Politika

Stav

Biti ili ne biti - na pravom putu

Prst na čelo, crnogorski biraču! Razmisli dobro. Kuda ići? Da li se kockati biranjem onih čije namjere ne znamo? Trenutno je jedino to bitno, jer Evropa nema alternativu. Tamo je Crnoj Gori vazda i jedino bilo mjesto

Biti ili ne biti - na pravom putu Foto: Gradski portal
Alek Barović
Alek BarovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Navikli smo na retoriku da su svaki izbori u Crnoj Gori ''istorijski'' ili ''presudni''. I kad se čovjek osvrne na to, a da ne ulazi u detalje, stvarno pomisli kako je takvo tumačenje zapravo dosadno.

Takvo ''opušteno'' gledanje procesa nas je i dovelo do situacije u kakvoj smo danas. Solidan procenat ljudi nije smatrao da retrogradne struje ikad mogu da zagospodare ovim kršem – i prevarili su se. A upravo te struje, prosrpske, prigovarale su da se pričom o identitetu sakrivaju problemi tranzicionih privatizacija, korupcije i nepotizma. 

Čim su uz pomoć Crkve Srbije formirale izvršnu vlast, prioritetne teme kojima su se bavili bile su identitetske. To se desilo, retrogradni su zagospodarili, i agoniju proživljavamo evo još malo će treća godina.

Znači, ipak su svaki izbori bili presudni i istorijski. Dokle god se Crna Gora bude kretala ivicom ambisa i najmanje talasanje može biti kobno. To znači da opuštena izborna atmosfera ni ne može postojati, a svaki su izbori presudni. Nažalost, dozvolili smo to da svake četiri godine moramo strepjeti oćemo li izgubiti državu. 

Igrali smo se prije tri godine i ništa pozitivno nismo dobili

Svaki izbori su posebna priča. Ne prevelika, ali ima nijansi koje utiču na različit odabir građana. Ovi predsjednički su zanimljivi jer se bira pojedinac i najbolje predstavljaju sliku društva. Odgovaraju na pitanje šta je građanima ideal lidera i kakvu politiku treba slijediti.

Isto će tako da daju odgovor na pitanje kuda građani Crne Gore žele da njihova država ide? Da li dalje put ambisa ili nazad na pravi put?

Kad se pogledaju kandidati koji pretenduju na ovu časnu funkciju odgovor bi trebalo da bude jednostavan. Nažalost, nije. Crnogorsko građanstvo i dalje obitava u predpolitičkom momentumu i ne zna kako da pravilno donese izbor. Novac, manipulacije, agitovanje, igranje vjerskim, nacionalnim i drugim osjećanjima, sve su stvari koje pojedinca ćeraju da donese iracionalnu odluku.

Mislim, prvo treba pogledati ko su uopšte kandidati i kuda bi nas odveli? Da li stvarno možemo kao predsjednika svih građana zamisliti četničkog vojvodu koji je protraćio pola života u zatiranju svega crnogorskog, iako se sad odjednom kao kaje zbog toga? Kad toliko sebe potrošiš u nečemu zlom, nije kampanja mjesto za okajavanje grijehova, nego manastir.

Još manje se tu može viđeti politički egomanijak sa crvenom kravatom koji je maltene suze lio kad su ga micali sa jedne druge funkcije. Kad su samoproklamovani pomiritelji, pod sloganom pobjede a ne podjele, došli na prvi test nepristrasnosti, bez razmišljanja su se priklonili snagama destrukcije. Ta priča je i više nego istrošena. Upravo su je uništili ćutanjem na očigledne i velike probleme i partijsko zapošljavanje ''kusog i repatog''.

Dobar dio građana zalećeće se put Evrope sad i njihovog ''neplaniranog'' kandidata. Okej, dobra je priča o hiljadu eura plate. Mislim, dobro zvuči. Samo što ni u jednom scenariju nije realna, kad se malo razmisli o tome. Cijene su pošle u nebo, državne i opštinske finansije su u kolapsu, a povećane plate traju još manje nego prije. 

Dok god se Crna Gora bude kretala ivicom ambisa i najmanje talasanje može biti kobno

Sve je to zasluga eksperata iz bijeloga svijeta koji se kao odrekoše svojih milionskih plata kako bi pomogli rodnoj grudi. I Amfilohiju. Ako neko na prvi pogled ne vidi da se radi o vrhunskoj prevari, onda ga ne treba ni ubjeđivati u suprotno. Na kraju krajeva, dokazi o milion drugih prevara svakodnevno iskaču. Mada, racionalnom čovjeku bi dotični bio prekrižen najprije zbog one izjave oko padanja crnogorskih glava na Cetinju.

