Turizam

IVANČEVIĆ: Zidanjem obale dobili smo gradove zatvorenih škura

Uporedo sa konstantnom i organizovanom akcijom države da sve prihode od turizma uvede u legalne tokove, moramo stvarati uslove da poboljšamo strukturu naših kapaciteta koja je nezadovoljavajuća i lošija nego u bilo kojoj ozbiljnoj turističkoj destinaciji. Drugim riječima, trebamo stopirati izgradnju apartmana i stanova za tržište i graditi hotelske kapacitete, kaže Ivančević.
IVANČEVIĆ: Zidanjem obale dobili smo gradove zatvorenih škura
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore (PKCG) Dragan Purko Ivančević, istakao je u intervjuu za Portal Analitika da je izgradnja stanova za tržište na primorju profitabilna jedino za graditelja, ali da je za turizam gubitak jer je potrošen prostor.

- Dobili smo gradove zatvorenih škura, a izgubili lokacije za gradnju turistčkih kapaciteta, prije svega hotela. Zidanje obale se, nažalost, nastavlja i krajnje je vrijeme da se na određenim lokacijama uvede moratorijum na gradnju stanova za tržište i zaštite lokacije za izgradnju hotelskih kapaciteta i drugih sadržaja neophodnih za kvalitetnu turističku ponudu destinacije- rekao je Ivančević.

On je ocijenio da Crna Gora ima najlošiju strukturu smještajnih kapaciteta i da je moramo popravljati, ako želimo da budemo ozbiljna i profitabilna turistička destinacija.

ANALITIKA: Da li je ovogodišnjih 830 miliona eura prihoda od turizma, po Vašoj ocjeni, dobar ili loš rezultat? Na čemu treba raditi da bismo se još više približili, ili dosegli cifru od milijardu eura godišnjih prihoda od turizma?

19purkoivancevic1IVANČEVIĆ: Za odgovor na ovo pitanje treba prethodno znati kako se došlo do cifre od 830 miliona prihoda. Ako je, pretpostavljam, to registrovani prihod bez sive zone onda smo mi milijardu uveliko dostigli, pošto se u sivoj zoni odvija preko 30 posto, ako ne i više od ukupnog prometa u turizmu.

Do željene milijarde možemo doći i bez povećanja broja turista i prometa, pod uslovom da sivu ekonomiju svedemo na prihvatljivi nivo. Država, i pored naše konstantne inicijative, do sada je nažalost  borbu protiv sive ekonomije vodila sporadično i neorganizovano. Siva ekonomija je jedan od limita razvoja našeg turizma, ne samo zbog negativnog uticaja na legalne tokove robe i novca i punjenje budžeta, već i zbog toga što predstavlja nelojalnu konkurenciju legalnim preduzetnicima i firmama i destimuliše ozbiljne investitore.

Uporedo sa konstantnom i organizovanom akcijom države da sve prihode od turizma uvede u legalne tokove, moramo stvarati uslove da poboljšamo strukturu naših kapaciteta koja je nezadovoljavajuća i lošija nego u bilo kojoj ozbiljnoj turističkoj destinaciji. Drugim riječima, trebamo stopirati izgradnju apartmana i stanova za tržište i graditi hotelske kapacitete.

ANALITIKA: Da li i naredne godine očekujete da će biti problema sa putnom infrastrukturom, vodosnabdijevanjem i građevinskim radovima za vrijeme sezone? Koliko ove stvari utiču, prije svega, na imidž Crne Gore kao turističke destinacije?

IVANČEVIĆ: Svake godine prve goste dočekamo bagerima i građevinskim mašinama i, kad se bunimo, spočitava nam se da smo protiv razvoja i napretka. Preduslov turizma je dostupnost destinacije i dobra putna infrastruktura se podrazumijeva, ali je treba graditi i popravljati od novembra do aprila, kako u turističkim mjestima, tako i na prilazima najatraktivnijim izletničkim destinacijama.

Ako želimo produžetak sezone moramo se potruditi da se prvi gosti vrate zadovoljni, što do sada nije bio slučaj. Pozitivan imidž destinacije stvara zadovoljan gost. Bez zadovoljnog gosta, novac potrošen na reklamu i propagandu neće imati željeni efekat.

ANALITIKA: Koliko novca je potrebno za pripremu turističke sezone za vlasnike ili izdavaoce kapaciteta koji rade od 1. jula do 20. avgusta, a koliko onima koji rade šest mjeseci?

IVANČEVIĆ: Turizam je kod nas privredna grana sezonskog karaktera i zbog toga su potrebna značajna sredstva za pripremu sezone, i to prije svega hotelijerima kojima sezona traje šest i više mjeseci, kao i onima koji rade preko cijele godine, jer u radu van sezone redovni prihodi nijesu dovoljni za održavanje likvidnosti.

Ta sredstva se obezbjeđuju kreditima kod banaka uz visoke kamate, što dodatno opterećuje poslovanje onih na kojima se bazira naš turizam. Za pripremu sezone onih koji je planiraju na  45 dana, najpotrebnije je da inspekcije ne rade svoj posao.

19purkoivancevic2ANALITIKA: Kako komentarišete strukturu smještajnih kapaciteta u Crnoj Gori, imajući u vidu tzv. "zidanje obale" i masovnu gradnju apartmana i stanova za tržište?

IVANČEVIĆ: Rekao sam i ponoviću da imamo najlošiju strukturu smještajnih kapaciteta i moramo je popravljati ako želimo da budemo ozbiljna i profitabilna turistička destinacija. Izgradnja stanova za tržište je profitabilna jedino za graditelja, ali je za turizam gubitak jer je potrošen prostor.

Dobili smo gradove zatvorenih škura, a izgubili lokacije za gradnju turistčkih kapaciteta, prije svega hotela. Zidanje obale se, nažalost, nastavlja i krajnje je vrijeme da se na određenim lokacijama uvede moratorijum na gradnju stanova za tržište i zaštite lokacije za izgradnju hotelskih kapaciteta i drugih sadržaja neophodnih za kvalitetnu turističku ponudu destinacije.

ANALITIKA: Da li je, po Vašem mišljenju, neophodno usvojiti novu strategiju razvoja turizma?

IVANČEVIĆ: I pored toga što smo imali master plan, naš turizam se razvijao stihijski. Mnogi prostori namjenjeni razvoju na osnovu master plana su uzupirani i bez mogućnosti da se valorizuju na planirani način. Stoga je po meni neophodna jedna ozbiljna revizija master plana, ili nova strategija razvoja i novi plan kome bi postojeći master plan bio dobra osnova.

ANALITIKA: Da li ste, kao v.d predsjednika partije i nosilac liste "Volimo Budvu", zadovoljni izbornim rezultatom CDU i kakva su Vaša očekivanja od nove Vlade?

IVANČEVIĆ: Imajući u vidu činjenicu da su od nas u Budvi jači samo DPS, Demokrate i Front, te da smo osvojili preko osam odsto glasova, ne možemo da ne budemo zadovoljni.

Želimo da izgradimo partijsku infrastrukturu i da počnemo ozbiljniji razvoj partijske ideje, koji će u punoj mjeri uslijediti poslije našeg kongresa 28. januara 2017. godine na Cetinju.

Nažalost, od nove Vlade ne očekujemo previše. Ipak je to Vlada kontinuiteta u kojoj je mjesto predsjednika zavrijedio najpovjerljiviji član vladajuće partije, a on Vladu formirao od isključivo partijski provjerenih i povjerljivih kadrova.

Plašim se da je takva Vlada unaprijed lišena neophodnih reformskih kapaciteta, tako potrebnih Crnoj Gori. Ovoj Vladi nedostaju ekspertska znanja i profesionalizam, pa smo ih nedavno pozvali da to pokušaju nadomjestiti kroz savjetničke timove od najkvalitetnijih kadrova iz akademske zajednice sa crnogorskih univerziteta.

Takva stručna pomoć je najneophodnija u oblasti finansija, ekonomije i privrede, zbog opšte poznatog veoma lošeg stanja u tim oblastima. Bilo bi dobro da nas poslušaju, jer će u suprotnom  ostati na nivou birokratsko-tehnokratske Vlade čiji su dometi limitirani, a Crna Gora nema vremena za gubljenje.

Siniša GORANOVIĆ

 

Portal Analitika