Društvo

ČAĐENOVIĆ: Vatrogasci dobro plaćeni u poređenju sa kolegama iz regiona

Moje je mišljenje da su vatrogasci u Crnoj Gori, naročito nakon povećanja ličnih dohodaka od prethodnog mjeseca, adekvatno nagrađeni platama i uslovima u kojima rade u poređenju sa prosječnom zaradom na nivou države, a i u poređenju sa kolegama iz regiona, kaže Čađenović.
ČAĐENOVIĆ: Vatrogasci dobro plaćeni u poređenju sa kolegama iz regiona
Ivona Drobnjak
Ivona DrobnjakAutor
Portal AnalitikaIzvor

“Nemoguće je ostati emotivno imun ako znate da je u jednom trenu čitava porodica zauvijek izgubljena. U čitavom spektru situacija na terenu ima zaista različitih, od molbe zaljubljenog mladića da auto-ljestvom uruči znak izvinjenja voljenoj, do dramatičnih situacija gdje djelići sekundi mogu značiti razliku između uspjeha i potpune propasti”, rekao je za Portal Analitika komandir Službe za zaštitu i spašavanje Glavnog grada, Andrija Čađenović.

On je za naš portal ispričao zbog čega je izabrao ovaj poziv, o stresnim situacijama na poslu, učestalosti požara ove sezone, ali i o tome šta misli o Nacrtu izmjena Zakona PIO.

“Svakako da je neophodno da se položaj vatrogasca i onih službi koje su najugroženije i često prve kad je neophodno rizikovati živote zarad očuvanja sigurnosti i bezbjednosti i pravovremenog i efikasnog spašavanja  građana, konstantno unapređuje i u tom smislu je puno urađeno u prethodnom periodu kako u opremanju i usavršavanju, tako i na socijalnom položaju pripadnika sistema zaštite i spašavanja konkretno”, kazao je Čađenović za Analitiku.

Dodao je i da je ovog ljeta bilo skoro tri puta manje intervencija u Podgorici u odnosu na prethodnu požarnu godinu.

andrija-cadjenovic-2

ANALITIKA: Zbog čega ste se odlučili da svoj život posvetite pozivu vatrogasca?

ČAĐENOVIĆ: Humanost i želja da se pomogne nekome kome je ta pomoć neophodna i preduzimanje mjera da se neka vanredna situacija što prije sanira, a štete i posljedice svedu na minimum, po mom mišljenju su ključni razlozi da svoj život i radno angažovanje posvetim humanom pozivu vatrogasca spasioca.

ANALITIKA: Pored lijepih događaja i sutuacija, u vašem poslu se srećete  sa  teškim tragedijama, kao i neobičnim situacijama. Šta ćete pamtiti cijelog života? Sjećate li se nekih neobičnih situacija ili intervencija?

ČAĐENOVIĆ: Radni vijek svakog vatrogasca protkan je mnogim lijepim situacijama i događajima koje se pamte čitavog života, naročito ako se u toku rada dogodi situacija u kojoj ljudski životi bivaju otrgnuti od smrti i teških povreda što predstavlja nešto najuzvišenije za svakog čovjeka, a naročito za profesionalnog spasioca koji je svoj život posvetio upravo tome, da pomogne i spasi kad je to najpotrebnije.

Ono čega ću se sjećati čitavog života na žalost su tragedije koje su se odigrale neposredno prije dolaska spasilaca na lice mjesta. Nemoguće je ostati emotivno imun ako znate da je u jednom trenu čitava porodica zauvijek izgubljena.

pozari

Svi mi reagujemo na takve situacije, bilo da za njih saznamo putem medija ili nam neko prenese sa lica mjesta, a možete da zamislite kako je ljudima koji su tu prisutni i sve to dožive.

U čitavom spektru situacija na terenu ima zaista različitih, od molbe zaljubljenog mladića da auto-ljestvom uruči znak izvinjenja voljenoj, do dramatičnih situacija gdje djelići sekundi mogu značiti razliku između uspjeha i potpune propasti.

ANALITIKA: Koliko je bilo intervencija, to jeste požara u glavnom gradu od početka ljetnje sezone? Da li to možete da nam uporedite sa prethodnom godinom?

