Politika

Stav

Ceh

Sve je volja građana. Izreka kaže da svaki narod zaslužuje vlast koja njime vlada. Vlast je slika stanja u društvu, a naše je haotično. Cijenu toga ispaštamo svi, zahvaljujući onima koji nisu viđeli ili nisu htjeli da vide realnost 

Ceh Foto: Gradski portal
Alek Barović
Alek BarovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Veliki antički filozof Platon govorio je da ne vjeruje u demokratiju jer tri čobana mogu da nadglasaju njega i slavnog Sokrata. Međutim, istorija je nekoliko hiljada godina nakon njihove smrti utvrdila demokratiju kao jedini ispravni sistem. Volja jednakih građana iskazana na izborima je svetinja, koliko god ona bila racionalna ili iracionalna.

Crnogorci i ostali građani Crne Gore nikad nisu bili pripremljeni za demokratiju. Diktatura proleterijata zamijenjena je diktaturom većine nad manjinom. Kada se '89. godine ''dogodio narod'' svi su mislili da promjena ide sa gorega na bolje. Da se miču oni ogrezli na funkcijama, a dovode mladi, neukaljani i neistrošeni. Ispostavilo se da su ti novi bili manje najedeni od onih starih. Slijed događaja je poznat. Isto se ponavlja 30 i kusur godina kasnije.

Izreka kaže da svaki narod zaslužuje vlast koja njime vlada. Vlast je slika stanja u društvu, a naše je haotično

Dominacija bilo koje partije je loša. Za demokratske tokove nije dobro da postoji ona koja ima 30-40 procenata ili više. Jednostavno, svaka vlast kvari, a apsolutna kvari apsolutno. To smo mogli da vidimo sa prošlom vlašću, koliko god imala velikih zasluga za obnovu crnogorske nezavisnosti i njen euroatlantski put. Koliko god vlast bila dobra, poslije mnogo godina vladanja dolazi do ''odnarođenja'' i kvarenja. Tu se infiltriraju i razni kojima je jedini cilj da ostvare materijalnu korist, a u našem narodu takvi uglavnom najbolje prolaze. Danas takvi prelijeću iz DPS-a u PES.

Šta nam govore rezultati neđeljnjih izbora? Naši građani ne razmišljaju dugoročno. Nekadašnja opozicija decenijama je prozivala građane da se prodaju za džak brašna ili pedeset eura. Danas, oni čine to isto. Nije desnocentraški populizam zahvatio samo Crnu Goru, već je odavno problem širom svijeta. Problem sa crnogorskom verzijom je taj što nije održiv ni u teoriji.

Dobra startna pozicija Milatovića, pred Đukanovićem zahtjevan zadatak
113
Dobra startna pozicija Milatovića, pred Đukanovićem…
20.03.2023 00:00
Ovako izgledaju rezultati prvog kruga izbora u svim opštinama
32
Ovako izgledaju rezultati prvog kruga izbora u svim…
20.03.2023 14:56

Kaže mi prijatelj: „Neka kradu ovi novi, ali barem nek daju i nama malo kao što su već povećali plate. Stari nisu davali ništa“. Legitimno shvatanje jednog birača, ali nimalo promišljeno. Stav je donešen bez postavljanja onog čuvenog crnogorskog pitanja – OKLE? 

Jednostavno, to nikoga ne interesuje. Na primjer, činjenica je da će Crna Gora morati sljedeće godine da se zaduži više od milijardu eura samo da podmiri plate i penzije. Iskreno, veoma sam srećan što nijedan član moje porodice ne radi u javnom sektoru, tj. ne zavisi od državne kase. Kase koja će uskoro biti prazna. Ne zna moj prijatelj, a ni hiljade drugih, da kada se uđe u dil sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) slijede otkazi, rezanje budžeta, smanjenje plata, penzija, svega ostalog... Ne znaju, ali bojim se da će brzo saznati. Nažalost, kasno ali to je cijena demokratije. Ceh tog ustavom zagarantovanog slobodnog izbora jednakih građana.

