad izmaknemo hidrama Rusko-srpskoga svijeta i u neko dogledno vrijeme prispijemo na cilj. 

Portal Analitika

Komentari (43)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
C CarMurat_neregistrovani
20.03.2023. 19:04

Bolje za Jakova nego za Lopova!

5
16
P Posmatrač_neregistrovani
21.03.2023. 12:36

@CarMurat_neregistrovani misliš na Milojka, podijelili su oni sve što su maznuli za godinu dana. Možda nešto imaju i od 21 miliona, od Rada i cigareta

4
1
K Kiro_neregistrovani
20.03.2023. 12:53

Jedna ispravka autora. Primili smo izbjeglice iz BIH ,KOSOVA I HRVATSKE? Ajde za BIH i Kosovo ,ko su izbjeglice iz HR? Naravno srbi,nisu valjda konavljani koje smo procerali na celu sa Milom i Momirom.

8
15
Z Zalitali_neregistrovani
20.03.2023. 15:48

@Kiro_neregistrovani Nije jasno koja ti je poenta. Konstatujes nesto sto nikad sporno nije bilo Kakovrezonujete, kolika vam je politicka zrelost tako i prolazite

9
1
M Marjan_neregistrovani
20.03.2023. 11:31

Čudno stanje ... Veliki dio pravoslavne populacije koja se izjašnjava Crnogorcima ne doživljava postojeću situaciju kao prijetnju CG. Pa Đukanović je u najcrnogorskijoj, centralnoj regiji dobio 32% a Draginja 3,3%. Ima biti da neku prijetnju ne doživljavaju ni Bošnjaci i Albanci koji su po prvim podacima slabo izišli na izbore. Istovremeno potpuni potop direktnih promotora ''srpskog cveta''. Mandić i Danilović zajedno niti 21%. Srbi su teško razočarani rezultatima ovih izbora a i ''stanjem duha'' u ''srpskom narodu u CG''. Meni se čini da je ovo jedna duga faza u kojoj će se vremenom, uz dosta visoku cijenu, sve postaviti na svoje mjesto pa kako god sad izgledalo. ''Pola'' CG jednostavno nije moglo uhvatiti ritam Cetinja a tvrdoglavost im nije dopuštala da prihvate išta Milovo i DPS-ovsko. Taj će dio svojim putem, pa i uz lutanja, razvijati svijest o ideji nacionalnog crnogorstva i potrebi očuvanja CG .

7
10
D DalekoGore_neregistrovani
20.03.2023. 11:39

@Marjan_neregistrovani Vas problem je zablja perspektiva. Crna rupa od srpskog nacionaluzma je uz obilnu pomoc kalkulatorske politike Zapada progutala cG prije 3 godine

14
3
M Marjan_neregistrovani
20.03.2023. 12:59

@DalekoGore_neregistrovani ... meni se čini da ti doživljaji o ''progutanoj'' CG proizlaze iz kuta gledanja iz žablje perspektive. Ako je ''progutana'' znači da je nema a izgleda da je ima. Kakve su to pozicije ''srpskog sveta'' u CG kad im se favoriti moraju prilagođavati pred izbore, brljati o pomirenju itd. i na kraju dobiju 21%. A izjašnjenih Srba u CG 29%. Milatović i Bečić guraju tu neku prosrpsku politiku, otvaraju prostor srpskom radikalizmu ili ''žmure'' pred njim što je loše za CG. Ali oni zajedno sa svojim biračkim tijelom nisu ti koji bi išli tako daleko da ciljano ruše CG i da je pripajaju Srbiji. I to promotori ''srpskog sveta'' znaju i zbog toga im je muka od obojice i od takvog biračkog tijela. Htjeli bi u CG što više Srba kakvi su u BiH. Takvih koji su odreda protiv države, za pripajanje (dijela) njenog teritorija Srbiji i za oštar sukob sa drugima. Imaju takvih u CG ali nedovoljno za ostvarenje velikih planova. Zapravo, uzalud troše energiju i $$$.

5
4
R Rekvijem_neregistrovani
20.03.2023. 15:55

@Marjan_neregistrovani Nije suverenist CG dobijena 2006 nego koju godinu ranije. Niti ce bit izgubljena sa referendumom nego je VEC IZGUBLJENA. Naravno govorimo o de facto i de jure. Govorim ti iz aspekta nekog ko prati politiku u svijetu iz nekoliko renomiranih medija.cg vise niko spasiti ne moze. Dva glavna razloga- kako se cini ulog je Zapada za rjesenje Kosova. Drugi jos znacajniji je stanje svijesti populacije koja slijepo slijedi crkvu, Vijesti, jeftine populisticke lazi

8
0
S Sait_neregistrovani
20.03.2023. 10:55

Znam veliki broj ljudi koji nece da izadju jer je Vukovic uvrijedio mnoge muslimane za ono kako nece da se mladi klanjaju po hramovima . Time je ciljao najvise Bosnjake kojima imputira da su 'izdali' ovu drzavu ali neka sad razmisli ko ce mu izaci u drugi krug uopste za tu porazenu politiku.

