Politika

Kome odgovara kriza vlasti u Budvi?

Novi izbori, prinudna uprava ili prekompozicija vlasti – u ovom trenutku, tvrde dobro upućeni u lokalna zbivanja u lokalnoj vlasti u Budvi, su jednako izvjesni.
Kome odgovara kriza vlasti u Budvi?
Vesna Rajković Nenadić
Vesna Rajković NenadićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Bez kvoruma - Nakon što ni juče nije obezbijeđjen kvorum za održavanje sjednice lokalnog parlamenta gradonačelnik Dragan Krapović kazao je da će uputiti prijedlog za skraćenje mandata lokalnog parlamenta.

Pitanje je, međjutim, da li u ovom trenutku ima podršku za održavanje lokalnih izbora?

„Prilično je nerealno, ukoliko računa na mandate koalicije koje je vladala u Budvi do sada jer da mogu doći do dogovora oko toga došlo bi do dogovora o funkcionisaju vlasti. Međutim, ono što ne treba isključiti je da nekome od igrača vlasti na nacionalnom nivou to odgovara – za DPS je lakše da izazovu vanredne izbore nego da formiraju neku novu vladajuću većinu“, kazao je za Portal Analitika politički analitičar Zlatko Vujović.

zlatko1

U ovom trenutku sa strane gledajući ključ rješenja drži odbornik Stevan Džaković. Međutim to bi, kažu dobro upućeni u budvanska zbivanja bilo krajnje pojednostavljena varijanta. Jer svako ima zamjenu, a politička scena Crne Gore je poznata po onima koji se s vremena na vrijeme predomisle.

DPS-u bi tako najviše odgovarala prinudna uprava koju bi uvela vlada, koja ima zakonsko pravo ukoliko se sjednica SO opštine ne održi u narednih petnaest dana. Time bi pokazala da može da vlada bolje od sadašnje koalicione vlade koju su pratile razne trzavice, među kojima i oko bilborda u Budvi, tvrdi naš sagovornik dobro upućen u budvanska zbivanja.

Crnogorskoj, koja ima tri mandata, ne odgovara međutim uvođenje prinudne uprave, iako nijesu došli na jučerašnju sjednicu, što se na prvo čitanje moglo protumačiti da će pratiti instrukcije koalicionih partneta koji čine vlast.

Dragan Purko Ivančević kritikovao je u "Pobjedi" najavu prinudne uprave, što je među potencijalnim partnerima doživljeno kao priprema terena za dolazak odbornika Crnogorske na sjednicu SO i obezbjeđivanje kvoruma.

Nakon toga počelo je otvoreno da se govori o onome što se do tada govorilo iza kulisa – da je napravljen dil da upravo Crnogorska uđe u aktuelnu vlast.

Više opcija - To je jedna od opcija. Druga da se Džaković ipak predomisli da omogući kvorum ili da glasa za za skraćenje mandata lokalnog parlamenta. Dobro upućeni kažu da su njegove odluke u najmanju ruku nepredvidljive. Njegovi posljednji zahtjevi saopšteni juče su u najmanju ruku čudni ( da ne iskoristimo drugu riječ). Tako traži da se lider Demokrata Aleksa Bečić obrati crnogorskoj javnosti i saopšti da li pod izmjenama izbornog zakonodavstva, u cilju stvaranja uslova za prve fer izbore u Crnoj Gori, podrazumijeva obavezno uvođenje otvorenih listi u izborno zakonodavstvo.

Kaže da ako javno saopšti da je za otvorene liste -  kriza vlasti u Budvi je za njega završena.

U izjavi za Portal Analitika, gradonačelnik Budve Dragan Krapović kategorično je negirao da sve što se dešava u Budvi ima veze sa obaveznom rotacijom na čelnim funkcijama između Demokrata i DF-a na ključnim mjestima – gradonačelnika i predsjednika SO krajem godine a što je planirano njihovim koalicionim sporazumom. Kaže i da oni rade sve da se Sporazum primijeni, da to stalno saopštava, te da je pitanje da li to odgovara njihovim koalicionim partnerima.

 

1106krapovic

Kome odgovara kriza vlasti - Pitanje je, međutim, da li je baš tako. Odavno se spekuliše da Demokratama i Krapoviću ne odgovara da dođe do rotacije i da im nikako ne odgovara da na mjesto gradonačelnika dodje kadar DF-a.

„Postojale su brojne razlike u funkcionisanju koalicije na relaciji DF i Demokrate i bio bi veliki izazov da dođe do rotacije. Vjerujem da je za Demokrate bezbolnije rješenje da dođe do vanrednih izbora za koje vjeruju da bi na osnovu prethodnih izbora ostvarili značajno bolji rezultat u odnosu na DF. Veoma je, međutim, važno da krivica ne bude na njihovoj strani, odnosno da ubijede građane Budve da su oni uradili sve što je u njihovoj moći da vlast opstane“, kaže Zlatko Vujović.

Da ne bi Vlada preuzela upravljanje gradom i to u jeku turističke sezone, lokalna vlast ima petnaest dana da riješi situaciju. Procjenjuje se da bez obzira što pričali, lokalni izbori baš u ovom trenutku ne odgovaraju nikome. Pa ni Demokratama.

 

Portal Analitika