Društvo

Stop potkradanju države i igrača: Startuje ISONIS sistem za online nadzor igara na sreću

Nakon nekoliko godina zakašnjenja, informacioni sistem ISONIS za online nadzor priređivača igara na sreću, trebalo bi, konačno, da počne sa radom ove godine. Implementacijom projekta će se ubirati veći fiskalni prihodi nego ranije i država će konačno imati potpunu kontrolu nad procesom upla­ta­ i is­pla­ta­ kod pri­re­đi­va­ča (gdje postoji najveća mogućnost „štelovanja“), što pred­sta­vlja osnov za utvr­đi­va­nje vari­ja­bil­ne kon­cesi­o­ne na­kna­de. Takođe, sistem omogućava kontrolu finansijskih tokova u igrama na sreću, što je od izuzetnog značaja kod napora u evropskim integracijama u borbi protiv pranja novca. Osim toga, aparati za igre na sreću će morati da „vrate“ najmanje 80 odsto uplaćenog novca igračima, što nije do sada bio slučaj. To praktično znači da će startovanjem projekta odzvoniti potkradanju države i igrača od strane manjih i manje poznatih priređivača igara na sreću...
Stop potkradanju države i igrača: Startuje ISONIS sistem za online nadzor igara na sreću
Portal AnalitikaIzvor

Prema aktuelnom Zakonu o igrama na sreću, priređivači kladioničkih igara na sreću na automatima i preko interneta, dužni su da se povežu na online sistem nadzora Uprave za igre na sreću. U godišnjem izvještaju o radu Ministarstva finansija konstatuje se da je nadležna Uprava za igre na sreću izvršila sve zadatke na implementaciji projekta online sistema nadzora priređivača ISONIS.

„Naime, firma S&T koja je bila zadužena za nabavku opreme izvršila je svoje ugovorene obaveze. Takođe, privredno društvo Smart-tech je završilo implementaciju softvera. Na osnovu navedenog, izvršena je simulacija priključenja priređivača na online sistem nadzora koja je pokazala pozitivne rezultate. To znači da Uprava za igre na sreću može u tehničkom smislu otpočeti priključivanje priređivača na sistem nadzora“, navodi se u dokumentu.

Projekat najavljen 2014.godine: Podsjetimo, čitav projekat je najavljen još 2014.godine kada je Ministarstvo finansija objavilo poziv za otvoreni postupak javne nabavke za izbor najpovoljnije ponude za usluge izrade informacionog sistema ISONIS. Početkom 2015. godine se započelo sa pripremom uslova za uspostavljanje online sistema nadzora priređivača. Uprava za igre na sreću je održala više sastanaka sa priređivačima igara na sreću, na kojima je prezentirano tehničko uputstvo za uspostavljanje online nadzora.

aparati2ok

„Predmetni sistem online nadzora će biti pušten u funkciju u toku 2016. godine a njegovo unaprjeđenje će biti dovršeno do kraja 2017. godine. Za uvođenje ISONIS sistema nadzora neophodno je donošenje Programa za uspostavljanje online sistema, ali i izmjene i dopune Pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje kladioničkih igara i Pravilnika o bližim prostornim i tehničkim uslovima za automat klub“, piše u izvještaju.

Ministarstvo finasija je u saradnji sa Upravom za igre na sreću i Smart tech-om pripremilo Nacrt Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje kladioničkih igara i Nacrt pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o bližim prostornim i tehničkim uslovima za automat klub.

Šta se dobija uvođenjem sistema ISONIS:  Uspostavljanje sistema značajno će olakšati rad Uprave za igre na sreću i kontrolu rada priređivača, u budućem periodu. ISONIS sakuplja različite vrste podataka iz online sistema priređivača i obezbjeđuje fiskalne podatke nadležnom organu – Upravi za igre na sreću.

aparati3ok

„Ono što je najvažije - ISONIS sistem je dizajniran na način koji obezbjeđuje da podaci ne mogu biti izgubljeni ako se veza sa Upravom za igre na sreću prekine u bilo kakvim okolnostima iz bilo kojih razloga. Veza online sistema sa poreskim organom je na nivou bezbjednosti transakcija elektronskog bankarstva“, konstatuje se u dokumentu.

Na sajtu Uprave za igre na sreću se dodaje da ISONIS, takođe, omogućava fer, sigurne, provjerene i korektne igre na sreću, kao i obezbjeđuje kredibilitet i integritet igara na sreću sa stanovišta ubiranja i kontrole prihoda budžeta.

„Primjenom sistema obezbjeđuje se kredibilitet i integritet igara na sreću sa stanovišta igrača, ali i omogućava kontrolu i uvid prihoda operatera i obezbjeđuje pravilno oporezivanje. Omogućava kontrolu finansijskih tokova u igrama na sreću što je od izuzetnog značaja kod napora u evropskim integracijama u borbi protiv pranja novca i što je takođe važno omogućava kontrolu procenta isplate igračima i tehničke karakteristike opreme za igre na sreću“, piše na sajtu.

Stop potkradanju igrača: Za igrače je najvažnije da će ISONIS kotrolisati oba­ve­zu da automa­ti za igre na sre­ću vra­ća­ju igra­či­ma naj­ma­nje 80 od­sto od upla­te. Praksa kod većine automat klubova je da se taj procenat apsolutno ne poštuje. Takođe, implementacija sistema će stvo­ri­ti pred­u­slo­ve da u na­red­nom pe­ri­o­du za­ko­no­da­vac re­de­fi­ni­še si­stem pri­ku­plja­nja koncesi­ja i te­ži­šte sa fik­sne kon­ce­si­o­ne na­kna­de, pre­ba­ci na va­ri­ja­bil­nu, ko­ja re­flek­tu­je stva­r­ne eko­nom­ske učin­ke pri­re­đi­va­ča.

kladionica4ok

Sve veći prihodi od koncesionih naknada: Inače, posljednjih godina je praksa da rastu državni prihodi ove vrste.

„Po osnovu koncesionih naknada prihodi budžeta u 2015.godini su znosili 9,29 miliona eura što je za milion eura više nego 2014.godine. Najveći rast prihoda u odnosu na prethodnu godinu i to od 110,54% zabilježen je kod priređivanja igara na sreću putem interneta i drugih telekomunikacionih sredstava. Takođe je primjetan porast prihoda od kazina za 49.39%, prihoda od automata za 6.46%, prihoda od terminala za klađenje za 5.93%, kao i prihoda od kladioničkih igara 2.63%. Sa druge strane zabilježen je značajan pad prihoda od lutrijskih igara u 2015. godini i to 37.19%, kao i prihod od tombole zatvorenog tipa za 0.13%.

Prihod od nagradnih igara u 2015. godini je takođe u porastu u odnosu na prethodnu godinu i to za 5.45%. U 2015. godini podnešena su 58 zahtjeva za priređivanje nagradnih igara, i svi podnosioci zahtjeva ispunjavali su zakonom propisane uslove“, zaključuje se u izvještaju.

Kao negativna strana početka primjene sistema ISONIS pominje se moguće ugro­žavanje renta­bil­nosti po­slo­va­nja le­gal­nih pri­re­đi­va­ča, pa zakonodavci razmišljaju da se idu prema smanjenju fiksne naknade priređivačima kako bi se sačuvala radna mjesta u ovoj oblasti.

Predrag ZEČEVIĆ

Portal Analitika