Abiznis

DUBLJEVIĆ: Država je za istraživanje nafte propisala princip „Nultog ispuštanja“

Nijedna aktivnost vezana za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika neće biti započeta prije nego što se dobije saglasnost na studiju procjena uticaja na životnu sredinu. Sve mjere koje studija propiše obavezujuće su za kompanije. Država je propisala princip “Nultog ispuštanja” (“Zero discharge”) produkata bušenja u more. Svi produkti bušenja moraju biti propisano upakovani i uskladišteni u skladu sa propisima, istakao je Dubljević
DUBLJEVIĆ: Država je za istraživanje nafte propisala princip „Nultog ispuštanja“
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako bi ostvarila bolju kontrolu nad upravljanjem resursom država je odlučila da propiše i standardizuje sadržaj Ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika (PCC), Ugovora o zajedničkim operacijama (JOA) i Ugovora o računovodstvenim evidencijama (AA). Ovakav pristup propisivanja detaljnih ugovora olakšava kontrolu od strane države i stvara ravnotežu interesa među koncesionarima, izjavio je u intervjuu Portalu Analitika v.d. direktora Uprave za ugljovodonike Vladan Dubljević.

“Vrijednost garancije za prvi istražni period za obje kompanije je 85 miliona eura. Definisana je i garancija matične kompanije budućih koncesionara koja pokriva plaćanje svih obaveza po osnovu ugovora u slučaju neizvršavanja obaveza iz ugovora, i sve neugovorene obaveze prema trećim licima u slučaju direktne štete ili gubitaka nastalih u vezi sa aktivnostima po osnovu Ugovora, uključujući zagađenja ili incidente. Kao sredstvo obezbjeđenja, osim toga, predviđeni  su i obavezna sveobuhvatna polisa osiguranja za industriju nafte i gasa kao i Fond za deinstalaciju postrojenja kao obezbjeđenje ukoliko koncesionari ne izvrše svoje obaveze u pogledu uklanjanja postrojenja. Uplate u ovaj fond se vrše godišnje od početka faze proizvodnje”, precizirao je Dubljević.

ANALITIKA: Očekujete li da će parlament podržati, odnosno ratifikovati predloge ugovora za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore?

DUBLJEVIĆ: Ta odluka je na poslanicima u Skupštini. Ono što je nama važno je da smo odradili kvalitetan posao u smislu zaštite državnih interesa, zaštite životne sredine i primjenu najbolje svjetske prakse u ovoj oblasti. Podsjetiću da je Zakon o ugljovodonicima, koji je osnova za projekat, usvojen uz saglasnost gotovo svih poslanika u parlamentu.

ANALITIKA: Koliko je zaštićen državni interes u ovom poslu i da li su prilikom koncipiranja ugovora korišćena pozitivna iskustva, prije svih, skandinavskih zemalja?

DUBLJEVIĆ: Državni interes je zaštićen na više nivoa.  Ugovor, odnosno zakon, predviđa sljedeće vidove zaštite države - Bankarska garancija za izvršenje obaveznog radnog programa, Osiguranje od svih rizika, Garancija matiče kompanije. Pored prethodno navedenog, drugi bitni elementi ugovora su i da ugovori podliježu i tumače se u skladu sa crnogorskim pravom. U slučaju kolizije između ugovora i zakona Crne Gore, primjenjivaće se odredbe zakona, u slučaju kolizije između crnogorske i engleske verzije ugovora primjenjivaće se verzija na crnogorskom jeziku. Važno je naglasiti da ne postoje stabilizacione klauzule, koncesionari su neograničeno solidarno odgovorni prema državi, i dužni su da poštuju odredbe zakona u pogledu zaštite životne sredine, bezbjednosti i zaštite na radu. Za sve veće aktivnosti neophodno je sprovesti procjenu uticaja na životnu sredinu. Takođe, u slučaju spora isti će se rješavati pred ad hoc arbitražom u skladu sa Uncitral arbitražnim pravilima. Ugovor ne definiše  finansijske uslove jer su isti već definisani Zakonom o porezu na ugljovodonike i Uredbom o načinu obračuna i plaćanja naknade za proizvodnju nafte i gasa. Stopa poreza na ugljovodonike iznosi 54%, stopa koncesione naknade za proizvodnju nafte je od 5%-12%, stopa koncesione naknade za gas 2%.

vladandubljevic1

ANALITIKA: Konkretno, šta je definisano ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, ugovorom o zajedničkim operacijama i ugovorom o računovodstvenim evidencijama?

DUBLJEVIĆ: Sa budućim koncesionarima se potpisuje Ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika (PCC), koji reguliše odnose između države i koncesionara.  Koncesionari međusobno potpisuju još dva ugovora i to Ugovor o zajedničkim operacijama (JOA) i Ugovor o računovodstvenim evidencijama (AA), koji postaju sastavni dio Ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika.

Ugovor o zajedničkim operacijama (JOA) reguliše odnose između partnera u ugovoru i propisuje njihova prava i obaveze, kao i prisustvo predstavnika države na svim sastancima u vezi sa ugovorom o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika. 

Ugovor o računovodstvenim evidencijama (ACC) reguliše način obračuna troškova između partnera u ugovoru i maksimalne troškove koji se mogu pripisati aktivnostima u Crnoj Gori gdje su troškovi koji se priznaju ograničeni samo na aktivnosti u Crnoj Gori.

