Društvo

Podgorički zaboravljeni bog Merkur

Crkva Sv. Đorđa nalazi se u podnožju brda Gorice. Na širem prostoru oko crkve staro je groblje koje je bilo aktivno do 1950. godine. Neposredno uz crkvu nalazi se više nadgrobnih ploča starog groblja koje su ukrašene različitim simbolima i motivima izvedenim u plitkom reljefu.
Podgorički zaboravljeni bog Merkur
Portal AnalitikaIzvor

Posebnu pažnju privlači nadgrobna ploča sa prikazom rimskog boga Merkura, koja je nakon što je donešena sa Duklje nastavila svoje bitisanje sa sada dosta izmijenjenom namjenom. U jednom istorijskom momentu postala je nadgrobna kamena ploča pored crkve Sv. Đorđa sa novim vlasnicima, koji su joj dodali i svoj natpis.

Da je lokalitet antičke Duklje odavno za stanovnike Podgorice i njene okoline postao nezaobilazan majdan obrađenog kamena koji se bespoštedno koristio za sve vrste građevinskih radova pisano je i prepoznato mnogo puta do sada.

Duklja je u prošlim vremenima bukvalno razgrađena i preseljena po raznim lokacijama Podgorice i njene okoline. A i šire.

Ti ostaci se mogu vidjeti danas po gradu na mnogim mjestima kao i ova ploča sa predstavom rimskog boga Merkura bez ikakve oznake o njihovoj kulturološkoj vrijednosti.

Sada, ako su pojedini spomenici silom prilika završili na mjestima na kojima se danas nalaze, čini se da bi zbog svih nas a i zbog ljudi  koji dolaze u naš grad, odogovorni mogli da ih popišu i da na mjestima na kojima se nalaze obilježe epohu - period kada su nastali i koja im je bila namjena.

NESHVATLJIV ODNOS PREMA BLAGU

Portal Analitika je već pisao o zbilja neshvatljivom odnosu prema ovom arheološkom blagu https://portalanalitika.me/clanak/221101/arheoloska-deponija-u-centru-podgorice-cije-je-ovo-nase.

merkur2Može se primijetiti da se loše stanje na ovim „sekundarnim“ kulturnim dobrima do danas  nije promijenilo.

Jer ipak su ovo ostaci sa jedinstvenog arheološkog kulturnog dobra u Crnoj Gori – antičkog grada Duklja.

Na ovim prostorima još uvijek najznačajnijeg očuvanog urbanog jezgra iz tog perioda. Prvi pomen o antičkoj Doclei  nalazi se kod grčkog geografa Ptolomeja u djelu „Geografika“ (drugi vijek naše ere). Mada su najnovija istraživanja sprovedena na Duklji došla i do nalaza iz Ilirskog perioda, koja nesumnjivo potvrđuju njezino istorijsko i civilizacijsko trajanje na ovim prostorima. 

U rimskom periodu Duklja je bila najznačajniji urbani centar na teritoriji današnje Crne Gore. O duhovnom životu na teritoriji Duklje u doba rimskog carstva, osobito nam govore natpisi i spomenici posvećeni raznim božanstvima. Jedno od svjedočanstava o tom periodu je i nadgrobna ploča sa prikazom rimskog boga Merkura, koja je nakon što je donešena sa Duklje postavljena kod crkve Sv. Đorđa u Podgorici.

GLASNIK BOGOVA

U rimskoj mitologiji, Merkur (povezan s grčkim bogom Hermesom i germanskim Votanom) je glasnik bogova, i bog trgovine, profita. Njegovo ime je vezano uz latinsku riječ merx ("roba"). Prema njegovim najranijim oblicima, on je povezan i sa etrurskim bogom Turmsom, ali većina njegovih karakteristika i mitova su posuđeni iz grčke mitologije, a odnosi se na Hermesa. Njegov kult je bio raširen širom rimskog carstva pa tako i u Duklji.

merkur3Tragovi poštovanja ovog kulta pronađeni su na više lokaliteta u Crnoj Gori, ali za ovaj koji je prikazan na  kamenom reljefu kod crkve sv. Đorđa u Podgorici može se reći da odskače od drugih svojom jedinstvenom estetikom i kulturološkom važnošću.

Ali, očigledno, to nije bilo dovoljno da se ozbiljnije pristupi njegovoj prezentaciji i valorizaciji. Nažalost ovaj prikaz Merkura u Podgorici i danas je ostao anoniman i nepoznat javnosti kao i mnoga druga arheološka kulturna dobra sa Duklje.

