Društvo

Zakazao sistem, uspostaviti dijalog između sportskih vlasti i navijača

Ja ne vidim da se ima dijaloga. Postoje brojne programske inicijative koje bi mogle da budu i finansirane sredstvima nas kao građana i ove države, a mi ih nemamo. Zašto nema radionica između sportskih vlasti i navijača. Zašto nema edukativnih sadržaja isključivo i primarno namijenjenih navijačima, pita se Aleksandar Zeković
Zakazao sistem, uspostaviti dijalog između sportskih vlasti i navijača
Luka Đurić
Luka ĐurićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Derbi Telekom Prve crnogorske lige, između velikih rivala Budućnosti i Sutjeske koji se odigrao u Nikšiću neće ostati zapamćen po dobrom fudbalu, četiri gola i podijeljenim bodovima, već po sukobu policije i Varvara. Epilog su razbijene glave - šest povrdjedjenih policajaca i nekoliko navijača podgoričkog kluba.

Niko sa sigurnošću ne može da kaže šta se tačno desilo. Kako uvijek biva u ovakvim situacijama javnost je podijeljena na dvije strane, one koji su ogorčeni reakcijom policije kao i one koji smatraju da su navijači budućnosti, "Varvari", izazvali čitav metež.

Još uvijek nema egzaktnih informacija o tome kako je sve počelo, ali se po snimcima ipak može naslutiti. Prema pojedinim snimcima, "Varvari " su vikali ka službenicima policije uz podizanje tenzije, jedan od navijača, gura štit policajca, drugog napada i snimak se kida. Sljedeći prikazuje "Varvare" kako trče ka ćošku tribine i preskaču ogradu, dok pesnice sijevaju kod pojedinih koji su se našli na terenu. A tu je i onaj, najbrutalniji snimak koji prikazuje više policajaca koji pendrecima udaraju, kako se kasnije ispostavlja vođu Aleksandra Čaku Ivanovića, koji stoji na ulazu navijačkog autobusa.

Sve se odigralo u 40 sekundi: Ni novinar koji je sa lica mjesta prenosio utakmicu, Vlado Perović, nije siguran šta se tačno desilo, jer kako je kazao redakciji Portala Analitika, sve se odigralo u 40 sekundi dok je on nakon meča uzimao izjavu od trenera.

vlado"Dok sam završio sa izjavom i okrenuo se, sve je bilo gotovo - kazao nam je kratko Perović.

"Varvari" su nakon ovog događaja saopštili da su oni ušli u teren da bi se pozdravili sa igračima kada su napadnuti od strane policije. Interesantna je i pokazana solidarnost grupe navijača Sutjeske, naročito zbog dugogodišnje netrpeljivosti ove dvije grupe. Naime ''Vojvode'' navode da je publika mogla da svjedoči klasičnoj prekomjerenoj upotrebi sile.

„Svi smo kao navijači svjesni naše uloge i odgovornosti u svakom problemu i tuči, ali je juče policijska neprofesionalnost bila glavni i odgovorni krivac. Nakon što je sudija označio kraj utakmice, došlo je do komešanja između navijača i policije zbog ulaska par njih u teren, nakon čega su organi reda upotrijebili suzavac i kao po komandi počeli pendrecima da tuku sve koji su bili u kavezu za gostujuće navijače, a jasno je i neupućenima kako djeluje suzavac i koliko je neko u stanju da vidi kuda se kreće, a kamoli da se brani. Čitava nikšićka publika je mogla da vidi prekomjernu upotrebu sile i klasično iživljavanje“, ističe se u saopštenju "Vojvoda". 

Policija kaže da su prvi napadnuti: Sa druge strane iz Uprave policije navode da su upravo navijači Budućnosti prvi napali policajce te da je tom prilikom više službenika zadobilo povrede.