I kuda onda da ide Crna Gora, ako je pređašnja tri vode u sunovrat kojem su u svojoj dužoj ili kraćoj političkog karijeri tako jako stremili?

Sad će prosječan protivnik minulog režima reći: „E, nećemo ni Đukanovića!''. Okej, ne morate. Nije bezgrešan. Ne postoji takav na svijetu. Svako je pun vrlina i mana, to je karakteristika čovjeka i nešto što ga razlikuje od životinja koje imaju, posve proste, instiktima vođene interakcije sa pripadnicima svoje vrste. 

Ono što mu se mora priznati je kontinuitet evropskog i zapadnog puta. Možemo se složiti da je Crna Gora nekada umjesto asfaltom sa četiri trake išla makadamom, ali je taj put vazda vodio ka istom cilju. I u ovom trenutku to je jedino bitno. 

Prije nabrojani dokaz su da svaka promjena ne mora nužno da bude nabolje. Takva je politika, uvijek postoji gore i gori. Naravno, ko objektivno sagledava stvari, a ne iz mržnje, pizme, neučinjene usluge ili slično. Mislim, opravdani su i ti izgovori, ali s putem kojim idemo nema igre.

Igrali smo se prije tri godine i ništa pozitivno nismo dobili. Naprotiv, okrenuli smo se za 180 stepeni i krenuli nazad, trčećim korakom put ambisa. E, pa vrijeme je da se to promijeni.

Prst na čelo, crnogorski biraču! Razmisli dobro. Kuda ići? Da li se kockati biranjem onih čije namjere ne znamo? Trenutno je jedino to bitno, jer Evropa nema alternativu. Tamo je Crnoj Gori vazda i jedino bilo mjesto.

Portal Analitika

Komentari (37)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P PartizanskiPut_neregistrovani
28.02.2023. 15:10

CRNOJ GORI NA CELO TREBA NEKO KAO LUKASENKO I PUTIN KOJI IMAJU ISKUSTVO VISEDECENIJSKO DA VODE DRZAVU A DA TA DRZAVA NIKAD NE UDJE U EU!! TO JE SAD POTREBNO I NAMA DA SLIJEDIMO TAJ PRIMJER!! SAMO MILO DJUKANOVIC DA JE VJECNA!!

1
14
M MILO_DJUKANOVIĆ__neregistrovani
28.02.2023. 15:24

@PartizanskiPut_neregistrovani ... NIJE NI PUTIN, NI LUKAŠENKO !!! I, AJ, BOTU , GLUPI I DOSADNI - MRŠ!!!

43
1
S SA_ŠTITOM_ILI_NA_NJEMU__neregistrovani
28.02.2023. 14:30

PREDVODI NAS, PREDSJEDNIČE !!! ZLI JE VAKAT ... ZADNJE JE DOBA DOŠLO !!! DA JE VJEČNA CRNA GORA !!! 🇲🇪 ❤

49
2
D DO_POBJEDE__neregistrovani
28.02.2023. 14:50

MILO DJUKANOVIĆ !!!

48
2
r redhawk
28.02.2023. 14:05

Kakvih komentara pročitah??Šta je sve izgmizalo ovđe iz izdajničkih rupa???Kao da će se birati upravnik solitera pa daj koga bilo.Dileme nema koji je optimalni kandidat u ovom trenutku.Gospoja može doći u obzir kada 🇲🇪 armira temelje.Samo "stari lav" šalje poruku svim neprijateljima i prijateljskom Zapadu.Zato nema dileme,biramo Crnogorci najjačeg igrača-nego koga bi??

52
0
M MILO_ĐUKANOVIĆ__neregistrovani
28.02.2023. 14:19

@redhawk JEDAN I JEDINI !!!

48
0
B BRAVO_BAROVIĆU__neregistrovani
28.02.2023. 14:02

.

51
0
I IZVRSNO__neregistrovani
28.02.2023. 14:20

@BRAVO_BAROVIĆU__neregistrovani .