7
28
T Trolovanje_neregistrovani
20.03.2023. 11:41

@Sait_neregistrovani Ti si trol koji prica budalastine. Vukovic uvrijedio a na drugoj strani ideologija genocida nad Bosnjacima

22
4
V Vanja_neregistrovani
21.03.2023. 07:03

@Sait_neregistrovani Botino, muslimanima je to u tradiciji i tako im vjera nalaže, nama ne, uvezeno je iz Srbije. Nisu se sigurno naljutili.

3
0
v veskonk_neregistrovani
20.03.2023. 10:10

Sve si lijepo naveo samo jedna sitnica.Milo za 33 godine vlasti učinje toliko da ovi za samo 2 godine oburdaše kulu od karata.Za 33 god Milo ni jednu instituciju koja je od vitalnog značaja nije izgradio.Sudstvo tužilaštvo vojsku nezavisnu policiju nezavisne a patriotske tajne službe.Pa ko je dozvolio srpskim medijima da divljaju po Crnoj Gori.Milo.Ko je dao da nam reprezentacije prenosi i komentaiše na bekavici.Milo.Ko je puštio divljanje sekte spc.Milo.Ko je raskrilio Filozovki Fakultet.Milo. Ko finansirao izgradnje tuđih hramova.Milo.Ko prepisa katastarski naše crkve groblja manastire na sektu.Milo.Ko nas izdade kao niko prije njega.MILO. Jadov Milatović je samo smiješni pajac gori i od Zdravka koji ga je kao doveo a dovela ga srpska UDBA i to zna sve Milo koji ludom Zdravku dade profesorsko mjesto na mašinstvu.Ko je crnogorce svo vrijeme trajanja proćerivao. Milo.Pa nijesu ljudi ludi da ne vide izdaju Milovu.

18
18
S SaPopovimaNaLedjimaBezMila_neregistrovani
20.03.2023. 11:44

@veskonk_neregistrovani Ovo je primjer pameti zbog koje cete uvijek biti srpska provincija. Crno bijeli destruktivni cutuci

23
1
N Naroz_neregistrovani
20.03.2023. 14:20

@veskonk_neregistrovani, ovo je vrlo perfidna priča smišljena u velikosrpskim klero klubovima, kako da se dio naivnih crnogorskih birača ubijedi da glasa protiv samih sebe (što se nažalost djelimično i uspjelo). Samo bih se osvrnuo na ovu tezu: "prepisa katastarski naše crkve groblja manastire na sektu". Odgovor: nebitno, vjerovatno neki plaćenik, sve ono što je na takav način uknjiženo, Zakonom o slobodi vjeroispovijesti je isknjiženo (usaglašenim sa Venecijanskom komisijom). Sve što je sagrađeno do 1918. vraćeno je državi... Zato je Leposavić u parlamentu zakukumakao " Moramo požuriti, Zakon će početi da proizvodi pravne posledice".... Dakle, ovo nepočinstvo su napravili poslanici Djedovog parlamenta, pomognuti sa izdajnicima iz URE i niko drugi! Sve ostalo su laži i manipulacije

11
0
P Poenam_Dei
20.03.2023. 09:54

Zemlja čuda i čudnih ljudi. Neko ko uništi zdravstveni sistem za nepunu godinu dana i dovede ljude oboljele od raka da nemaju ljekova više mjeseci dobija podršku za taj "ekspertski" potez. Svake godine u Crnoj Gori oboli oko 3.500 osoba od raka a umre bar polovina od tog broja. Bravo glasači !!! P.S. 3.500 x 10 ??? 1750 x 10 ???

33
0
P Poenam_Dei
20.03.2023. 10:07

@Poenam_Dei P.S. l Za liječenje od raka ne koriste se Tamjan, Litije, Molebani i Metanije jer ne pomažu. Pomažu doktori,sestre i ljekovi-citostatici i zračenja. Terapija je bolna i teška ali pomaže da se produži život, makar i malo. Nekad je dan života kao cijeli život. Hvala

25
0
d djusta_neregistrovani
20.03.2023. 10:26

@Poenam Sve odlicno analizirano ali moramo znati da je vise od polovine bolesnog naroda za kojeg nema lijeka, primitivnog i nepismenog naroda koji koji su navikao da zivi od milosteinje i nista da ne rade! Obozavaju ratne zlocince, kriminalce,ubice, starlete-kurve i ostalu olos koja je na medijskoj sceni CG a narocito srbije i tu je sva prica zavrsena i zato nam se desava ovo dje smo doslai, dno dna!!

23
1
P Poenam_Dei
20.03.2023. 10:56

Šta reći a ne zaplakati... Ipak nas je najbolje opisao Živko Nikolić

16
0
P Podgorica_neregistrovani
20.03.2023. 09:36

Za tri mjeseca ce se glasaci Jadova biti sakama u glavu i pitati gdje im je bila pamet.

