Društvo

PODGORICA I KORONA: Inspekcijske službe da predanije sankcionišu kršenje epidemioloških mjera

Uprkos pandemiji prihodi Glavnog grada veći od planiranog

Kako bi došli do prijeko potrebnog poboljšanja, neophodno je da građani shvate značaj poštovanja važećih mjera, kao i da nadležne službe predanije sankcionišu njihovo kršenje. Trenutne, ali i ranije propisane mjere, su dovoljno učinkovite za suzbijanje širenja epidemije, pod uslovom da se dosljedno i disciplinovano poštuju, poručili su iz Instituta za javno zdravlje

Tekst je nastao u okviru projekta pomoći Journalism Emergency Relief Fund - Google News Initiative


Podgorica Foto: Foto: Facebook/Ivan Vuković
Podgorica
Nikola Boljević
Nikola BoljevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Prema posljednjem popisu stanovništva u Podgorici živi oko 30 odsto građana Crne Gore. Ipak, udio oboljelih od korona virusa u Glavnom gradu čini čak 40 odsto ukupnog broja aktivno zaraženih u našoj zemlji.

Epidemija ne jenjava: Već sedmicama broj inficiranih korona virusom iznosi više od 3.000, što čini 1,5 procenat stanovništva Podgorice. Da epidemija ne jenjava najbolje govore podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ) prema kojima se svakoga dana u Glavnom gradu detektuje oko 150 novozaraženih, dok je dva puta u toku ovoga mjeseca (3. i 9. februara) analizom utvrđeno više od 200 novih slučajeva.

O ozbiljnosti situacije govore i podaci koji dolaze iz Kliničkog centra Crne Gore gdje se liječi gotovo 100 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je skoro polovina – čak 44, prema podacima od ponedjeljka - u teškom stanju.

Iz IJZ upozoravaju da razlog složene epidemiološke situacije treba tražiti u nedovoljnom stepenu poštovanja mjera. 

„Kako bi došli do prijeko potrebnog poboljšanja, neophodno je da građani shvate značaj poštovanja važećih mjera, kao i da nadležne službe predanije sankcionišu njihovo kršenje. Trenutne, ali i ranije propisane mjere, su dovoljno učinkovite za suzbijanje širenja epidemije, pod uslovom da se dosljedno i disciplinovano poštuju“, poručili su iz Instituta. 

Kako su nam kazali iz ove zdravstvene institucije njihova laboratorija raspolaže sa sedam Real-Time PCR aparata za analizu uzoraka i detekciju korona virusa.

„U proces rada uključena su tri molekularna biologa, jedan specijalista mikrobiologije i devet laboratorijskih tehničara. Rezultati PCR testiranja su, u prosjeku, gotovi za 24 sata“, precizirali su iz IJZ.

Glavni grad obezbijedio pomoć privrednicima: Epidemija je imala veliki uticaj na privredu Podgorice, posebno na ugostiteljski i turistički sektor. Dvomjesečni karantin, skraćeno vrijeme rada, kao i epidemiološke mjere kojima je propisana obavezna distanca i broj gostiju za jednim stolom znatno su smanjili kapacitete ugostiteljskih objekata i otežali njihovo poslovanje.

Iz gradskog Sekretarijata za finansije su za Portal Analitika istakli da je Glavni grad kao odgovor na još uvijek aktuelnu krizu, a u cilju ublažavanja njenih posljedica, donio paket mjera i izdvojio sredstva iz svog budžeta.

„Glavni grad Podgorica je tokom 2020. godine donio dvije odluke u cilju ublažavanja posljedica koronavirusa koje su se prije svega odnosile na odlaganje plaćanja poreskih obaveza po osnovu prireza porezu na dohodah fizičkih lica, obračun poreza na nepokretnost na osnovu povoljnije osnovice za poreske obveznike, takođe odlaganje plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, kao i umanjenje iznosa lokalnih komunalnih taksi (godišnje naknade za korišćenje komercijalnih objekata kojima je obezbijeđen pristup sa opštinskog puta, oslobađanje plaćanja zakupa u cilju podrške privrednim subjektima koji su prestali sa obavljanjem djelatnostiili su radili sa smanjenim kapacitetom u aktuelnoj situaciji)“, podvukli su odgovoru našem portalu.

Dodaju i da je data podrška kroz finansijske podsticaje za razvoj poljoprivrede, malih i srednjih preduzeća, ženskog preduzetništva i ugostitelja na području Glavnog grada.

Napominju da je, pored navedenog, više desetina hiljada eura pomoći obezbjeđeno zdravstvenim institucijama, humanitarnim organizacijama, ali i opštinama Tuzi i Golubovci. Pomoć je bila namijenjena za kupovinu medicinske opreme, higijenskih paketa, kao i paketa prehrambenih proizvodaza penzionere i RE populaciju.

Finansije stabilne – budžet razvojni: Iz Sekretarijata za finansije Glavnog grada ističu podatak da su uprkos smanjenju prihoda prvenstveno zbog epidemije koronovirusa, uspijeli da ukupne prihode u 2020. godini realizuju u iznosu od 94.548.260,27 eura ili 5,52 odsto više od plana.

„Zahvaljujući tome obezbijedili smo normalno funkcionisanje gradskih službi, podržali smo privredna društva čiji je osnivač Glavni grad, ali i uspjeli da realizujemo brojne programske aktivnosti, da obezbijedimo podršku malom i srednjem biznisu kroz povoljne kreditne linije za poljoprivredne proizvođače i preduzetnike, da redovno izmirujemo sve kreditne obaveze i realizujemo planirane kapitalne projekte“, podvukli su iz Sekretarijata.

Upravo zahvaljujući stabilnim finansijama, navode oni, tokom 2020. godine Glavni grad je svoje poslovanje najvećim dijelom finansirao iz sopstvenih izvora i budžet grada je bio razvojni budžet, jer se najviše sredstava usmjeravalo u kapitalni budžet.

„Očekujemo da, i pored svih izazova sa kojima se Glavni grad suočava tokom epidemije koronavirusa, nastavimo da i u ovoj godini uspješno realizujemo sve započete projekte i otpočnemo nove razvojne i kapitalne investicije koje će Podgoricu učiniti još ljepšim i boljim mjestom za život“, zaključili su iz Sekretarijata za finansije.

Tekst je nastao u okviru projekta pomoći Journalism Emergency Relief Fund - Google News Initiative

download
Portal Analitika