Društvo

Projekti na Cetinju: Ni pare ne pomažu

Oko 5,6 miliona eura bilo je predviđeno prošle godine za projekte na Cetinju. Pomoću Zakona o Prijestonici, koji je jedva usvojen, trebalo je da počnu da se rješavaju nagominalni problemi. Međutim, nije se mnogo odmaklo.
Foto: rtcg.me
Foto: rtcg.me
Vesna Rajković Nenadić
Vesna Rajković NenadićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Što predviđa zakon: Zakonom o Prijestonici predviđeno je da se godišnje, za potrebe razvoja Cetinja, u budžetu Crne Gore obezbjeđuju sredstva u iznosu od jedan odsto. U visini od 0,6 odsto finansiraju se projekti koji doprinose otvaranju novih radnih mjesta, razvojni projekti, infrastrukturni, projekti na očuvanju kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, projekti za valorizaciju turističkih potencijala, projekti od javnog interesa koji se realizuju po modelu javno-privatnog partnerstva ili drugog oblika partnerstva i ostali projekti od značaja za razvoj Cetinja. Ostatak od 0,4 odsto odnosi se na tekuće fininsiranje prijestonice.

Gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Kašćelan, rekao je u avgustu prošle godine u intervju za Portal Analitika da je za projekte u tom gradu u 2018. bilo predviđeno 5,6 miliona eura. No, iako je očigledno da para ima, projekata ima samo na papiru.

kascelangl

Iz Ministarstva finasija našem portalu nijesu precizno odgovorili koliko je novca Prijestonica povukla. Saopštili su nam da su za redovno finansiranje opštini opredijelili 3,55 miliona eura, a da je za projekte bilo opredijeljeno 4,75 miliona. Ostatak je planiran za gradske saobraćajnice, lokalne puteve, te projekte očuvanja životne sredine.

Iz Ministarstva su naveli i koji su projekti planirani i uputili nas na Upravu za javne radove.

Iz Uprave smo, tako, saznali da je za realizaciju projekata povučeno oko 550 hiljada eura. Najviše novca je potrošeno za sanaciju objekta za potrebe uspostavljanja Biznis inkubatora na Cetinju. Navode da su svi radovi završeni u 2018, a da su utrošena sredstva u visini od 357.146 eura.

U nastavku pogledajte što je i kako realizovano. Odgovore Uprave za javne radove prenosimo u cjelosti:

„Komunalno opremanje i hitna sanacija na dijelu objekta u biznis zonama – Cetinje – u 2018. nije bilo utroška sredstava po ovom osnovu;

Podrška u zapošljavanju OSI, Cetinje – Protokolom je opredijeljeno 20.000 eura. Iz Prijestonice smo obaviješteni da sredstva nijesu utrošena, jer je nedostajuća kompjuterska oprema obezbijeđena donacijama;

Rekonstrukcija Studentskog Trga, Cetinje ugovor  -  u 2018. nije bilo utroška sredstava po ovom osnovu;

Rekonstrukcija Trga i pijace u Njegušima, Cetinje  -  u 2018. nije bilo utroška sredstava po ovom osnovu;

Rekonstrukcija Njegoševog parka, Cetinje  -  opredijeljeno 50.000 eura, u 2018. po ovom osnovu nije bilo utroška sredstava;

Nabavka opreme za unaprjeđenje rada javnih službi Prijestonice Cetinje  -  isporučena oprema, u 2018. utrošena sredstva u visini 96.708 eura;

Kupovina prostora za potrebe ʼParking servis i održavanje objekataʼ, za potrebe Prijestonice Cetinje – Opredijeljeno 120.000 eura, u 2018. nije bilo utroška sredstava po ovom osnovu;

Izgradnja prihvatilišta za napuštene kućne ljubimce (azil), Cetinje - u 2018. nije bilo utroška sredstava po ovom osnovu;

Izgradnja /rekonstrukcija objekata od lokalnog značaja na Cetinju -  Prijestonica Cetinje za prioritetan objekat izabrala izgradnju kapele na Čevu. Opredijeljeno 50.000 eura, u 2018. nije bilo utroška sredstava po ovom osnovu;

Sanacija podvožnjaka i uređenja prostora od Ćipura do Vladinog doma Cetinje sa osvjetljenjem Ćipura i Biljarde  - opredijeljeno 45.000 eura, u 2018. nije bilo utroška sredstava ovom osnovu;

Uređenje pješačke staze do Orlovog Krša, Cetinje - opredijeljeno 50.000 eura, u 2018. nije bilo utroška sredstava po ovom osnovu;

Uređenje pristupnog puta i osvjetljenje tvrđave na Žabljaku Crnojevića, Cetinje - u 2018. nije bilo utroška sredstava po ovom osnovu;.

Izrada tehničke i druge potrebne dokumentacije za potrebe Prijestonice Cetinje -  opredijeljeno 50.000 eura, u 2018. utrošeno 22.627 eura;

Izrada promotivnih sadržaja za unaprjeđenje turističke ponude Prijestonice Cetinje - opredijeljeno 30.000 eura, u 2018. utrošena sredstva u visini od 14.883 eura;

Kupovina zemljišta za potrebe izgradnje objekata za rješavanje stambenih pitanja za potrebe Prijestonice Cetinje -  projekat u toku, u 2018. utrošena sredstva u visini od 19,957 eura;

Sanacija objekta za potrebe uspostavljanja Biznis inkubatora na Cetinju - svi radovi završeni, u 2018. utrošena sredstva u visini od 357.146 eura;

Izgradnja objekta za izložbeni prostor na Cetinju – u 2018. nije bilo utroška sredstava po ovom osnovu“.

cetinje-panorama

Tenderi za vodovodnu mrežu propadaju, vode nema: Cetinjane, ipak, najviše zanima što je sa višedecenijskim problemom vodosnabdijevanja i da li će u 21. vijeku, konačno, jednog dana imati vode noću, tokom ljeta. Oni koji žive na Cetinju kažu da su cijevi često suve i danju.

