Politika

Nakon raskola u SNP-u: Može li se razgradnjom nešto i izgraditi?

Nakon dešavanja u Pozitivnoj i stalnih sukoba u Demokratskom frontu, u SNP-u je samo nastavljen trend raskola i usitnjavanja crnogorske opozicione scene. To je sa aspekta stranaka koje, makar formalno pretenduju na smjenjivanje vlasti, trenutno najgori mogući scenario. No, na duže staze, možda se iznjedri nova, svježa generacija političara na učmaloj i učaurenoj političkoj sceni Crne Gore.
Nakon raskola u SNP-u: Može li se razgradnjom nešto i izgraditi?
Portal AnalitikaIzvor

Proteklih desetak dana javnost je bila svjedok kulminacije sukoba u SNP-u koji se naslućivao unazad već nekoliko mjeseci. Predsjednik SNP-a Srđan Milić je u nedjelju, nakon nastavka sjednice Glavnog odbora stranke kazao da će nakon sjednica opštinskih odbora u Podgorici, Nikšiću i Nerceg Novom imati potpuno jasnu situaciju i pri tom poručio da SNP „nastavlja dalje“. No, jasno je da je nekad najjača opoziciona partija u Crnoj Gori u velikoj krizi, tolikoj da to barem spolja, izgleda kao da se nezaustavljivo rastače pod  pritiskom unutrašnjih sukoba.

Kriza je dugo tinjala, ali su kulminirale u posljednjih desetak dana. Rezime je sljedeći – stranku  su, između ostalih, napuštili nosilac liste za izbore u Podgorici Aleksa Bečić, a sa njim i 25 članova mladih SNP-a, tri poslanika (jedan iz Herceg Novog i dva iz Podgorice), pet odbornika u skupštini Glavnog grada, preko 30 članova GO Podgorice, šest članova GO iz Nikšića, a sjednicu GO su demonstrativno napuštili i članovi iz Herceg Novog...

No, sve su prilike da ovaj spisak nije konačan i da se može očekivati dalje osipanje stranke bez obzira na poruke Milića da „idemo dalje“ i njegovog  „poziva na dijalog oko razloga zašto su podnesene ostavke“.1002snpokglavnaok

Kulminacija sukoba nakon Kongresa: Da je ovakav sukob u nekad najjačoj opozicionoj partiji bio samo pitanje vremena, dalo se naslutiti odmah nakon Kongresa održanog u Beranama krajem novembra prošle godine.

Mladi Aleksa Bečić nije tada čestitao svom protivkandidatu Miliću izbor na mjesto predsjednika stranke. Štaviše, u izjavi za medije nakon Kongresa kazao je da je pobijeđen zahvaljujući centrima moći koji su van SNP-a ali koji su protiv njega vodili „brutalne medijske i internet kampanje“.

Nezadovoljstvo Bečića prije svega potiče iz činjenice da je Milić, kako su smatrali  iz krugova bliskih Bečiću, planskim izmjenama broja i strukture predstavnika opštinskih odbora povećao svoje šanse da ostane u fotelji šefa SNP-a.

Na prošlogodišnjem kongresu stranke bilo je 48 delegata više nego na prethodnom. Pri tome je, kako su objasnili iz Bečićevog tabora, smanjen broj predstavnika iz Podgorice, Nikšića, Herceg Novog – gradova u kojima je Bečić imao ubjedljivu podršku (prema izvorima Portala Analitika na prekjučerašnjoj sjednici GO stranke, od 26 SNP-ovaca iz Herceg Novog, samo jedan nije podržao Bečića).

Stoga i ne čude ovolike ostavke i napuštanja stranke upravo u ta tri  grada. Takođe, ne treba da čudi što je Bečić, pošto je nakon sjednice Glavnog odbora najavio da će podnijeti ostavku na sve funkcije u SNP-u, svoju odluku obrazložio riječima da više ne može da vjeruje Miliću i Jonici, te da partija pod vođstvom Milića „nema budućnost, razvoj i napredak“.