Druga karakteristika izbora je činjenica da građani žele nova lica. Tome u prilog govore i lošik rezultati Mandića i Bečića, koliko god tvrdili svaki put da su napravili istorijski rezultat. Ovo je za njih veliki poraz.

Crnogorci i ostali građani Crne Gore nikad nisu bili pripremljeni za demokratiju

Još jedna karakteristika izbora jeste mala izlaznost. Očigledno je da ono što nazivamo suverenističko biračko tijelo nije dovoljno motivisano da izađe na izbore. Na Cetinju je recimo izlaznost bila oko 61%. Slično je i u ostalim gradovima koji veže za centre slobodarske crnogorske misli. Jasno je da trenutna politička ponuda ne motiviše birače da izađu i glasaju. Prošla su vremena kada su tadašnji opozicioni birači bili demotivisani i kada je mala izlaznost značila i pobjedu DPS-a. 

Potrebna su nam nova lica. Kad kažem nova lica ne mislim na ona koja su na juniorske ili srednje partijske pozicije dovedena na osnovu kumovskih, rođačkih ili bilo kakvih odnosa. Trebaju nam oni koji to zaslužuju obrazovanjem, energijom i čistotom biografije. Pisao sam mjesecima o tome, nego stare navike se teško mijenjaju.

Što se tiče drugog kruga moguće je sve. Ako Đukanovićeve pristalice žele da on pobijedi treba dobro da se pomuče i već danas krenu u akciju. Motivisati apstinente je teško, ali ne i nemoguće, ali za to treba rad. Naravno, ništa nije moguće bez dijaspore koja će sigurno i ovaj put masovno doći da brani otadžbinu kako je radila 1912, 1914. i 2006. 

Bilo kako bilo, sve je volja građana. Izreka kaže da svaki narod zaslužuje vlast koja njime vlada. Vlast je slika stanja u društvu, a naše je veoma haotično. Nažalost, cijenu toga ispaštamo kao kolektivitet.

Ceh će platiti svi, zahvaljujući onima koji nisu viđeli ili nisu htjeli da vide realnost. 

Crnogorski paradoks
36
Crnogorski paradoks
20.03.2023 08:56


Portal Analitika

Komentari (23)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L Ljubo_neregistrovani
21.03.2023. 17:33

....Autor he veoma dobro opisao stanje kada neka drzava napravi dill sa MMF. Takvoj drzavi nema spasa , uoada u krize i lomove. Spomenuo je da su se gradjani CG uzeljeli novih lica te da su Mandic i Becic, kao stara lica na pol. sceni lose prosli. Nije spomenuo aktuelbog, odlazeceg, mozda i buduceg, predsjednika CG Mila Djukanovica. Da li je on staro ili novo lice na pol. sceni CG i kakav je stav gradjana CG prena njemu, da li je dosadio gradjanima ili nije?

6
1
g guba_neregistrovani
21.03.2023. 21:55

@Ljubo_neregistrovani, novo ili staro lice, u ovom trenutku Milo je presonifikacija opstanka Crne Gore kao suverene države. Ne vjerujem da Milo ne bi htio i da malo odmori, ili barem napravi neku vrstu pauze, prije će biti da je Milo svjestan uloge matice u košnici koja je jedino u stanju da drži građane budnim pred najezdom pomanitalih šumadijskih skakavaca i domaće izdajničke gube.

2
3
L Ljubo_neregistrovani
22.03.2023. 07:04

@guba_neregistrovani .....Dobro je, konstatovali smo da autor sa svojom tezom ( da su Mandic i Becic lose prosli jer su stara lica ) nije u pravu jer, eto, Milo je starije lice ( na pol. sceni ) od njih pa je dobro prosao kod naroda/biraca. Autir je u pravu samo kod opisa dila sa MMF. I to je dovoljno. Mnogi ni to ne priznaju.

