Sci/Tech

Čudo tehnologije: Sastavljeno 6,5-metarsko ogledalo teleskopa James Webb

Nasljednik teleskopa Hubble kompletira se punom parom, a upravo je okončan jedan od najvažnijih koraka prije lansiranja 2018. godine.
Čudo tehnologije: Sastavljeno 6,5-metarsko ogledalo teleskopa James Webb
Portal AnalitikaIzvor

Osamnaesti segment glavnog ogledala konačno je instaliran na teleskop James Webb (James Webb Space Telescope) koji će za dvije godine postati najveći i najosjetljiviji instrument za optičko proučavanje svemira.

"Naučnici i inžinjeri naporno su radili kako bi montirali segmente gotovo savršenog ogledala koje će fokusirati svjetlost objekata koje trenutno ne možemo vidjeti – atmosfere planeta, regione rađanja zvijezda i scene iz vremena stvaranja našeg svemira", rekao je NASA-in rukovodilac John Grunsfeld.

Šestougaoni segmenti prečnika većeg od 130 centimetara pojedinačno teže oko 40 kilograma. Jednom kada se nađu u orbiti, segmenti ogledala radit će zajedno kao jedinstveno ogledalo prečnika 6,5 metara. Ipak, najveći dio teleskopa je štit veličine teniskog igrališta koji će "nositi" instrumente i štititi ih od solarne radijacije.

NASA-ini stručnjaci će uskoro početi instalirati druge optičke komponente, ali i sprovoditi testiranja kako bi osigurali sigurno lansiranje koje je zakazano za 2018. godinu. Teleskop će u Zemljinu orbitu poslati evropska raketa Arieane 5. Pored NASA-e i ESA-e, projektu se pridružila i Kanadska svemirska agencija.

klix.ba

Portal Analitika