Borba za klub poslanika: Nakon odlaska Bečića jasno je bilo da je neminovno da će podgorički SNP otići za mladim i ambicioznim političarem koji je partiji donio impresivnih 15 odsto, odnosno osam odborničkih mandata na posljednjim lokalnim izborima u Glavnom gradu. Istina, neki će reći da mu je to omogućila stranačka logistika i dobra partijska strategija.1002snppodgorica

Stranku je, kako je ranije i najavila, napustila i odbornica SNP-a Zdenka Popović, sa još četiri odbornika i za sad preko 30 članova opštinskog odbora Glavnog grada. Poslanici u državnom parlamentu Velizar Kaluđerović i Neven Gošović, koji su najviše podržavali Bečića i njegove ideje na izborima u Podgorici ali i na kongresu u Beranama, podnijeli su ostavke na sve funkcije u partiji. Što je najvažnije, najavili su pri tom da neće vratiti poslaničke mandate.

Kad se tome doda da je Glavni odbor stranke napuštio i funkcioner iz Herceg Novog koji je vlasnik mandata u Skupštini Crne Gore Obrad Gojković, najavivši pri tom da će nastaviti djelovanje kao nezavisni poslanik, opravdane su aspiracije bivših članova SNP-a  okupljenih oko Bečića da će imati i predstavnike u Skupštini Crne Gore.

Naime, izvori bliski Bečiću ranije su najavili da će težiti da pridobiju još jednog poslanika kako bi mogli da formiraju poslanički klub. Iako je Gojković poručio da će o podršci bivšim članovima SNP-a odlučiti narednih dana, može se opravdano očekivati da sa Kaluđerovićem i Gošovićem formira poslanički klub nezavistan od SNP-a.

Uostalom, čak i da izostane podrška Gojkovića, od devet poslanika SNP-a u parlamentu, jedino je Snežana Jonica bezrezervna Milićeva podrška. Kaluđerović i Gošović još uvijek mogu da se nadaju podršci nekoga od preostala tri poslanika SNP-a - Radosava Raša Nišavića, Danka Šarančića i(li) Danijele Marković. Aleksandar Damjanović je već najavio da ostaje u SNP-u.1002poslnicisnp

Raskol koji može donijeti nešto dobro: Predsjednik SNP-a Srđan Milić je  možda želio da se bez većih posljedica oslobodi „buntovnih funkcionera“, prije svih, Alekse Bečića i Velizara Kaluđerovića.  I, rezime te težnje je - umjesto njihovog tihog istiskivanja iz partije, SNP bez sigurne trećine, a možda i polovine broja poslanika. Gubitke biračkog tijela teško je prognozirati.

Situacija u SNP-u je tim gora što je visoki funkcioner i šef poslaničkog kluba Aleksandar Damjanović poručio da, iako ostaje u stranci „nije saglasan sa načinom na koji Srđan Milić vodi SNP“.

S obzirom da je Damjanović samo jedan od mnogih koji su se odlučili da ostanu i pored neslaganja sa Milićem, sigurno je da i nakon četvrtog velikog raskola SNP-a, nekad najjača opoziciona partija ostaje podložna daljim problemima i cijepanju.

Sa druge strane Bečić i struja koja ga je podržala, izborima u Podgorici su pokazali koliko biračkog tijela mogu da povuku. Sa njim je otišlo dosta mladih i perspektivnih partijskih kadrova ali i nekoliko starijih, iskusnih i istaknutih stranačkih funkcionera. No, i njima će trebati dosta vremena, energije, pa i novca, da formiraju efikasnu partijsku infrastrukturu koja će ih uvesti u predizbornu trku za parlamentarne izbore u jesen 2016, sa partijom koja tek treba da se formira.

Jedno je očigledno - nakon dešavanja u Pozitivnoj i stalnih sukoba u Demokratskom frontu, u SNP-u je samo nastavljen trend raskola i usitnjavanja crnogorske opozicione scene. To je sa aspekta stranaka koje, makar formalno pretenduju na smjenjivanje vlasti, trenutno najgori mogući scenario.

Međutim, na duge staze, to bi moglo možda da iznjedri novu, svježu generaciju političara na učmaloj i učaurenoj političkoj sceni Crne Gore koja će ozbiljnije i odgovornije shvatati svoj politički angažman. Rezultat koji je Bečić ostvario na lokalnim izborima u Podgorici daje nadu u takav scenario.

 

Balša KNEŽEVIĆ

Portal Analitika