Abiznis

Prihodi od turizma u Podgorici veoma niski i na nivou statističke greške

Glavni grad je lani, prema procjeni Centralne banke Crne Gore, ostvario prihod od inostranih turista u iznosu od 28,2 miliona eura, što je svega 2,9 odsto učešća u ukupnom prihodu Crne Gore od 970 miliona eura ili na nivou – statističke greške.
Ilustracija
Ilustracija
Predrag Zečević
Predrag ZečevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Za utjehu, prošlogodišnji prihod je najveći u istoriji, odnosno desetak odsto veći od rekordne 2017. godine. I što je najvažnije prihodi rastu, ali ipak nedovoljno brzo.

Brojke koje prezentujemo pokazuju da prostora za napredak ima i da su metropole regionu bolje valorizovale svoje turističke potencijale.

Metropole u okruženju daleko uspješnije: Tako glavni grad Srbije, Beograd, ostvaruje godinama nazad prihode koji su oko pedeset odsto turističkih prihoda našeg sjevernog susjeda. Srbija u prosjeku ostvaruje nešto iznad milijarde eura prihoda od turizma, od čega Beograd sa posjetom od 1,2 miliona turista doprinese sa oko 500 miliona eura.

Zagreb je, prema dostupnim podacima, najbrže rastuća turistička destinacija u Hrvatskoj koju godišnje posjeti 1,3 miliona turista sa trendom rasta posjeta.

Turista koji posjeti Zagreb, prema podacima tamnošnjih pedantnih statističara, dnevno troši impresivnih 123 eura. Ukupan prihod je na nivou beogradskog.

Poređenja radi, Zagreb godišnje više posjeti turista od neprikosnovenog Dubrovnika, bisera hrvatskog turizma.

Sarajevo je lani, prema zvaničnim podacima, posjetilo 573.000 turista, koji uglavnom troše iznad 100 eura po danu. To je oko 45 odsto od ukupnih posjeta turista u odnosu na cijelu BiH i makar četvrtina ukupnih prihoda.

Posjete Podgorici rastu, ali nedovoljno: Zvanični podaci pokazuju da broj posjeta turista Podgorici raste kao i prihodi, ali ipak nedovoljno. Lani je Glavni grad posjetilo 163.781 turista, što je daleko manje od Sarajeva. 

„U periodu 2009-2018. godine procijenjeni prihodi od stranih turista su povećani sa sa 10,7 miliona u 2010. godini na 28,1 miliona eura u 2018, što predstavlja značajan rast. Ostvareni pozitivni trendovi u oblasti turizma u posljednjih osam godina posljedica su ubrzane privatizacije hotelske privrede i značajnih investicija, što je rezultiralo povećanjem nivoa kvaliteta turističkih kapaciteta”, kaže se u Informaciji o pripremljenosti turističke sezone u 2019. godini objavljenoj na sajtu Skupštine Glavnog grada.

glavni-grad1

Prema podacima Republičkog  zavoda za statistiku, Glavni grad je 1990. godine ostvario 54.764  dolazaka turista, od čega 43.843 domaćih i 10.921 stranih. Sve do 2013.godine, to je bila ubjedljivo najuspješnija godina po broju dolazaka i noćenja.

„U 2013. godini u Glavnom gradu ostvareno je 65.136 dolazaka i od tada imamo uzlazni trend dolazaka i noćenja, tako da je 2018. godina rekordna sa ostvarenih 163.781 dolazaka i 269.618 noćenja u kolektivnom smještaju, što je rast od 16,66 odsto i 7,8 odsto u odnosu na 2017. godinu”, pokazuju zvanični podaci prezentovani u Informaciji.

Rast turističkog prometa za 2018. godinu rezultat je povećanog broja dolazaka i noćenja  stranih turista i dolazaka domaćih turista, iako strani turisti i dalje imaju dominantno učešće u ukupno ostvarenom turističkom prometu.

Ostvareni broj dolazaka u glavnom gradu u 2018. godini čini 15,2 od ukupnog broja dolazaka u Crnu Goru, a učešće glavnog grada u ukupnom broju noćenja je 6,4 odsto.

Problem kratko zadržavanje turista: Međutim, prihodi od turizma u Podgorici su svega 28,2 miliona eura ili 2,9 odsto od ukupnih crnogorskih prihoda. Za utjehu 2009. godine su iznosili svega dva odsto. Glavni problem je relativno kratko zadržavanje turista.