0
0
K Kortomalteze_neregistrovani
21.03.2023. 11:50

Autoru postovanje,ko ne shvata da je ovo borba za slobodu,neka pije dojc i kuka nad tuznom sudbinom,ostali,glavu gore,hodajte ponosno

22
6
I Ismet_neregistrovani
21.03.2023. 11:19

Ja sa familijom sam bio u nedjelju da zaokruzim Mila nadali se da dobija u prvi krug i jos nekoliko poznanika iz Nimberga bilo nazalost ne mozemo opet za drugi krug ali mozda neki drugi dodju samo su skupe dosta karte za avion nema kao prosli godina pogodnosti unistili nam avio kompaniju

18
6
R Realno_neregistrovani
21.03.2023. 12:03

@Ismet_neregistrovani Nema brale više dovlačenja za džabe i fraj avio karata! Takvi kao ti su uništili avio kompaniju. Zbog Mila ste i postali gastarbajteri...

16
19
s stidiš_li_se_neregistrovani
21.03.2023. 22:03

@Realno_neregistrovani, čudno ti je to "zbog Mila", mora da su i milioni Srbijanaca gastarbajteri, mora da je jedna trećina BIH, S.Makedonije, Albanije ...gastarbajteri "zbog Mila", ma i Hrvatska se raselila "zbog Mila"...ma, Kosovo ste dali "zbog Mila" Jadniče, sramotni, lažljivi.

0
2
J Jane_neregistrovani
21.03.2023. 09:00

Sve si ti to lijepo izanalizirao, ali griješiš u nekim stavovima. Penzioneri su svojim radom zaradili penzije i ne treba da se pitaju OKLE. Takođe ni radnici koji poštenim radom zarađuju taj minimalac koji im je inflacija već pojela. A što se tiče dijaspore, da su htjeli da "brane otadžbinu" ostali bi ovdje. Ovako, dozvoliti njima da odlučuju o našim životima je apsurdno.

18
18
a aufff_neregistrovani
21.03.2023. 22:10

@Jane_neregistrovani, Jane, ti se baš nalupa: Stav o dijaspori ti je nakaradan. Priča o penzionerima i radnicima ti je floskula jer ne pominješ izgašena preduzeća i kredit za kreditom do bankrota...

0
2
O Opruga_neregistrovani
21.03.2023. 06:43

Kažu da se mnoge stvari u životu vraćaju kao bumerang. Na istoku to definišu pojmom karma. Sada isti oni koji su svojevremeno govorili za Slavka Perovića i dio vrha tadašnjeg LSCG da su navodno kritikovali narod i njegov politički izbor u želji da ih politički diskredituju sada u ljutnji i bijesu što rapidno gube povjerenje tom istom narodu prebacuju i spočitavaju za pllitičko sljepilo i pogrešan izbor. Nerijetko razni politički eksponenti i javni djelatnici što se oglašavaju u medijima procese koji nijesu po njihovoj volji nazivaju teškim imenima, kao npr. izdaja, izdajnici i sl. kojima atribuiraju veliki broj građana zbog njihovog političkog opredjeljenja i izbora, ne propitujući političku odgovornost nosilaca politike koju zastupaju i brane u javnosti.

14
9
B Bizmark_neregistrovani
21.03.2023. 05:39

Zanemarite obrazovni sistem i populizam će neizbježno da zavlada, ne samo u politici, u svim sverama.

35
2
D Dragan_neregistrovani
21.03.2023. 05:30

Racunica za drugi krug je vise nego jasna.Izlaznost do 50 % Milo pobjedjuje,preko Jakov.Na tu izlaznost pobjedniku treba 135.000 glasova.

19
10
d dragan_neregistrovani
21.03.2023. 05:49

@Dragan_neregistrovani Nema te računice na koju Milo može pobijediti.