ČAĐENOVIĆ: Od početka ove ljetnje sezone , to jeste od prvog juna do ovog trenutka na teritoriji  Glavnog grada registrovana su 753 požara, i to je skoro tri puta manje intervencija ovog tipa u odnosu na prethodnu požarnu sezonu.

ANALITIKA: Ova sezona je kišna, pa je to glavni razlog manjeg broja požara ovog ljeta. Da li je jedan od razloga  i bolja opremljenost crnogorske Službe zaštite i spašavanja?

ČAĐENOVIĆ: Vremenske prilike su ovog ljeta svakako uslovile povoljniju situaciju po pitanju nastanka požara, ali prema specifičnim parametrima koje pratimo u službi mogu sa sigurnošču da potvrdim da su mjere i aktivnosti koje smo preduzeli u službi i u saradnji sa svim državnim i lokalnim subjektima nadležnim za ovu oblast, ove godine dale zapažene rezultate, a ukupna šteta od požara znatno je manja.

Dobra opremljenost i kvalitetan kadrovski sastav važan su faktor u svim vanrednim događajima i nešto su na čijem je unapređenju neophodno konstantno raditi.

ANALITIKA: Neki od vatrogasaca ističu da su plate vatrogasaca nerealno male u poređenju sa opasnostima i naporima kojima ste izloženi u svakodnevnom radu. Da li se slažete sa tom ocjenom?

ČAĐENOVIĆ: Poziv profesionalnog vatrogasca spasioca je svakako i opasan i posao koji trpi veliki rizik. Sve ono što jedan profesionalni spasilac koji krajnje požrtvovano i profesionalno obavlja svoj posao doživi u toku radnog vijeka teško da se može platiti bilo čime.

Isto tako postoji još zanimanja koja su specifična i trpe rizik po život i zdravlje, kao što su policajci, vojnici, rudari i mnoga druga zanimanja i u tom smislu moramo biti svjesni te činjenice i biti skromni i solidarni.

Moje je mišljenje da su vatrogasci u Crnoj Gori, naročito nakon povećanja ličnih dohodaka od prethodnog mjeseca, adekvatno nagrađeni platama i uslovima u kojima rade u poređenju sa prosječnom zaradom na nivou države, a i u poređenju sa kolegama iz regiona. Svakako da je neophodno da se položaj vatrogasca i onih službi koje su najugroženije i često prve kad je neophodno rizikovati živote zarad očuvanja sigurnosti i bezbjednosti i pravovremenog i efikasnog spašavanja  građana, konstantno unapređuje i u tom smislu je puno urađeno u prethodnom periodu kako u opremanju i usavršavanju, tako i na socijalnom položaju pripadnika sistema zaštite i spašavanja konkretno.

andrija-cadenovic-3

ANALITIKA: Strukovni odbor ZIKS-a organizivao je protest zbog Nacrta izmjena Zakona PIO koji, kako navode, dovodi u pitanje egzistenciju zaposlenih u ovoj struci. Šta Vi mislite o tome?

ČAĐENOVIĆ: Mišljenja sam da svi eventualni problemi o kojima treba razgovarati mogu biti riješeni dijalogom uz obostrano poštovanje zahtjeva i mogučnosti ispunjenja istih. Mnoga pitanja riješena su pregovorima i vjerujem da će u narednom periodu mnoga biti riješena.

ANALITIKA: Što se Vaše profesije tiče, posebno se ističe zakon o zaštiti i spašavanju  koji kaže da vatrogascu-spasiocu služba traje do navršenih 55 godina života, a stiče pravo za odlazak u penziju ako istovremeno ima 32 godine radnog staža. Kako Vi ocjenjujete ovaj dio Nacrta zakona?

ČAĐENOVIĆ: Izmjene Zakona o zaštiti i spašavanju u pojedinim članovima istog zakona, kao i izrada drugih Zakona iz ove oblasti, poput Zakona o vatrogastvu i Zakona o zaštiti od požara, jedan su od načina da se unaprijedi položaj vatrogasaca ali i unaprijedi i uredi sistem zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i o tome svakako treba pregovarati i dogovarati se sa nadležnim za tu oblast u narednom periodu.

Portal Analitika