Stav

Autorski tekst poslanice DPS

Vuković: Jaglika Adžić, pivski i crnogorski feniks

“Sve više i više postajemo sve

Ništa nam ne može ništa oteti.”

Vuković: Jaglika Adžić, pivski i crnogorski feniks Foto: Gradski portal
Portal AnalitikaIzvor

Ima li ikoga ko misli da su Njemci genocidan narod zato što je nacistička Njemačka diljem Evrope sprovela holokaust? Mislim da nema.

Nema nacističkih naroda, ali ima nacističkih i fašističkih politika. Svaki narod u Crnoj Gori, a to su Crnogorci, Srbi, Albanci, Bošnjaci, Muslimani, Hrvati, imao je svoje kolaboracioniste, saradnike okupatora i podržavaoce fašizma i nacizma, kao i sprovoditelje nedjela u ime tih zločinačkih ideologija. 

Postojao je braniteljski partizanski pokret, koji je pobijedio naciste i fašiste, kao i kvislinge i petu kolonu, darujući Crnoj Gori oreol antifašizma i nedostižnu istorijsku vertikalu.

U Crnoj Gori je u Drugom svjetskom ratu poginulo ili strijeljano 40 446 stanovnika.

U Pivi je stradalo oko 1290, u Velici oko 550 ljudi, a bez milosti su ubijena djeca, žene i starci. Govoriti o svireposti ovoga masakra značilo bi opet ubijati te ljude, zatečene u svojim domovima i njivama. 

Dok je trajala Peta neprijateljska ofanziva ili operacija Švarc, nama poznatija kao Bitka na Sutjesci, osmišljena za potpuno uništenje partizanskog pokreta, koja je započela 15. maja, a završila se 15. juna, dogodio se masakr u obližnjoj Pivi, možda i kao posljedica razbješnjelih fašističih falangi zbog evidentnog neuspjeha u operaciji koja je na Sutjesci zauvijek trebalo da desetkuje jedini antifašistički pokret u Jugoslaviji.

Sa 7000-7500 poginulih boraca, ovo je ujedno i najveće masovno stradanje partizana tokom Drugog svjetskog rata.

Njemački glavnokomandujući general Rudolf Liters je u svom izvještaju opisao „komunističke pobunjenike" kao „dobro organizovane, vješto vođene i s borbenim moralom koji izaziva čuđenje".

Možda je taj gerilski stil borbe Koče Popovića, Save Kovačevića i dr. boraca, naveo ozgloglašenu folksdojčersku diviziju SS “Princ Eugen” da samo u Dolima pivskim, u jednom danu, ubije 522 stanovnika, od čega 109 djece. Oni su bili goloruki i nezaštićeni. Oni su bili, pokazaće zastrašujući podaci, žrtve najvećega zla tadašnje Evrope, koje su uklanjane tako da se zatre trag nekim porodicama, što se sa jednom i desilo. 

To je vrijeme kad je gorjela Piva, u jednoj vatri. To je vrijeme u kome je na zgarištu nikao cvijet Pive, jaglika. Žuta kao vatra koja se gasi krvlju žena, đece i staraca Pive. Mlada kao Jaglika Adžić, skamenjena tužilica crnogorskoga naroda. Jaglika, svjetlost u tami Pive. “Krv je moja svjetlost i moja tama”, piše Ivan Goran Kovačić, koji prati put ove crnogorske i jugoslovenske tragedije, jame, i gine 13. jula zlehude 1943. godine. Proći ulicom “Jaglike Adžić” u Podgorici znači śećati se i propovijedati vatru. Da, “ništa nije izgubljeno u vatri, samo je sažeto”. Jagliki, đevojci i cvijetu, dato je da sažme užas Pive i prozbori iz pepela, pivski i crnogorski feniks, o svojoj braći i svih onih 597 stradalih partizanki na Sutjesci.

Zato Koča Popović u jednome svom tekstu iz 1944. godine zapisuje riječi Alekseja Tolstoja iz članka “Zašto Hitler mora doživjeti poraz: „Na duboko razmišljanje navode činjenice kao, naprimjer, nastupanje njemačkih pješadijskih jedinica koje gone ispred sebe na našu vatrenu liniju žene i djecu, uhvaćene pri bjekstvu iz sela. Njemačka vojska zaštićuje se ženskim suknjama i dječjim tijelima – do takve sramote može doći samo armija pogođena samrtnim unutrašnjim raspadom".

