Kužina

Za najpopularniji napitak potrebno je nekoliko minuta

Jutarnji Da bi pripremili najpopularniji napitak na svijetu, potrebno je tek nekoliko minuta, a u njemu možete da uživate sat, dva, a možda i više...
Za najpopularniji napitak potrebno je nekoliko minuta
Jutarnji listIzvor

Pripremiti šoljicu čaja mnogima je vjerovatno najjednostavnije što mogu da naprave. Dovoljno je u filter vrećicu preliti prokuvanom vodom, pričekati do desetak minuta i omiljenii najzdraviji napitak na svijetu je gotov. Da ga popijete, treba još nekoliko minuta. Ili sat, dva, a možda i više.

Jer, čaj nije samo napitak - on je trenutak opuštanja, povod za druženje, podrška vježbanju, saveznik kad smo prehlađeni, umorni, pod stresom, kad nas nešto boli. Već hiljadama godina vjerujemo da čaj liječi, o njegovoj djelotvornosti sprovedene su brojne studije, a i da nisu, pili bi ga pouzdajući se u tradiciju. 

Stručnjaci, pak, kažu da će tein u čaju otkloniti umor i pospanost, poboljšati raspoloženje, a napominju i da osvježavajući učinak čaja traje znatno duže nego onaj kafe. Posebno je značajno to da čaj pozitivno djeluje na crijevnu flora koja diktira čak 70 odsto imuniteta. Neke vrste čajeva pomažu pri mršavljenju, a neke rješavaju želudačnih tegoba.

Zeleni čaj: brojne studije dokazale su kako polifenoli zelenog čaja imaju izražen antioksidativni učinak i uveliko pomažu očuvanju mladolikosti. Ovaj čaj ubrzava metabolizam, štiti od moždanog i srčanog udara, preventiva je za dijabetes, pomaže kod grlobolje i zubobolje. Redovno ispijanje zelenog čaja, pored ostalog, pomaže u borbi protiv raka.

Kamilica: ima umirujuće dejstvo, koristi se za ublažavanje stresa, protiv tjeskobe, razdražljivosti, psihičke iscrpljenosti i nesanice. Istraživanja su pokazala da ovaj čaj pomaže suzbijanju stafilokoka i kandide. Takođe je potvrđeno da čaj od kamilice ima izuzetnu djelotvornost kod grčeva, upalnih problema, menstrualnih bolova i grčeva. Snižava temperaturu, pomaže kod prehlade i hunjavice, čuva zdravlje kože i sprječava njeno prerano starenje. Često se koristi u tretmanima ljepote. Preporuka je da se pije s medom, a ne šećerom.

Šipurak: najčešće se koristi za podizanje imuniteta, liječenje gripe i prehlade, te suzbijanje upala. Čisti disajne puteve i olakšava disanje. Koristan je kod probavnih tegoba i mučnine. Snagu zahvaljuje velikoj količini vitamina C.

Brusnica: već stoljećima se koristi protiv infekcija mokraćnog mjehura, bubrega i mokraćnih puteva. Potvrđeno je da snažno djeluje protiv bakterija ešerihije koli, helikobakterije pilori i kandide. Prevencija je arterioskleroze, srčanih bolesti i nekih vrsta raka. Pospješuje probavu, te pomaže kod artritisa i reumatizma. Usporava procese starenja, jača memoriju i snaži organizam.

Nana: najčešće se koristi kao sredstvo u tretiranju loše probave: grčeva, nadutosti, želučane nervoze, nadraženosti crijeva, povraćanja ili zatvora. Može olakšati menstrualne tegobe, pomoći kod upale sluznice u ustima i nakupljanja sluzi u gornjem dijelu disajnih puteva, a nerijetko se preporučuje kao sredstvo protiv nesanice. Koristi se i za poboljšanje apetita.

Crni čaj: za mnoge jedini pravi čaj. Svojim punim i snažnim ukusom ovaj čaj čini svakodnevni ritual ispijanja posebnim užitkom. Zbog visokog sadržaja kofeina u odnosu na ostale čajeve, izvrsna je zamjena za kafu. Njegova intenzivna aroma može se ublažiti dodatkom malo mlijeka.

Šljiva: omiljeno voće je izvrstan izbor u ukusu čaja. Iznenađujući spoj mješavine bilja i voća odličan je način da se nadoknadi prijeko potrebna tečnost organizmu u svakoj prilici. Zimi se pije topao ili vruć, dok je ljeti odličan kao hladan napitak.

Jabuka uz dodatak cimeta: neodoljiv i prepoznatljiv zimski miris cimeta kombinovan s voćnim ukusom jabuke, idealan je za hladne dane. Plod jabuke bogat je voćnim kiselinama pa s mirisnim cimetom čini čaj karakteristično slatkastog okusa kojeg nije potrebno dodatno zaslađivati. 

Portal Analitika