Iz Uprave za javne radove je saopšteno da su  prošle godine započeli proceduru javne nabavke, ali je Državna komisija za kontrolu javnih nabavki poništila postupak zbog potrebe promjene tenderske dokumentacije.

„Ponovno javno nadmetanje planirano je za 2019. godinu. Procijenjena vrijednost radova je 4,6 miliona eura. U 2018. nije bilo utroška sredstava”, saopšteno je zvanično iz Uprave.

Iz Prijestonice, pak, tvrde da su od ukupno 5,6 miliona eura, koliko su imali na raspolaganju, utrošili 3,5 miliona eura. Što je, ako ćemo da budemo pošteni, tačno, jer je novac iz budžeta utrošen za izgradnju stadiona i deponije Vrtijeljka. Ministarstvo finansija u svojim odgovorima nije navelo da je prošle godine kapitalnim budžetom bilo planirano da se da novac za izgradnju stadiona i Vrtijeljku, iz potpuno nepoznatih razloga.

Stadion kapitalni projekat: Da krenemo od stadiona. Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan je kazao u nedavnom intervjuu Pobjedi da je za njih to kapitalni projekat i najveća investicija.

Izgradnja stadiona počela je 2017. godine, a projekat je vrijedan skoro devet miliona eura. Finansiraju ga, sa po 50 odsto, Prijestonica i Fudbalski savez, i Vlada. Iz Prijestonice su nam saopštili da su za izgradnju stadiona prošle godine utrošili 1,21 milion eura.

stadio-kako-treba-da-izgleda

S druge strane, na završne radove sanacije nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka su, kako kažu, potrošili 660 hiljada eura. Radovi na sanakciji Vrtijeljke su skoro potpuno završeni krajem 2017.

vrtijeljka-cetinje

Zanimljiva je priča oko Biznis inkubatora. Završen i svečano otvoren, uz sve prisustvo premijera Duška Markovića u novembru 2017. godine. Iz Prijestonice tvrde da ih je tokom 2018. godine 360 hiljada koštala sanacija i opremanje tog objekta, koji još uvijek zvriji prazan. Portal Analitika saznaje da ima interesovanja kod cetinjskih privrednika da počnu tamo da rade, ali zašto se to ne realizuj – ne zna se.

0304biznisinkubator

Iz Prijestonice kažu i da su oko pola miliona utrošili na lokalne puteve, kao i za rekonstrukciju Belvederske ulice, za što je potrošeno oko 850 hiljada eura. Rekonstrukcija Belvederske je takođe počela 2017, za vrijeme bivšeg gradonačelnika Aleksandra Bogdanovića, a kako je tada saopšteno, projekat realizuje opština i Direkcija za saobraćaj.

Ništa od novih projekata: Tako ispada da osim sanacije lokalnih puteva, skoro pa nije bilo nijednog novog projekta.

„Napominjemo i da je više od polovine projekata u kategoriji višegodišnjih i da podrazumijevaju faznu realizaciju, kao i da su u toku 2018. godine među ključnim preprekama za realizaciju projekata bile preduge administrativno-tehničke i tenderske procedure i nepostojanje tehničke dokumentacije. Realizacija projekata, u najvećoj mjeri, zavisila je od Direkcije javnih radova preko koje su plaćani izvršeni radovi“, naveli su iz Prijestonice.

Kažu i da su sa realizacijom projekata krenuli u aprilu prošle godine, jer je Kašćelan imenovan u februaru za gradonačelnika, kao i da su bili zauzeti „uhodavanjem“ i vraćanjem dugova.

Tvrde i da se sredstva koja nijesu iskorišćena prenose u narednu godinu.

0711euri

Ipak, neće biti da je tako. Budžet ne predviđa takvu mogućnost (ako ga, naravno, poštuju i Vlada i Prijestonica, i ne nalaze način da ga malo zaobiđu), objasnili su Portalu Analitika stručnjaci iz te oblasti.

Kako navode, novac koji je planiran  za jednu budžetsku godinu ne može se prenositi u drugu, tim prije što je jasno naznačeno da Cetinju iz državnog budžeta za kapitalne projekte pripada 0,6 odsto. Što u prevodu znači da su dva miliona eura propala. To je malo manje od polovine novca koji bi riješio pitanje vodosnadbijevanja. Da Cetinjani, u 21. vijeku, imaju vodu.

Ni Vlada ne seli MVP na Cetinje

Nije da je sve do Prijestonice Cetinje. Ni državna vlast ne sprovodi Zakon o Prijestonici onako kako bi trebalo. Tako je grupa intelektualaca sa Cetinja uputila otvoreno pismo predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, ministru vanjskih poslova Srđanu Darmanoviću, te gradonačelniku Aleksandru Kašćelanu, tražeći da da vrate Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) u grad pod Lovćenom, „na njegovo prirodno mjesto, u toku kalendarske 2019. godine, jer su se za to stekli svi predviđeni uslovi“. Zakon o Prijestonici predviđeno je da osim Ministartsva kulture i sjedište MVP bude na Cetinju.

 

Portal Analitika