''Snimci, potvrđuju da je grupa „Varvara“ izazvala incidente i bez ikakvog povoda napala policiju, nakon čega je, kako kažu, policija primijenila zakonska ovlašćenja i upotrijebila sredstva prinude. Na jednom snimku se vidi kako je došlo do napada na policiju, i to na način što je A.I, pripadnik navijačke grupe „Varvara“, preskočio zaštitnu ogradu, a zatim dva puta udario pesnicom policijskog službenika a potom oborio drugog policijskog službenika preko kojeg je legao i počeo da ga udara. Na drugim snimku se vidi psovanje, prijetnje i pljuvanje policijskih službenika, dok se na trećem vidi napad više navijača ove navijačke grupe na policijske službenike“, navode iz policije.

policajci-povrijedjeni-2

Ničim izazvana prekomjerena upotreba sile: Vođa navijača Budućnosti, Aleksandar Čaka Ivanović, zbog oporavka i dogovora sa pravnim zastupnikom nije mogao da govori o ovom događaju, ali prema riječima njegovog branioca, Srđana Lješkovića, evidentna je prekomjerena upotreba sile koja je bila ničim izazvana.

''Ja sam predložio svom klijentu da ne daje komentare sve dok ne vidimo šta će Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću da uradi. Da vidimo da li uopšte postoji bilo kakva mogućnost da nakon ovakvih povreda i ovakvog prebijanja, nebitno o kome se radi, da li ga mogu optužiti da je on kriv za nešto. Da li je kriv za nešto što se desilo prije toga događaja, to je nešto o čemu možemo razgovarati. Ali za ovaj sam događaj, gdje on dolazi da moli da ne biju pripadnike navijačkog kluba i izlazi među 30 policajaca i da nakon toga on dobija ovakve povrede i batine ničim izazvane. Da li je to bila ishitrena reakcija policije, da li je to bila osveta za nešto što se dešavalo pola sata ili sat prije toga, to ostavljamo da odluku o tome donese Osnovno državno tužilaštvo'', kazao je Lješković.

Kako dodaje, moraju se razdvojiti situacije.

''Moramo razdvojiti situacije na dva dijela, dio kada je on navodno napao policajce to je jedno krivično djelo, ali ovo drugo, je drugo krivično djelo za koje on nije kriv. Takođe tu je reakcija navijačke grupe Vojvode koji tvrde da incident nije onakav kako je policija rekla. Da su oni počeli da gađu nikšićke navijače pa je došlo do toga. Postalvja se pitanje ko su pripadnici MUP-a koji su izvršili napad. Da li oni pripadaju CB Nikšić, CB Berane ili CB Podgorica. Iako po nekom novom Zakonu moraju imati oznake, prema mojim nezvaničnim saznanjima, njih više od pola to nije imalo tako da se ne zna o kome se radi tu.

Da li je to istina ili ne, pokazaće svi snimci koje posjeduje i državno tužilaštvo. Sačekaćemo reakciju Osnovnog državnog tužilaštva, kada oni budu pregledali sve snimke koje im dostavi Policija, možda ćemo i mi kao odbrana i oštećeni imati da dostavimo svoja saznanja i snimke pa nakon suočenja mišljenja tužilaštvo će na osnovu toga donijeti odluku. Mi nećemo komentarisati ništa sve do momenta dok tužilaštvo ne bude reagovalo'', ističe Lješković.

cakaivanovic2

Advokat Lješković ističe da je Ivanović zadobio povrede po čitavom tijelu, nanesene predmetom čija je upotreba u ovakvoj situaciji zabranjena, te da je do dolaska u Podgoricu od povreda dva puta padao u nesvijest.

''Ima povrede na glavi, povrede na licu, žali se na bol u bubrezima, povrede po rukama, nogama, leđima, povrede sa desne strane, između noga. To su sve podlivi i to su mogla da vidi čitava javnost. On je prilikom dolaska do Podgorice dva puta padao u nesvijest od udara, a vidi se da na njegovoj glavi ima najmanje šest ili osam šavova, znači da je udaren čvrstim predmetom, što je u krajnjem slučaju zabranjeno. Da se radilo o nekom teroristi koji je pokušao da nanese štetu državi, građnima ili imovini razumjeli bi, ali čovjek je izašao iz autobusa da zamoli ljude jer je bilo maloljetnika. Sa druge strane njegov izlazak je najvjerovatnije policiju iziritirao ili su smatrali da je to neka provokacija. Nažalost policija je reagovala kako je reagovala i nadam se da će tužilac morati da iznese imena i prezimena svih pripadnika MUP-a koji su učestvovali u ovom prebijanju jednog navijača ako ne i mnogih navijača na stadionu'', zaključio je Lješković.

