Politika

Moraće se dogovoriti, EU će pojačati pritisak

Pridruženi član Odbora Milan Radović iz Gradjanske alijanse za Portal Analitika kaže da se, na žalost, napravila loša atmosfera u Odboru, jer partije misle da mogu poentirati na ovoj temi, pa ne dozvoljavaju početak suštinskog rada.
Moraće se dogovoriti, EU će pojačati pritisak
Vesna Rajković Nenadić
Vesna Rajković NenadićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Dogovor moguć: Odbor za reformu izbornog zakonodavstva od kada su u njega ušle Demokrate održao je dvije sjednica a da suštinski nijesu počeli da rade, ali sagovornornici Portala Analitika i zvanično i nezvanično kažu da vremena ipak još uvijek ima i da je moguće da se dogovore oko izbornih zakona.

Na posljednjoj sjednici nije dogovoreno da li treba da formiraju grupu, podgrupu, radno tijelo, posebno tijelo ili eskpertsko tijelo - odnosno, tijelo ili grupu koje bi trebalo da pomogne pri praćenju reformi. O Poslovniku su se nakon sat i po rasprave dogovorili da im o tome kako će izgledati pomognu stručne službe.

Radne grupe su već obavile jedan veliki dio posla, ali Demokrate taj rad ne priznaju jer ističu da su fantomske, formirane bez opozicije i traže da se sve radi ispočetka u pododborima koji oni predlažu, iako su stručnjaci EU dosadašnji rad ocijenili kao dobru polaznu osnovu.

Demokrate su na sastanku otišle i korak dalje – tvrde da sa DPS-om, sa kojim inače treba da se dogovore kako bi zakoni bili usvojeni, neće ni da razgovaraju.

Sjednica još nije zakazana: Naredna sjednica još nije ni zakazana a rok za usaglašavanje izbornog zakonodavstva je 15. novembar. Naši sagovornici, ipak, ističu da će rok biti produžen, moguće do kraja godine.

Pridruženi član Odbora Milan Radović iz Gradjanske alijanse za Portal Analitika kaže da se, na žalost, napravila loša atmosfera u Odboru, jer partije misle da mogu poentirati na ovoj temi, pa ne dozvoljavaju početak suštinskog rada.

„Neshvatljivo je da ne prepoznaju zajednički interes i da se ovaj posao koji nije komplikovan završi u što kraćem roku, kako bi se politička arena otvorila za pitanja koja treba da su predmet političke borbe“, rekao je on i apelovao na uspostavljanje dijaloga, otvorenost da čuju neistomišljenike i  poštovanje međunarodnih standarda.milan-radovic

Nepovjerenje jako izraženo: Kako je dodao, nepovjerenje je veoma izraženo i neophodno je da međunarodna zajednica razgovore vodi i sa drugim partijama iz vlasti i opozicije.“Ukoliko se nastavi raditi kao do sada teško je očekivati da će se sve završiti do predviđenog roka“, kazao je on.

Kako je Portalu Analitika saopštio jedan od članova Odbora moguće je ipak da Odbor obavi posao a čak ne isključuje mogućnost da im se u jednom trenutku pridruži DF.

„Oni ipak ostavljaju dovoljno prostora da udju u Odbor. To je ozbiljan savez koji zna da razdvoji bitno od nebitnog i znaju kada se mora postići dogovor“, kazao je on.

Naš sagovornik ističe da će se EU sigurno jače uključiti i da će pritiskati i opoziciju i DPS da postignu dogovor.

„Moraćemo da postignemo dogovor o izbornom zakonodavstvu, i vjerujem da će EU nastaviti vremenom da vrši jači pritisak. Vjerujem da će priča ići u smjeru da se postigne dogovor o izbornom zakonodavstvu a onda naknadno da se otvori priča o nekoj vrsti tehničke vlade“, kaže sagovornik Portala Analitika.

Na tom fonu su i saznanja Pobjede o tome što je šef delegacije EU u podgorici Aivo Orav poručio opoziciji na posljednjem sastanku prije dva dana, kome je prisustvovao i poslanik DF-a Milutin Djukanović. Taj list navodi da im je jasno poručio da EU neće trpljeti opstrukcije, dok su poslanici opozicije nakon sastanka novinarima rekli da je uslov izbornih reformi tehnička vlada. Orav se o sastanku nije zvanično oglašavao.

Ništa od tehničke vlade: Odgovor je stigao odmah iz Vlade i to upravo predstavnicima EU. Potpredsjednik Vlade Zoranom Pažinom na sastanku sa Oravom dan kasnije saopštio da je vladajuća većina bezrezervno otvorena za dijalog sa opozicijom ali da aktuelni zahtjevi za tehničkom vladom nemaju ni političko, ni demokratsko, a ni ustavno uporište i da bilo kakav dijalog koji bi značio insistiranje opozicije na takvim nerealnim i neosnovanim zahtjevima nema budućnost.

Za sada formalno Odbor treba da  raspravlja o onome što Demokrate zovu Briselski plan a ustvari su amandmani koje je u njihovo ime podnijela DPS i koji su usvojeni glasovima vladajuće koalicije. Jasno je predviđeno fomiranje nezavisnog nadzornog dijela koje će pratiti sprovodjenje izbornih zakona. Osim toga, trebalo bi da se implementiraju sve preporuke OEBS-a.

pazin

U medjuvremenu su na posljednjem zajedničkom sastanku opozicije zatraženo otvaranje dijaloga o formiranju tehničke vlade najkasnije do 15. oktobra. Na kraju sastanka, opozicija je tada u zajedničkoj izjavi zatražila formiranje vlade „istovremeno s glasanjem o izbornom zakonodavstvu“. Zahtijevaju, takođe, i održavanje parlamentarnih i lokalnih izbora u istom danu.

Demokrate su nekoliko dana kasnije izašle sa svojim predlogom - ne odustaju od vlade gradjanskog jedinstva na paritetnoj osnovi (po trećinu da ima vlast, opozicija i NVO sektor).

Od tada pa do sastanka sa Oravom, osim sporadičnih izjava nije bilo nikakve zvanične inicijative za razgovore o tehničkoj vladi.

Da je dijalog neophodan ukazao je i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, Metju Palmer, koji je tokom posjete Podgorici poslao više nego jasnu poruku vlasti i opoziciji: vjeruje da će postići dogovor i da će opozicija učestvovati na izborima u oktobru naredne godine.

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika