Kultura

Kulturni radnici zadovoljni izborom ministra: Vrijeme velikih iščekivanja i očekivanja

Novog ministra kulture Janka Ljumovića dobro poznaju svi koji nešto znače u kulturi. Ljumović je godinama dio crnogorske kulturne zbilje. Očekivanja od njega su zato velika. No, da bi na vrijeme riješio samo ono što sagovornici Portala Analitka smatraju prioritetima, očigledno da mu treba - čarobni štapić.
Kulturni radnici zadovoljni izborom ministra: Vrijeme velikih iščekivanja i očekivanja
Portal AnalitikaIzvor

Teško da među stvaraocima i radnicima u kulturi postoji neko ko ne poznaje novoizabranog ministra kulture Janka Ljumovića. Svi su na neki način sarađivali s njime - na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju gdje predaje predmete vezane za produkciju, na istraživačkim i izvođačkim projektima čiji je bio autor, kroz festivale poput KotorArta, do Crnogorskog narodnog pozorišta na čijem je čelu bio skoro osam godina.

Tako su i sagovornici Portala Analitika - čelnici pojedinih istitucija kulture, festivala i  Sindikata kulture - svi odreda podsjetili na pređašnju odličnu saradnju s Ljumovićem. No, ta pozicija je sada „mač sa dvije oštrice“: od novog ministra kulture očekuju da im što prije riješi probleme. Činjenica da je iz državnog budžeta za potrebe Ministarstva kulture i državnih institucija u njegovoj nadležnosti već godinama garantovano 2,5 odsto budžeta samo je naizgled odlična polazna osnova. Problem nastupa spoznajom da je sve više zaista kvalitetnih kulturnih programa, te da institucije moraju da šire svoj repertoar i stvaralaštvo - a za sve to su potrebna dodatna ulaganja, uključujući i budžetska izdvajanja.

To potvrđuju i naši sagovornici, podsjećajući na neophodno rješavanje problema koji su već izvjesno vrijeme „u ladici“ ministarskog stola, ali i ona tekuća koja će se morati da se nađu na listi prioriteta vrlo brzo, u susret Zakonu o budžetu za 2017. godinu koji će biti usvojen krajem mjeseca.

0112ljumovicPotrebni veliki pomaci

Dugogodišnja saradnica Ljumovića u Crnogorskom narodnom pozorištu, danas direktorka te institucije Zorana Kralj, smatra kako će njegovo poznavanje načina rada biti od ključnog značaja.

- Imajući u vidu da je bio direktor CNP-a, i to skoro osam godina, te da je vrlo dobro upoznat sa načinom na koji funkcioniše CNP u svakom segmentu - organizacionom, finansijskom, repertoarskom - ali i sa problemima koji se moraju riješiti u narednom periodu, očekujemo razumijevanje, podršku, dobru komunikaciju i brzo djelovanje. Vjerujem da će Ministarstvo kulture imati odgovoran odnos prema Crnogorskom narodnom pozorištu i da će nam dati neophodnu podršku u ispunjavanju ciljeva. Pored rješavanja sistemskih problema, naši prioriteti su povećanje ukupne produkcije - što je, prije svega, uslovljeno povećanjem programskog budžeta - realizacija gostovanja, festivala i svih onih aktivnosti za koje se, u krajnjem, i sam Ljumović zalagao kao upravnik CNP-a, a koje unaprjeđuju ukupnu djelatnost nacionalnog teatra. Upravo činjenica da je novi ministar čovjek iz pozorišta, dodatno nas ohrabruje u uvjerenju da je pred nama perod u kome ćemo moći da napravimo velike pomake u svim aspektima djelovanja CNP-a - ističe Kralj.

Direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković takođe spada u red onih koji su sa novim ministrom sarađivali za vrijeme on bio direktor nacionalnog teatra.

- Muzički centar Crne Gore od svog osnivanja, 2007. godine, sa svim ministrima ima odličnu saradnju. A posebno dobru saradnju imali smo sa CNP-om u periodu kada je na njegovom čelu bio sadašnji ministar kulture. Siguran sam da on zna sve naše probleme, da uviđa značaj MCCG za ukupnu kulturu naše zemlje. I siguran sam da će sve ono što je zdušno potpomagao i što smo zajedno realizovali u njegovom budućem poslu, na njegovom novom mjestu, imati svoju pravu poziciju. Drugim riječima, od Janka Ljumovića na mjestu ministra kulture očekujem – mnogo - konkretan je Mirković.

0112ljumovic1Zaokružiti prepoznatljivo

Kada je riječ o festivalima pod okriljem države, KotorArt se s razlogom smatra najznačajnijim. Izvršni direktor te manifestacije Ratimir Martinović, podsjeća kako je Ljumović „čovjek iz kulture i neko ko je dugo prisutan u javnom životu naše zemlje i regiona“.

- Kao neko ko je završio produkciju, te radio na poslovima direktora CNP-a i izvršnog producenta KotorArt festivala, zajedno sa iskustvom u drugim angažmanima, on nesumnjivo ima dovoljno stručnih referenci koji ga preporučuju za rukovodeće mjesto vladinog resora zaduženog za kulturu. Naravno, kao i sa svim drugim angažmanima, moramo opravdati ukazano povjerenje kroz učinke i pametne poteze. Vjerujem da mu to neće predstavljati ozbiljnu prepreku. Ljumović je od starta bio uključen u život festivala KotorArt i puno puta branio njegov koncept, sadržaj i formu. Zato vjerujem da će upravo njegovo imenovanje dovesti do vraćanja segmenata kao što su KotorArt Teatar i Pisanje grada, koji su zbog sve većih budžetskih rezova stavljeni „na čekanje“ - kaže Martinović.