Klub podržao navijače: Osudu upućuje i Fudbalski klub Budućnost koji oštro kritikuje postupanje policije. ''Ne ulazeći u razloge za intervencijom policije i zaštitarske službe po završteku meča, naša navijačka grupa brutalno je pretučena i tu činjenicu ne možemo da prećutimo, a o čemu postoje javnosti dostupni brojni video zapisi i fotografije, saopšteno je iz uprave Fudbalskog kluba "Budućnost".

Međutim, oni koji su možda i prvi trebali da upute reakciju, odlučili su da prećute.

 

Neće biti oglašavanja sa naše strane po pitanju ovog incidenta. Sve potrebne akcije preduzeće nadležne komisije koje će, na osnovu izvještaja službenih lica, donijeti odgovarajuće odluke - saopšteno je iz Fudbalskog saveza Crne Gore.

 

Pokrenut postupak, nadleži da urade svoj dio posla: Aleksandar Zeković, ispred Savjeta za građansku kontrolu rada policije, kaže za Portal Analitika da je pokrenut postupak provjere, te da će službenici u zakonskom roku morati da podnesu izvještaj.

‘’Obzirom da se radi o sportskoj priredbi koja je morala da se snima pored građanskih video zapisa vjerujemo da policija ima i veći broj drugih zapisa na osnovu kojih se sve ovo može ustanoviti. Ono od čega uvijek Građanska kontrola rada policije polazi, a što mi se čini da u javnosti stvara jedan strogo podijeljen stav da se opravdava nasilje bilo sa jedne ili sa druge strane. To apsolutno ne dolazi u obzir. Mi u potpunosti podržavamo Upravu policije da primijeni Zakon u svakoj situaciji ali to ne znači da ne možemo da diskutujemo i ocjenjujemo da li je u toj primjeni Zakona došlo do prekoračenja ovlašćenja.

Policijski službenici su i edukovani i osposobljeni i stručni da spriječe otpor svakog lica. Ono što je uvijek potreba policijskog službenika da vodi računa jeste da upotrijebi sredstvo prinude u onoj mjeri srazmjerno koliko je to zaista nužno i neophodno. Na snimku se vidi da prema jednom licu postupa veći broj policijskih službenika i već sama ta situacija zahtijeva jednu pojačanu pažnju svih tijela koji se bave nadzorom rada policije - unutrašnja kontrola, tužilaštvo i ostale institucije’’, kaže  Zeković.

Zakazao kompletan sistem: Zeković smatra da je društvo odmah spremno da se svrsta ZA i PROTIV a da ne sagleda sve činjenice.

0311zekovic

‘’Meni se ni malo ne dopada reakcija fudbalskih vlasti, neosnovano od toga da li je u pitanju klubska ili nacionalna - jer budimo realni reakcije nema. Nasilje na sportskim priredbama se u kontinuitetu dešava i nama su najrizičniji sa aspekta bezbjednosti upravo sportski događaji. To je prosto neprihvatljivo. Sport nije sam po svojoj namjeri, funkciji i sadržini da sa sobom nosi bezbjednosni rizik. Tako da reakcije sportskih vlasti, od ministra sporta pa do svih daljih koji se bave kreiranjem strateški ali i terenski sprovođenjem sportske politike i sportskog života. Prosto njihove reakcije moraju da budu sadržajnije. Ne može to da bude na ovom nivou reakciju FK Budućnost. Ja kao građanin potpuno otvoreno govorim da je njihova reakcija ni tamo ni ovamo.

Ako se nešto osuđuje onda treba da se osudi i svaki povrijeđeni navijač, ali mora da se prepozna i osudi nasilje nad svakim povrijeđenim policijskim službenikom a ne što je vrijeđan samo određeni sportski radnik. Svi sportski radnici i sportski autoriteti su dužni da doprinose tome da se na sportskim priredbama i sportskim događajima kreira jedna zdrava atmosfera koja ne postoji već duži vremenski period. To jako komplikuje primjenu policijskih ovlašćenja. Imamo gotovo svaku situaciju gdje su sportski događaji koja je na ivici incidenta. Ako neko misli da je to jednostavno i lako za policijske službenike to prosto nije tačno - to su izuzetno mučne situacije za njih’’, ističe Zeković.