Memorijalni kompleks “Dola”, djelo vajara Luke Tomanovića, izgradjen je 1977. godine. 

Sa skulpturom Ruke, Majka sa djecom (U krilu bronzane majke) i Tužilica, ovaj memorijalni kompleks pravo je mjesto za tzv. mračni turizam, kakva su sva mjesta diljem Evrope đe su obilježeni strahote, neljudskost i izvitoperenost fašizma. To je mjesto đe se mora poći u tišini, bez pjesme i plača. Tamo je samo srcu dato da se čuje. Samo srcu. 

“Sve više i više postajemo sve

Ništa nam ne može ništa oteti.”

Sve su nama pivske žrtve. I to sve nam ništa, ni tada, zvjerski ih ubijajući, nije moglo oteti. Ništa se vratilo u ništa. A naše sve se i danas vraća u sve nas, čineći nas nepobjedivim u borbi protiv zla.

Portal Analitika

Komentari (11)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
S Skojevka_neregistrovani
08.06.2023. 13:15

A taman pomislim zavrsen je "NOB" kad ono opet zapjenili partizani zeljni cetnicke krvi. 70 godina tamane cetnike a jos ih nisu iskorijenili. Naprotiv, borba se zahuktava neprijatelj se unistava. Stara Milova skola. Zavadjaj, dijeli i izmisljaj !

3
3
V VJERACRNEGORE_neregistrovani
07.06.2023. 22:24

Bravo Aleksandra !

9
2
A Albass_neregistrovani
07.06.2023. 19:42

Lijepo receno !

15
3
j jasamovo_neregistrovani
07.06.2023. 18:23

a kaze Koca da su koristili cetnike kao borce oni su bili fizicki spremniji tesko da smo mi mogli izdrzati pored njemaca I

3
10
K Kortomalteze_neregistrovani
07.06.2023. 16:35

Duboki naklon sjenima nasih predaka sto ginuse za slobodu,a vi potomci sjetite se ko ste,i sta ste ..

28
3
j jasamovo_neregistrovani
07.06.2023. 18:22

@Kortomalteze_neregistrovani mislim u prvim poratnim analizama Bitke na Sutjesci Koca navodi fatalnu gresku Njemaca:OSLANJALI SU SE NA SVOJE NAJELITNIJE JEDINICE A RAZORUZALI CETNIKE I KORISTILI IH KAO NOSACE I PRVIH NEKOLIKO DANA IMALI USPJEHA A ONDA NISU MOGLI DA IZDRZE NAS RITAM I SVE UMORNIJI I UMORNIJI GUBILI SU PRESUDNE BITKE A nastavit cu

4
5
n nmkneregistrovani_neregistrovani
07.06.2023. 20:52

@jasamovo_neregistrovani cus razoruzali cetnike, a ne rugajte se svega vi, pa sto pomagali im goloruki , pa ko je naoruzavao cetnike no njemci tokom cijelog rata

11
2
p partizanskiput_neregistrovani
07.06.2023. 15:08

SVAKA CAST ,KAO I UVIJEK,JASNO,GLASNO I ISTINITO ,NAZALOST,TUGA TUZNA,IMA IH I DANAS NAZALOST STO BI SJUTRA ISTO RADILI PO CG DA IH ZAPANE!PROBUDI SE CG,POTONJA JE URA,NECE VAM TREBATI NI PARE NI POSAO ,AKO OVE MRZITELJE I PLACENIKE NE PROCERAMO I POHAPSIMO POSLE IZBORA!11.06 U PAMET SE NARODE CG!SVI ZAJEDNO ZA SLOBODU CG ,GLASAJTE BR.10!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

32
5
B Bravo_neregistrovani
07.06.2023. 14:49

Evo zašto obožavam ovu crnogorku!

44
5
b bjelopavlić_neregistrovani
07.06.2023. 14:20

Divan i osjećajan tekst jedne pivljanke.

45
4
Z Zoranmne_neregistrovani
07.06.2023. 14:12

IMA LI IĐE NORMALNIH NA RTV CRNE GORE ČIJI SE DNEVNIK/ POGLEDAJTE GA DOBRO/ PRETVORIO U SRPSKI ŠTO ČINI VUČIĆ KAO DA BI JEDINO TO TREBALO DA NAS INTERESUJE UMJESTO DA JE SREĆE DA OVAKAV TEKST ISČITAJU CRNOJ GORI SVAKI DAN IZNOVA. NO NADU U BOGA DA ĆE I TAJ DAN USKORO DOĆI.....

42
4