49
0
P PartizanskiPut_neregistrovani
28.02.2023. 10:59

JEDINO DRAGINJA DOLAZI U OBZIR JER ONA GOVORI CRNOGORSKIJEM JEZIKOM A MILO IMITIRA SLOBA MILOSEVICA I DAN DANAS NEĆE DA KORISTI NOVA SLOVA CRNOGORSKA !! MORAMO SE IZBORIT ZA IDENTITET GLASAT SAMO CRNOGORSKO A NE MILA KOJI JE U OVAJ MANDAT DAO CRKVE SRBIJI I NIJE IMAO HRABROSTI DA STOPIRA TEMELJNI UGOVOR

8
66
L Ljubo_neregistrovani
28.02.2023. 11:52

@PartizanskiPut_neregistrovani ...Jasta, Draginja zbori crnogorskijem jezikom tj. maternjim. Matera je ucila crnogorski od malih nogu.

6
11
M Miro_neregistrovani
28.02.2023. 13:39

@Ljubo_neregistrovani Maternji jezik se dobija po drzavi rodjenja a ne po majci. Tu stičeš znanja od roditelja , baka,djedova ,od škole. Svak ko dodje u neku zemlju morao bi ,iz poslovnih razloga govoriti njenim jezikom . Ujedno tako se i iskazuje i poštovanje prema toj zemlji.

15
1
D DA_OSTAVIMO_TO_ZA_NEKI__neregistrovani
28.02.2023. 14:07

@Miro_neregistrovani ... DRUGI PUT ... I, ZA NEKE DRUGE LJUDE ... ZIVIMO U VREMENIMA NESAGLEDIVO "ŠIROKIH POJMOVA" ...

13
1
R Regan_neregistrovani
28.02.2023. 08:28

CG je u EU trebala da udje 2018. Pitanje je zasto nije?

57
4
M Marko_neregistrovani
28.02.2023. 12:29

@Regan_neregistrovani zato sto Evropa nije zeljela prosirenje ,sve do rata u Ukrajini

52
2
d danilos_neregistrovani
28.02.2023. 08:27

Đedovi nam ostaviše slobodnu domovinu u amanet. A mi pomislili da je to zauvjek? Nikako da shvatimo da se - za slobodu - vodi "borba neprestana? Sloboda se osvaja svakog trena. Ko spava u slobodi - probudiće se u ropstvu? Prepustili smo našu lijepu domovinu neprijateljima. I to onim najgorim, najopasnijim? Onima koji ne žele samo naše tijelo (zemlju), no hoće da otmu naš um, srca i dušu? Našu slobodu? Sve u životu je binarno (dan/noć, dobro/zlo,...). Sve nas dijeli. Jedino što spaja u cjelinu je - ljubav! Možemo se pomiriti na samo jedan način - da SVI volimo našu CG. Kad bi toga bilo, izbori bi bili "stvar (partijskog) ukusa"? Ovako, sa mnogima koji mrze svoju zemlju, - a ljube tuđu - izbori postaju pitanje opstanka? Ne možete biti "Crnogorac"ako ne volite CG? Odnosno, sve zavisi od toga „kojeg ćemo vuka hraniti u nama - vuka ljubavi, ili vuka mržnje“ (indijanska priča o dva vuka u čovjeku)? Zato je naše "vječno pitanje " na izborima u CG: "Hoće li nas biti - ili neće?

71
1
P PartizanskiPut_neregistrovani
28.02.2023. 07:45

DJUKANOVIC JE U OVAJ MANDAT DAO CRKVE I DRZAVU SRBIJI, LITIJASI NAM VLADAJU DRZAVOM JER IMAMO PRESJEDNIKA KOJI NIJE DOVOLJNO HRABAR DA SE ODUPRE!! SAMO DRAGINJU GLASAM ZBOG TOGA A VI LITIJASI IMATE MILA AKO HOCETE DA SE NASTAVI OVAKO

11
69
l lopov_neregistrovani
28.02.2023. 08:46

@PartizanskiPut_neregistrovani Mrs botino sa tudjim imenom! Sikter!

65
5
P PartizanskiPut_neregistrovani
28.02.2023. 08:59

@lopov_neregistrovani LITIJASU NIJE TI OVO TVOJ PORTAL, TI IDI NA TURNEJU SA PRESJEDNIKOM DAJTE JOS KOJU CRKVU SRBIJI

5
64
v vadim_neregistrovani
28.02.2023. 09:34

@PartizanskiPut_neregistrovani Mrs zastidje jedno! Sikter botino!

