Društvo

PLAN ODBRANE: Formiraju se specijalne jedinice i uvodi dobrovoljno služenje vojnog roka

Vojska Crne Gore dobiće sljedeće godine specijalne jedinice- Četu specijalnih snaga. Istovremeno, Crna Gora će, najvjerovatnije, uvesti dobrovoljno služenje vojnog roka, navodi se u Dugoročnom planu razvoja odbrane 2016 – 2025, koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak. Vojni rok je u Crnoj Gori ukinut 2006. godine i od tada ne postoje zakonske mogućnosti za dobrovoljno služenje. Plan predviđa promjenu postojećeg razmještaja vojske i odlazak Mornarice iz Bokokotorskog zaliva.
PLAN ODBRANE: Formiraju se specijalne jedinice i uvodi dobrovoljno služenje vojnog roka
Portal AnalitikaIzvor

Promjena organizacione strukture Vojske: U Planu se navodi da će se u narednom periodu nastaviti se sa dogradnjom organizacijske strukture Vojske, na šta će uticati razvoj novih sposobnosti i unapređenje postojećih, kao i nabavka i uvođenje u upotrebu novih sistema i opreme.

“Organizaciona struktura kopnenih snaga biće prilagođena zahtjevima za dostizanje projektovanih sposobnosti. Biće dograđena organizacijsko-formacijska struktura Pješadijskog bataljona, ugradnjom obavještajne jedinice, kao i formirana Četa specijalnih snaga (ČSS). U formaciji Pješadijskog bataljona, od aktivne rezerve, formiraće se jedna Pješadijska četa, logistički elementi, snage za protivoklopnu borbu i snage za LRSV 128 mm”, navodi se u Dugoročnom planu.

Po uzoru na zemlje regiona, od dijela snaga Obavjestajno-izviđačke čete i dijela Čete vojne policije formiraće se Četa specijalnih snaga.

“Četu će činiti: komanda, dva voda specijalne namjene i jedan izviđački vod. Organizacijsko-formacijske promjene kopnenih snaga izvršiće se do kraja 2017. godine”, poručuje se u dokumentu.

vojska3okVojska nabavlja radar za vazdušno osmatranje: Planira se nabavka radara za vazdušno osmatranje i reorganizacija čete za protivvazdušnu odbranu.

“Uspostavljanjem operativnog centra u Vazduhoplovstvu Vojske i nabavkom radara za vazdušno osmatranje, Četa za protivvazduhoplovnu odbranu će se reorganizovati u dvije jedinice: Vod za protivvazduhoplovnu odbranu i Četu za nadzor i kontrolu vazdušnog prostora”, piše u Planu.

 Eksperti predlažu i modernizaciju Mornarice i sistema za kontrolu mora.

“Uvođenjem u operativnu upotrebu rekonstriusanih ili novih brodova, dalja modernizacija i opremanje sistema za kontrolu mora, unapređenje sposobnosti za protiv-minska dejstva i napuštanje lokacija u Bokokotorskom zalivu usloviće izmjene postojeće organizacione strukture Mornarice Vojske. Mornarica Vojske će se sastojati od Komande, Odreda patrolnih brodova, Odreda pomoćnih brodova, Školskog broda “Jadran”, Odreda obalskog osmatranja i veze, Pomorskog odreda i Pomorske baze”, objašnjava se u dokumentu.

Novi razmještaj Vojske: Budući razmještaj jedinica Vojske odrediće dinamika razvoja novih sposobnosti, modernizacija i nabavka opreme, izmjene organizacione strukture, unapređenje postojeće infrastrukture i rješavanja viškova neperspektivnih lokacija i vojne opreme.

“Kopnene snage biće razmještene u Podgorici, Danilovgradu, Nikšiću, Pljevljima i Kolašinu. Jedinice su razmještene na pravcima mogućeg angažovanja i prostorima izvršavanja namjenskih zadataka. Pješadijski bataljon biće razmješten u Nikšiću (1. pješadijska četa), Pljevljima (2. Pješadijska četa), Kolašinu (Planinska četa) i Danilovgradu (ostale jedinice). Četa specijalnih snaga biće razmještena u Danilovgradu a Počasna garda i Četa vojne policije na vojnom aerodromu “Golubovci“, do 2017. godine. Sve jedinice Vazduhoplovstva biće stacionirane na vojnom aerodromu “Golubovci”, osim dijela snaga za održavanje i obezbjeđenja radara na budućem radarskom položaju “Vrsuta”. Jedinice Mornarice biće razmještene na teritoriji opštine Bar, osim dijela snaga Odreda pomoćnih brodova i školskog broda “Jadran“ koji će biti razmješteni u Boki Kotorskoj. Odred obalskog osmatranja i veze, pored razmještaja na vojnom objektu “Crni rt“, imaće svoje kapacitete obalskih osmatračkih stanica na vojnim objektima “Obostnik“ (Herceg Novi) i “Mavrijan“ (Ulcinj). Logistički bataljon biće stacioniran u kasarni Danilovgrad, skladišne čete imaće svoje kapacitete u Tološima, Brezoviku i Kapinom Polju (Nikšić). Ostale jedinice Vojske zadržaće postojeći razmještaj”, konstatuje se u dokumentu.

vojska4okPribavljanje kadra i uvođenje dobrovoljnog služenja vojske: Kao novost, u Planu se navodi mogućnost dobrovoljnog služenja vojnog roka.

Pribavljanje kadra obuhvata sprovođenje tri glavne aktivnosti: planiranje kadrova, regrutovanje i selekciju u cilju osiguravanja popune formacijskih mjesta i odgovarajuće kvalifikacione strukture.

“Principi na kojima će se odvijati proces pribavljanja kadrova zasnivaće se na transparentnosti i zastupljenosti svih kategorija lica, pod jednakim uslovima, bez obzira na pol, nacionalnu, vjersku pripadnost, kao i socijalni i ekonomski status. U ovom procesu posebna pažnja će se posvetiti jačanju imidža Ministarstva i Vojske, odnosno promociji vojnog poziva među civilnom populacijom, a naročito mlađom populacijom. U tom kontekstu koristiće se svi raspoloživi mehanizmi za ispitivanje javnog mnjenja i situacije na tržištu rada sa ciljem medijskog promovisanja i približivanja poziva profesionalnih vojnih lica građanima”, piše u dokumentu.

Pribavljanje vojničkog kadra vršiće se na dva načina: prijemom vojnika po ugovoru i prijemom na dobrovoljno služenje vojnog roka.

“ U cilju poboljšanja uslova za pribavljanje vojničkog kadra razmotriće se mogućnost uvođenja programa dobrovoljnog služenja vojnog roka. Potrebno je izvršiti izmjene zakonske regulative u cilju definisanja i stvaranja uslova za uvođenje dobrovoljnog služenja vojnog roka (dužina izvođenja obuke, brojna veličina, finansijski aspekti i dr.). Na ovaj način unaprijediće se i poboljšati sposobnost obezbjeđenja kvalitetnije popune profesionalnog i rezervnog sastava. Regrutovanje vojnika po ugovoru vršiće se sa tržišta rada putem javnog konkursa. Najuspješniji vojnici koji završe dobrovoljno služenje vojnog roka imaće prednost prilikom prijema u vojnu službu”, zaključuje se u dokumentu.

Predrag ZEČEVIĆ

Portal Analitika