Politika

Amfilohijeve izjave opasne, nemaju veze sa zvaničnom Podgoricom

Izjave mitropolita Amfilohija – koji oličava SPC koja ima jako uporiše u narodu – opasne su jer dolaze u prelomnom momentu kada je riječ o Kosovu, i jer vlast u Srbiji nije pripremila javnost za rješenje koje ide u prilog evropskom putu, kazao je u intervjuu za Portal Analitika Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.
Amfilohijeve izjave opasne, nemaju veze sa zvaničnom Podgoricom
Vesna Rajković Nenadić
Vesna Rajković NenadićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Popov ističe da svima treba da je jasno da Amfilohijeve izjave nemaju nikakve veze sa zvaničnom Podgoricom, ali da je bilo potrebno da se Crna Gora ogradi jer nijedna izjava Amfilohija o Srbiji do sada nije imala ovoliku težinu koja se može dovesti u kontekst međudržavnih odnosa.

ANALITIKA: Gospodine Popov,  izjava mitropolita Amfilohija o Vučiću i Kosovu naišla je na oštre reakcije u dijelu srpske javnosti. Od njegovih izjava o premijerki Ani Brnabić ogradila se i crnogorska Vlada. Može li sve ovo ugroziti odnose dvije države?

POPOV: Mislim da je ovo usmjereno na samog Amfilohija. On je već poznat po svojim istupima – od držanja govora na sahrani premijera Zorana Đindića, do opijela Vladi Srbije. Taj spor ne datira od skoro, nego od ranije – faktički od kada je ova vlast došla u Srbiju. Ovo je, u stvari, odnos između konzervativnog dijela crkve kojeg oličava Amfilohije, a ne odnos između Srbije i Crne Gore.

Ova izjava dolazi u prelomnom momentu kada je riječ o Kosovu. Sama vlast u Srbiji nije pripremila javnost za rješenje koje ide u prilog evropskom putu, a to rješenje će podrazumijevati određenu žrtvu kada je riječ o Kosovu. Onda sve ovo što kaže Amfilohije nailazi na jedno plodno tle – posebno u kontekstu kosovskog mita – da će onaj ko proda Kosovo, vjekovima biti obilježen kao izdajnik. Vučić je morao da to preduprijedi time što je otvorio takozvani unutrašnji dijalog, kako bi podijelio odgovornost, ali ovo je tek početak. Ako se cijela priča završi pravno obavezujućim dokumentom na kome insistira EU, može se desiti da nacionalističko krilo unutar samog SNS-a izazove potrese u Srbiji. On to može da pokuša da riješi referendumom koji sigurno ne bi prošao u Srbiji, tako da je ovo jedna opasna prekretnica bez obzira koje rješenje bilo.

ANALITIKA: Ipak, otkud ovako oštra reakcija Vučićevih najbližih saradnika i pripremanje javnosti, a i najave samog Vučića, da će komentarisati Amfilohijevu izjavu 14. januara? Ima li utemljenje ocjena da je Amfilohije javno rekao ono što niko drugi u Srbiji ne smije? Takozvana demokratska opozicija, jer Vučićeva strategija oko Kosova korespondira sa njihovom politikom, a ostali jer se ne smiju konftrontirati sa predsjednikom Srbije?

POPOV: Ne stoje te ocjene, to su već govorili nacionalisti u Srbiji. Amfilohije je prvi iz crkvenog vrha koji je to javno rekao i to ima težinu. SPC pored vojske uživa najviši ugled kod naroda, i to je ono što ima težinu. Podsjetiću vas da je i sam patrijah (Irinej prim. nov) prije pola godine pozivao da se oružjem vrati Kosovo, ali mu je skrenuta pažnja od strane drzavnog vrha da su takve izjave opasne i više ih nije bilo. Ova Amfilohijeva izjava ima dodatnu težinu, jer dolazi u trenutku kada se rješava najvažnije pitanje, i to je opasno za državni vrh.