On dodaje da neko mora da otvori diskusiju o tome da malo djelotvornije i efikasnije radimo po pitanju zaštite našeg sporta od nasilja.

‘’Pa zar svi u ovoj zemlji očekuju da sve ove probleme može svojim represivnim postupanjem da riješi crnogorska policija. I onda je ona uvijek na udaru svih mogućih kritika i primjedbi. A šta prije nego što se dese ovakvi događaji, šta konkretno rade razne sportske asocijacije od nacionalnog lokalnog nivoa da se preventivno radi nad nasiljem na sportskim priredbama? Ja ne bih rekao da tu ima puno aktivnosti. Šta je sa nacionalnim savjetom za sport. Zašto on nema aktivniju i stratešku ulogu u borbi protiv nasilja? A uvijek je fokus pažnje isključivo na policajcima. Ovo je sve vezano sa jednom obavezom svih institucija a prije svega Države da obezbijedi ličnu imovinsku sigurnost svakom građaninu a to znači i bezbjednost na svakom događaju. Naša je obaveza da vidimo da li se poštuju ljudska prava pri postupanju državnih organa ali mislim da trebaju i druge institucije da doprinesu toj pozitivnoj i boljoj klimi’’, ističe Zeković.

Policija interveniše samo kada mora: Zeković smatra da javnost nije upoznata da su za bezbjednost zaduženi zaštitari te da policija reaguje samo onda kada je to prijeko potrebno.

‘’Jako puno ima kršenja ljudskih prava i kada je tu riječ. Čak je i Savjet više puta intervenisao prema MUP-u da vodi nadzor nad radom pojedinih zaštitarskih agencija. A vidite u konkretnoj situaciji ovdje je trebao onaj ko se bavio zaštitom da povede računa koje ljudstvo i koliko treba da se angažuje lica. A ne onako da se pokaže jedna zaista pasivna aktivnost i da se čitava pažnja usmjeri samo na postupanje policije. Čini mi se da javnost uopšte ne zna da policija postupa i uključuje se samo onda kada zaštitari nisu u mogućnosti da sami uspostave i održe javni red i mir. Ako postoji opasnost da će doći do remećenja u većem obimu javnog reda i mira, onda se uključuje policija.

Na brojnim sportskim priredbama zaštitari se na neki način odmah povuku a oni imaju niz ovlašćenja, čak u velikoj mjeri možemo da govorimo i o nekon podudaranju između njihovih i policijskih ovlašćenja, naravno ako izuzmemo upotrebu oružja. Ja ne bih rekao da ih oni koriste u dovoljnoj mjeri. Kao da postoji jedan pristup da policija bude svakodnevno pod negativnim uticajima a gotovo druge strukture koje imaju i resurse i kapacitete da se bave stvaranjem jedne pozitivnije bolje i zdravije klime za realizaciju rada i društvenih segmenata života uključujući i sport da ne preduzimaju ništa. Nego onako kada se desi incident daju jednu uopšteno saopštenje da se ne zamjere nikome a naročito ne navijačima i šta sa tim? - odgovornost sva na policiju. Ja stvarno mislim da ova Vlada koja sprovodi određene reforme koje su i vidljive, da mora da pokrene i ovo pitanje kada je riječ o sportu’’, dodaje Zeković.

Uspostaviti dijalog: Zeković smatra da ne treba uvijek krenuti sa sankcijama već se mora vidjeti zbog čega u Crnoj Gori nema intezivnog dijaloga između sportskih vlasti i navijača.

