Politika

Kad opozicija pukne od jedinstva

Ni najtvrdokornije pristalice DPS-a prije nekoliko mjeseci, kada je podgoričkim ulicama protestovalo po više hiljada građana, nijesu mogle zamisliti da će sinoć gledati sliku lidera pokreta ,,Odupri se“ Džemala Perovića kojeg nije udostojio da sa njim razgovara ni jedan od lidera opozicije, osim Janka Vučinića, jedinog poslanika male Radničke partije.
Kad opozicija pukne od jedinstva
Vesna Rajković Nenadić
Vesna Rajković NenadićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku, koji je sazvao Perović, nije prisustovao čak ni Aleksa Bečić, iako je neskrivena naklonost između pokreta ,,Odupri se“ i Demokrata.

Sinoćnji sastanak još jednom je pokazao, ako je u međuvremenu ikome ostalo nejasno -  Sporazum o budućnosti koji su potpisali svih 39 poslanika opozicije ne obavezuje više nikoga. O ostavkama čelnika državnog vrha, tužilaštva i pravosuđa se više ne govori, priča o jedinstvu opozicije više liči na bajku za malu đecu, a ,,čuvena“ tripartitna tehnička vlada ostala je samo mrtva želja na papiru Sporazuma...

dzemal-perovic

Perović je ipak na sastanku rekao da Sporazum jedini put za mirnu smjenu vlasti, ,,ako se ide legalnim tokom“ i da nije u redu da opozicija ,,njime maše kao batinom u svojim međusobnim obračunima“.

Nadovezao se predstavnik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica koji je rekao je da se poslanici Demokratskog fronta nisu pojavili, jer ne smiju da se suoče sa Demokratama. I onda je krenula salva optužbi na račun onih koji sinoć nijesu bili u sali.

Sastanku nijesu prisustvovali poslanici DF-a, lideri Andija Mandić, Milan Knežević, Nebojša Medjević i drugi. Nije bilo ni prvih ljudi SDP-a Draginje Vuksanović Stanković i Raška Konjevića, Miodraga Lekića iz Demosa niti Gorana Danilovića iz Ujedinjene Crne Gore. Iz Fronta su poručili da je sastanak „neprikladan datom trenutku i neugodnoj situaciji u koju su ih dovele Demokrate“, i da neće u Odbor za reformu izbornog zakonodavstva.

Drugi, pak, mudro ćute. Do posljednjeg trenutka se nije znalo hoće li doći na sastanak.

Socijaldemokratama se nije čuditi. Zar nakon smjene Vladimira Jokića sa mjesta gradonačelnika Kotora iz ,,Odupri se“ nije saopšteno da je SDP sam sebe isključio iz Sporazuma a Demokrate da više nikada sa njima neće na sastanke koje organizuje pokret Odupri se, ako na njima bude prisustvovao SDP?

Što je onda bio motiv sinoćnjeg sastanka? Teško da je Džemal Perović nakon dogovora DPS-a i  Demokrata, i svega što smo posljednjih dana i mjeseci čuli, vjerovao da za jedan sto može okupiti lidere opozicije da sjednu i fino se ispričaju. I da se još lagano dogovore da prave, recimo, jedinstvenu listu za svrgavanje DPS-a?!

Prije će biti da se Perović, uz savjete iz sjenke, pokušao da spasi politički rejting (čitaj: obraz)  Demokratama nakon dogovora sa DPS-om, bez znanja ostatka opozicije.

sastanak

A Demokrate su i sinoć ponovile da, ako se ne realizuje Briselski plan, i vlada građanskog jedinstva, odnosno, tehnička vlada, traže bojkot rada Skupštine i svih izbora. Lijepo sročeno, samo daleko od realnosti, pa i od plana koji su sami predložili.

Tehnička vlada, da podsjetimo, nije predviđena onim što Demokrate zovu Briselski plan, a ustvari su usvojeni amandmani koje je u njihovo ime predložio DPS i usvojila vladajuća koalicija. Jasno je predviđeno fomiranje nezavisnog nadzornog dijela koje će pratiti sprovodjenje izbornih zakona. Mada nije jasno kako bi to ,,nezavisno nadzorno tijelo“ moglo da kontroliše rad izvršne vlasti, kada nema ingerencije, niti je takvo što planirano sad već ,,čuvenim“ Briselskim planom.