Problem „raznošenja“ Duklje prepoznat je i spominjan nebrojeno puta. Očigledno put do rješenja i pravilnog valorizovanja ovog kulturnog dobra zahtijevaće puno vremena sa ovakvim ponavljanjem grešaka i nemarnim odnosom prema zaostavštini Duklje .

ZAKLJUČCI IZ 1952. GODINE

Kao primjer navodimo zaključke koji su bili donešeni prilikom sastanka Koordinacionog odbora arheologa FNRJ u Budvi maja mjeseca sada daleke 1952. godine. Članovi kordinacionog odbora detaljno su tada obišli samo nalazište u Duklji i konstatovali realno stanje spomenika na terenu:

,,Na antičkom nalazištu u Duklji mogu se zapaziti mnoga oštećenja koja potiču iz dva osnovna razloga: 1) od opšte zanemarenosti samoga lokaliteta, koji se u dovoljnoj mjeri ne čuva a na njemu se ne preduzirnaju ni konzervatorski radovi; 2) od sprovođenja željezničke pruge kroz sam lokalitet. lako ovaj poslednji razlog predstavlja sam po sebi nečuven primjer vandalizrna i neodgovornog odnošenja prema jednom arheološkom lokalitetu svjetskoga glasa, čime je našoj nauci i kulturi nanijeta sramota, ipak se opšta zanemarenost terena mora istaći kao osnovni razlog propadanja i svakodnevnog uništavanja. Ono nastaje na tri osnovna  načina:   a)  prirodnim  dejstvom atrnosferilija i voda protiv koga do sada nisu uopšte preduzete nikakve mjere zaštite; b) djelovanjem čovjeka, jer zidine   stare   Duklje   služe   kao  majdan građevinskog materijala isto onako kako je to slučaj i  na mnogirn drugim antičkim lokalitetirna. Ovakvo uništavanje vrši se na očigled, javno, a da, izgleda, protiv toga nisu  preduzete  odgovarajuće  mjere.  U momentu kada su članovi Koordinacionog odbora   napuštali  teren   pojavio  se   na njemu jedan   kamion  koji je  očigledno poslat da sa ruševina antičkog grada uzme građevinski materijal; 3) djelovanjem stoke koja slobodno pase po cijelom terenu antičkog nalazišta i nanosi mu velike štete gazeći po inače rasklimatanirn ruševinama antičkih zidina. Svakako se dejstvu ovih faktora ima pripisati zapažanje prof. Novaka da su mnoge zidine antičkih građevina danas u znatno lošijem stanju nego što su to bile prije II svjetskog rata. Kod ruševina pojedinih zgrada moglo se potpuno jasno vidjeti da je iz njih kamen vađen prilično davno i da oštećenje ne može stajati u vezi sa vandalskim rušenjern radi podizanja nasipa za željezničku prugu.

merkur4Što se tiče same pruge ona je: a) nanijela veća ili manja oštećenja pojedinim građevinama antičke Duklje pošto je prošla kroz njih ili se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini.Tako je  pruga Nikšić - Titograd uništila veći dio inače odlično očuvanih gradskih bedema, čime je oštećena jedna lijepa i rijetka cjelina antičkog spomenika. Napominje da se sva oštećenja ne rnogu u potpunosti ocijeniti, pošto je pruga prošla i preko djelova Duklje na kojirna ranije nisu bila vršena iskopavanja, te se ne zna tačno kakve su zgrade mogle ovdje postojati i u kojoj su mjeri one oštećene; b) upropastila cjelinu arheološkog lokaliteta, unoseći u ambijent jednog dobro očuvanog antičkog nalazišta potpuno neestetsko kvarenje nasipom kojim nekoliko puta dnevno prolazi željeznica.Time je Duklja izgubila ne samo arheološki lokalitet, već i kao turistička atrakcija. U ovom stanju u kome je danas ona se ne smije bez sramote po nas pokazati ni jednom strancu.

Zapuštenost Duklje, kako se dalje navodi, dolazi do izražaja i u tome što po cijelom terenu leže rasuti fragmenti arhitekture i skulpture koji su danas izdvojeni od svoje ranije cjeline, pa su pušteni da propadaju a da se za njihovu zaštitu ne preduzimaju nikakvi koraci. Radi objektivne inforrmacije rnoram istaći da na samom terenu postoji čuvar (jedna starica koja stanuje u manjoj kući u samoj Docle-i), ali je ona nemoćna da teren zaštićuje od oštećenja, da kontroliše sve što se na njemu događa i naročito da ga održava."

Da ne bi bilo zabune, ovo su zaključci stručnjaka o Duklji iz 1952. godine, a ne od danas.

Ivan KERN

 

 

Portal Analitika