0901popov1

ANALITIKA: Pojedini srpski tabloidi bliski Vučiću su Amfilohijevu izjavu doveli u vezu sa bivšim crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem. Dobro znamo koliko su tabloidi u Srbiji uticajni, a znamo i kako plasiraju informacije. Može li se to tumačiti kao poruka vlastima u Crnoj Gori da pripaze šta rade, iako i jedni i drugi zvanično kažu da su odnosi dvije države najbolji od dolaska SNS-a na vlast?

POPOV: Ne. To nema nikakve veze sa realnošću, jer interes Crne Gore sigurno nije da na taj način destabilizuje Srbiju i da Vučića dovede u neugodan položaj. Tim prije jer je Vučić pomogao Crnoj Gori u istrazi oko pokušaja terorizma.

ANALITIKA: Moram vas ovdje prekinuti. Đukanović je nedavno izjavio da je saradnja crnogorskih i srpskih institucija bila ispod njegovog očekivanja.

POPOV: Ne znam šta se dešava iza kulisa, kao što niko racionalno nije mogao da shvati šta se dešavalo kada je Srbija povukla ambasadora iz Makedonije – koji je razlog tome i da li je stvaran razlog bio taj što je Makedonija planirala da podrži članstvo Kosova u UNESCO-u ili su bili nezadovoljnji izborom nove vlasti u Makedoniji.

Od dolaska SNS-a na vlast odnosi sa Crnom Gorom su dobri i nije ih ništa remetilo – makar mi to ne možemo da vidimo. Sigurno ima prećutnih dogovora i oko nekih drugih pitanja, pominje se uloga Mila Đukanovića oko stvaranja SNS-a – koliko je to kuloarska priča ne znam – ali bi me kranje iznenadilo da sada neke ovakve izjave Amfilohija ili nešto slično izazove zahlađenje odnosa. Čak ni prosrpska opozicija u Crnoj Gori i pored brojnih pokušaja nije uspjela da dobije neku veću naklonost Vučića.

0901popov2

ANALITIKA: Ipak, otvorena je Srpska kuća koju finansira Vlada Srbije, a neki medije sponzoriše SNS. Priprema se, takođe, i Deklaracija o opstanku srpskog naroda. Može li možda taj dokument ugroziti odnose u regionu, a posebno me interesuje mogu li se ugroziti odnosi sa Crnom Gorom?

POPOV: I ranije je bilo pokušaja da se napišu takvi dokumenti. Podsjetiću vas da je prije osam godina donijeta Nacionalna strategija za dijasporu u kojoj je pisalo da su Srbi u Crnoj Gori konstitutivan narod. Međutim, nakon protesta iz Crne Gore ta odredba je izbrisana. Ova Deklaracija ima samo dnevno-političku težinu koja treba i Vučiću i Miloradu Dodiku, koji su stvarni autori tog dokumenta. Dodiku treba da ojača njegov uticaj, a Vučiću da pomogne oko Kosova. Koliko može imati uticaja na odnose u regionu – posebno na odnose sa Crnom Gorom – to zavisi od toga što u njoj bude pisalo i na koji način će biti tretirano.

ANALITIKA: Da se za kraj razgovora vratimo na priču o posljednjim izjavama mitropolita Amfilohija. Vlada Crne Gore se ogradila od njegove izjave koja se odnosila na premijerku Anu Brnabić, iako se do sada uglavnom nije ogradjivala od njegovih nastupa, jer, u konačnom, i nemaju veze sa njom. Zašto je crnogorska Vlada, po Vašem mišljenju, upravo sada imala potrebu da se ograduje od Amfilohija?

POPOV: Svima je poznato da stalno ima konfrontacija na unutrašnjem planu između Amfilohija i vlasti u Podgorici. Međutim, do sada nijedna Amfilohijeva izjava koja se odnosila na Srbiju nije imala ovoliku težinu, jer, ponoviću,  dolazi u ovako značajnom trenutku. Zbog toga je bilo nužno da se i Crna Gora ogradi, jer se sve može dovesti u kontekst međudržavnih odnosa. Ipak, imajući u vidu istoriju odnosa Amfilohija i crnogorske vlasti, nema nikakvog osnova da se u Srbiji njegova izjava dovodi u vezu sa zvaničnom Podgoricom.

Foto: mc.rs / autonomija.info / nspm.rs

Portal Analitika