30
0
J Jane_neregistrovani
20.03.2023. 09:19

Zamisli da menadžer neke kompanije opelješi firmu i ojadi radnike, a onda se posveti humanitarnom radu da bi se iskupio. Da li ga to oslobađa krivične odgovornosti? NE! A mi u CG sada znamo malo bolje - nema tog Jakova kog ćemo pustiti da vlada 30 godina, ni tog Mila kome ćemo oprostiti.

12
6
J Jos_uvijek_niste_svjesni_neregistrovani
20.03.2023. 11:45

@Jane_neregistrovani Ne, ali ss vise ne pitate. Beograd odlucuje a ne vi

5
2
J Jane_neregistrovani
20.03.2023. 12:20

@Jos_uvijek_niste_svjesni_neregistrovani Bg i Pg su vazda zajedno odlučivali po principu "zavadi pa vladaj". Ko god misli da nam je u Milu spas od Vučka taj je dobro nasamaren. Ili dobro plaćen. Jakov je samo prelazna faza, predstava za javnost

0
7
U Užas_neregistrovani
20.03.2023. 15:57

@Jane_neregistrovani U ovom momentu je zaista tesko slusati ovo provincijalno mlatinjanje

5
0
Y Yuga_neregistrovani
20.03.2023. 09:13

Sve je dobro rečeno.Đukanović je bio posvećen spoljnom pozicioniranju Crne Gore u čemu je uspio da postanemo nezavisna država,da uđemo u Nato,da otvorila su se sva poglavlja za pristup EU. Unutrašnju politiku su vodili drugi njegovi saradnici ,koji kao što se vidjelo,nisu radili baš sve dobro.Zato plaćamo ceh. Njegovo cijelo više decenijsko vladanje je bila borba sa zmajevima,susjednim,i našim izdajnicima .

35
2
Z Zavrseno_neregistrovani
20.03.2023. 11:46

@Yuga_neregistrovani Nema vise borbe. Sad se pita Beograd

3
4
Y Yuga_neregistrovani
20.03.2023. 18:38

@Zavrseno_neregistrovani Završeno- idi u Beograd Ovdje ,u našoj Crnoj Gori ,se neće pitati Beograd i pored decenijskog silovanja mozgova takvih kao što si ti. . Mi imamo svoju Državu i druga nam ne treba. A tebi i svim drugim koji misle kao ti‐-- široko vam polje put Srbije pa radite kako vam BG kaže.Izdajice roda svoga,ako ga imate u našoj Državi.

6
1
P ParRijeci_neregistrovani
20.03.2023. 19:31

@Yuga_neregistrovani Evo da ti odgovorim. Obzirom da si generacija odgojena na mobilnim telefonim bez stranice procitane beletristik, oprosticu ti. Ja ti velim realnost i da ste se drzzli fakata i logike umjesto histericnog optuzivanja danas vas ne bi jahali popovi fasisti

4
0
a aorist_neregistrovani
20.03.2023. 08:53

Neko je potvrdio zadrzavanje birackog tijela, neko pad podrske, bez radikalnih vanjskopolitickih promijena slijedecih decenija, sto je dobro, medjunarodna politika CG daleko je naprednija od politike nekih EU zemalja, unutarnja i ekonomska politika bazirana na populizmu i zaposljavanjima potvrdila je ono da parcialno zaposljavanje "svojih kadrova" ne donosi politicke poene, dodatno politicko pridobijanje pridobijenih biraca ne uradja prosirenjem birackog tijela. Opsti populizam je donekle urodio plodom. Prave i trajne vrijednosti traju i trajat ce.

15
1
t tivatski_neregistrovani
20.03.2023. 08:42

Juce je bilo 60 posto fali jos 40 posto Crnogorci gdje ste bili?

29
2
D Dragan_neregistrovani
20.03.2023. 08:39

Znaci,imacemo bradonje na celnim pozicijama drzave.Pravoslavna dzamahirija.

36
4
b bjelopavlić_neregistrovani
20.03.2023. 08:29

Dajte neki komentar. Nagradite trud, doduše uzaludan.

6
30
M Miro_neregistrovani
20.03.2023. 08:27

Poštovanje g. Radomanu.

45
7
E E_viva_vero_montenegro
20.03.2023. 08:21

bgm Aco ispiranim sujevjernim mozgovima teško da se što može .. imali smo šansu kao nikad od postojanja cg ali ogromni dio naroda je nažalost ne emancipivan ne dorasta i ne zreo i džaba je sve

36
4
S Srpski_svet_kao_krajnji_domet_neregistrovani
20.03.2023. 11:51

@E_viva_vero_montenegro Upravo. Nezreli, zatucani, bez kapaciteta za kosmopolitizaciju. Vrnuli se popovima , cirilici, Rusiji, Nolu, Matiji.. sto reci nego ZASLUŽEN kraj

9
0