62
4
r romeo
28.02.2023. 06:08

U svakoj normalnoj zemlji Đukanović bi na izborima dobio 70 do 80%.Ne bi se ni postavljalo pitanje pobjednika izbora.Međutim u CG večina protivnika Đukanovića su oni koji niti žele samostalnu Crnu Goru ni EU ni NATO.Jednostavno ti žele Srbiju i Rusiju samo to ne žele glasno reći.

77
8
L Lompar_neregistrovani
28.02.2023. 03:36

Znaci ovako,gradjani ukljucite racio i glasajte Djukanovica. Cijeli text stade u polurecenicu. Kao imamo lose 3g a ovih 30 prije zaboravite ili se sjecajte kao da su bile super.

12
78
d danilos_neregistrovani
28.02.2023. 07:29

@Lompar_neregistrovani - Onih 30 godina je možda bilo "Čistilište" ali smo ove 3 godine - u "Paklu"? Pa vi izabeite protivnike CG - ako su vam draži?

73
1
M Miko_neregistrovani
28.02.2023. 00:50

Baroviću, Draginju ni da pomeneš?

11
70
T Terra_nova_neregistrovani
28.02.2023. 03:52

@Miko_neregistrovani - poslije prevare na Cetinje, dje je SDP, a najviše Draginja, pokupili glasove na račun Belvedera a onda te glasove podijelili sa UROM i Demokratama i njima dali dio vlasti na CT (da ne pominjemo imena), Draginja je pala u očima mnogih, koji su očekivali da će se napraviti procrnogorska koalicija a ne koalicija sa onima koji su dozvolili da se Belveder dogodi i popale Cetinje i guše gradjane kojo su bili na protestima - ništa se ne zaboravlja...

77
3
M Miko_neregistrovani
28.02.2023. 08:26

@Terra_nova_neregistrovani Evo vidim ''Cetinje je pravi četnički grad, ura i demokrate cvjetaju tamo.'' Bitno je da je DPS bezgrešan od 1990. do 1996., a nemojmo molim vas.

4
64
T Terra_nova_neregistrovani
28.02.2023. 10:08

@Miko_neregistrovani - ja sam prvi glasa za SDP na izborima na Cetinje, misleći da je došlo vrijeme da se Crnogorci saberu oko jedne zastave, e nam se strva neće vidjet - ne znajući da će oni napraviti koaliciju sa UROM I Demokratama - i više ga mojega glasa neće gledat, ni SDP ni Draginja - a vi zdravo mi bili sve vam ćetalo...

59
2
M Mojaš_neregistrovani
27.02.2023. 23:28

Najpoštenije je reći da sam za jednopartijski sistem i da vratimo stanje kao u peridou od 1945-1990,a ne ovako iza brda iza dola.Ispada,da ako se neko usudi da ne glasa za DPS,po mišljenju gospodina sa slike,automatski je protiv Crne Gore.I,da,klasika,,,još samo "ovaj put" je nužno glasati DPS.

15
78
K Karadag
27.02.2023. 23:10

izbori koji ce pokazati ko smi .Svskako ko god voli ovu zemlju rodjena smo braca.Ko joj zlo cini radi i zeli srece nemao.

82
0
M Monika_neregistrovani
27.02.2023. 23:08

Bravo Alek! Sjajan tekst, svaka cast! Hvala vam na prefobrim kolumnama, odrzale su me u zivotu u ovim smutnim vremenima. I naravno, podrska za Djukanovica! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

84
3
K Kortomalteze_neregistrovani
27.02.2023. 23:05

Mudra glava,a na nama je da razmislimo ,hocemo li biti kasaba,i svacije sluge,ili da ovu drzavu vratimo na pravi put .

82
1
R Realno_neregistrovani
28.02.2023. 02:29

@Kortomalteze_neregistrovani Cetinje je odavno kasaba i dolina gladnih.

7
64
d danilos_neregistrovani
28.02.2023. 07:36

@Realno_neregistrovani - Ako je tako, nije jasno što popovi svetosavske naci-šovinističke crkve Srbije ne bježe iz te "kasabe"?

58
1
K Kortomalteze_neregistrovani
28.02.2023. 07:40

@Realno_neregistrovani ono sto ti smeta sto imaju dostojanstva i hrabrosti,kao da su najveci velegrad,i znaju ko su,za razliku od tebe

59
2