Ali, jedno je jasno: nikakva se tehnička vlada ne pominje iako Demokrate nakon sjednice parlamenta na sve načine pokušavaju da ubijede javnost da piše ono što ustvari ne piše.

I ne samo to: ovih dana na sve načine, a najviše putem plaćenih tekstova, pokušavaju da javnost ubijede da je Bečić ustvari crnogorski Zaev.

Da sve bude zanimljivije, prvi je tu tezu predočio u svom autorskom tekstu u Vijestima, predsjednik Crnogorske, Vladimir Pavićević, koji je uspostavio analogiju između reformi Zaeva i Bečićeve najave borbe za fer izbore i smjene vlasti.

Vjerovatno jedinstveni slučaj da lider jedne stranke na taj način glorifikuje drugog. Kada je iz Beograda došao u Crnu Goru Pavićević se zalagao za ustavni patriotizam i meku transformaciju vlasti. Što mu se u međuvremenu dogodilo, postoje razne teorije...

aleksa-becic-demokrate-1306-2018-mara-babovic-002

No, da se vratimo na činjenice. Amandmani su usvojeni, DPS je prihvatio uslove koje - da nije bilo međunarodne zajednice - sigurno ne bi, i sada bi umjesto što se međusobno optužuju, opozicija trebalo da pokaže minimum politićke mudrosti i pokuša da izvuče ono što je za njih najbolje.

Na to ukazuju i dobro poznavaoci prilika u zemlji. Politički analitičar Zlatko Vujović je Danu rekao da opozicija pod hitno mora da se usaglasi i prekine sa međusobnim razmiricama.

,,Bojim se da će opozicija ovakvim pristupom propustiti još jednu šansu da, uz jasno iskazanu podršku Evropske unije i šire međunarodne zajednice, valorizuje trajuću političku krizu i druge okolnosti koje joj idu naruku. Recimo, teško je objasniti izostanak aktivnosti opozicije u pravcu slabljenja DPS-a, koji je već prilično uzdrman brojnim aferama sa različitih strana, već imamo situaciju da svoje oštrice, u jednoj vrlo politički oportunoj situaciji, okreću jedni ka drugima. Na ovaj način opozicija samo gubi dragocjeno vrijeme, što, u konačnom, ide u prilog DPS-a. ”, smatra on.

Samo, očito je da nije sve baš u vremenu. Ima i nešto u političkoj eliti opozicije koja je pokazala dosljednost jedino u serviranju novih i novih obećanja, a istovremeno produbljući rovove u opozicionim redovima.

O tome govore političke činjenice: ,,Briselski plan“ Demokrata koje tri godine bojkotuju parlament, predložila je u parlamentu vladajuća DPS većina, sve uz patronat EU i sa ciljem da bi se Demokrate konačno vratile u Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Za ,,Briselski plan“ u crnogorskom parlamentu nije, liše Miodraga Lekića, nije glasao niti jedan poslanik opozicije, koja se, inače, odavno vratila u Parlament. Ali, sada ista opozicija koja se vratila u Odbor i parlament, najavljuje da će izaći iz Odbora ako – Demokrate uđu?!

A onda su Demokrate najavile da nikada neće priviriti u Odbor, ako ne uđu kolege iz opozicije sa kojima inače svakodnevno razmjenjuju salve optužbi za veleizdaju nacionalnih interesa.

I, onda, kao finale totalne konfuzije, juče na sastanku opozicije, Danijela Pavićević iz SNP-a, koji je sat koji ranije zvanično otkazao učešće na sastanku, slavodobitno izjavi da će SNP ,,na sledećem sastanku, ako ga bude (!?) predložiti svoj plan“?!

Samo još fali Mustafa Nadarević iz kultne serije ,,Lud, zbunjen normalan“ pa da se kompletira lista prijedloga za prevazilaženje krize...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika