Komentar

Ova banka isparava, stranče

Ako ste zatekli sebe kako vam ruski političari svojim upornim isporukama komentara, prognoza, te neizostavnim osudama prema Crnoj Gori izlaze sa svih strana po životu, računajući šifonjere i frižidere, nemojte uopšte da se brinete. Sa vama je sve u redu, savršenog ste zdravlja i racionalnog rasuđivanja. Jer, Crna Gora nije ni prva, a vjerovatno ni posljednja država na svijetu koja se, birajući svoj put, susreće sa militantnom dogmom, nacionalističkim uvjerenjima i uputstvima, šta nam zapravo valja činiti. Čak, iako, sva ta priča zaista postaje veoma ozbiljna i prilično mučna stvar.
Ova banka isparava, stranče
Portal AnalitikaIzvor

U stvari, cijela priča ne može biti ozbiljnija. A ni mučnija. Posebno kada običan čovjek shvati kako dio ovdašnje opozicije bez ikakve nedoumice poziva na rušenje vlasti, bez naročitog biranja sredstava. Svakako, stečena hrabrost nema blage veze sa “hrabrim srcem” već, a kako je to do sada ustanovljeno, sasvim izvjesnim prilivom novca, kao priličnim imperativom. A ima veze i sa nešto prisutne nervoze, jer valjalo bi nečim opravdati taj, do sada, potrošeni novac. A i nekom.

cepurin2

Specifične konotacije: Najveća fora u cijeloj priči koja slijedi je što je, svojevremeno, odnos između Rusije i Crne Gore spakovan u definiciju “specifične konotacije”. I oko toga nema pogovora. Stvarno je specifično, pa kako god taj izraz bio smatran ofucanim ili stereotipnim. Jer, neki Rusi koji su za izvjestan period u Crnoj Gori pronalazili uhljebljenje, ispostavilo se da su samo osjetljivi na paru. A tu ima, stvarno, upriličene specifičnosti. Mada, ne nešto naročite.  

Jedno od ranih sjećanja valja potraživati u pismu crnogorskim medijima, od prije nekoliko godina, koje je potpisao Jurij Moisejev, kao bivši izvršni direktor Kombinata aluminijuma. Naravno, bilo je to pismo u kojem se optuživala crnogorska Vlada za neuspjeh poslovanja KAP-a. 

Ipak, epilog te priče je malo drugačiji. Jer, iako je crnogorska Vlada, a očigledno zarad mira u kući, uslužno oslobodila ruskog partnera plaćanja poreza u vrijednosti od 7,5 miliona eura, taj isti ruski partner je zbrisao iz Crne Gore ostavljajući dug za struju u iznosu od 44 miliona eura. Podsjećanja radi, većinski paket KAP-a je prodat za 48,5 miliona eura. Ove činjenice se, svakako, mogu konstatovati kao sasvim izvjesne specifičnosti. I specifično, Crna Gora je zahvaljujući ruskim biznismenima prošla taman kao u onoj priči o ježu i seksu. Priznaćete, to je već naročita specifičnost.

A vrijedi podsjetiti i na čuvenu izjavu Sergeja Glazjeva, inače Putinovog savjetnika za ekonomska pitanja, o tome kako bi valjalo smanjiti broj ruskih čartera za Crnu Goru, a turiste preusmjeriti na Krim. Svakako, sve zbog crnogorske anti-ruske politike. Ipak, na kraju ljeta se ispostavilo da je zbog velikog interesovanja ruskih turista bilo više od 80 rotacija nedjeljno, koje su održavale ruske kompanije sa svojim čarter i redovnim avio linijama. I to je jedina stvarna specifičnost.

Inače, Glazjev je u ruskoj politici prepoznat kao onaj što je obećavao borbu protiv ruskih oligarha. Doduše, samo onim što su protiv Putina.

crtani3

Majmunska posla: Dalje, slijedi diplomatska aktivnost ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Čepurina. E, taj je stvarno specifičan. O tome, kako je, zašto i gdje tačno stajao kada je umislio svoje šerifovanje na Balkanu, zaista nema tačnih podataka. Uostalom, nešto vjerujem da je slabo ko u Crnoj Gori zaboravio kako je crnogorski izbor za članstvom u NATO imenovao “majmunskim poslom”. Naravno, to Srbiji, u pogledu bilo kojeg izbora, nikada nije rekao. Oni su ga slušali. Mi smo samo išli svojim putem.

Iako, u tom redu slušača, valja istaći Tomislava Nikolića. Jeste, baš onog igrača Žikinog kola i uzornog pekača rakije u svom kraju, nezaboravnog štrajkača glađu kojeg je čak i pop ispratio, ali ovaj se vratio, na zaprepašćenje sopstvene zemlje čiji će predsjednik nešto kasnije i postati. I baš onaj koji se ovih dana pojavio niotkuda, tvrdeći da je Crna Gora “istorijska zemlja koju su stvorili Srbi”. Naročito ovako tempirana, pred kraj mandata. Pa, neka je i zaboravio podršku Mila Đukanovića u vrijeme dok je vodio predsjedničku kampanju. Ionako, bilo je to gratis. Ko će još o tome da misli.

Baš kao i o rastrčalim liderima DF-a. Jer, dok po Evropi provale neistinitost njihovih tvrdnji, mogu bar da se slikaju sa tamošnjim autoritetima. Iako, a prema raspoloživim i do sada ustanovljenim činjenicama, a i radnjama, mogu samo da se slikaju.

Za kraj, a za sve potrošače nacional – huškačkih ideja, ide i izjava tzv. ruskog vojnog analitičara Mihaila Aleksandrova, promovisanog kao “eksperta” Centra za vojno – politička istraživanja Moskovskog državnog institute za međunarodne odnose, plasirane još prije nekoliko godina.

Naime, taj čovjek je tada iznio tvrdnje o realnim mogućnostima Velikog rata, te scenariju prema kojem bi ruske snage pregazile Rumuniju i Bugarsku, a onda u mogućem savezu sa Srbijom osvojile Kosovo i Crnu Goru.

Jeste, izgleda kao sasvim pristojan sadržaj za jedan zdrastveni karton. Pa, i još nekoliko kartona na kojima bi se našla imena tzv. vođa jednog dijela crnogorske opozicije. A i onih ruskih ložača… Železnjakova, Rešetnjikova, Stepašina.  Kao i izvođača radova na putu, Širokova. U prevodu, samo službenika jedne misije u odlasku.

Jer, imajući na umu uloženi novac i potrošeno vrijeme, te provaljenu priču, a i aktere, biće da će se umjesto Velikog rata, krvi i žrtava, protesta i nasilnog osvajanja vlasti, na kraju pojaviti samo  “bankar “iz crtanog filma, sa tih svojih nekoliko čuvenih riječi.

“Ova banka isparava, stranče”.

Željko VUKMIROVIĆ

Portal Analitika