19
34
U UNUKMARKAMILJANOVA
21.03.2023. 02:48

E moi drag gradjani Crne Gore jako mi je zoo kako vas neko moze tako lako vodati za nos kud ko hoce a vi kao naive samo sausage prazna obecanja. Kako vas stvarno tako lako i brzo namamise a kao ogromnu zaslugu ta nepovjerljiva vlada i odlazeci premijer da bi vas nadrazili da ih zavolite i da se odma opredijelite za njih, Kako tako ljucki i posteno od jedanput place penzije i razne isplate kao da daju od neke izmisljene proizvodnje novaca pa daju sakom i kapom, Dali je stvarnost da svi to nerazumijemo da je to sve bez nekog razmisljanja sta se sve to dogadja kako i odakle od jedanput tako povecanje. Jeli stvarno treba vjerovati da sve to vodi uskoroj dubokoj propasti i jeli dovoljno reci mene nije briga samo nek nam daju i to je sve. Gadni su ovo lance za koi su uhvatili vodati gradjane samo ga bi dobili izbore koi zavode Crnu Goru u duboku propast samo je za zaliti taj narod kojeg kao bez mozga zavedose u tako duboku propast a Crna je Gora ovog puta imala jako lijepu sansu za EU

45
9
r radovanmiljanićkragujevac_neregistrovani
21.03.2023. 00:28

dolazimo i mi iz crnogorske dijaspore iz srbije nas stotinak hiljada.milo je gotov ide u političku penziju.

20
56
d djusta_neregistrovani
21.03.2023. 13:56

@radovanmiljanićkragujevac_neregistrovani Nikad ne dolazili sramne posrb4ice i cetnici eto vam smrdije i tamo zivite

10
8
I Itana_neregistrovani
20.03.2023. 23:35

Ne pada mi na pamet da izlazim u drugi krug jer nikakvog efekta nije bilo ni u prvome , samo dajemo legitimitet izborima koje su svetosavci vec namjestili

19
34
X XXX_neregistrovani
21.03.2023. 22:21

@Itana_neregistrovani, Itana, svi znamo da ti omrčenici namještaju, i da se ubiše namještajući, ali mi uprkos tome, imamo moralnu dužnost i ljudsku obavezu da branimo ovu zemlju sve dok je odbranimo. Dakle, obavezno izlazim i branim suverenitet i legitimitet svoje zemlje.

0
1
D Drachki
20.03.2023. 23:26

Naravno, "okle"!? To ja kažem prije neki dan jednom sagovorniku. Rekoh: "Ne možemo živjeti na kredit. Ne proizvodimo ništa. Kako ćemo vraćati dugove? Država će nam poći na doboš" a on odgovara: "Nije me briga, neka propadne samo neka daju pare". Ja velim: "Što ćeš ostaviti đeci i unučadima"? A on opet: "Ne interesuje me neka se snalaze". Ovu priču nisam izmislio nego se baš ovako odigrala. E sad, kako razgovarati sa ovakvim profilom čovjeka i objasniti mu što je to opšte dobro. A ovakvih je, brate, premnogo danas.

60
7
H Hunter6
21.03.2023. 15:24

@Drachki Ovo sam i ja cuo svojim usima: "Ne interesuje me neka se snalaze", dajem ti casnu rijec! I nije bio to samo jedan covjek pa da kazem budala glupu prtlja gluposti". Bilo je "i mene moj otac nije nista ostavio" i slicnih gluposti. Ne mogu da vjerujem da je jedan dio ljudi toliko sebican i nistavan da bi zbog svojega p***a i trenutne iluzije interesa unistili ne samo svoju nego i buducnost svojoj djeci i unucadima.

6
2
s sičija_neregistrovani
21.03.2023. 22:33

@Drachki i Hunter 6, , isto i ja slušam, i samo što se ne posvađam s takvim individuama upravo zbog njihovog sljepila, one kratkovidosti i konformizma koji će nam ubiti opet, i ime i državu. Ne vidim načina kako da se takvim osobama otvore oči. Kad ih otvore, doći će inkvizitori, a samo što nijesu.

1
0
R REKOS_neregistrovani
20.03.2023. 23:24

Glas za mladog Cetnika Milatovica = Kapitulacija kao 1918 god

51
14
L Ljubo_neregistrovani
22.03.2023. 11:20

@REKOS_neregistrovani .....Ta zar Kraljevina Crna Gora nije kapitulurala 1916? Nikakve kapitulacije 1918. nije bilo.

0
0