Politika

Izbor nove Vlade: Stare ciljeve ostvariti sa novim snagama, uz povišenu dozu aktivizma

Samo četiri lica iz stare Vlade (tri ministra i potpredsjednik) - uglavnom provjereni kadrovi, ali i neki novi ljudi poput ministarke nauke Sanje Damjanović, pokušaće da Crnu Goru uvedu u NATO, završe pregovore sa EU, poboljšaju narušene odnose sa Rusijom, ali i da povećaju životni standard tako da to osjeti svaki građanin. Prvu provjeru novi ministri će imati za samo godinu dana. Nakon toga, premijer će odlučiti da li će ih poslati kući ako ne budu radili onako kako se od njih očekuje.
Izbor nove Vlade: Stare ciljeve ostvariti sa novim snagama, uz povišenu dozu aktivizma
Portal AnalitikaIzvor

Trojica ministara iz Vlade Mila Đukanovića ostaće u Markovićevoj Vladi. Samo će Predrag Bošković, koji se do sada opobao i u ekonomiji, diplomatiji, socijali i prosvjeti, promijeniti ministarsku stolicu - od ministra prosvjete inaugurisan je u ministra odbrane. Većina će se, ipak, prvi put naći u ulozi ministara.

Izabrani ministri sa nesumnjivim autoritetom: U tom smislu, kažu sagovornici Portala Analitika, nova Vlada će biti vlada diskontinuiteta.

"Marković je napravio hrabar i radikalan rez, jer se oslobodio balasta "najkompromitovanijih" ministara, a izabrao je nekoliko saradnika sa nesumnjivim profesionalnim autoritetom", kazao je za Portal Analitika Boris Raonić iz Građanske alijanse.

Drugačija slika je, pak, kada je riječ o programu koji nudi Marković. U ekspozeu je naveo da očekuju završetak procesa učlanjenja u NATO prije proljeća. Dodao je i da imaju ambiciozan cilj da do kraja 2019. godine, dakle, prije kraja mandata ove Vlade, okončaju proces pregovora sa EU.

1211raonic

Program Vlade: Najavio je i da će veću pažnju posvetiti intenziviranju odnosa sa susjedima i da će pokušati da poboljšaju narušene odnose sa Rusijom. Marković je kazao da će Vlada biti spremna da istrpi konstruktivnu kritiku opozicionih poslanika, medija ili nevladinih organizacija, "ali i ne uvrede svedene na ličnu ravan, destrukciju ili podmetanja bilo koje vrste".

"Ko na taj način shvata svoj angažman u novoj Vladi, neće imati ni saradnika ni sagovornika", bio je jasan novoizabrani premijer.

"Nova Vlada ce biti Vlada kontinuiteta kada su u pitanju programske smjernice", kaže Raonić.

Dodaje, međutim, da ga brine da je i pored dijelova ekspozea koji se tiču dijaloga i pomirljivog stava prema medijima, tokom izlaganja bila evidentna i autoritarna retorika koja nije primjerena ovom političkom momentu.

"Autoritarna retorika ce biti još jedan kontinuitet, ali Vlada u kojoj su partijski vojnici manjina je, sa druge strane, još jedan diskontinuitet u stilu upravljanjä ", kazao je on.

2911besic2

Kadrovska Vlada diskontinuiteta: Politički analitičar Miloš Bešić za Portal Analitika kaže da - kada je riječ o kadrovskoj strukturi - nema sumnje da je riječ o vladi diskontinuiteta, ali i da će je kao vladu diskontinuiteta doživljeti i DPS i to zbog pokušaja da se stari ciljevi ostvare novim sredstvima uz jednu povišenu dozu aktivizma i agresivnosti.

"S druge strane, ako analizirate tu ključnu raskrsnicu između vlasti i opozicije, nema sumnje da je sadašnja Vlada – vlada kontinuiteta u odnosu na strateške ciljeve i politiku DPS, i prethodnih vlada koje je vodio Milo Đukanović, a između ostalog i Marković kao visoki funkcioner DPS-a i prvi saradnik Đukanovića. Sa treće strane, mislim da će većinska populacija ovo da doživi kao vladu kontinuiteta", kazao je on.