On navodi kako je sa bivšim ministrom kulture Pavlem Goranovićem o ovome razgovarao u više navrata, a ljetos i sa predsjednikom Opštine Kotor Aleksandrom Stjepčevićem.

- I tada su mediji prenijeli moje riječi da KotorArt bez teatarskog programa, sa svim kvalitetnim sadržajima koje sada nudi - umjetnička muzika, klapska pjesma, dječiji teatar, radionice arhitekture, filozofske večeri - prosto nije zaokružena cjelina. Nekoliko izuzetnih predstava je iznjedrio taj segment, u koprodukciji sa CNP-om i „Zetskim domom“, kao što su: „Njegoš, vatre“, „Saloma“, „Njegoš i ja“, „Na ljetovanju“, „Egzistencije“, „Don Žuan“, „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, da spomenem samo neke... Isto tako, nadam se da će imenovanje Ljumovića doprinijeti stvaranju ukupno boljih preduslova za bavljenje kulturom kroz ostvarivanje javnog interesa, kulturom koja podrazumijeva koncept njenog održivog razvoja, kanališe naše, ali i prati evropske i svjetske kulturne tokove i prakse - dodaje Martinović.

Za razliku od njega, direktorka podgoričkog Festivala internacionalog alternativnog teatra – FIAT Ana Vukotić prvo mora konačno da zaokruži priču oko institucionalizovanja manifestacije koja je već više od tri decenije simbol savremenog umjetničkog izraza u glavnom gradu Crne Gore. Na red su došla i obećanja o FIAT-u kao festivalu koji će biti realizovan kroz privatno-javno partnerstvo.

- Janko Ljumović je, i dok je bio direktor CNP-a, davao punu podršku FIAT-u. Prosto, to je tema i festival na koji njega nije potrebno dodatno informisati. On je bio vrhunski suradnik FIAT-a - i kao partner i kao direktor CNP-a, ali i mnogo prije toga jer je, u krajnoj liniji, vjerna FIAT-ovska publika. Vjerujem da će se sada konačno i administrativno, najbržim mogućim metodama, riješiti pitanje FIAT-a. Jer, ako stvari za trideset i više godina nisu zrele kada je FIAT u pitanju, i ako od 2013. godine kada smo to ponovo pokrenuli nismo ispričali dovoljno mogućnosti, varijanti, načina, ako nismo ponudili dovoljno prostora... onda od FIAT-a neće biti ništa. Ipak, duboko vjerujem da su se stvari privele kraju, da će i Glavni grad Podgorica i Ministarstvo kulture pokazati razumijevanje i da ćemo te stvari koje su „načete“ u mandatu prethodnog ministra, administrativno zaokružiti - ističe Vukotić.

0112ljumovic3Izbjegavanje kompromitacije

U segmentu stvaralaštva posebna pažnja u narednom periodu biće usmjerena na segment filmske i televizijske produkcije. Producent Ivan Đurović, direktor „Artikulacije“ čije su produkcije i koprodukcije nagrađivane u regionu ali i mnogo šire, smatra neophodnim da se Ljumović na početku uhvati u koštac sa dvije ključne stvari.

- To su, vrlo kratko, uspostavljanje Filmskog centra i puna implementacija Zakona o kinematografiji - od punjenja filmskog fonda, do podsticaja inostranim produkcijama za snimanja u Crnoj Gori. Kada je u pitanju televizijska produkcija, Crna Gora je malo tržište. Kroz iskustvo rada na dvije serije samo u prošloj godini mogu da kažem da je za takvu produkciju neophodna pomoć ministarstva - posebno za serije sa istorijskom tematikom, koje nemaju korpodukcijsku težinu da bi se radile sa drugim zemljama. Dakle, jedina šansa u tom segmentu je saradnja sa Javnim servisom uz pomoć ministarstva, s tim što kriterijumi moraju biti vrlo jasni. To znači da komsija koja dodjeljuje finansijsku pomoć za ovakve produkcije mora da radi više nego transparetno. S druge strane, producenti ovih serija moraju da podnose validne finansijske izvještaje. U svakom drugom slučaju, finansiranje TV serija bilo bi vrlo kompromitujuće za obije strane - potcrtava naš sagovornik.

Na kraju - najbitnije, a to je što kaže Sindikat kulture. Potpredsjednik tog tijela, Marko Simović, kaže da je svakako iskustvo „sa terena“ je dobrodošlo.

- Međutim, ono što je za zaposlene u kulturi i za nas kao njihove predstavnike najvažnije jeste da se kvalitetan dijalog, koji je u prethodnom periodu uspostavljen između predstavnika zaposlenih i Ministarstva kulture pod rukovodstvom Pavla Goranovića, nastavi nesmanjenim intezitetom. U tom smislu, novi ministar će u Sindikatu kulture imati kvalitetnog sagovornika, ali i partnera sa kojim će moći da radi na unaprijeđenju kvaliteta oblasti u kojoj djelujemo i stvaramo. Kao i do sada, kvalitet će biti ono što je najveći izazov ali i jedini garant uspjeha na kulturnoj sceni, kako za nezavisne stvaraoce, tako i za institucije kulture na svim nivoima u Crnoj Gori. U tom smislu vjerujem da se ništa neće promjeniti, jer javnost je upravo naš najveći sudija. Novom ministru kulture želimo puno uspjeha u njegovom novom angažmanu u ovom, izuzetno zahtjevnom vremenu za Crnu Goru - zaključuje Simović.

Novom ministru predstoji težak period, jer treba ispuniti sve ove želje. Ko će biti zadovoljan, vidjećemo - kao što je rekao premijer Duško Marković - „već za godinu dana“. Vrijeme velikih iščekivanja i očekivanja.

Kristina JERKOV

Foto: CNP, KotorArt/D. Miljanić

Portal Analitika