Sci/Tech

FOTO / VIDEO

Dani nauke i inovacija 2023: Nastavljeni susreti sa naukom iz različitih profila

Uzbudljivo putovanje kroz znanje nastavljeno je i trećeg dana jedanaestog izdanja Festivala “Dani nauke i inovacija 2023” uz pregršt aktivnosti koje slave nauku i inovacije u različitim krajevima Crne Gore. 

Dani nauke i inovacija 2023: Nastavljeni susreti sa naukom iz različitih profila
Dani nauke
MediabiroIzvor

U sklopu današnjih aktivnosti Biotehnički fakultet je đacima, budućim studentima i drugim zainteresovanim posjetiocima omogućio da se bliže upoznaju sa naučnim istraživanjima iz skoro svih oblasti poljoprivrede. Posjetioci su imali priliku da posjete laboratoriju za mljekarstvo, zaštitu biljaka, molekularnu genetiku, sjeme i sadni materijal, virusološku, agrohemijsku, ali i mnoge druge laboratorije iz oblasti poljoprivrede. 

„Dani nauke i inovacija su apsolutno značajni i prilika su da se najmlađi, naši budući studenti i građani susretnu sa naukom iz različitih profila, te mogu da imaju novu percepciju i novo sagledavanje budućih poziva i već da prave neku projekciju sopstvenog razvoja i ličnih interesovanja za nauku. Ovo su prilike za susret sa naukom, ljudima koji se njom bave i rade značajna istraživanja“, ispričala je prodekanka za nauku i međunarodnu saradnju na Biotehničkom fakultetu Biljana Lazović

Metalurško-tehnološki fakultet UCG takođe je otvorio svoje prostorije za širu javnost i uz interaktivne radionice “Hemija ljubavi” i “Zanimljive hemijske reakcije” učenike je upoznao sa ulogom i strukturom hormona, te tako pokazao da hemija nije samo “šuma” formula i jednačina već da proučava različite pojave i procese koji bi se trebali poznavati. 

„U toku srednjeg i osnovnog školovanja veoma je slabo bila zastupljena bilo kakva eksperimentalna nastava, pogotovo iz oblasti hemije, tako da na ovaj način makar malo približavamo osnovnom i srednjoškolskom uzrastu kako to izgleda baviti se laboratorijskim poslom“, ispričala je studentkinja Metalurško-tehnološkog fakulteta Sara Macanović. 

Jedna od glavnih atrakcija ovog izdanja festivala je bilo upoznavanje sa crnogorskim satelitom Luča i svemirskim programom, Montenegro Space Research. 

„Mi iz organizacije Montenegro Space Research smo u smo u Crnoj Gori pioniri u naučnoj sveri istraživanja svemira, poznati smo po satelitu Luča koji će biti prvi crnogorski satelit u svemiru. Od početka imamo sjajnu koordinaciju sa Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja i podržavamo svim srcem festival ovakve prirode, jer mladi treba da se usmjere ka nekim zdravim stvarima, a nauka zasigurno to jeste“, kazao je Filip Jovićević iz Montenegro Space Research.

Značajni zaključci i važan doprinos za razvoj poslovanja privrednika u Crnoj Gori dala je panel diskusija Unapređenje poslovnog ambijenta u cilju privlačenja inostranih kompanija. Učesnici panela bili su Dražen Raičković, Finance plus; Aleksey Koleychik, EPAM Systems Montenegro i Ivan Lazarević, VegaIT, dok je panel moderirao Ivan Šoć iz Odbora za primjenu AI i drugih naprednih tehnologija Asocijacije Menadžera Crne Gore. 

“Današnji panel je bio veoma plodonosan, uvijek je zadovoljstvo upoznati predstavnike državne vlasti, kao što je ministarka nauke i tehnoloških inovacija, ali i kolege iz drugih kompanija. Imali smo priliku da govorimo o najtežim izazovima sa kojima se suočavamo u Crnoj Gori, te se nadamo da ćemo ih počevši od danas, pa nadalje bolje približiti Vladi Crne Gore i jednom naći rješenje za njih. To je prva cigla u izgradnji našeg poslovanja, pa ćemo vidjeti šta će se desiti,” saopštio je Aleksey Koleychik ispred EPAM Systems Montenegro. 

Karavan znanja se danas proširio na Kotor gdje je mistarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović otvorila dvodnevni Festival nauke koji će publici iz Boke pružiti preko 17 programskih sadržaja, a tokom popodnevnih časova je posjetila i opštinu Nikšić injihove programske sadržaje u okviru ovog festivala. 

Nakon tri dana bogatog programa, sutra nas očekuje veliko zatvaranje festivala “Dani nauke i inovacija 2023” koje će na pravi način zaokružiti ovaj naučni karavan kroz čije radionice i eksperimente je različitim uzrastima objašnjen pregršt prirodnih, ali i društvenih fenomena.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.