Društvo

Nalazište poludragog kamena skriveno od vremena i ljudskih pogleda

Na lokalitetu sela Brijege u Crmnici nalazi se skriveno od vremena i ljudskih pogleda, malo nalazište kristala boje vina - minerala granata. Granati su veličine zrna bibera, imaju 16 ravni (faseta) sa satelitom, svaki je isti i pripada grupi spesarini. 
Nalazište poludragog kamena skriveno od vremena i ljudskih pogleda
Portal AnalitikaIzvor

Na sajtu TO Bar može se pročitati interesantna barska legenda o crmničkom granatu boje crnog vina.

Po predanju, još u starom vijeku, u vrijeme berbe grožda, prvo istočeno mlado vino nosila je djevica u vrču i prosipala ga u šumi u znak zahvalnosti boginji zemlje. Djevojku koja je nosila vrč čuvenog vina na glavi, zatekla je noć na putu ka odredištu. Ni mjesečina joj nije mogla osvijetliti put i djevojka je zalutala. Našavši se u nepoznatom predjelu, punom tamnih sjenki, djevojka se od straha sledila, vrč se razbio, a na mjestu prosutog vina utroba zemlje je iznjedrila granate boje crnog vina.

Tradicija: Dotadašnja tradicija je prekinuta, a stvorena je nova, da se kao amajlija za dobar rod grožda sakupljaju kristali granata i čuvaju u prvom natočenom vrču mladog vina.

brijege22

Da bi saznali više o ovoj neobičnoj priči i nalazištu rijetkog minerala u Crnoj Gori zaputili smo se do sela Brijege u Crmnici. Brijege je naselje u opštini Bar, nalazi se u široj okolini Paštrovačke gore, u Crmnici sjeverno od magistralnog puta Petrovac-Virpazar-Podgorica, na udaljenosti od oko 4,5 km od skretanja za tunel Sozina u pravcu Petrovca. Do naselja vodi lokalni asfaltni put, koji se odvaja sa dijela magistrale na Paštrovskoj gori i dalje vodi do sela Brijege.

Tako da sam put do Brijega ne predstavlja veći napor. Međutim došavši u mjesni centar pojavljuje se problem koji je sve prisutniji u ruralnim djelovima Crne Gore. Iako dobro povezan putevima sa obližnjim gradovima i  Brijege je zadesila sudbina okolnih manjih mjesta. Stanovništvo se raselilo tako da pronalaženje sagovornika da vas uputi na mjesto gdje ste krenuli kao što se pokazalo i ovog puta zahtjeva strpljenja i dozu sreće.

Došavši u mjesni centar odmah se može primijetiti da desetak kuća i okućnica izgledaju održavano. Međutim stanovnika u njima nema već su tu uglavnom vikendom. Dolaze i održavaju imovinu I vinograde za koju se vezuje legenda i nalazište rijetkog minerala.

Nakon kraćeg traganja ipak smo naišli na kuću koja je otvorena i ispred koje se može čuti razgovor. Ispostavilo se da su to danas praktično jedini mještani Brijega koji su tu kako su nam kasnije rekli “I zimi i ljeti”.

Lokalitet: Danica i Rajko Marković su tako rijetki stanovnici Brijega koji su odlučili po sopstvenom kazivanju da zamijene gradsku vrevu za nešto što im u njihovom dobu puno više prija. –“I odmara “ kažu oni sa čime smo se složili gledajući prirodu koja je zbilja bila izdašna prema Brijegama.

brijegemarkovici

U razgovoru sa Rajkom pominjemo nalazište kristala boje vina - minerala granata i legendu vezanu za njega. Pitamo može li nas uputiti na njegov lokalitet.

Rajko je odmah znao o čemu se radi i prisjeća se detinjstva kada su išli na taj lokalitet I skupljali zrna minerala granata. Priča kako su njegovi neobični oblici i boja budili njihovu pažnju. –“ Znali smo da sakupimo po punu kutiju šibica tih zrna.” - kaže on.

Međutim za legendu kaže da je nekada možda bila praktikovana i poznata ali u današnje vrijeme  je taj običaj nepoznat za njega.

Kaže i da nismo jedini koji dolaze da se interesuju za nalazište minerala granata. Dolazili su prije nekoliko godina isto novinarske ekipe, mada na pitanje da li svrati neko ko samo želi da vidi nalazište odgovara negativno.

Postoje tako mjesta koja su puna nekih osobenosti i rijetkosti koje u današnje vrijeme izuzetno mogu zainteresovati posjetioce ali vjerovatno zbog neupućenosti i nedovoljne obaviještennosti o njima ostaju u anonimnosti.

brijegeostrik

Najstariji tragovi života: A Brijege sigurno imaju što pokazati. Najstariji tragovi života na ovom području, ostaci ilirsko-rimske keramike, nađeni su na brdu Ostrik kod sela Brijega.

-Dolazili su i prije par godina i antropolozi iz Austrije i sa domaćim stručnjacima su na jednom brdu na prilazu mjestu izvodili istraživačke radove, tragajući za ostacima duboke prošlosti još ranije od ilirsko-rimske. - kaže nam Rajko.

Pitamo Rajka da nam pobliže opiše put do nalazišta minerala. Pošto dobijamo informaciju pozdravljamo se sa ljubaznim domaćinima I vraćamo se nazad lokalnim asfaltnim putem do skretanja na makadamski put. Naime lokalitet je odatle povezan makadamskim putem dužine od oko 300 m sa lokalnim asfaltnim putem.

Kada smo došli na kraj makadamskog puta ispred nas se pokazala vododerina koja je ustvari naš cilj. U njoj je nalazište minerala granata. Voda spirajući slojeve zemlje ostavlja na površini zrna minerala.

I zbilja njih je bilo sada lako uočiti i kao što možete vidjeti na fotografijama mogu se naći i na površini bez ikakvog napornog traženja i kopanja.

brijegenalaz

Poludrago kamenje: Za mineral granat u literaturi se može pročitati da spada u poludrago kamenje.

Iščitavanjem se može vidjeti   da se dragim kamenom naziva svaki mineral, ređe mineralni agregat (stijena) koja se ljepotom boje, sjajem, tvrdoćom razlikuje od ostalih minerala. Ranije su samo dijamant, rubin i safir pripadali dragom kamenju, dok su svi ostali označeni kao poludrago kamenje.

Tako da se minerali dijele u tri standardne grupe. U drago kamenje spadaju: dijamant, određene vrste safira, rubina i smaragda. Poludrago: akvamarin, ametist, topaz, turmalin, tirkiz, opal, kvarc, granat... I kamenje organskog porijekla: biser (mada se često svrstava u grupu dragog kamenja), koral, slonovača, ćilibar.

brijege33

Granati su karakteristični metamorfni minerali, ali mogu postati i magmatskim procesima. U uslovima površinskog raspadanja su veoma stabilni i koncentrišu se u nanosima. Više od 5000 godina nalaze primjenu kao poludragi kamen, a posebno su bili popularni u XIX vijeku (crveni, prozračni pirop iz Češke, tzv. češki granat, i tzv. kapski rubin iz Transvala).

Tako da se i Crna Gora se može pohvaliti svojim rijetkim nalazištem. Nalazištem kristala boje vina - minerala granata u Brijegama.

Ivan KERN

Foto: Azra Šabotić

 

 

Portal Analitika