Literatura

NOVA KNJIGA: Manov portret društva u "Budenbrokovima"

Ljubitelji pisane riječi mogu da uživaju u jednom od najpoznatijih i najznačajnijih djela njemačke književnosti XX vijeka, prvom romanu Tomasa Mana "Budenbrokovi", koji je objavila podgorička izdavačka kuća Nova knjiga u saradnji sa Novom knjigom plus iz Beograda.
NOVA KNJIGA: Manov portret društva u "Budenbrokovima"
Portal AnalitikaIzvor

Roman Tomasa Mana govori o opadanju buržoazije koje je prikazano kroz propadanje jedne ugledne trgovačke porodice. Radnja romana se dešava u Libeku, rodnom gradu autora ovog djela, i kroz nekoliko generacija u XIX vijeku, prati propadanje bogate i ugledne trgovačke porodice Budenbrok.

U središtu dešavanja su otac koji je pored beskrajne ljubavi spreman da žrtvuje sreću svoje djece, poslovni neuspjesi njega, ali i njegovih sinova, sukobi između braće i nesrećni brakovi…

- Autor na izvanredan način slika unutrašnja stanja likova i njihove unutrašnje sukobe. Svaki lik ima svoje karakteristike, ali isto tako u svakom od njih prepoznajemo sličnosti iz njihove porodične.

Tomas Man je za "Budenbrokove" 1929. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. Ovo njegovo remek-djelo, kao portret društva, teško da ima premca u njemačkoj književnosti. Pored "Budenbrokovih", među njegovim najznačajnijim djelima su i "Čarobnig brijeg" i "Smrt u Veneciji", koja se mogu naći u svim Gradskim knjižarama u izdanju Nove knjige i Nove knjige plus.

Portal Analitika