Politika

Od izdajnika do mafijaša

 “Iz dosadašnjih aktivnosti se vidi da opozicioni kandidati često nastupaju kao da je riječ o parlamentarnoj, a ne predsjedničkoj kampanji, pa samim tim se može govoriti o nedostatku jasne strategije. Retorika opozicionih kandidata i  politički stavovi karakteristični za negativne kampanje, već sada idu u korist kandidatu vladajuće koalicije”, kazala je za Portal Analitika  izvršna direktorka CEDEM-a Milena Bešić.
Od izdajnika do mafijaša
Vesna Rajković Nenadić
Vesna Rajković NenadićAutor
Izvor

Desetak dana pred predsjedničke izbore, nikad kraća kampanja, protiče u znaku očekivanih poruka – kandidat DPS-a Milo Đukanović drži se priče o spoljnjopolitičkim uspjesima i optužuje opoziciju da izdaje interese svoje države.  

U fokusu Mladena Bojanića su interesne grupe i mafija, dok kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović uglavnom potencira priču o promjenama i ističe da ona predstavlja građansku Crnu Goru.

Poruke Đukanovića: Đukanović ističe da bi opozicija, ukoliko pobijedi njihov kandidat, poništila crnogorsku nezavisnost i članstvo u NATO. Ne preskače da pomene događaje na parlamentnim izborima koje tužilaštvo kvalifikuje kao pokušaj terorizma.

milo “Svim pritiscima, uključujući i one najskorije od oktobra 2016, oduprijeli smo se jednim odgovorom - Crna Gora želi da bude svoj na svome. Isto kao što je narod pravilno birao nas koji smo se svim tim pritiscima borili i izborili, isto tako imamo konstantu sa druge strane koja se uporno bori protiv Crne Gore. Dobrano su frustrirani svojim permanentnim porazima, puni mržnje. Ali dobro je poznato da mržnja nikad nije dobra”, rekao je Đukanović na jednom od predizbornih skupova.

On se odlučio na intezivnu kampanju a tokom 20 dana imaće sedam velikih konvencija.

U kampanji se posebno obraća manjinskim narodima, koje bi ga sudeći prema posljednjim istraživanjima CEDEM-a, dominantno podržali.

''Crna Gora ima obavezu vječne zahvalnosti prema manjinskim narodima u Crnoj Gori koji su pokazali svoju odgovornost prema ovoj državi”, kazao je Đukanović.

Bojanić o vezi mafije i države: Sa druge stranje, kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić insistira na priči o vezama mafije i države.

2803bojanic„Više ne znate gdje počinje mafija, a završava država, to moramo mijenjati.  Vidite i ovih dana Đukanović u blindiranom automobilu krstari Crnom Gorom okružen tjelohraniteljima i cjelokupnom Vladom. Obični građani Crne Gore žive u strahu, pucaju im u kafanama, pucaju na ulici, pale automobile. Došla je situacija da je u Crnoj Gori veća vjerovatnoća da ćete ujutru naći zapaljen automobil ispred zgrade nego što ćete doći u šansu da dobijete neki posao,“ poručio je Bojanić na jednom od predizbornih skupova.

Bojanića je formalno podržao veći dio opozicije, ali se stranački prvaci ne eksponiraju tokom kampanje. Bojanić je sam rekao da je to njegova odluka te da se sa njima čuje telefonom, kada je to potrebno odbacivši ocjene da nema njihovu stvarnu, suštinsku podršku.

Vuksanović o građanskoj opciji: Kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović opredijelia se za kampanju susreta sa građanima, pa je tako možemo vidjeti po pijacama, trgovima, a uglavnom se drži priče da je Crna Gora zarobljena država.

draginja-vuksanovic-kotor-3“U toj zemlji, ovi koji su na vlasti, svaki pedalj kojim hodamo smatraju privatnim imanjem koju oni mogu da pljačkaju”,  kazala je ona na jednoj od konvencija.

Dosadašnja praksa pokazuje da kako se kampanja bude zahuktavala možemo očekivati i zaoštravanje retorike.

Inteziviraće se aktivnosti: Izvršna direktorka CEDEM-a Milena Bešić kaže za Portal Analitika da se  najznačajnije aktivnosti se očekuju u samoj završnici, narednih dana.

 “Iz dosadašnjih aktivnosti se vidi da opozicioni kandidati često nastupaju kao da je riječ o parlamentarnoj, a ne predsjedničkoj kampanji, pa samim tim se može govoriti o nedostatku jasne strategije. Retorika opozicionih kandidata i  politički stavovi karakteristični za negativne kampanje, već sada idu u korist kandidatu vladajuće koalicije. Kod opozicionih kandidata, uočava se nedostatak jasnog programa i koordinisanost struktura za vođenje ozbiljne predsjedničke kampanje. S druge strane Đukanović nastupa kao kandidat sa poznatim geopolitickim i unutar-političkim stavovima i to radi na iskusan i za svoje birače uvjerljiv način. Što se  tiče oštrih riječi njih će biti ali su, osim doprinusa medijskoj dinamici, irelevantne za ishod izbora”, kazala je ona.

Velika prednost Đukanovića: Prema poslednjem CEDEM – ovom istraživanju Đukanović bio tijesno  pobijedio u prvom krugu, jer ga podržava 50,6 odsto ispitanika. Osam odsto je neopredijeljenih birača. Što je to što će, opredijeliti birače – poruke koje će čuti, ličnost kandidata ili stranačka pripadnost stranci koja ga podržava?

0407besic“Na predsjedničkim izborima, birači se u principu najviše opredjeljuju na osnovu ličnog odnosa prema samom kandidatu, međutim moraju se uzeti u obzir ostali faktori kao što su naklonjenost ideologiji koju zastupa, političkoj strukturi koja ga predlaže i na kraju porukama iz same kampanje. Shodno tome u ovom slučaju politička ličnost Đukanovića kao najjačeg kandidata vladajuće koalicije već je obilježila ove izbore, pa bi opozicioni kandidati u nastavku kampanje morali ozbiljnije da se pozabave strategijom nastupa”, kazala je Bešić.

Kampanja, poznata kao “od vrata do vrata” imala je do sada najvećeg uticaja na rezultate izbora kod nas, iako se kandidati sve više opredeljuju za društvene mreže i savremene načine komuniciranja. Pitanje je, medjutim, koliko kampanja može uticati na povećanje podrške, posebno neopredijeljenih.

“Jačina kampanje i njena strategija, svakako imaju uticaja na podršku, pa generalno gledano kampanje svih kandidata imaju uticaj na ukupnu izlaznost. Naročito kada govorimo o kampanjama na terenu, koje obično daju rezultate u aktiviranju apstinenata. To naravno samo po sebi ne može biti odlučujući faktor, koji bi išao u korist opozicionim kandidatima, bez radikalne promjene u pristupu kampanji”, kaže Bešićeva.

Afera lažnih potpisa: Ovu predsjedničku trku pratila je afera lažnih potpisa podrške pojedinim kandidatima Marku Milačiću, Vasiliju Miličkoviću i Hazbiji Kalaču, kojima se daju male šanse. Nema ozbiljnjih optužbi da se kupuju glasovi, što je pratilo skoro svaku kampanju do sada, ali je CDT upozorila da Ministarstvo rada i opštine ne objavljuju podatake o socijalnim  davanjima (preko socijalnih davanja je, prema tvrdnjama opozicije, DPS godinama kupovao glasove) i time ugrožavaju transparentnost izbornog procesa.

 

 

 

Portal Analitika