Kako bi ostvarila bolju kontrolu nad upravljanjem resursom država je odlučila da propiše i standardizuje sadržaj Ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika (PCC), Ugovora o zajedničkim operacijama (JOA) i Ugovora o računovodstvenim evidencijama (AA). Ovakav pristup propisivanja detaljnih ugovora olakšava kontrolu od strane države a stvara ravnotežu interesa među koncesionarima

ANALITIKA: Koje garancije sadrže pomenuti ugovori?

DUBLJEVIĆ: Već sam napomenuo da se sredstva objezbjeđenja koje definišu predlozi ugovora odnose se prije svega na bezuslovnu garanciju za izvođenje obaveznog radnog programa, za dva istražna perioda odvojeno, koja se daje na 100% vrijednosti definisanih glavnih radova a poziva se u slučaju neispunjavanja Obaveznog radnog programa.  Vrijednost garancije za prvi istražni period za obje kompanije je 85 miliona eura. Definisana je i garancija matične kompanije budućih koncesionara koja pokriva plaćanje svih obaveza po osnovu ugovora u slučaju neizvršavanja obaveza iz ugovora, i sve neugovorene obaveze prema trećim licima u slučaju direktne štete ili gubitaka nastalih u vezi sa aktivnostima po osnovu Ugovora, uključujući zagađenja ili incidente. Kao sredstvo obezbjeđenja, osim toga, predviđeni  su i obavezna sveobuhvatna polisa osiguranja za industriju nafte i gasa kao i Fond za deinstalaciju postrojenja kao obezbjeđenje ukoliko koncesionari ne izvrše svoje obaveze u pogledu uklanjanja postrojenja. Uplate u ovaj fond se vrše godišnje od početka faze proizvodnje.

ANALITIKA: Kojom dinamikom će se sprovoditi aktivnosti vezano za istraživanje nafte i gasa? Kad očekujete da bi faza istraživanja mogla biti završena?  

DUBLJEVIĆ: Definisane su dvije faze i to faza istraživanja sa dva istražna perioda četiri plus tri godine, kao i faza proizvodnje koja je predviđena na 20 godina uz moguće produženje za 10 godina.  Dakle, govorimo o dvije istražne bušotine u prvoj fazi istraživanja i dvije potencijalne u drugoj fazi.

vladandubljevic2

ANALITIKA: Kako komentarišete zabrinutost NVO sektora da bi eksploatacija nafte mogla da ugrozi životnu sredinu?

DUBLJEVIĆ: U Strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika u crnogorskom podmorju identifikovana su osjetljiva područja i ključne mjere za ublažavanje uticaja. Sve mjere koje Studija propisuje su obavezujuće za kompanije koje će sprovoditi aktivnosti na teritoriji Crne Gore. Poštovanje principa i mjera Strateške procene uticaja na životnu sredinu je ugovorna obaveza svih operatora.

Nijedna aktivnost vezana za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika neće biti započeta prije nego što se dobije saglasnost na studiju procjena uticaja na životnu sredinu. Sve mjere koje Studija propiše obavezujuće su za kompanije.

Država je propisala princip “Nultog ispuštanja” (“Zero discharge”) produkata bušenja u more. Svi produkti bušenja moraju biti propisano upakovani i uskladišteni u skladu sa propisima. Država je propisala i obavezu odlaganja opasnog i štetnog otpada, nastalog kao posljedica aktivnosti vezanih za istraživanje i proizvodnju, van granica Crne Gore. Neće biti nepotrebnih emisija u vazduh. Dozvoljeno je minimalno spaljivanje gasa (“safety flaring”) iz bezbjednosnih razloga.

Propisano je strogo poštovanje perioda migracije i sezonskih efekata kako bi se zaštitila morska fauna i biodiverzitet, zabrana vršenja istraživanja tokom perioda migracije i parenja morskih sisara, obaveza sprovođenje procjene uticaja na životnu sredinu (EIA) prije svake aktivnosti, uključujući detaljno snimanje morskog dna zbog utvrđivanja osjetljivosti biodiverziteta, ograničenje sprovođenja aktivnosti u zaštićenim područjima, arheološkim nalazištima, ribarskim zonama, miniskim područjima, pomorskim putevima, Natura 2000 zonama kao i obavezna primjena EU Direktive o bezbjednosti naftnih i gasnih operacija u podmorju kao da je ta Direktiva u cjelosti prenesana u crnogorski pravni sistem.

Operateri koji izvode aktivnosti na istraživanju i proizvodnji ugljovodonika poštovaće stroge procedure kako bi se izbjegle akcidentne situacije i ispuštanje hemikalija/ugljovodonika u Jadransko more. U to spada i izrada studija bezbijednosti i plana za postupanje u slučaju akcidentnih situacija (izlivanje nafte) prije započinjanja bilo kakvih aktivnosti.

Prije započinjanja bilo kojih aktivnosti na istraživanju i proizvodnji ugljovodonika kompanije moraju izvršiti sveobuhvatna snimanja morskog dna kako bi se utvrdila njegova osjetljivost i eventualno prisustvo predmeta koji mogu imati uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Kroz Studiju procene uticaja na životnu sredinu problem vizuelnog zagađenja biće posebno obrađen kroz grafičke modele varijantnih rešenja. Tehnologija je danas dovoljno razvijena da se vizuelni uticaj može smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Siniša GORANOVIĆ

Portal Analitika