Literatura

Pred čitaocima je knjiga publiciste Radomira Ilića

Novo izdanje Matice crnogorske: Nadgrobni spomenici Bijelog Polja od antičkog doba do XIX vijeka

Autor ističe da je bjelopoljski prostor ostajao izvan detaljne obrade nadgrobnih spomenika i običaja sahranjivanja. Objasnio je da je to zbog „zaparloženosti i odsustva inicijative pojedinih lokalnih institucija kulture, i nekoordinisanosti sa republičkim“

Novo izdanje Matice crnogorske: Nadgrobni spomenici Bijelog Polja od antičkog doba do XIX vijeka Foto: Matica crnogorska
Portal AnalitikaIzvor

„Antički i hrišćanski nadgrobni spomenici Bijelog Polja i okoline“ publiciste Radomira Ilića novo je izdanje bjelopoljskog Ogranka Matice crnogorske. Knjiga je, prema riječima autora, ponajviše namijenjena mladim arheolozima, istoričarima, muzeolozima, istoričarima umjetnostii istoričarima jezika za njihova buduća detaljnija i obuhvatnija istraživanja na ovom prostoru i šire. 

Poglavlja su koncipirana hronološki, od antike do XIX vijeka, a posebno su atraktivne i upečatljive fotografije opisanih spomenika i nadgrobnika. 

Ilić u uvodnom tekstu ističe da je bjelopoljski prostor ostajao izvan detaljne obrade nadgrobnih spomenika i običaja sahranjivanja. Objasnio je da je to zbog „zaparloženosti i odsustva inicijative pojedinih lokalnih institucija kulture, i nekoordinisanosti sa republičkim.“ 

„Stvari su se promijenile nabolje otkako je prije nekoliko godina na čelo bjelopoljskog Muzeja došao gospodin Željko Raičević. Osoblje Muzeja nam je izlazilo u susret u okviru svojih djelatnosti, te je zahvaljujući njihovom razumijevanju i inicijativnosti Matice crnogorske bila moguća finalizacija naših dugogodišnjih istraživanja. Što se tiče odgovornosti, ona je naravno veća kada krećete maltene sa „gole ledine“, ali je uz prvjenstveno temeljnu interdisciplinarnu naobrazbu i stanovit metodološki oprez bilo moguće obaviti posao na toliko razuđenom terenu, i nakon svega praviti sinteze“, objasnio je Ilić.

Istakao je da se radilo o zahtjevnom poslu. 

„Radio sam sam, ali su mi vjetar u leđa davali mnogobrojni prijatelji i povjerenici na terenu kojima dugujem neizmjernu zahvalnost i poštovanje“, rekao je Ilić. 

U ime izdavača knjigu „Antički i hrišćanski nadgrobni spomenici Bijelog Polja i okoline“ potpisuju Ivan Jovović i Željko Raičević, a urednik izdanja je Ivan Ivanović. 

Portal Analitika