Bešić dodaje da je spoljnopolitička pozicija Crne Gore definisana i da neće neće trpjeti neke posebne redefinicije ili promjene. 

"To da odnos prema Rusiji mora da se promijeni, na neki način, nije posljedica ničije želje ili volje, već posljedica činjenice da se Rusija u prethodnih nekoliko godina vratila na veliku svjetsku scenu, prije svega, zahvaljujući negativnom aspektu – aneksiji Krima, ali i pozitivnom – intervenciji u Siriji. To je nešto što je objektivna promjena u odnosima svjetskih struktura moći i mislim da su u tom ekspozeu pravilno targetira činjenica da to mora da se uvaži, pogotovo usljed činjenice se Rusija u velikom dijelu biračkog tijela smatra kao prijatelj i posebno zbog činjenice da se želi ograničiti uticaj koji Rusija može da ima na unutrašnja politička zbivanja. Meni je to jedan vrlo razumljiv stav. Naravno, između stava i onoga što će da uslijedi u praksi nerijetko postoji diskrepanca, pa ćemo vidjeti kako će to u praksi da izgleda", kazao je on.

Šta se očekuje u ekonomiji: I u ekonomskom smislu, ocjenjuju stručnjaci, možemo očekivati vladu kontinuiteta. Premijer je u ekspozeu poručio da se mora obezbijediti ekonomski rast između 3,5 i 4 odsto godišnje.

Vlada, kazao je Marković, treba da obezbijedi da se tekuća javna potrošnja finansira isključivo iz izvornih prihoda, bez novog zaduživanja. Ključno je i rješavanje fiskalnih problema lokalnih samouprava.

Prema njegovim riječima, posebna pažnja će se posvetiti većoj efikasnosti poreske administracije i smanjenju sive ekonomije. Radiće i na animiranju stranih investitora, a premijer kaže da se mora stvoriti atmosfera u kojoj neće biti otpora investicijama.

5vasilijekosticok

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić kaže da personalni diskontinuitet nove vlade, ne znači i diskontinuitet u idejama odnosno u vođenju ekonomske politike buduće vlade.

"Na osnovu ekspozea novog premijera riječ je o kontinuitetu u vođenju ekonomske politike", kaže on.

Objašnjava da je teško izdvojiti nešto što je ključno u ekepozeu u ekonomskom smislu, jer je, kako ističe, riječ o međuuslovljenosti i međupovezanosti unutar istog  procesa društveno-ekonomskog razvoja pa jedna varijabla utiče na drugu ili je njen uslov.

"U tome se ogleda i sva težina zadatka koji je pred novom vladom.Ipak, ukoliko bih morao da nešto izdvojim to bi bilo zapošljavanje uopšte, a naročito mladih, jer biti bez posla znači nemati perspektivu. Dodao bih i vladavinu prava odnosno borbu protiv korupcije", kaže Kostić.

markovic1

Premijer je u ekspozeu naveo i da je postojeća državna uprava glomazna i skupa, te da mora biti racionalizovana i efikasna sa optimalnim brojem zaposlenih. Da li to nužno znači i otpuštanje zaposlenih i smanjenje zarada?

"Možemo samo da nagađamo šta se time željelo reći. Ipak, “racionalizacija” sama po sebi ne mora da znači otpuštanje zaposlenih. Efikasnost administracije takođe ne mora da se odnosi na otpuštanje. Postoje različiti metodi rješavanja prezaposlenosti. Pitanje je koji metod bi željeli a koji zaista možete da koristite. Javna potrošnja će se se prije ili kasnije morati dovesti u okvire koji ne podrazumijevaju zaduzivanje", kaže Kostić.

Novi premijer je, međutim, u jednom bio skroz jasan:

''Prva provjera rada svakog ministra biće tačno nakon godinu. Ko ne uspije da odgovori zadatku biće promijenjen. Isti princip biće u državnoj administraciji". Vidjećemo hoće li sve ostati samo na "prijetnjama".

Vesna RAJKOVIĆ- NENADIĆ

Portal Analitika