Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Zastrašujuća aktuelnost Brehtovog komada: “Malograđanska svadba” Damjana Pejanovića premijerno sjutra u Zetskom domu

Nova koprodukcija Kraljevskog pozorišta i Barskog ljetopisa

Zastrašujuća aktuelnost Brehtovog komada: “Malograđanska svadba” Damjana Pejanovića premijerno sjutra u Zetskom domu

Iz potrebe da istraži malograđanštinu je i nastala ova predstava koja je, kako reditelj kaže, potvrdila Brehtove strepnje “malograđanin je preduslov, ali i posljedica fašizma; onaj mali čovjek koji je u finalnom presjeku civilizacije suštinska prijetnja”

Zastrašujuća aktuelnost Brehtovog komada: “Malograđanska svadba” Damjana Pejanovića premijerno sjutra u Zetskom domu Foto: Zetski dom/Duško Miljanić
Portal AnalitikaIzvor

Predstava “Malograđanska svadba” koju po tekstu Bertolta Brehta režirao Damjan Pejanović premijerno će biti izvedena sjutra (28. maj) u 20 sati na sceni Kraljevsog pozorišta Zetski dom.

“Malograđanska svadba je jednočinka nastala nakon Prvog svjetskog rata (1919), kada je prilikom raslojavanja njemačkog društva došlo do formiranja nove klase, klasifikovane kao malograđanska klasa ili sitna buržoazija. Breht je u ovom novoformiranom društvenom sloju pronašao uzroke fašizmu kog se njemačko, ali i mnoga druga društva i danas pokušavaju riješiti”, podsjeća reditelj Pejanović.

Umjetnička direktorica Zetskog doma, Stela Mišković objasnila je da je Brehtov tekst zastrašujuće aktuelan i danas.

“Kad je teatar u pitanju ima nešto istovremeno zastrašujuće i olakšavajuće u činjenici da samo ljudske slabosti kroz vjekove ne evoluiraju. Olakšavajuće je to što klasični komadi, drame koje su vješto napisane, tokom protoka tog silnog vremena ostaju jednako aktuelne. Zastrašujuće je - to isto”, poručila je Mišković.

Malograđanština je univerzalan fenomen, pa Pejanović nalazi vezu između Brehtovog teksta i savremenog crnogorskog društva.

Iz potrebe da istraži malograđanštinu je i nastala ova predstava koja je, kako reditelj kaže, potvrdila Brehtove strepnje “malograđanin je preduslov, ali i posljedica fašizma; onaj mali čovjek koji je u finalnom presjeku civilizacije suštinska prijetnja.”

U predstavi igraju: Dragan Račić, Jadranka Mamić, Aleksandar Radulović, Dubravka Drakić, Vule Marković, Goran Vujović, Jelica Vukčević, Jelena Laban i Anja Misović.

Scenski pokret osmislila je Tamara Vujošević-Mandić, scenografiju potpisuje Marko Petrović Njegoš, a kostimografiju Lina Leković. Asistentkinja režije je Nina Martinović, dok je za izbor muzike i dizajn svjetla zadužen Damjan Pejanović.

Predstava se realizuje kao koprodukcija Kraljevskog pozorišta i Barskog ljetopisa, uz značajnu podršku Ambasade Njemačke u Crnoj Gori.

Prva repriza zakazana je za 29. maj, u isto vrijeme, takođe na sceni Zetskog doma.

Portal Analitika