Literatura

NOVA KNJIGA: "Bolesna" Evropa u djelu Tomasa Mana

Svi ljubitelji njemačke književnosti XX vijeka, pored "Budenbrokovih", mogu uživati u još jednom djelu nobelovca Tomasa Mana - "Čarobnom bregu", koji je objavila podgorička izdavačka kuća Nova knjiga u saradnji sa Novom knjigom plus iz Beograda.
NOVA KNJIGA: "Bolesna" Evropa u djelu Tomasa Mana
Portal AnalitikaIzvor

Tomas Man, koji je jedan od najznačajnijih pisaca saveremenog doba, ne samo po broju knjiga koje je objavio, već i po suštini misli i ideja kojim je oblikovao svoj književni svijet, radnju ovog romana smjestio je u deceniji koja prethodi Prvom svjetskom ratu. Djelo prati boravak glavnog junaka, 23-godišnjeg Hansa Kastorpa, u sanatorijumu, u koji je tu došao po preporuci svog ljekara, a ujedno i u tronedjeljnu posjetu svom rođaku. Navikava se na njihov način života i njihove običaje, stiče prva poznanstva i prve simpatije. Čitava atmosfera sanatorijuma, sa maestralno dočaranim protokom vremena i ljudima koji, naizgled, vode obične živote bolesnika, u stvari oslikavaju atmosferu Evrope pred Prvi svjetski rat.

Roman se završava upravo odlaskom glavnog junaka u Prvi svjetski rat... Za Hansa, to je svojevoljni odlazak iz jednog uzvišenog mjesta, mjesta sa kojeg se odlazi ne samo zdraviji, već i duhovno preporođen, u svijet gdje će se osjećati nesigurnim i nestabilnim.

- Kod Tomasa Mana, međutim, ništa nije prosto: Hans Kastorp se skoro veselo baca u ratnu pustolovinu na posljednjim stranicama "Čarobnog brega", u nadi da će u njoj pronaći stvarnost i ljudsko druženje - navodi francuska romansijerka, pripovjedateljka i esejistkinja  Margerit Jursenar u svojim "Esejima".

Među najznačajnijim djelima ovog Nobelovca, pored "Čarobnog brega" su: "Budenbrokovi" i "Smrt u Veneciji", koja se mogu naći u svim Gradskim knjižarama.

1504breg1
Portal Analitika