Komentar

SDP na raskrsnici: Izvorni put ili politički nestanak

Ranko Krivokapić najavio da se povlači sa mjesta predsjednika SDP-a nakon 18 godina, zamijeniće ga ili Raško Konjević ili Draginja Vuksanović. Demokrate osule salvu uvreda na račun te stranke, pokret Odupri se saopštio da je SDP sam sebe isključio iz Sporazuma o budućnosti, a SDP da su krivi kotorski odbornici. Taj dan kad je smijenjen Jokić sa mjesta predsjednika opštine Kotor u vrhu SDP-a zvučali su kao da je kraj svijeta. Ili kraj stranke. Ima li ta stranka šansu da iz cijele ove situacije izađe kao pobjednik ili su u pravu oni koji kažu da je već politička prošlost.
SDP na raskrsnici: Izvorni put ili politički nestanak
Vesna Rajković Nenadić
Vesna Rajković NenadićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Krenimo redom. Jasno je da se SDP mnogo bolje snalazio u vlasti nego u opoziciji. I Crnoj Gori i društvu mnogo više je ta stranka koristila dok je bila sa DPS-om nego dok je koketirala i ujedinjivala se sa ostatkom opozicije. Onima kojima nije to jasno neka samo sada pogledaju učinke sadašnjih koalicionih partnera DPS-a. Osim partijskog zapošljavanja epidemijskih razmjera, ništa drugo. SDP je makar ponekad dizao glas. Od Tare, Buljarice, KAP-a i tako redom.

RAZDRUŽIVANJE

Nakon što su odlučili da se razdruže, ma što bio razlog - da li što više nijesu željeli da učestvuju u pohari, što kažu iz te stranke ili što je Ranko umislio da je Milo, što impliciraju iz DPS-a, tek našli su se na udaru mašinerije, kao niko do tada. Što je jednim dijelom i razumljivo. Brak koji traje 18 godina nije lako razvesti. Ima tu i emocija i nerasčišćenih računa.

Ako je SDP očekivao da će ih u opoziciji dočekati otvorenih ruku i srca, grdno su se prevarili. Jer naša opozicija ne bi bila opozicija 30 godina da ima domete da sagleda dalje od svog tanjira. Tako se SDP našao u situaciji da stranka sa ozbiljnom političkom tradicijom koja nema balast ratne prošlosti (naprotiv) dođe u situaciju da je pokret Odupri se i Demokrate izbace iz Sporazuma o budućnosti.

ranko2

I da im cijelu sagu oko Kotora zakuva političarka zaslužna makar za rascjep unutar jedne partije, za što joj je očigledno dao (dovoljno) materijala sam lider SDP-a i njegovi privatni poslovi (relacije).

Za one koji su još imali iluziju o Demokratama,  taj dan je pokazao kako poimaju vlast i demokratiju. Pa su organizovale miting podrške Jokiću. Ono - mi smo mladi i pametni, kao ne zanima nas jesmo li Srbi ili Crnogorci, jesmo ili u NATO ili ne, nosimo crvene kravate da se tačno zna koji smo i branimo vlast po svaku cijenu.

IZBACIVANJE IZ SPORAZUMA

Pokret Odupri se je odmah naravno reagovao i saopštio da je SDP sebe izbacio iz Sporazuma. Što ide u prilog tezi da su ustvari samo produžena ruke te stranke i medija koji ih podržavaju ili samo puka koincidencija?

Pokret nastao na talasu ogromnog nezadovoljstva građana i prevashodno afere Koverta, prije četiri mjeseca, čiji su organizatori – bivši političar, kolumnistkinja penzionerka i blogeri - umislili da su najznačajniji opozicioni faktor u ovoj državi. Što im nije ni čudo imajući u vidu da im je cijela opozicija došla na kanabe i potpisala Sporazum koji ima težinu  taman toliku da konsoliduje DPS poljuljan nakon afera koje je otvarao Duško Knežević.

Tako da, i desetak dana kasnije, (namjerno tekst nijesam ranije pisala) ne shvatam što je to SDP baš tog dana, a nije prije toga, izgubio.

Ako budu imali imalo političke pameti, okrenuće se sami sebi. Jer imaju ogroman prazan politički prostor i ljude koji su mladi, a opet dugo u politici – Raška Konjevića, Draginju Vuksanović, Ivana Vujovića, ali i Krivokapića koji im može biti podrška iznutra, iako mu mnogi glasači ne mogu oprostiti način svjedočenja u postupku protiv Radunovića i Mandića.

POPULIZAM ILI KONSOLIDACIJA

Potrebno je međutim da se konsoliduju i da pronađu svoj izvorni put. Koji podrazumijeva borbu za naklonost procrnogorskih, građanski orjentisanih,  i opozicionih birača. Koji neće podržati koketiranje sa Demokratama i ostalim populističkim strankama. To se uostalom vidjelo po rezultatima izbora u Podgorici kada su išli zajedno sa DEMOS-om i sa druge strane na predsjedničkim kada je Draginja bila kandidatkinja SDP-a.

draginja

Protesti su pokazali, i onima koji to do tada nijesu znali ili su se pravili da ne znaju,  da ima mnogo nezadovoljnjih građana, među kojima i onih koji i pored ogromne medijske propagande ne vide ljepotu Demokrata i pokreta Odupri se.

Zato SDP, ako ne želi da na izborima definitno podje u političku prošlost, mora da dobro zasuče rukave. Oni bi makar trebalo da znaju kako se dobijaju izbori u Crnoj Gori. Da to ne rade društvene mreže, već rad na terenu od kuće do kuće.

I da ne se ne igraju demokratije kao u slučaju kada je Draginja  Vuksanović potpisala Sporazum na sred ulice u kome traži smjenu muža. Jer to ne bi prošlo ni u Americi, a ne u Crnoj Gori.

Crnoj Gori je neophodna procrnogorska, opoziciona, građanska stranka. Trenutno na političkoj sceni nema druge do SDP-a  sa svim balastima, od saradnje sa DPS-om do saradnje sa DF-om.  Do izbora ima dovoljno vremena. Za SDP je stvar preživljanja da li će to vrijeme iskoristiti na pravi način i možda postati tas na vagi. A onda je lako pregovarati.

Ovako su na sigurnom putu za prošlost (mnogi, sa razlogom, kažu da su već politička prošlost). A ako im na kraju grobari budu Demokrate i pokret Odupri se, onda taman to i zaslužuju. A Crna Gora da crvene kravate budu alternativa DPS-u.

 

Portal Analitika