„Prosječno zadržavanje turista u glavnom gradu bilo je nepuna dva dana (1,6) i približno je isto kao i predhodnih godina, od čega se domaći gosti zadržavaju nešto duže (2,1) od stranih gostiju (1,6). Relativno kratak prosječni boravak, kao i tendencija njegovog smanjivanja ukazuju na snažan uticaj tranzitnih kretanja i na činjenicu da inostrani turistički promet u glavnom gradu ima dominantno tranzitno-poslovno obilježje”, navodi se u izvještaju objavljenom na sajtu Skupštine Glavnog grada.

glavnigrad1

Što se tiče inostranog turističkog prometa najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije (36.681), zatim Kine (17.431), Turske (21.356), Italije (11.569), Hrvatske (11.516), Njemačke (9.835) i Albanije (9.475)...

Od ukupnog broja noćenja ostvarenog u glavnom gradu u 2018. godini, u hotelima sa četiri i pet zvjezdica, koji dominiraju u smještajnim kapacitetima glavnog grada ostvareno je 83,5 odsto, a u hotelima sa tri zvjezdice ostvareno je 12 odsto.

Kao i prethodnih godina, turistički promet je i dalje prostorno i vremenski determinisan.

Naime, šest opština na primorju apsorbuje najveći dio turističkog prometa (84,9 odsto ukupno ostvarenih dolazaka u državi i 87,76 odsto noćenja) dok se Podgorica, prema broju dolazaka nalazi na 5. mjestu u Crnoj Gori (ispred Kotora i Tivta), a prema broju ostvarenih noćenja na 7. Ispred nje su Budva, Herceg Novi, Bar i Ulcinj.

Razlog tome je i sezonski karakter turizma u Crnoj Gori i činjenica da turistički promet zavisi, uglavnom, od klimatskih faktora koji obilježavaju glavni turistički resurs (primorje) i ograničavaju njegovo cjelogodišnje turističko iskorištavanje, kao i navike evropskih turista u korišćenju godišnjih odmora tokom ljetnjih mjeseci.

„Međutim, ukoliko turistički promet posmatramo po mjesecima, evidentno je da glavni grad pokazuje konstantnost turističkog prometa tokom godine, za razliku od izrazito sezonske komponente koja karakteriše sjeverne i primorske gradove u Crnoj Gori, i u većini mjeseci ima veću posjetu i broj noćenja od ostalih gradova u Crnoj Gori”, konstatuje se u izvještaju.

U Podgorici 45 hotela: Podgorica raspolaže sa smještajnim kapacitetima u 45 hotela sa 2.792 kreveta.

Od tog broja kreveta, koliko ih grad nudi u hotelima, skoro 80 odsto (78,37) ili 2.188 kreveta  je u hotelima najviših kategorija (sa pet i četiri zvjezdice),dok je 18,34 odsto u hotelima sa tri zvjezdice. Ukupni smještajni kapaciteti četiri podgorička hostela iznose 672 ležaja u 237 soba.

smjestaj

Nadležni u glavnom gradu se jako trude da poboljšaju turističku ponudu Podgorice. 

U organizaciji TO Podgorice za 2019. godinu planirano je, pored tradicionalnih, organizovanje i nekoliko novih manifestacija: Dan raštana, Dan patišpanja i Dan krapa koji su već održani, Ajmo na Moraču, Regionalno takmičenje u kajaku...

U septembru je planirana manifestacija Svi na jezero, dok je u decembru predviđeno biranje najboljih u turizmu i ugostiteljstvu.

Povodom dana oslobođenja, planirana je Podgorička noć, dok će krajem godine biti repriziran veoma uspješni Podgorički praznični pazar.

Nedostatak turističkog proizvoda: Dobro upućeni sagovornik Portala Analitika kaže da je glavna mana – nedostatak turističkog proizvoda koji bi još više privukao pažnju glavnog grada.

Utisak je i da Podgorica, uprskos velikim naporima, turistički nije valorizovala kulturno-istorijske spomenike, obližnja izletišta planinskog turizma, ali ni uvezala turističku ponudu. Primjeri Zagreba i Sarajeva su pravi primjer kako nastupati.

Portal Analitika