‘’Ja ne vidim da se tu sprovodi dijalog. Postojebrojne programske inicijative koje bi mogle da budu i finansirane sredstvima nas kao građana i ove države a mi ih nemamo. Zašto nema radionica između sportskih vlasti i navijača. Zašto nema edukativnih sadržaja isključivo i primarno namijenjenih navijačima. Ja mislim da je to jedna dosta zapostavljena društvena tema i društveno pitanje i na kraju kada se desi incidenti naravno brže bolje trkaju se razni subjekti da osude postupanje navijačkih skupina ili sa druge strane policije. Nije to dobar način da se rješavaju problemi nego se on toleriše pa kada navijači pretjeraju onda krenu osude prema njima. Ne. Sa njima treba raditi i treba vidjeti na koji način može da se preventivno djeluje na problematična ponašanja. Ja vjerujem ni da liderima navijača ni uopšte navijačkim skupinama niti sportskim kolektivima nije u interesu da u njihovom sastavu imaju ljude koje ne mogu da kontrolišu svoje ponašanje.

Kao što govorimo o tome da kod policijsih službenika postoje pojedinci koji nijesu u stanju da kontrolišu svoj bijes, primjenu i postupanje ovlašćenja, tako možemo da budemo otvoreni da kod navijača isto postoje pojedinci koji nijesu u stanju da kontrolišu agresiju prema službenim licima i međusobno jedni prema drugima. Meni se čini da malo otvorenije treba da pričamo o toj temi. Odgovornost treba da preuzmu svi a nije samo u ovakvim situacijama odgovornost na crnogorskoj policiji. To je prosto neodrživ pristup’’, zaključuje Zeković.

1903branomilacic

Sa "Varvarima" se može razgovarati: Bivši trener Budućnosti i aktivni sportski radnik, Brano Milačić smatra da se sa Varvarima može razgovarati, te da problem nastanu tek kada oni odu iz Podgorice.

‘’Navijači Budućnosti nikada nisu napravili probleme u Podgorici u nekom drastičnom smislu liše nekih navijačkih ispada. Nisu imali sukoba sa policijom odavno u Podgorici. Činjenica je da čim pođu vam Podgorice da postoji neki problem, da li je to problem u policiji ili njima ja ne znam. U svakom slučaju mislim da se ti problemi mogu rješavati bez sile i ne na tako brutalan način. Vidio sam samo Čaku na snimcima, to je bio tako brutalan napad.

Mislim da taj koji napravi prekršaj treba da se privede i da se procesuira a ne nikako da se bije. Ja sam apsolutno protiv svake tuče. Ni ovo nisam trebao da komentarišem nego sam komentarisao zbog Varvara jer sam imao jedan dobar odnos sa njima i ostalo je pozitivno sjećanje i moglo se sa njima. Ja mislim da se sa tim ljudima može uvijek dogovarati. Berane, Bijelo Polje, Nikšić, uvijek neki incident a u Podgorici Bog zna od kada nije bilo incidenata sa policijom. Žao mi je krajnje kada vidim kako su prebijeni i mislim da to nije način da se rješavaju problemi’’, smatra Milačić.

 

Povodom nedavnog ispada navijača zbog kojeg je Crna Gora bila u centru svjetske javnosti, ali ne u pozitivnom smisli, Milačić smatra da smo se zbog jedne grupe obrukali, ali da to nismo stvarno mi.

‘’Ja mislim da je osnovno da smo napravili nešto što ne priliči, da smo se obrukali. Ali to nismo mi, to je jedna grupa. Rasizam ovdje ne stanuje. Mi možemo biti šovinisti, nacionalisti, šta god hoćete ali ne i rasisti. Nisu nama crnci bili robovi, nisu nam bili sluge i šta li već. Ali, da ima rasizma ima, ali ne samo kod nas. Bilo je i u Italiji pa Engleskoj pa niko nije napravio toliku frku. Sad je i Lukaku kazao da su trebali napustiti teren, pa što nije on napustio kada su njemu to radili po Engleskoj, nego su našli Crnu Goru da izdušuju. To je smiješno. Ne opravdavam I ne interesuje me opšte kolika je kazna jer smo je zaslužili ali mislim da i naši državni organi moraju malo da se aktiviraju da razotkriju ko je to uradio i da ih adekvatno kazne. Ako dopustimo da nam se takve stvari dešavaju onda će biti rasizma, pa nacionalizma pa će biti svašta...’’, zaključuje Milačić.

 

Portal Analitika